Birleşik Kamu İş Konfederasyonu'nun verilerine göre Türkiye'de açlık sınırı 19 bin 926 liraya, yoksulluk sınırı ise 59 bin 353 liraya yükseldi. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı açlık sınırı olarak kabul ediliyor. Yoksulluk sınırı ise eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma ve ulaşım gibi giderleri kapsıyor. Bu koşullarda 17 bin 2 lira asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonlar her geçen gün daha da zorlanıyor.
27 Mayıs 2024

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç, asgari ücretin yabancı para birimi bazında değil, altı aylık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) esas alınarak belirlenmesi gerektiğini savundu. Dolar/TL kuru rekor seviyelere ulaşırken, asgari ücretin dolar bazında değer kaybettiği belirtildi. Eski çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgiç'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğini ifade ettiği, ihracatçıların ise 300-400 dolar aralığında bir beklenti içinde olduğu aktarıldı. Avdagiç, vergi dilimlerinin de asgari ücret artışına paralel olarak güncellenmesinin önemine vurgu yaptı.
8 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerine göre, Türkiye'nin GSYH'si önceki yıla göre yüzde 4,5 artış gösterdi. Bu artışla birlikte, 2023 yılında kişi başına düşen GSYH cari fiyatlarla 307 bin 952 TL, ABD doları cinsinden ise 13 bin 110 olarak hesaplandı. TÜİK, toplam GSYH miktarını paylaşmazken, yapılan hesaplamalara göre toplam GSYH'nin yaklaşık 1,1 trilyon dolar olduğu belirtildi.
29 Şubat 2024

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engelli bireyler ve yakınlarına 'Evde Bakım Yardımı' kapsamında ayda 7 bin 608 lira ödeme yapıyor. Ancak Türkiye'deki açlık sınırı 18 bin 978 lira olduğu için bu yardım yetersiz kalıyor. Temmuz ayı memur maaş katsayısındaki yeni düzenlemeyle bu yardım 9 bin 77 liraya çıkacak. Engelli bireylerin ve yakınlarının temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandıkları belirtiliyor.
17 Temmuz 2024

Eurostat verilerine göre, Türkiye'de en zengin yüzde 1'lik kesim milli gelirin yüzde 14,6'sına sahip, bu oranla Avrupa'da ilk sırada yer alıyor. Türkiye'yi yüzde 7,4 ile Bulgaristan ve yüzde 7,1 ile Danimarka takip ediyor. Gelir dağılımı eşitsizliğinin önemli bir ölçütü olan bu oran, Türkiye'de gelir adaletsizliğinin yüksek olduğunu gösteriyor. Rusya'da bu oranın daha yüksek olduğu tahmin edilse de Eurostat'ta Rusya'ya dair veri bulunmuyor.
7 Ekim 2024

TÜİK'in 2022 Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına göre, Türkiye'de en zengin yüzde 20'lik kesimin toplam gelirden aldığı pay yüzde 48'e yükselerek 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. En düşük gelire sahip yüzde 20'lik kesimin payı ise yüzde 6'ya düştü. Yıllık ortalama hane halkı geliri yüzde 28,3 artışla 98 bin 416 liraya çıkarken, gelir dağılımı eşitsizliğini gösteren Gini katsayısı 2009'dan bu yana en yüksek değer olan 0,415'e ulaştı. Ücretli çalışanların gelirlerindeki artış oranı diğer gruplara göre daha düşük kaldı.
4 Mayıs 2023

Türkiye İstatistik Kurumu ve Eurostat'ın açıkladığı verilere göre, Türkiye avro bazında Avrupa'da otomobil fiyatlarının en pahalı olduğu ülke konumuna geldi. 2022 yılında AB ülkelerinde 100 avro karşılığı satın alınan bir otomobilin Türkiye fiyatı 144 avro olarak belirlendi. Türk Lirası'nın değer kaybı ve artan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) otomobil fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el araç fiyatlarının sıfır araç fiyatlarını geçemeyeceğini belirtti.
3 Temmuz 2023

