T24 yazarı Tolga Şardan ve halktv.com.tr'nin yazıişleri müdürü Dinçer Gökçe, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındı. Şardan'ın gözaltına alınma sebebi, MİT'in cumhurbaşkanlığına sunduğu 'yargı raporu' hakkında yazdığı bir yazıydı. Gökçe ise 'Döner kardeşlere tahliye kararı' başlıklı bir haber nedeniyle gözaltına alındı. Gökçe, polis ve savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak Şardan, aynı suçlamayla gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.
1 Kasım 2023

Diyarbakır merkezli bir operasyonda gazeteci, avukat ve siyasetçilerin de aralarında bulunduğu 44 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 48'i tutuklandı. İstanbul Kadıköy'de, tutuklanan meslektaşları için basın açıklaması yapmak isteyen gazetecilere polis müdahale etti ve altı gazeteci gözaltına alındı. Gözaltına alınan gazeteciler arasında Pınar Gayıp, Zeynep Kuray ve diğer dört gazeteci bulunuyor.
29 Nisan 2023

İstanbul ve Ankara'da 23 Nisan'da gerçekleştirilen ev baskınlarında gözaltına alınan dokuz gazeteciden üçü tahliye edildi. Mezopotamya Ajansı ve Yeni Yaşam'dan gazeteciler Enes Sezgin, Saliha Aras, Yeşim Alıcı, Beste Argat Balcı, Şirin Ermiş ve Doğan Kaynak adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Mehmet Aslan, Esra Solin Dal ve Erdoğan Alayumat ise örgüt üyeliği suçlamasıyla tutuklanmıştı. MA'nın haberine göre, bu üç gazeteci de tahliye edildi.
22 Mayıs 2024

Adalet bakan yardımcılığına getirilen hakim Akın Gürlek'in şikayeti üzerine gazeteciler Canan Coşkun ve Barış Pehlivan hakkında açılan dava sonuçlandı ve her iki gazeteci de beraat etti. Gazeteciler, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İBB çalışanlarını terör örgütleriyle ilişkilendirme iddiasına dayanarak başlatılan DİAYDER davasını haberleştirmişlerdi. Savcı, gazetecileri 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek' ile suçlamış, ancak mahkeme bu suçlamaları reddederek gazetecilerin beraatine karar verdi.
13 Haziran 2023

Ankara Başsavcılığı tarafından 20 Ekim 2022'de başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan Mezopotamya Haber Ajansı ve JinNews çalışanı dokuz gazeteci, 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla yargılandıkları davanın ilk duruşmasında tahliye edildi. Duruşma, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleşti. Ayrıca adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakılan bir muhabir ve eski bir stajyer de yargılanmaktadır.
16 Mayıs 2023

Gazeteci Serdar Akinan, YouTube kanalındaki videoları nedeniyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma', 'tehdit', 'hakaret' ve 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamalarıyla gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen ve hakkında soruşturma yürütülen Akinan, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı, ancak yurtdışına çıkış yasağı getirildi ve haftada iki gün karakola imza atması şartı konuldu. Akinan, ifadesinde YouTube'da yayınladığı videolar ve konuk ettiği Muhammed Yakut ile ilgili soruları yanıtladı. Akinan'ın gözaltına alınmasının ardından Yakut'un YouTube kanalı da erişime engellendi.
19 Nisan 2023

Diyarbakır'da 25 Nisan'da başlatılan ve 21 ilde gerçekleştirilen şafak operasyonunda gazeteci, avukat ve siyasetçilerin de aralarında bulunduğu 144 kişi gözaltına alındı. Operasyonda 3 bine yakın polis görev aldı. Mezopotamya Ajansı'nın aktardığı bilgilere göre, 216 kişi hakkında gözaltı kararı bulunuyor ve şu ana kadar 48 kişi tutuklanırken, 91 kişi serbest bırakıldı. Geriye kalan kişilerle ilgili işlemler sürüyor.
29 Nisan 2023

Gerçek Gündem editörü Furkan Karabay, evinden polis zoruyla alınarak ifadeye götürüldükten sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Polisler tarafından sabah saatlerinde evinden alınan Karabay'ın adliyeye götürüldüğü ve hakkında altı dosya olduğu belirtildi. Karabay, ifade işlemlerinin ardından Çağlayan Adliyesi'nde serbest bırakıldı.
7 Aralık 2023

Ankara Emniyet Müdürlüğü, sosyal medya üzerinde provokasyon yaptığı iddia edilen hesaplara yönelik bir operasyon başlattı. Sığınmacı ve göçmen karşıtlığıyla, Türk düşmanlığına yönelik nefret içerikli paylaşımlar yaptıkları iddia edilen 27 hesap yöneticisi gözaltına alındı. Dört kişi savcılık sorgulamasının ardından serbest bırakılırken, 23 kişi hakimliğe sevk edildi. Bu kişilerden 15'i yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, sekizi ise tutuklandı.
23 Eylül 2023

