Yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'nin CEO'su Sam Altman, şirket içinde yürütülen bir inceleme sürecinin ardından görevinden ve yönetim kurulundan ayrılacağını duyurdu. OpenAI, baş teknoloji yöneticisi Mira Murati'nin geçici olarak CEO'luk görevine getirildiğini açıkladı. Yönetim kurulu, Altman'ın iletişiminde tutarlı olmaması ve bu durumun görevini yerine getirmesine engel olması nedeniyle ona olan güvenini kaybettiğini belirtti.
18 Kasım 2023

Tesla'nın ABD'deki elektrikli araç pazar payı, 2024 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 50'nin altına düştü. Tesla'nın satışları yüzde 6,3 düşüşle 175 bin araca geriledi ve pazar payı yüzde 49,7 olarak kaydedildi. General Motors, Ford, Hyundai ve Kia gibi köklü otomobil üreticileri, Tesla'nın pazar payını zorlamaya başladı. Artan rekabet ve Tesla'nın ürün yelpazesinin eskiyecek olması, şirketin pazar payındaki düşüşün ana nedenleri arasında yer alıyor.
9 Temmuz 2024

Türkiye'de tekstil ve hazır giyim sektörleri, ihracat pazarlarında yaşanan daralma ve yüksek maliyetler nedeniyle zor bir dönemden geçiyor. Son bir yılda tekstil sektöründen 103 bin, hazır giyim sektöründen ise 30 binden fazla çalışan işini kaybetti. Bu durum, sektörlerdeki toplam çalışan sayısının 1,07 milyona düşmesine neden oldu. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, istihdam kaybının devam edeceğini ve haziran ayı itibarıyla toplam istihdamın 1 milyonun altına düşebileceğini belirtti.
5 Temmuz 2023

Koç Holding, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde piyasa beklentilerinin üzerinde bir kar elde etti. Şirket, üçüncü çeyrekte 36 milyar 303 milyon TL net dönem karı elde etti ve bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 82,8 oranında bir artışı temsil ediyor. Yılın ilk dokuz ayında 53,5 milyar TL kombine yatırım yapan Koç Holding'in son beş yıldaki toplam yatırım tutarı 133,5 milyar TL'ye ulaştı. Koç Holding, 30 Eylül 2023 itibariyle 123 bin 970 kişiye istihdam sağlıyor.
27 Ekim 2023

ABD merkezli teknoloji şirketi Apple, 18 ay önce ulaştığı 3 trilyon dolarlık piyasa değerini yeniden yakaladı. Şirket, 2 Ağustos 2018'de 1 trilyon dolar ve 19 Ağustos 2020'de 2 trilyon dolar değerlemeyi aşmıştı. 2022'nin ikinci çeyreğinde beklentileri aşan satışlarla hisse değeri bu yıl %50'den fazla artış gösterdi. Apple'ın piyasa değeri, dünyanın birçok önde gelen ekonomisinden daha büyük, sadece ABD, Çin, Japonya ve Almanya'nın GSYİH'si Apple'ı geride bırakabiliyor.
3 Temmuz 2023

Erdemoğlu Holding, geçtiğimiz yıl büyük bir değer artışı yaşayan Sasa Polyester şirketindeki hisselerinin yaklaşık yüzde 1,1'ini satacağını duyurdu. Satışla elde edilecek olan 3,55 milyar TL'lik hisseler, yurt dışında ikamet eden nitelikli kurumsal yatırımcılara sunulacak. İbrahim Erdemoğlu'nun yönetim kurulu başkanı olduğu holding, işlemden sonra Sasa'da yaklaşık yüzde 60 hisseye sahip olmayı planlıyor. İş Yatırım, ana ortağın hisse satışı nedeniyle Sasa'nın piyasada negatif ayrışmasını beklediğini ifade etti.
13 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, bankanın 5 Haziran'dan itibaren 20 milyar dolarlık net alım yaptıktan sonra geçen hafta yeniden net dolar satışına döndüğünü belirtti. Seçimlerden sonra dolar kurunda yüzde 35 artışın esas nedeninin Merkez Bankası'nın bu net alımı olduğunu ifade etti. Dolar/TL ve avro/TL kurlarının seçimler sonrası önemli ölçüde yükseldiği görüldü.
24 Temmuz 2023

Market teslimat uygulaması Getir, yaklaşık 12 milyar dolar değer biçilen bir şirket olarak, Britanya pazarından çekilmeye hazırlanıyor. Bu karar, Britanya'da 1500 olmak üzere toplamda binlerce çalışanı etkileyebilir ve şirketin Avrupa'daki diğer pazarlarda da işleri durdurması gündemde. Getir, son dönemde yeniden yapılandırma danışmanları tuttu ve büyük hissedarlarından biri olan Abu Dabi fonu Mubadala'ya danışmanlık hizmeti veriliyor. Şirket, geçtiğimiz eylülde küresel çalışanlarının yüzde 10'unu işten çıkarmıştı ve şimdi yalnızca ABD ve Türkiye'de operasyonlarına devam edecek.
20 Nisan 2024

