Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kız çocuklarının eğitim oranını artırmak için gerekirse kız okulları açılması gerektiğini belirtti. Bu görüşe MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız destek vererek, kız okullarının varlığının zenginlik olduğunu ve laiklikle bir alakası olmadığını ifade etti. Yıldız, cumhur ittifakının anayasanın ilk dört maddesine sıkı sıkıya bağlı olduğunu da vurguladı.
14 Temmuz 2023

CHP Gençlik Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, YÖK'ün hibrit eğitim kararının öğrencilerin oy kullanmasını engellemek amacıyla alındığını öne sürdü. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurmuştu. Akademisyenler ve siyasiler karara itiraz ederken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK'ün hibrit eğitim kararı, öğrencilerin adres değişikliği yapma süresinin bitimine yakın bir tarihte açıklandı. CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik, öğrencilerin oy kullanabilmesi için ulaşım masraflarının karşılanması dahil gerekli desteği vereceklerini belirtti.
3 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Nurdağı ve İslahiye'deki 8. sınıf öğrencileri için sınavlı okullarda her şubeye iki ek kontenjanın ayrılacağını belirtti. Bu düzenlemenin diğer öğrencileri etkilemeyeceğini ve mağduriyet oluşturmayacağını ifade etti. Düzenleme ile ilgili detaylar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 26 Haziran Pazartesi günü yayımlanacak kılavuzda yer alacak.
25 Haziran 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile evlendirilmesi ve cinsel istismar iddiaları üzerine açılan dava, İstekli'nin avukatının vekillikten çekilme dilekçesi vermesi sebebiyle ertelendi. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel'e 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' suçundan 22 yıl altı aya kadar, Kadir İstekli'ye ise 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' ve 'cinsel saldırı' suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası isteniyor. H.K.G., cinsel istismar iddialarıyla 2012'de doktora başvurmuş ve soruşturma başlatılmıştı.
17 Temmuz 2023

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren özel okullarda bakanlık onaylı ücretsiz ders kitaplarının kullanılmasını zorunlu kıldı. Bu kitapları kullanmayan özel okullar hakkında inceleme başlatılacak ve kademeli olarak para cezasından çalışma ruhsatının iptaline kadar çeşitli cezalar uygulanacak. Bakanlık, bu düzenleme ile denetimden geçmeyen kitapların neden olduğu yanlış bilgilerin önüne geçmeyi amaçlıyor.
25 Eylül 2024

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G., altı yaşındayken babasının müridi Kadir İstekli ile evlendirildiğini ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını iddia ederek yargıya başvurdu. İki yıl süren dava sürecinde henüz kimse tutuklanmamışken, kamuoyunun tepkisi üzerine Gümüşel ve İstekli tutuklandı. H.K.G.'nin travmaya bağlı stres bozukluğu yaşadığı adli tıp raporu mahkemeye sunuldu. Davanın görüldüğü gün, Gümüşel'in müritleri adliye önünde toplanarak liderlerinin serbest bırakılmasını talep etti.
30 Ocak 2023

Gelecek Partisi kurucularından Yavuz Değirmenci, genel sekreter Kani Torun'un vefat eden kızı için düzenlenmek istenen hatim programının müftülük tarafından engellendiğini iddia etti. Diyanet İşleri Başkanlığı ise iddiaların doğru olmadığını, Mevlana Gençlik Merkezi'nin tadilatta olması sebebiyle Mevlana Camii'nin önerildiği ancak yanıt alınamadığını açıkladı. Değirmenci, Diyanet İşleri Başkanı'nın açıklamasını eleştirerek sert ifadeler kullandı.
31 Ocak 2023

Diyanet Başkanı Ali Erbaş, Yaşamkent Hz. Aişe 4-6 Yaş Kur’an Kursu ve Çukurambar Diyanet Gençlik Merkezi'nin açılışlarında yaptığı konuşmada, çocuklara milletine ve devletine hainlik yapanlara karşı kin ve nefret beslemeleri gerektiğini söyledi. Erbaş, kötülüğe karşı mücadelenin önemini vurgulayarak, bu mücadelenin eller, diller ve kalplerle yapılması gerektiğini belirtti. Akif Beki ise yazısında, Diyanet'in bu tür mesajlarla çocuklara nefret tohumları ektiğini ve toplumda zaten var olan kin ve düşmanlık duygularını daha da körüklediğini eleştirdi.
24 Şubat 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerdeki eğitimin yaza kadar uzaktan yapılacağını açıklaması üzerine, KYK yurtları depremzedeler için açılacak. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde oturma eylemi yapan 22 öğrenci gözaltına alındı ve daha sonra serbest bırakıldı. Öğrenciler, yüz yüze eğitim taleplerini iletmek istediklerini ve uzaktan eğitimin yanlış bir karar olduğunu düşündüklerini ifade ettiler.
18 Şubat 2023

