İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), 'unutulma hakkı' adı altında birçok kamuyu ilgilendiren haberin sansürlendiğini ve bunun toplumsal hafızayı yok ettiğini belirten bir rapor yayımladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu sansürün ifade ve basın özgürlüğüne zarar verdiğini vurguladı. Anayasa Mahkemesi, 5651 sayılı yasanın 9. maddesini iptal etmesine rağmen, sulh ceza hakimliklerinin bu madde kapsamında karar vermeye devam ettiğini belirtti. İFÖD, arşiv değeri olan birçok haberin sansürlendiğini ve bu durumun toplumsal hafızaya zarar verdiğini raporladı.
7 Haziran 2024

OHAL döneminde 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Ankara Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edilen Eğitim-Sen Genel Başkanı ve barış akademisyeni Prof. Dr. Nejla Kurul, Ankara 21. İdare Mahkemesi'nin kararıyla görevine iade edildi. Kurul, bu gelişmeyi Twitter hesabı üzerinden duyurdu ve KHK ile ihraç edilmenin haksız ve hukuksuz olduğunu belirtti. Ayrıca, kimsenin KHK keyfiyetiyle karşılaşmayacağı bir ülke için mücadeleye devam edeceğini ifade etti.
25 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı için gerekli olan yükseköğrenim diploması, vesikalık fotoğraf ve yüksek çözünürlüklü fotoğrafını eksik buldu. Erbakan'ın bu evrakları tamamlaması için verilen süre bugün saat 17:00'ye kadar. Ayrıca YSK, Murat Hakan Uzan, Cem Cengiz Uzan ve Hürrem Ayaz'ın adaylık başvurularını reddetti ve dokuz başvuruda daha eksik evrak olduğunu belirtti.
21 Mart 2023

Depremden etkilenen bölgelerden gelen öğrenciler, özel okullar tarafından başlatılan bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında ikinci dönem için yüzde 100 bursla misafir öğrenci olarak kabul edilecekler. Proje, misafirogrenci.org adlı bir platform üzerinden yürütülüyor ve şu anda 1302 okul, 11 bin 230 kontenjan sunuyor. Aileler, seçtikleri şehirdeki özel okulların sunduğu kontenjanlardan yemek ve kitap dahil ücretsiz olarak faydalanabilecekler. Proje, anaokulundan liseye kadar olan eğitimi kapsıyor ve velilerin başvuru için doğrudan okullarla iletişime geçmeleri gerekiyor.
12 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrasında YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçilmesi kararı alındı. Bu karar, depremzede öğrenciler, akademisyenler ve veliler tarafından eleştiriliyor. Diken'e konuşan bir depremzede öğrenci, Gaziantep'te yaşadığı zorlukları ve uzaktan eğitim kararının psikolojik etkilerini anlatarak, yüz yüze eğitimin psikolojik destek sağlayacağını ve uzaktan eğitim altyapısına sahip olmadığını belirtti. Eğitim-Sen'in bu karara dava açtığı da haberde yer alıyor.
15 Şubat 2023

İran'da son birkaç ay içinde en az 650 kız öğrenci, solunum sıkıntısı, baş dönmesi ve yorgunluk gibi semptomlarla hastaneye kaldırıldı. İran Sağlık Bakanı Yunus Panahi, olayın araştırıldığını ve kız öğrencilerin okuldan uzak tutulmak istendiğine dair şüpheler olduğunu belirtti. İlk zehirlenme vakaları 30 Kasım 2022'de görüldü ve Kum kentinde veliler tarafından protesto edildi. Olaylar, İran'da Mahza Emini'nin ölümü sonrası başlayan ve kadınların öncülük ettiği kitlesel hükümet karşıtı protestoların bir intikamı olabileceği yönünde endişelere yol açtı.
28 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Malatya'da zor şartlarda yaşayan Melike Behçet, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında tüm soruları doğru yanıtladı. Deprem sonrası ailesiyle birlikte tek odalı bir anaokuluna sığınan Behçet, psikolojik zorluklara rağmen öğretmenlerinin desteğiyle sınavda başarılı oldu. Behçet, 500 tam puan alan 562 öğrenci arasına girdi.
24 Haziran 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G., altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile 'evlendirilmiş' ve cinsel istismara maruz kalmıştır. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel'e 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' suçundan 22 yıl altı aya kadar, Kadir İstekli'ye ise 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' ve 'cinsel saldırı' suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası istenmektedir. Davanın dördüncü duruşması ertelenmiş ve 17 Temmuz 2023 tarihine alınmıştır.
5 Haziran 2023

