AKP, sahipsiz sokak hayvanlarını 'uyutma' yöntemini içeren bir yasa teklifini Meclis'e getirmeyi planlıyor. AKP Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu, bu konuda mutlaka adım atacaklarını ve çalışmaların önümüzdeki günlerde de süreceğini belirtti. Yenişehirlioğlu, saldırgan sokak hayvanlarının mağdurlarının taleplerini karşılamak için bu düzenlemenin gerekli olduğunu savundu. Kanun teklifinin meclis kapanmadan önce sunulması bekleniyor.
23 Mayıs 2024

Hopa Belediyesi, sokak köpeklerinin uyutulmasını öngören yasa tasarısına karşı, 'Güvenlik sokaklar, sağlıklı hayvanlar' adlı bir proje başlattı. Proje kapsamında köpekler kısırlaştırılacak, küpe ve çip takılarak bakım ve rehabilitasyon süreçleri takip edilecek. Belediye Başkanı Utku Cihan, projenin sokak köpeklerinin yaşam haklarını savunmak ve Hopa'da yaşayanların huzursuzluğunu önlemek açısından önemli olduğunu belirtti. Proje, veteriner hekimler ve hayvan hakları savunucularının desteğiyle yürütülecek.
23 Mayıs 2024

Hayvanseverler, Ankara Ulus Meydanı'nda toplanarak 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne karşı eylem yaptı. Ellerinde çeşitli pankartlar taşıyan grup, yasa teklifinin geri çekilmesini talep etti. Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu 2’nci Başkanı Haydar Özkan, teklifin yerel yönetimlere hayvanları öldürme hakkı verdiğini ve soruna çözüm olmayacağını belirtti. Özkan, yasa teklifi geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.
14 Temmuz 2024

Konya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir barınakta bir köpeğin öldürülmesiyle ilgili sosyal medyada tepki çeken görüntülerin ardından başlatılan soruşturma sonucunda, Murat Bacak ve Sefa Çakmak isimli iki zanlıya bir yıl üç ay hapis cezası verildi. Olay, sosyal medyada geniş yankı bulmuş ve çok sayıda kullanıcı 'konyadakatliamvar' etiketiyle tepki göstermişti. Zanlılar, olayın ardından gözaltına alınmış ve bir ayı aşkın süre tutuklu kalmış, ancak 2 Ocak'ta serbest bırakılmışlardı. Mahkeme, zanlıların 'pişmanlıklarından' dolayı cezayı indirerek hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
20 Ocak 2023

Sahipsiz sokak köpeklerini uyutmayı öngören 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenleme, sahipsiz hayvanların rehabilitasyon merkezlerinde toplanmasını ve tehlike arz eden hayvanların uyutulmasını öngörüyor. Ayrıca, sahipsiz hayvanların sahiplenilmesi teşvik edilecek ve yerel yönetimlerin hayvan bakımevleri kurması zorunlu hale getirilecek. Kanun, hayvan hakları savunucuları tarafından eleştirilirken, hükümet yetkilileri düzenlemenin insan, hayvan ve çevre sağlığını korumayı amaçladığını belirtti.
30 Temmuz 2024

AKP, sokak hayvanlarını 'uyutmayı' da içeren bir düzenleme üzerinde çalışırken, yoğun eleştiriler üzerine muhalefetle ortak çözüm arayışına girdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, itlaf ve uyutma konularında anlaşmalarının mümkün olmadığını belirtti. AKP, bu hafta muhalefetin taleplerini dinleyerek, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin görüşlerini alacak. Teklifin Meclis kapanmadan yasalaşması planlanıyor ve sokak köpeklerinin daha sağlıklı ortamlarda yaşatılması, sahiplendirme teşvikleri ve barınakların modernizasyonu gibi maddeler içeriyor.
26 Mayıs 2024