AKP, kamu tasarruf tedbirleri kapsamında hazırladığı 32 maddelik kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Teklifte, kamuda çift maaş sınırının 92 bin lira olarak belirlenmesi öngörülüyor. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, kamu kaynaklarının verimli kullanılması amacıyla yapılan bu düzenlemelerin detaylarını açıkladı. Buna göre, özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin her statüdeki kurum ve kuruluşlarda görev alanlara sadece bir görev için ücret ödenebilecek.
6 Temmuz 2024

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan tarafından hazırlanan ve emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine yükseltilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. Aydoğan, asgari ücretin ülkede ortalama ücret haline geldiğini ve yüzde 50'den fazla insanın asgari ücret aldığını belirtti. Teklifin doğrudan gündeme alınması önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
3 Ocak 2023

Almanya merkezli Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği'nin 16 ilden 18-25 yaş aralığındaki 2 bin 140 gençle yaptığı araştırmada, gençlerin sadece yüzde 17,3'ü mutlu olduğunu ve yüzde 63'ü imkan olsa başka bir ülkede yaşamak istediğini belirtiyor. Araştırmada gençlerin ekonomik durum, adalet uygulamaları ve hükümet politikalarına ilişkin eleştirileri de yer alıyor. Gençlerin yüzde 86,2'si Türkiye'deki ekonomik durumu kötü olarak değerlendirirken, yüzde 81,2'si hükümetin adalet uygulamalarını doğru bulmadığını ifade ediyor. Ayrıca gençlerin politikacı olarak en çok Mansur Yavaş'ı beğendiği ve parlamenter sistemi tercih ettikleri belirtiliyor.
1 Haziran 2023

Eurostat verilerine göre, Türkiye, Mayıs 2023-Mayıs 2024 döneminde konut kirasında yıllık yüzde 125,10 artışla Avrupa'da en fazla artış gösteren ülke oldu. Türkiye'yi yüzde 12,80 oranla Macaristan izledi. 8 Haziran 2022'de kira ücretlerine yüzde 25'lik tavan uygulaması getirilmesine rağmen artış durdurulamadı. Endeksa'ya göre, iki yıllık dönemde Türkiye genelindeki kira fiyatları nominal olarak yüzde 265 arttı.
22 Haziran 2024

Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Şubat 2024 raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenme için yapması gereken minimum gıda harcaması (açlık sınırı) 16 bin 100 lira olarak belirlendi. Aynı ailenin barınma, ulaşım, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlarını karşılaması için gereken minimum tutar ise (yoksulluk sınırı) 55 bin 691 lira oldu. Tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı ise 25 bin 568 lira olarak hesaplandı. Gıda harcamaları içinde süt ve süt ürünleri en yüksek maliyet grubunu oluşturdu.
15 Mart 2024

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini 2024 yılı için yüzde 2,7 olarak açıkladı ve 2025 yılı için yüzde 3 büyüme öngörüsünde bulundu. EBRD, bu düşüşün nedenini enflasyonla mücadele kapsamında para ve maliye politikasında sıkılaşmanın devam etmesine bağladı. Raporda, Türkiye'nin daha ortodoks politikalara geri dönmesinin yerli ve uluslararası yatırımcılar arasında güveni artırdığı ve ülke notunun yükseldiği belirtildi. Ayrıca, yüksek enflasyon, Avrupa’daki yavaş büyüme ve jeopolitik gerginlikler gibi risklerin sürdüğü vurgulandı.
15 Mayıs 2024