İstanbul Anadolu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde kapalı görülen H.K.G. çocuk istismarı davasının ikinci duruşması gerçekleşti. Sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel, Kadir İstekli ve anne Fatıma Gümüşel'in ifadeleri alındı ve suçlamaları reddettiler. Savcı, sanıkların 'çocukların cinsel istismarı' suçundan 31,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti. Mahkeme, sanık avukatlarının talebi üzerine duruşmayı 31 Mart'a erteledi. H.K.G., babası tarafından altı yaşındayken Kadir İstekli ile 'evlendirilmiş' ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını iddia ederek şikayetçi olmuştu.
27 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim verme sorumluluğunu terk ettiği ve okulları tarikat, cemaat ve siyasetçilerin etkisi altına aldığı belirtiliyor. Öğretmenlere yönelik inceleme-soruşturma adı altında cezaların arttığı, AKP iktidarının eğitimi dindar bir nesil yetiştirmek için araç olarak kullandığı ifade ediliyor. Kırıkkale'de, Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı olarak karma eğitimin bırakılarak sınıfların kız-erkek diye ayrıldığı bir uygulamanın tespit edildiği aktarılıyor.
29 Mart 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yedieminlerde bulunan ve icra hukuku kapsamında artık hukuken muhafazasına gerek kalmayan hacizli malların tasfiyesi konusunda yeni bir düzenlemeyi duyurdu. Buna göre, malların öncelikle borçlu tarafından teslim alınması, borçlunun mal üzerindeki mülkiyet hakkını kullanmaması durumunda rehin hakkı sahibine imkân tanınması, hak sahiplerinin haklarını kullanmaktan imtina etmesi durumunda elektronik satış hükümlerinin uygulanması ve alıcı bulunamaması durumunda malların yedieminlere ve MKE A.Ş’ye devri düzenlendi. Tüm süreçlerin işletilmesine karşın mülkiyet devrinin gerçekleştirilememesi durumunda ise malların Türkiye Kızılay Derneği’ne bedelsiz devredilmesi kararlaştırıldı. Uygulama 1 Kasım 2023 tarihinde başlayacak.
21 Ekim 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası bahar dönemi eğitimlerinin ertelendiğini ve üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçtiğini duyurdu. Kredi Yurtlar Kurumu yurtları depremzedeler için açılacak. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. YÖK, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisanda değerlendirileceğini açıkladı. Ancak üniversiteler farklı uygulamalar sergiliyor ve YÖK'ün açıklamaları netlikten yoksun, bu da öğrenciler arasında kafa karışıklığına neden oluyor.
19 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni evlenecek çiftlere faizsiz kredi sağlanacağını belirtti. Ayrıca, örgün eğitimdeki öğrencilere bilgisayar ve cep telefonu desteği sağlanacağını ve 14'üncü Kalkınma Programı'nın yakında sunulacağını ifade etti. Bu kredi imkanı, Aile ve Gençlik Bankası tarafından karşılanacak ve ilk olarak deprem bölgesinde pilot proje olarak başlatılacak.
26 Eylül 2023