AKP'nin hayvan itlafı yasa teklifine karşı hayvan hakları savunucuları ve geniş halk kesimleri aylardır sokaklarda ve meydanlarda itirazlarını sürdürüyor. Meclis görüşmeleri sırasında hayvan hakları savunucuları salona alınmazken, protestolar koridorlarda ve Meclis önünde devam etti. Bu süreç, hayvan hakları konusunu toplumsal adalet mücadelesinin merkezine yerleştirirken doğrudan demokrasinin önemini de vurguluyor. Teklifin geri çektirilmesi için sokaktaki eylemlere destek verilmesi gerektiği belirtiliyor.
23 Temmuz 2024

Van'ın İpekyolu ilçesinde 9 yaşındaki Mete Durna, oyun oynarken bir köpeğin saldırısına uğrayarak ağır yaralandı ve yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Olayın ardından Van başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı ve köpeğin sahibi gözaltına alındı. Köpek, belediye ekiplerince yakalanarak hayvan bakım merkezine götürüldü. Emniyet Müdürlüğü, köpeğin 25 Ocak'ta sahiplendirildiğini ve olay günü sokağa bırakıldığını tespit etti.
30 Ocak 2023

KONDA Araştırma'nın anketine göre, Türkiye genelinde 10 kişiden altısı sokak hayvanlarının 'uyutulması' düzenlemesine karşı çıkıyor. AKP'nin Meclis'e sunduğu bu yasa teklifi, sokak hayvanlarının uyutulmasını öngörüyor ve kamuoyunda tepki çekiyor. Ankete katılanların yüzde 63'ü bu yöntemin doğru olmadığını belirtirken, yüzde 22'si sokak hayvanlarının kimse için sorun olmadığını düşünüyor. Yüzde 15 ise gerekli hallerde uyutulabileceğini savunuyor.
20 Temmuz 2024

Karabük'te eski bir çöplük alanında yedi köpeğin cesedi bulundu. Vatandaşların ihbarı üzerine jandarma ve belediye ekipleri olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Ekipler, hayvanların yaklaşık 15 gün önce silahla vurularak ya da zehirlenerek öldürüldüğünü değerlendiriyor. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve köpekler belediye ekiplerince gömüldü.
1 Ocak 2023

İstanbul Başakşehir'de, 'Eros' adlı kedinin öldürülmesine tepki gösteren site sakinleri, saldırganın tutuklanması talebiyle eylem düzenledi. 1 Ocak'ta Eros'u asansörde ayaklarıyla ezerek öldürdüğü belirlenen İbrahim Keloğlan'ın serbest bırakılmasına karşı çıkan sakinler, 'Eros için adalet' sloganları attı ve kedinin oynadığı alana çiçek bıraktı. Hayvan Hakları Platformu üyesi ve site sakini Büşra Öztürk, tüm sokak hayvanları ve Eros için adalet talep ettiğini belirtti.
16 Şubat 2024

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda üç gün süren görüşmelerin ardından 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' AKP ve MHP'li komisyon üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Teklifin 4'üncü maddesinde yer alan 'rehabilite edilenler' ifadesi 'rehabilite edilen köpekler' şeklinde değiştirilerek kediler kapsam dışına alındı. 'Ötanazi' ibaresi düzenlemeden çıkarılsa da 'uyutma'ya imkan tanıyan madde kabul edildi. Veteriner Hekimleri Derneği Başkanı Ertürk'ün Meclis'e girişi yasaklandı.
23 Temmuz 2024

Düzce'nin Yayakbaşı Köyü'nde bir köpek av tüfeğiyle vurularak öldürüldü. Düzce Valiliği, olayın ihbar edilmesi üzerine inceleme başlattı. Şüpheli, köpeğin büyükbaş hayvanlarına zarar verdiği için öldürdüğünü ifade etti. Şüphelinin av tüfeğine el konuldu ve olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
6 Ağustos 2024

