Türkiye'de konut ve kira fiyatlarındaki rekor artış, geçim sıkıntısı ve konaklama sorununu beraberinde getiriyor. Yüksek enflasyona rağmen hükümetin kira artışlarını yüzde 25'le sınırlandırmasından sonra yeni tutulan evlerin kira bedelleri fırladı. Euronews Türkçe'nin haberine göre 15-29 yaş arasındaki gençlerin yarısı 'aşırı kalabalık evlerde' yaşıyor. Türkiye'de bu oran yüzde 51 iken Avrupa Birliği'nde (AB) yüzde 26. Toplam nüfusa bakıldığında Türkiye'de 10 kişiden dördü aşırı kalabalık evlerde ikamet ediyor.
26 Haziran 2023

Avrupa Birliği İltica Ajansı'nın (EUAA) verilerine göre, Türkiye'den Avrupa'ya yapılan iltica başvuruları 2022'ye kıyasla yüzde 82 artarak 100 bin 870'e ulaştı. Bu artış, 2015-2016 mülteci krizinden bu yana iltica başvurularının en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor. En fazla başvuru yapılan ülke Almanya olurken, Türk vatandaşlarının iltica başvuru kabul oranları son dört yılda düşüş gösterdi. 2023'te başvuru kabul oranı yüzde 25'e geriledi.
28 Şubat 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hakim ve savcı yardımcılığı yönetmeliğinin detaylarını açıkladı. Yeni yönetmelikle, hakim ve savcı adaylığı uygulamasına son verilerek, yardımcılık sistemi getirildi. Bu sistemde, hakim ve savcı yardımcıları önce Adalet Akademisinde bir yıl eğitim alacak, ardından iki yıl tecrübeli hakim ve savcılarla çalışacak. Atamalar başarı puanlarına göre yapılacak ve görev süresi üç yıl olacak.
7 Mayıs 2024

Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Haziran 2024 raporuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için gereken minimum harcama tutarı 19 bin 44 lira olarak belirlendi. Aynı raporda, yoksulluk sınırı ise 65 bin 874 lira olarak açıklandı. Tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı ise 30 bin 604 lira olarak hesaplandı. Bu veriler, Türkiye'deki mevcut asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını gösteriyor.
15 Temmuz 2024

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli olan asgari harcama tutarının, yani açlık sınırının 14 bin 25 liraya yükseldiğini bildirdi. Aynı zamanda yoksulluk sınırı 45 bin 686 liraya çıkarken, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 18 bin 239 lira olarak hesaplandı. Ekim ayı verilerine göre açlık sınırı 13 bin 684 lira, yoksulluk sınırı ise 44 bin 573 lira idi.
28 Kasım 2023

Türkiye'de işçilere ödenen kıdem tazminatı tavanı, son 40 yılın en düşük seviyesine geriledi. 1982'de asgari ücretin 7.5 katı olan tavan, 2023'ün ilk yarısında asgari ücretin sadece iki katına düştü. Kıdem tazminatı tavanı, memur maaş katsayısına göre belirleniyor ve son yıllarda asgari ücret artışları memur maaş artışlarının gerisinde kaldığı için tavan miktarı düşmüş durumda. Türk-İş'in hesaplamalarına göre, dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı asgari ücretin üç katı seviyesinde.
17 Temmuz 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından yapılan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın temmuz sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı 11 bin 658 lira, yoksulluk sınırı ise 37 bin 974 lira olarak belirlendi. Asgari ücretin 11 bin 402 lira olduğu göz önüne alındığında, asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Araştırma sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış, bir önceki aya göre yüzde 12,38 oranında gerçekleşti.
31 Temmuz 2023

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın araştırma birimi BİSAM'ın ekim dönemi raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 12 bin 928 lira, yoksulluk sınırı ise 44 bin 718 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, asgari ücretin (11 bin 402 lira) üzerinde ve her geçen gün yurttaşların geçim şartlarını zorlaştıran bir durumu işaret ediyor. Ayrıca, sağlıklı ve dengeli beslenme için gerekli gıda maliyetleri de yetişkinler ve çocuklar için ayrı ayrı hesaplanmıştır.
16 Kasım 2023

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de kişi başına gelir 2023 yılında 13 bin 110 dolarla tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Bu artışın en önemli nedeni, döviz kuru artışının enflasyonun çok altında kalması olarak gösterildi. 2022'den 2023'e kişi başına gelirde yüzde 23'lük bir artış yaşandı. GSYH hesaplamasında kullanılan ortalama dolar kuru, 2022'ye göre yüzde 41.7 artış gösterirken, kişi başına GSYH cari fiyatlarla yüzde 74.3 arttı.
1 Mart 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Habertürk TV'de katıldığı bir programda asgari ücret ve EYT ile ilgili soruları yanıtladı. EYT'de yaklaşık bir milyon kişinin ilk maaşını aldığını ve sürecin hızla devam ettiğini belirtti. Asgari ücretin temmuz ayında yeniden değerlendirileceğini, ancak şu an için bir rakam vermek istemediğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücret konusunu seçim vaadi olarak kullanmadığını söyledi ve asgari ücretin yılda bir kez düzenlendiğini, ancak enflasyon nedeniyle altı ayda bir düzenleme yapıldığını belirtti.
28 Nisan 2023