TBMM'de çocuk istismarını araştırmak üzere kurulan komisyon, İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızının istismar iddiaları üzerine toplandı. Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı yetkilileri bilgi verirken, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Erhan Gülveren, Hiranur Vakfı'nın denetlenip denetlenmediği sorusuna yazılı yanıt vereceğini belirttikten sonra toplantıyı terk etti. Bu durum muhalefetin tepkisine neden oldu ve toplantı sona erdi.
1 Şubat 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin altı yaşındayken Kadir İstekli ile imam nikahıyla 'evlendirildiği' ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığı iddiası üzerine Gümüşel ve İstekli tutuklandı. AKP Kayseri Milletvekili Hülya Nergis Atçı, konu hakkında yaptığı açıklamada, normal koşullarda hiçbir anne-babanın altı yaşındaki çocuğunu evlendirmeyeceğini ve çocuğu kimseye emanet etmeyeceğini belirtti. Atçı'nın bu yorumu tepki çekti.
1 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef gösterilen ve 'kayyım rektör' protestolarına katılan 14 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi için toplam 335 yıl dört ay hapis cezası talep edildi. Savcılık, öğrencilere 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma', 'direnme', 'görevi yaptırmamak için direnme' gibi suçlamalar yöneltti. Mahkeme, avukatlara mütalaaya karşı beyanda bulunmaları için süre vererek davayı 3 Şubat'a erteledi. Öğrenciler, 2021'de Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğünün online eğitim kararını protesto etmiş ve rektör Naci İnci tarafından çeşitli suçlamalarla soruşturma başlatılmıştı.
30 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçundan aldığı iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasının ardından tahliye edildi. Kuzey Irak'ta Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kimyasal silah kullandığı iddialarını araştırılması gerektiğini belirttikten sonra iktidar tarafından hedef gösterilen Fincancı, Bakırköy Cezaevi'nden çıkışında coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı. Fincancı, basın emekçilerine teşekkür ederek, gerçeklerin paylaşılmasının hem hekimlerin hem de basın emekçilerinin sorumluluğu olduğunu vurguladı.
11 Ocak 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, LGS’de mahkeme kararıyla iptal edilen fen bilimleri sorusunun ardından puanların yeniden hesaplanacağını duyurdu. Ankara 3’üncü İdare Mahkemesi, bir öğrencinin başvurusu üzerine sorunun iptaline karar verdi. MEB, öğrencilerin mağduriyet yaşamamaları için gerekli önlemleri aldığını ve yeni puan hesaplaması sonucunda üst tercihlerine yerleşmeye hak kazanan öğrencilere yeni kayıt hakkı tanındığını belirtti. Öğrenciler, SMS ve e-okul üzerinden bilgilendirilecek ve yeni kayıtlar 14-20 Eylül arasında yapılacak.
13 Eylül 2024

İstanbul Anadolu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen H.K.G.'nin altı yaşındayken tarikat lideri babası Yusuf Ziya Gümüşel tarafından müridi Kadir İstekli ile 'evlendirilmesi' davasında mahkeme, 'genel ahlak' gerekçesiyle duruşmaların kapalı görülmesine karar verdi. Baroların ve sivil toplum kuruluşlarının davaya katılma talepleri reddedildi, sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın talebi kabul edildi. Tutuklu sanıkların hallerinin devamına ve bir sonraki duruşmanın 27 Şubat'ta yapılmasına karar verildi. Davayı izlemek isteyen çok sayıda avukat, milletvekili ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi vardı ve bazı barolar ile sivil toplum kuruluşları katılma talebinde bulundu.
30 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 'Genç Üniversiteli Desteği' projesi kapsamında üniversite öğrencilerine geri ödemesiz olarak verdiği 6 bin liralık eğitim desteğini 7 bin 500 liraya çıkardı. Destekten faydalanmak isteyen öğrenciler, 20 Ekim tarihine kadar İBB'nin 'İstanbul Senin' mobil uygulaması üzerinden başvuru yapabilirler. Başvurmak isteyen öğrencilerin kendisinin ya da ailesinin İstanbul'da ikamet etmesi, devlet ya da vakıf/özel üniversitelerinde yüzde 100 burslu okuması gerekiyor.
9 Ekim 2023
İşaretlediklerim