Türkiye A Milli Futbol Takımı, EURO 2024'te son 16 turuna kalarak toplamda 12 milyon 750 bin avro (yaklaşık 448 milyon 278 bin lira) para ödülü kazandı. Turnuvaya katılım ücreti olarak 9 milyon 250 bin avro, iki galibiyet için 2 milyon avro ve son 16 turuna kaldığı için 1,5 milyon avro ödül aldı. Turnuvada ilerleyen turlara yükselmesi halinde kazanacağı para ödülü artacak. Çeyrek finale yükselen takımlar 2,5 milyon, yarı finale kalanlar 4 milyon avro ödül alacak, şampiyon olan takım ise 8 milyon avro ek ödeme kazanacak.
27 Haziran 2024

Avustralya merkezli insan hakları derneği Walk Free'nin 2023 Küresel Kölelik Endeksi'ne göre Türkiye, her bin kişiden 15,6'sının 'modern köle' olarak tanımlandığı bir oranla Avrupa ve Orta Asya'da en yüksek modern köle oranına sahip ülke oldu. Türkiye bu oranla dünya genelinde 8'inci sırada yer alırken, Hindistan listenin ilk sırasında bulunuyor. Raporda Türkiye, modern kölelikle mücadele konusunda en az eylemde bulunan ülkelerden biri olarak gösterildi. Modern kölelik, insanların zorla çalıştırılması, borç esareti, soy temelli kölelik, zorla evlilik ve ev hizmetlerindeki kölelik gibi çeşitli sömürü yollarını içeriyor.
24 Mayıs 2023

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 12 bin 612 lira, yoksulluk sınırı ise 43 bin 623 lira oldu. Yoksulluk sınırı, bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte yapması gereken harcama tutarı olarak belirleniyor. Asgari ücretle (11 bin 402 lira) geçinmeye çalışan milyonlarca yurttaşın durumu her geçen gün daha da zorlaşıyor.
16 Ekim 2023

2003 yılında, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın göreve gelmesiyle, en düşük emekli maaşı asgari ücretin 1,46 katıydı. Ancak AK Parti'nin yaptığı bir yasal düzenleme sonucu, 2016 yılından itibaren emekli maaşları asgari ücretin altına düşmeye başladı. Şu an itibariyle asgari ücret, en düşük emekli maaşının 1,7 katı seviyesinde. Eğer 2003'teki düzenleme hâlâ geçerli olsaydı, en düşük emekli maaşı bugün yaklaşık 25 bin TL olacaktı. Ayrıca, dul ve yetim aylığı alanlar ile malulen emekli olanların durumunun daha da zor olduğu belirtiliyor.
9 Mart 2024

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 12 bin 34 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 41 bin 626 TL'ye yükseldi. Yoksulluk sınırı, bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte yapması gereken harcama tutarı olarak belirleniyor. BİSAM'ın temmuz raporunda açlık sınırı 11 bin 525 TL, yoksulluk sınırı ise 39 bin 886 TL idi.
17 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ek bütçe teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni kanunla, genel ve özel bütçeli idarelere toplamda 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin lira ödenek eklenmesi öngörülüyor. En büyük payı AFAD alırken, Hazine ve Maliye Bakanlığı ikinci sırada yer alıyor. Ek bütçeyle 2023 yılında toplam 4 trilyon 350 milyar lira vergi toplanması hedefleniyor. Meclis, ek bütçe teklifinin kabul edilmesinin ardından Ekim ayına kadar tatil edildi.
15 Temmuz 2023

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, asgari ücret tartışmalarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, asgari ücretin en az net 16 bin 250 lira olması gerektiğini belirtti. Bu talep, HDP'nin önceki dönemde önerdiği 12 bin 500 liralık net asgari ücretin yüzde 30 enflasyon farkıyla güncellenmesi sonucu ortaya çıktı. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ilk toplantısı sonuçsuz kaldı ve ikinci toplantı 19 Haziran'da yapılacak. Eski çalışma bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiği yönündeki beklentisi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın TL üzerinden konuşulması gerektiği yönündeki açıklamaları da tartışmalar arasında yer alıyor.
18 Haziran 2023
İşaretlediklerim