Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin krizinin farklı olduğunu ve İsrail'in büyük bir intikam peşinde olduğunu belirtti. Fidan, İsrail'in 7 Ekim'de verdiği kayıpların, şimdiye kadar verdiği en büyük kayıplar olduğunu ve bu kaybın telafisini barışta değil, intikamda gördüğü için büyük bir misilleme peşinde olduğunu ifade etti. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları 7 Ekim sabahı İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmıştı.
20 Ekim 2023

ABD Maliye Bakanlığı ve Türk Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'nın ortak çalışması sonucunda, IŞİD'e finansal kaynak sağladığı tespit edilen dört kişi ve iki kurumun varlıkları donduruldu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, beş gerçek ve iki tüzel kişinin malvarlıklarının dondurulmasına karar verildiğini açıkladı. ABD Maliye Bakanlığı, bu kişi ve kurumların IŞİD'e eleman kazandırma ve para transferi gibi konularda önemli roller üstlendiklerini belirtti. El Kutani ve oğullarının kurduğu finans ağının yanı sıra, Mersin'de kurulu iki şirketin de IŞİD'e para transferinde kullanıldığı tespit edildi.
5 Ocak 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, mevkidaşı Hakan Fidan'la görüşmek üzere Ankara'ya geldi. Blinken'ı, Esenboğa Havalimanı'nda, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Dışişleri Bakanlığı Amerika'dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, Ankara Vali Yardımcısı Namık Kemal Nazlı ve çok sayıda yetkili karşıladı. Blinken ve Fidan'ın görüşmesinde Gazze'deki durum, bölgesel meseleler ve ikili ilişkilerin ele alınması bekleniyor.
6 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini ve bu ziyaret sırasında önemli yatırım anlaşmalarının imzalanmasının planlandığını duyurdu. Şimşek, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönüşüne dair güçlü belirtiler olmaması nedeniyle döviz bulmak amacıyla Körfez ülkelerine yönelmişti. Türkiye ile BAE arasındaki ilişkiler, bölgesel sorunlar nedeniyle uzun süredir gerilimliydi ve BAE, 15 Temmuz darbe girişiminin finansörü olmakla suçlanmıştı.
4 Temmuz 2023

Türk müzisyen Onur Akın, 35 yıllık sanat hayatında ilk kez Almanya'dan vize reti aldığını açıkladı. Akın, Türk sanatçılarının Avrupa'da sığınmacı muamelesi görmesini eleştirdi ve bu durumdan dolayı üzüntü ve utanç duyduğunu belirtti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vize sorununu çözeceklerini söylediği bir dönemde, Türkiye vatandaşlarına yönelik Schengen ve diğer vizelerde ret sayılarında artış olduğu gözlemleniyor. Daha önce şarkıcı Volkan Konak da benzer bir vize sorunu nedeniyle Almanya'daki konserini iptal etmek zorunda kalmıştı.
30 Mayıs 2023

Türkiye, 1 Eylül'den itibaren 15 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük Irak vatandaşlarına vize serbestisi uygulayacak. Bu karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunun 18’inci maddesine dayandırıldı. Anlaşma, 15 Ağustos'ta Türkiye ve Irak dışişleri bakanlarının ortak basın toplantısında duyurulmuştu.
29 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da bazı ülkelerin konsolosluklarını 'güvenlik' gerekçesiyle kapatan ülkelere Türk Dışişleri Bakanlığı'nın sert bir ültimatom verdiğini belirtti. Erdoğan, bu ülkelerin eylemlerinin devam etmesi durumunda 'ağır hesap ödeyecekleri' konusunda uyarıldıklarını ifade etti. Bu açıklama, İsveç'te Kuran yakılmasına izin verilmesinin ardından Türkiye'de terör saldırısı uyarıları yapılması ve bazı ülkelerin seyahat uyarıları yayımlaması sonrasında geldi.
5 Şubat 2023

ABD'de İran yaptırımlarını ihlal suçlamasıyla yargılanan ve ceza alan Hakan Atilla'nın pasaportunun, Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü görevinden ayrıldığı gün iptal edildiği anlaşıldı. Atilla, Kıbrıs'a gitmek isterken pasaportuna el konulduğunu ve karakola götürüldüğünü duyurdu. Instagram hesabından yaptığı açıklamada, pasaportunun iptal edilme gerekçesini ve bunun kim tarafından yapıldığını sorguladı.
2 Mayıs 2023

Ozan Gündoğdu'nun yazısında, Türkiye Cumhuriyeti pasaportunun uluslararası alanda itibar kaybettiği ve vize almanın zorlaştığı belirtiliyor. Bu durum, özellikle Avrupa'dan vize almanın neredeyse imkansız hale gelmesiyle daha da belirginleşiyor. Yeşil pasaport talepleri artarken, kamu personeli sayısındaki artış ve yeşil pasaportun kapsamının genişlemesi de dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeşil pasaport isteyen çevrelerin sayısı giderek artıyor.
17 Mayıs 2024