Türkiye'de, özellikle büyük şehirlerde kira fiyatları hızla artarken, hükümetin önlemleri yetersiz kalıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'de ortalama bir ailenin elverişli bir konut bulması giderek zorlaşıyor. Asgari ücretin 11 bin 402 lira olduğu Türkiye'de, asgari ücretle çalışanların ve orta sınıfın konut kiralarını karşılaması neredeyse imkansız hale geliyor. Birleşmiş Milletler'in belirlediği 'elverişli konut hakkı' kriterlerine göre, İstanbul'da minimum kira fiyatları 14 bin TL'den başlıyor ve 70 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Ankara ve İzmir'de de durum benzer şekilde pahalı konutlarla sınırlı.
15 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde düzenlenen 'Akademik Vizyon ve Hedefler Buluşması'nda Türkiye'de yaklaşık 350 bin yabancı öğrenci bulunduğunu açıkladı. Yılmaz, bu sayıyla Türkiye'nin en çok yabancı öğrenciye sahip 10 ülke arasında yer aldığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin 7,3 milyonun üzerindeki öğrenci sayısıyla Avrupa Yükseköğretim Sistemi'nde ön sıralarda yer aldığını ve akademisyen sayısının 22 yıl önceki 70 binden bugün 183 binin üzerine çıktığını vurguladı.
1 Ekim 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2022 yılında yüzde 5,6 oranında büyüme kaydetti. İşgücü ödemeleri yüzde 82,7 artış gösterirken, net işletme geliri yüzde 115,2 arttı. Buna rağmen, işgücü ödemelerinin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payı yüzde 26,5'e düşerek, 1998'den beri en düşük seviye olan yüzde 25,2'ye geriledi. Kişi başına düşen milli gelir ise 2022'de 10 bin 655 dolara yükseldi.
28 Şubat 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Euronews'e verdiği röportajda Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirdi. Türkiye'nin yapısal sorunlarla karşı karşıya olduğunu ve bu sorunların çözülmeden ekonominin potansiyelinin altında kalacağını ifade etti. Acemoğlu, Türkiye'nin büyük bir kaynak eksikliği yaşadığını ve özellikle yabancı yatırımcılara ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Ayrıca, asgari ücretin Türkiye'de birçok işçinin ücretini belirlediğini ve ücretlerin artmamasının eşitsizliği artırdığını belirtti.
5 Temmuz 2023

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye'nin antidemokratik uygulamaları ve adaletsiz mahkeme kararları nedeniyle Avrupa Birliği'ne (AB) girişinin zor olduğunu belirtti. Amor, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin bir süre daha gündeme gelmeyeceğini ve Türkiye'nin her geçen gün AB'den uzaklaştığını ifade etti. Türkiye'nin AB'ye üyelik için uyması gereken altı kriteri vurgulayan Amor, bu kriterlerin terörle mücadele, yolsuzlukla mücadele, Europol ile iş birliği, kişisel verilerin korunması, AB üyeleri ile adli yardımlaşma ve geri kabul anlaşması olduğunu belirtti.
23 Temmuz 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkaran ve geçici işçilere kadro verilmesini öngören bir teklifi kabul etti. Ayrıca, muharip gazilerin aylıkları arasındaki farklılıklar giderilecek ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenecek. Ramazan ve Kurban Bayramı'nda emeklilere ödenen 1100'er lira ikramiye de 2000 liraya yükseltildi. Bu düzenlemeler, Türkiye'deki yüksek enflasyon oranları ve artan fiyatlar karşısında yapıldı ve iktidarın ekonomi politikalarıyla ilişkilendiriliyor.
28 Mart 2023

Türkiye'de orta ve lüks segment otellerde beş gecelik tatilin maliyeti yerli turistler için 150 bin ile 200 bin lira arasında değişirken, Alman turistler aynı süre için uçak bileti dahil 500 avro (yaklaşık 17 bin 460 lira) gibi oldukça düşük bir maliyetle tatil yapabiliyor. Erken rezervasyon fiyatlarındaki yüzde 80'e varan artışlar bile tatil maliyetlerini düşürmekte yetersiz kalıyor. Artan enflasyon ve döviz kurları nedeniyle yerli turistler için tatil giderek daha zor bir hayal haline gelirken, yabancı turistler için Türkiye, cazip bir tatil destinasyonu olmaya devam ediyor.
5 Mart 2024

Arif Kızılyalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2024'ü 'emekli yılı' ilan etmesine rağmen, Türkiye'deki emeklilerin büyük bir kısmının zor şartlar altında yaşadığını belirtiyor. 15 milyon emeklinin 3.6 milyonunun maaşı 10 bin TL'nin altında ve sadece yüzde 15.8'i geçinebiliyor. CHP'nin Ankara'daki mitinginde konuşan bir emekli, yaşadığı zorlukları dile getirerek hükümetin politikalarını eleştirdi. Hükümetin emeklilere sunduğu indirimler ise yetersiz ve trajikomik olarak nitelendiriliyor.
29 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de 2022 yılı yıllık enflasyon oranı %64,27 olarak belirlendi. Bu oran, memur ve emekli maaş zammında enflasyon farkını belirleyen ikinci altı aylık dönem için %15,4 oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, temmuz-aralık dönemindeki enflasyon oranında artış alacaklar. Memurlar ise toplu sözleşmeden kaynaklanan %7'lik zam ve enflasyon farkı ile birlikte toplamda %16,4 zam alacaklar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, maaş artışlarını Türkiye'nin kazancını her kesime yansıtma kararlılığı çerçevesinde ele alacaklarını ifade etti.
3 Ocak 2023

AKP, 1,8 milyon emeklinin en düşük maaşının 10 bin lira olması için başlattığı çalışmayı tamamladı ve bu akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacak. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenlemenin yarın TBMM’ye sunulacağını belirtti. Güler, emeklilik sistemine getireceği yük ve bütçe imkanlarının analiz edildiğini, birkaç alternatifin değerlendirildiğini söyledi. Seyyanen zam beklenmezken, en düşük emekli maaşında artış bekleniyor.
15 Temmuz 2024
İşaretlediklerim