Bianet'in Kürtçe yayını Bianet Kurdî'nin editörü Aren Yıldırım, İstanbul Üsküdar'daki evinde sabah erken saatlerde polis tarafından gözaltına alındı. Yıldırım, Fatih'teki Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Avukatı Ülkü Şahin, dosyada kısıtlama olduğunu ve 24 saat süreyle avukatla görüş yasağı bulunduğunu belirtti. Aren Yıldırım, aynı zamanda dilbilimci, çevirmen ve gazeteci olarak tanınıyor ve iki kitabın yazarı.
15 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Nükhet Sirman, bir araştırma kapsamında görüştüğü teknik takipte olan bir kişi nedeniyle gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Sirman'a yurtdışı yasağı getirildi ve haftada bir gün karakola imza atma zorunluluğu konuldu. Bu olay, Sirman'ın duruşmasının ardından gerçekleşti.
26 Mart 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar sebebiyle CHP Zeytinburnu İlçe Başkan Yardımcısı Süleyman Dağ gözaltına alındı. Dağ'a, Instagram ve Twitter hesaplarından yaptığı paylaşımlar nedeniyle 'halkın kin ve düşmanlığa tahrik etme' ve 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamaları yöneltildi. Ayrıca, 2012 yılında Erdoğan'ın bir öğrenciye söylediği sözlerin yer aldığı video da delil olarak dosyaya eklendi. Dağ, ifade verdikten sonra yurtdışına çıkışı yasaklanarak serbest bırakıldı.
11 Şubat 2023

Halktv.com.tr'nin yazıişleri müdürü Dinçer Gökçe, 'Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındı ve 'mesleki' alanda 'iki kitap okuyup özet çıkarma' cezası aldı. Gökçe'nin gözaltına alınma gerekçesi, halktv.com.tr'de yayınlanan ve tahliye edildiği öne sürülen iki hükümlünün halen cezaevinde olduğu bir haberdi. Gökçe, polis ve savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
2 Kasım 2023

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023

Diyarbakır merkezli yapılan ve 21 ilde gerçekleşen şafak operasyonunda, gazeteci, avukat ve siyasetçilerin de aralarında bulunduğu en az 128 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, operasyonun bir terör operasyonu olduğunu açıkladı. Özgürlük için Hukukçular Derneği ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, gözaltına alınanlar arasında kendi üyelerinin ve çok sayıda avukatın olduğunu duyurdu. HDP Sözcüsü Ebru Günay ve 33 baro, operasyona tepki gösterdi.
25 Nisan 2023

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, Beşiktaş'ta haber takibi yapan gazeteci Zeynep Kuray gözaltına alındı. Aynı gün, KRT TV'den Eylem Sultan Keleş ve Gencer Keten haber takibi sırasında tartaklandı ve polisin kameramanın görüntü almasını engellediği bildirildi. Dokuz8 Haber'den Fatoş Erdoğan'ın çektiği fotoğrafa göre, gazeteci Hazar Dost da polis şiddetine maruz kaldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası, foto-muhabir Bülent Kılıç'ın da polis şiddetine uğradığını duyurdu. Evrensel Gazetesi çalışanları ise Maltepe'de düzenlenen resmi 1 Mayıs mitingine alınmadı. Taksim'e yürümek isteyen çok sayıda kişi de gözaltına alındı.
1 Mayıs 2023

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla gözaltına alındı. Paylaşımlarını tepkiler üzerine silen Ercan, Malatya başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında Elazığ'da gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Ercan, savcılık sorgusunun ardından yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
1 Mart 2023

Kırşehir'de yürütülen bir soruşturma kapsamında, Mezopotamya Ajansı muhabiri Fırat Can Arslan, Ankara'daki evine yapılan baskın sonucu 'örgüt propagandası' iddiasıyla gözaltına alındı. Gözaltı işlemi sonrasında Arslan, Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü ve evindeki telefon ile bilgisayarına el konuldu.
7 Haziran 2023

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında, Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi iki sanığın tahliyesine karar verdi. Arif Buğra Meşe ve Furkan Anıl Bahar, yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı. Dava, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın hedef aldığı suç örgütlerinden biri olan Ayhan Bora Kaplan ve çetesine yönelik yürütülüyor. Mahkeme, diğer tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 9 Eylül’e erteledi.
24 Mayıs 2024

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde Emre Elaltunterin isimli bir kişi, GBT sırasında özel harekat polisleri tarafından darp edilerek gözaltına alındı. Sosyal medyada yayılan görüntülerde polislerin şiddet uyguladığı görülüyor. Elaltunterin, gözaltına alındıktan sonra tutuklanıp cezaevine gönderildi ve bir gün sonra serbest bırakıldı. Diyarbakır Valiliği, görüntülerin ortaya çıkmasının ardından iki polis memurunun açığa alındığını ve soruşturma başlatıldığını duyurdu.
3 Ocak 2023
İşaretlediklerim