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli’yle evlendirilerek yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davada karar çıktı. Baba Yusuf Ziya Gümüşel’e 20 yıl, Kadir İstekli’ye 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel’e ise 16 yıl sekiz ay hapis cezası verildi. H.K.G., 2012’de regl düzensizliği şikayetiyle doktora gitmiş, cinsel istismara uğramış olabileceğinden şüphelenildiği için soruşturma başlatılmıştı.
23 Ekim 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın düzenlediği İstanbul Müzik Festivali kapsamında, genç kadın müzisyenlere destek sağlayan 'Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu' projesinin bu yılki kazananları belirlendi. Toplam 21 genç kadın müzisyen, eğitim ve kariyer gelişimleri için fon desteği almaya hak kazandı. Seçimler, bir seçici kurul tarafından yapıldı ve kazananlar 11 Haziran'da Süreyya Operası'nda konser verecek.
28 Nisan 2023

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), şarkıcı Gülşen'in Nisan 2022'deki bir konserinde imam hatip lisesi mezunlarına yönelik sözleri nedeniyle ayrımcılık yaptığına hükmetti ve her bir başvurucu için 50 bin lira idari para cezası verilmesine karar verdi. Gülşen, daha önce 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla tutuklanmış ve ev hapsine alınmıştı. İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi, Gülşen'i 'halkın bir kesimini aşağılama' suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırdı, ancak cezanın açıklanması geri bırakıldı.
31 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına, çocukları Bilal Erdoğan, Esra Albayrak ve Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın da aralarında bulunduğu bir vakıf kuruldu. Vakfın amacı, Erdoğan'ın şahsi eşyaları ve görevi sırasında kendisine hediye edilen eşyaların sergileneceği bir müze ve kütüphane oluşturmak. Ayrıca vakıf, bilimsel, kültürel ve sanatsal programlar ile sergiler de düzenleyecek.
31 Mayıs 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, velilerden kitap, kırtasiye ve diğer öğretim materyalleri için fahiş fiyat talep eden bazı özel okullara yönelik inceleme başlattı. Şikayetler üzerine 81 il valiliğine yazı gönderildi ve Özel Öğretim Kurumları Kanunu ile yönetmelik hükümleri hatırlatıldı. Bakanlık, mevzuata uygun ücret girişlerini zamanında yapmayan ve sadece kazanç sağlamak için faaliyetini sürdüren okullarla ilgili denetimlerin yapılacağını belirtti.
23 Ağustos 2024

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler sonucunda YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılması amacıyla öğrenciler çıkarılmıştı ve şimdi de özel yurtlar aynı gerekçeyle öğrencileri çıkarmaya başladı. Kırklareli'nde bir özel yurt, öğrencilere yurdu boşaltmaları için süre verdi ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın talimatıyla hareket edildiği belirtildi. Öğrencilere yapılan para iadesi süreci de bakanlığın yönlendirmesiyle gerçekleştirilecek.
15 Şubat 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G., altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile evlendirilerek cinsel istismara maruz bırakıldığı iddiasıyla açılan dava ertelendi. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' suçundan 22 yıl altı aya kadar, Kadir İstekli ise 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' ve 'cinsel saldırı' suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Davanın üçüncü duruşması İstanbul Anadolu Adliyesi'nde görüldü ve 5 Haziran 2023 tarihine ertelendi.
31 Mart 2023

Türkiye Maarif Vakfı (TMV) ile Katar Üniversitesi, 30 öğrencinin tam burslu eğitimi için işbirliği anlaşması imzaladı. Katar Üniversitesi, Türkiye’den gidecek öğrencilere yurt konaklaması, yemek, sağlık sigortası, uçak bileti ve aylık eğitim desteği sağlayacak. Başvuru yapacak öğrencilerin belirli akademik ve dil yeterlilik şartlarını karşılaması gerekiyor. Başarılı olan 30 öğrenci, Ocak 2025'te Katar'da eğitimlerine başlayacak.
28 Haziran 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve diğer ilgili kurumları, bir ay önce 'yüz yüze eğitime hazırız' açıklaması yapanları şimdi de açıklama yapmaya çağırdı. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini duyurmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini açıklamıştı. Akademisyenler ve siyasiler bu karara itiraz ederken, öğrencilerin uzaktan eğitimi takip etme imkanlarının kısıtlı olduğu belirtiliyor.
30 Mart 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G., altı yaşındayken babası tarafından tarikat üyesi Kadir İstekli ile imam nikahıyla evlendirildiğini ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını iddia ederek şikayetçi oldu. Mahkemeye ulaşan adli tıp raporunda H.K.G.'nin 'olay sonrası travmaya bağlı stres bozukluğu' yaşadığı belirtildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, davanın gizlilik içinde yapılmasını ve yayın yasağı konulmasını talep etti. Davada Yusuf Ziya Gümüşel, eşi Fatma Gümüşel ve Kadir İstekli sanık olarak yargılanacak.
30 Ocak 2023

AKP MKYK üyesi ve eski milletvekili Metin Külünk, depremzede öğrencilerin eğitimden geri kalmaması için uzaktan eğitim yerine hibrit eğitim modelinin uygulanmasını önerdi. Külünk, kampüse gelebilen öğrenciler için yüz yüze eğitimin devam etmesi gerektiğini ve hibrit modelin öğrencilerin psikolojisi için önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, pandemi sürecinde üniversitelerin uzaktan eğitim sistemlerini geliştirdiğini ve bu tecrübenin hibrit modelin uygulanmasını kolaylaştıracağını belirtti.
22 Şubat 2023
İşaretlediklerim