Avrupa Adalet Divanı, Türk vatandaşlığına geçiş yaparak Alman vatandaşlığını kaybeden beş Türk vatandaşının durumunu değerlendirdi. Divan, Alman yasalarının, AB hukukuyla çelişmediğini ve bir AB üyesi olmayan ülkenin vatandaşlığına geçişin Alman vatandaşlığının kaybına yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, Almanya'da çifte vatandaşlığı kolaylaştıracak yeni bir yasa tasarısının haziran sonunda yürürlüğe gireceği bilgisi verildi. Bu yeni düzenleme, Alman vatandaşlarının başka bir vatandaşlığa geçiş yaparken Alman vatandaşlığını kaybetmeyeceklerini garanti altına alacak.
25 Nisan 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, eski Halkbank yöneticisi Hakan Atilla'nın Kıbrıs'a girişinin engellenmesi ve pasaportuna el konulması olayına ilişkin yorumlarda bulundu. Akşener, bürokratların yasa dışı talimatlara uymamaları gerektiğini ve Atilla'nın durumunun, işlerine yarayan bir bürokratın sonrasında nasıl kenara atılabileceğinin bir örneği olduğunu belirtti. Atilla, ABD'de İran yaptırımlarını ihlal etmek suçlamasıyla yargılanmış ve hapis cezası almış, Türkiye'ye dönüşünde ise dönemin Hazine Bakanı Berat Albayrak tarafından karşılanmıştı.
2 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, BloombergHT'ye verdiği röportajda, yabancı sermaye girişinin beklentilerin üzerinde olduğunu belirtti. Şimşek, sağlam politikalar ve yapısal dönüşümün yatırımcı güvenini yeniden kazandırdığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin offshore piyasalara yönelik düzenlemeleri gevşetme yollarını araştırdığını ve uzun vadeli swaplarla başlayabileceğini ifade etti.
27 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin uluslararası rezerv birikimini artırmak ve yatırımları çekmek için rasyonel politikalar uyguladığını ifade etti. Yaklaşık iki yıl süren 'yeni ekonomi modeli' sonrasında enflasyon ve cari açık artış gösterdi. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasıyla rasyonel politikalara dönüş sinyali verildi, ancak piyasalar ve yabancı yatırımcılar henüz güven kazanmış değil. Erdoğan, Körfez ülkelerinden yatırım beklediğini ve bu ülkelerle ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılması ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konularında da olumlu bir kanaat olduğunu belirtti.
13 Temmuz 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake hakkındaki suçlamalarına karşılık vererek, ABD hükümetinin Türkiye'yi karıştırmaya yönelik çabalara katıldığı veya destek verdiği iddialarının yanlış olduğunu belirtti. Soylu, ABD büyükelçisini Türkiye'de darbe yapma çabalarıyla suçlamış ve 'pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek' ifadesini kullanmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı ise Türkiye'nin değerli bir NATO müttefiki olduğunu ve ABD vatandaşlarının güvenliği için uyarılar yayınladıklarını vurguladı.
4 Şubat 2023

Avrupa Reform Merkezi uzmanı Luigi Scazzieri, 14 Mayıs'taki Türkiye seçimlerinin AB ile ilişkiler açısından önemli bir dönüm noktası olacağını ifade etti. Scazzieri'ye göre, muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kazanması durumunda AB-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa açılabilir ve ilişkiler güçlenebilir. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidarda kalması halinde ilişkilerin daha da kötüleşebileceğini öngörüyor. Uzman, muhalefetin kazanması durumunda vize serbestisi ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerinin başlatılmasının hedeflenmesi gerektiğini belirtiyor.
15 Nisan 2023

Fenerbahçe taraftarının 'Hükümet istifa' sloganları atmasının ardından, Kayserispor kulübü, Fenerbahçe taraftarlarının bu hafta sonu Kayseri'de oynanacak maça alınmaması için il güvenlik kuruluna başvurdu. Kurul, başvuruyu kabul ederek Fenerbahçe taraftarının maça girişini yasakladı. Fenerbahçe kulübü, kararın adalet yoksunu olduğunu belirterek yürütmeyi durdurma başvurusunda bulunacağını duyurdu.
1 Mart 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki göçmen sorunu ve Hizbullahçılar üzerinden iktidarı eleştiren bir video yayınladı. Videoda, sınırların korunamaması, kadınlara yönelik şiddet, deprem yönetimi, etnik ve dini gruplara yönelik ayrımcılık, FETÖ ile eski ilişkiler ve ordunun durumu gibi konulara değinerek hükümetin politikalarını sert bir dille eleştirdi. Ayrıca seçmenleri sandığa gitmeye çağırdı.
17 Mayıs 2023

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Türk tır sürücülerine uygulanan Schengen vize engellerine dikkat çekmek ve bu sorunun çözümü için bir imza kampanyası başlattı. Türk tır şoförleri, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine girişte vize engeliyle karşı karşıya kalırken, bu durum Türkiye ile Avrupa arasındaki kara yolu ticaretini de olumsuz etkiliyor. UND, kampanyayla vize süreçlerinde kolaylık sağlanmasını ve engellerin kaldırılmasını hedefliyor. Dernek, vize engelinin Avrupa'nın kendi çıkarlarına da aykırı olduğunu belirtiyor.
27 Ağustos 2024

Norveç, 2019 yılında Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekatı sonrası uygulamaya koyduğu savunma sanayi kısıtlamalarını kaldırdı. Bu karar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide arasında yapılan telefon görüşmesi sırasında duyuruldu. Fidan, karardan memnuniyet duyduğunu belirtti. Kısıtlamaların kaldırılması, iki ülke arasındaki savunma sanayi işbirliğini yeniden canlandırabilir.
11 Eylül 2024

Britanya'nın dış istihbarat servisi MI6'in başkanı Richard Moore, Türkiye'nin yeni dışişleri bakanı olarak atanan Hakan Fidan'ı tebrik etmek istediği bir Twitter mesajında yanlışlıkla sahte bir hesabı etiketledi. Moore, Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly'nin tebrik mesajını alıntılayarak Fidan'a başarılar diledi. Yanlış hesabı etiketlediğini fark eden Moore, durumu düzeltmek için bir özür mesajı yayınladı ve iyi dileklerinin gerçek olduğunu belirtti.
5 Haziran 2023
İşaretlediklerim