İzmir Urla'da altı köpeğin zehirlenerek öldürülmesi üzerine inceleme başlatıldı. Urla Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, belediyeye bağlı veterinerliğe sokaktaki köpeklerin zehirlenmiş olabileceği yönünde ihbar geldi. Ekipler olay yerine sevk edilerek, zehirli başka besinlerin olabileceği şüphesiyle bölgede temizlik çalışması yaptı ve diğer köpeklerin zehirlenme ihtimaline karşı nöbet tuttu.
21 Mayıs 2024

Arslan Bulut, Türkiye'nin bilinçli olarak kötü yönetildiğini ve AKP iktidarının sorunların sebeplerini ortadan kaldırmak yerine sonuçların konuşulmasını engellemek için yasal önlemler aldığını iddia ediyor. Bulut, başıboş köpek sorununun çözülmesi için yasa hazırlandığını ancak sokak köpeği sayısının 10 milyona ulaşana kadar hiçbir şey yapılmadığını belirtiyor. Ayrıca, ülkenin başıboş bırakıldığını ve milyonlarca insanın sınırları rahatça geçtiğini ifade ediyor. Bulut, iktidarın kontrollü kaos yaratarak rejimi değiştirmek için zemin hazırladığını öne sürüyor.
25 Mayıs 2024

TBMM'de başıboş köpek sorununu çözmeyi amaçlayan yasa tasarısının görüşmeleri sırasında, evladını kaybetmiş bir anneye milletvekilleri tarafından sözlü saldırıda bulunuldu. Antalya'da köpek saldırısı sonucu ölen Mahra Melin Pınar'ın annesi ve Ankara'da köpek saldırısı sonucu ağır yaralanan Tunahan Yılmaz'ın babası, milletvekillerinin hedefi oldu. Bu olay, TBMM'nin saygın imajına zarar verdi ve milletvekillerinin asgari nezaketten uzak davranışları eleştirildi.
19 Temmuz 2024

AKP, sahipsiz sokak hayvanlarını 'uyutma' yöntemini içeren bir yasa teklifini Meclis’e getirmeyi planlıyordu ancak büyük tepkilerin ardından bu planda değişikliğe gidildi. AKP yetkilileri, mevcut uygulamanın sürdürülebilir olmadığını belirterek, nitelikli barınaklar oluşturulması ve hayvanların aşılanması, kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi gerektiğini vurguladı. Kuduz riski taşıyan veya saldırgan hayvanların ötanazi yoluyla hayatlarına son verilmesi gerektiği ifade edildi.
28 Haziran 2024

Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, AKP ve MHP'lilerin oylarıyla Meclis komisyonunda kabul edildi. Komisyon toplantıları sivil toplum kuruluşları, baro temsilcileri, veteriner hekimler ve gazetecilere kapatıldı. Teklif, sokak hayvanlarının öldürülmesini öngörüyor ve bu durum kamuoyunda büyük tepki topladı. Muhalefet, teklifin geri çekilmesini ve sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, aşılanması ve yerinde yaşatılması gerektiğini savunuyor.
24 Temmuz 2024

Konya'da bir barınakta köpeğe işkence ederek öldürdükleri iddia edilen iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıktan sonra tahliye edilmişti. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ve Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün tahliye kararına yaptıkları itirazlar, sırasıyla 3'üncü ve 4'üncü Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından reddedildi.
16 Ocak 2023

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, bir apartmanın merdiven boşluklarında altı kedi yavrusunun kafası kesilmiş, anne kedinin ise kuyruğu kesilmiş halde bulunması üzerine, site sakinleri olayı protesto etti. Polis, hayvanlara yönelik bu vahşetin faillerini bulmak için çalışma başlattı. Bu olay, daha önce 'Eros' adlı kedinin işkenceyle öldürülmesinin yarattığı travmanın sürdüğü bir dönemde gerçekleşti.
22 Mart 2024
İşaretlediklerim