Teknoloji şirketi Apple, Türkiye pazarında ürünlerinin fiyatlarına yılın yedinci zammını gerçekleştirdi. Yapılan zamla birlikte en düşük iPhone 15 modelinin fiyatı 49 bin 999 liradan 53 bin 999 liraya, iPhone 15 Pro Max modelinin fiyatı ise 92 bin 99 liradan 99 bin 999 liraya yükseldi. Ayrıca iPhone SE'nin fiyatı 24 bin 999 liradan 26 bin 999 liraya, MacBook Pro ve iPad Pro modellerinin fiyatları da arttı. Fiyat artışlarının dolar/TL kuru hareketlerinden kaynaklandığı belirtiliyor.
1 Aralık 2023

Türkiye'de yaşanan depremlerin ardından ekonomi yönetimi tarafından alınan tedbirler sonucunda, Borsa İstanbul'da şirketlerin hisse geri alım programlarına yönelmesiyle geri alım hacmi 25 milyar lirayı aştı. Bu programlar, üç aydan üç yıla kadar değişen sürelerde uygulanıyor. En büyük hisse geri alım programını 9 milyar lira ile Türk Hava Yolları başlattı. Ayrıca, İş Bankası, Ereğli Demir Çelik, Halkbank ve Aksa Akrilik gibi büyük şirketler de milyarlarca liralık hisse geri alım programları duyurdu.
22 Şubat 2023

Vodafone, yeni CEO Margherita Della Valle'nin göreve gelmesiyle birlikte şirket yapısını basitleştirmek amacıyla dünya genelinde 11 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Bu işten çıkarmalar, şirketin toplam çalışan sayısının yaklaşık yüzde 11'ini oluşturacak ve şirket tarihinin en büyük işten çıkarması olacak. Vodafone daha önce İtalya'da bin kişiyi ve Almanya'da 1300 kişiyi işten çıkarmayı planladığı iddia edilmişti. Pandemi döneminde çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri, mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar gerçekleştiriyor.
16 Mayıs 2023

Ford Otomotiv Sanayi AŞ, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada hisse başı net 26,78 TL temettü dağıtmaya karar verdiğini duyurdu. Bu karar, yönetim kurulunun 2 Ekim 2023 tarihli toplantısında alındı. Toplamda 10 milyar 443 milyon 81 bin lira tutarında nakit kar payı dağıtılacak. Dağıtım, 30 Ekim 2023 tarihinden itibaren Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. tarafından belirlenen esaslara göre yapılacak.
3 Ekim 2023

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, şirketin kendi hisselerini geri almak üzere 1 milyar lira fon ayırma kararı aldığını duyurdu. Bu karar, şirketin 31 Mart 2023 tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda onaylanan 'Pay Geri Alım Programı' ve 27 Nisan 2023 tarihli Yönetim Kurulu kararı çerçevesinde alındı. Açıklama, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlandı.
28 Nisan 2023

Doğuş Otomotiv, hissedarlarına temettü (kar payı) dağıtma kararı aldığını duyurdu. Temettü dağıtımı 28 Kasım’da yapılacak ve hisse başına net 5,1136362 lira ödenecek. Şirket, kar dağıtım politikasına uygun şekilde, pay sahiplerinin menfaat ve beklentilerinin karşılanması, sürdürülebilir ve olabildiğince kararlı kar payı dağıtımı ilkemizin devamını temin bakımından bilançoda bulunan kar dağıtımı yapılabilir nitelikteki kaynaklardan net 1.250.000.000 TL’nin ortaklara payları oranında nakden dağıtılmasına ve kar payı ödemelerine 24 Kasım 2023 tarihi itibarıyla başlanmasına karar verildi.
18 Ekim 2023

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki büyümenin yavaşlaması ve pazardaki güçlü rekabet nedeniyle Çin'deki üretimini azaltma kararı aldı. Şirket, düşen talep ve rekabetle mücadele etmek amacıyla, Çin'de üretilen Model Y ve Model 3 araçlarının üretiminde kesintiye gitme kararı aldı. Tesla, Avrupa ve Çin'deki araç fiyatlarını düşürdükten sonra ABD'deki bazı Model Y otomobillerinin fiyatlarını da geçici olarak indirmiş, ancak bu hamle talepteki düşüşü durduramamıştı. CEO Elon Musk, daha önce Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin güçlü rekabetinin altında kalınabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.
23 Mart 2024

Koç Holding, bünyesinde bulunan Tat Gıda'nın satışı da dahil olmak üzere stratejik alternatiflerin değerlendirilmesi için bir çalışma başlattığını duyurdu. Şirket, bu süreçte finansal danışmanlık hizmeti almak üzere bir görevlendirme yaptığını ve ön çalışmalara başlandığını belirtti. Ancak henüz somut bir kararın alınmadığını açıkladı. Bu bilgi, gizliliğin sağlanamayacağının anlaşılması üzerine paylaşıldı.
23 Mayıs 2023

Apple yetkilisi, yeni iPhone'ların aşırı ısınma sorununun yazılım ve uygulama hatalarından kaynaklandığını belirtti. Meta şirketinin Instagram, Facebook ve Threads gibi uygulamalarının yanı sıra Uber Technologies Inc. şirketinin uygulaması ve Asphalt 9 oyununun da cihazın normalden daha sıcak çalışmasına neden olduğunu ifade etti. Apple, sorunun donanımla ilgili olmadığını, yeni tasarımın daha iyi ısı dağılımı sağladığını ve yaklaşan yazılım düzeltmesinin işlemciyi yavaşlatmayacağını belirtti. Ayrıca, sorunun bir güvenlik sorunu olmadığını ve iPhone'un performansını uzun vadede etkilemeyeceğini söyledi.
2 Ekim 2023
İşaretlediklerim