Avrupa Birliği, çevreye, iklime ve halkın bütçesine zarar verdiği gerekçesiyle satılmayan giysi ve ayakkabıların imhasını yasaklayan bir düzenlemeye anlaşmaya vardı. Bu düzenleme, üreticileri daha sürdürülebilir ürünler üretmeye teşvik edecek ve AB genelinde kişi başına yıllık 11 kilo tekstil ürününün çöpe atılmasını önlemeyi amaçlıyor. Yeni yasa, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan sonra 2 yıl içinde bütün üye ülkelerde yürürlüğe girecek. Ayrıca, üreticilerin geri dönüştürülmesi daha kolay ürünlere yönelmesi ve üretim sırasında kaynak kullanımının azaltılması için de yeni kurallar getirilecek.
6 Aralık 2023

İtalya'da bankaların faiz gelirlerinden alınacak yüzde 40 vergiye sınırlama getirildi. Yeni düzenlemeye göre, alınacak vergi, bankaların toplam varlıklarının yüzde 0,1'ini geçmeyecek. Bu kararın bankaların istikrarını korumak amacıyla alındığı belirtildi. Daha önce yüzde 40 vergi kararı alındığında bankacılık hisseleri çökmüş ve İtalya'nın ekonomik güvenirliği sorgulanmıştı. Ancak yeni sınırlama kararı sonrası bankacılık hisseleri yeniden yükselişe geçti.
9 Ağustos 2023

Ticaret Bakanlığı, çifte fatura düzenlediği tespit edilen sigara firmalarına 215 milyon lira ek vergi tahakkuku ve idari para cezası uyguladığını duyurdu. Bakanlık müfettişlerinin yaptığı inceleme sonucunda, sahte ve düşük kıymetlerle ithal edilen tütün ve filtre gibi sigara hammaddesi cinsi eşyalar için çifte fatura düzenlendiği ve gümrük idarelerine düşük tutarlı faturaların ibraz edildiği belirlendi. Bu durum sonucunda firmalara, 53 milyon lira ek vergi tahakkuku ve 162 milyon lira idari para cezası olmak üzere toplamda 215 milyon lira ceza kesildi.
16 Ekim 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kendi bünyesinde tutulan yabancı para serbest karşılıklarına ödenen faizi yüzde 4,50'den yüzde 4,75'e yükseltti. Bu karar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini 25 baz puan artırarak 4,75-5,00 aralığına çıkarmasının ardından geldi. Faiz ödemeleri, Türk Lirası cinsinden ve ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin fazla tesis edilen kısmına yapılıyor.
12 Mayıs 2023

Merkez Bankası, piyasa beklentilerinin aksine politika faizini yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltti. Bu kararın ardından dolar/TL ve avro/TL kurlarında düşüş gözlemlendi. Dolar/TL 32,42'den 32,06'ya, avro/TL ise 35,46'dan 35,06'ya geriledi. Ancak, bu düşüşlerin ardından kurlar kısa sürede sırasıyla 32,18 ve 35,12 seviyelerine yükseldi.
21 Mart 2024

Türkiye'de ekonomi yönetimi, TL'nin değer kaybını sınırlamak için çeşitli önlemler alıyor. Bu önlemlerden biri olarak, şirketler için faiz üst sınırı olmayan yeni bir kur korumalı mevduat (KKM) ürünü devreye alındı ve bireysel KKM hesaplarında da faiz üst sınırı kaldırıldı. Daha önce bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği politika faizinin en fazla 3 puan üstünde faiz verebiliyordu. Yeni düzenlemelerle birlikte KKM hesaplarının getirisinin artması ve bireysel TL mevduat faizlerinin yüzde 20 civarına yükselmesi bekleniyor.
31 Mart 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu karar sonrası dolar/TL kuru 27,20'den 26,66'ya, Avro/TL ise 29,55'ten 28,94'e düştü. Saat 14,22 itibariyle dolar/TL 26,8, avro/TL ise 29,15 seviyelerindeydi.
24 Ağustos 2023

Avrupa Komisyonu, Meta'nın Instagram ve Facebook kullanıcılarına kişiselleştirilmiş reklamları görmeye onay vermemeleri durumunda aylık 12,99 avro ödeme yapmalarını gerektiren yeni modelini Dijital Piyasalar Yasası'na (DMA) aykırı buldu. Komisyon, bu modelin kullanıcıların daha az kişisel veri kullanan eşdeğer bir hizmete erişim sağlaması gerektiğini belirtti. Meta ise modelinin yasayla uyumlu olduğunu savunuyor. Soruşturmanın önümüzdeki 12 ay içinde tamamlanması hedefleniyor ve kurala uyulmadığı takdirde Meta, küresel gelirinin yüzde 10'una kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.
2 Temmuz 2024

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar, 18 Ağustos haftasından bu yana düşüş göstererek 2 trilyon 311 milyar liraya geriledi. Eski ekonomi yönetiminin yüksek enflasyona rağmen faizleri düşürme kararı ve dövizdeki artışı frenlemek için başvurduğu piyasa dışı yöntemlerden biri olan KKM, bütçeden önemli bir yük oluşturuyor. Yeni ekonomi yönetimi, TL mevduatını destekleyerek KKM varlıklarının azaltılması yönünde adımlar atıyor.
7 Mart 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 81 yeni ilacı geri ödeme listesine dahil etti. Bu ilaçların 79'u yerli üretimdir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu gelişmeyi sosyal medya üzerinden duyurdu ve ilaçların hastalara şifa getirmesini temenni etti. Bu düzenleme, hastaların ilaçlara erişimini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.
4 Mayıs 2024

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, vergi cezaları, trafik cezaları, askerlik ve nüfus cezaları gibi birçok alacak türünü kapsayan bir yapılandırma teklifini kabul etti. Yapılandırma, 31 Aralık 2022 öncesindeki borçları kapsayacak ve başvurular 30 Nisan 2023'e kadar yapılabilecek. Yeni düzenlemeyle vade süresi 48 aya çıkarılıyor ve 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek. Ayrıca, belirli suçlar dışında ehliyetler iade edilecek ve sicillerdeki ceza puanları sıfırlanacak.
31 Ocak 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltti. Banka, toplantı özetinde vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde olumsuz etki yapacağını belirtti. Ayrıca, dış yatırımların fiyat istikrarına güçlü katkı sağlayacağı ifade edildi. Bu bağlamda, Türkiye'nin Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi olduğu belirtildi.
20 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, temel vergi kanunlarını gözden geçirdiklerini belirtti. Şimşek, vergi düzenlemelerinde adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkelerinin dikkate alınacağını ifade etti. Ayrıca, vergi tabanının genişletilmesi ve 'gönüllü uyum'un artırılmasına yönelik çalışmalara devam edeceklerini söyledi.
31 Ekim 2023

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonla mücadele amacıyla üç temel politika faizini 50 baz puan artırarak refinansman faizini yüzde 3,50'ye, mevduat faizini yüzde 3'e ve marjinal fonlama faizini yüzde 3,75'e yükseltti. Bu artış, ECB'nin 2008'den bu yana uyguladığı en yüksek faiz seviyesine işaret ediyor. Banka, 2022 yılı içerisinde de temmuz, eylül, ekim, aralık ve şubat aylarında faiz artırımı yapmıştı. Piyasaların ağırlıklı beklentisi 25 baz puanlık bir artışken, ECB'nin daha büyük bir artış yapması dikkat çekti.
16 Mart 2023

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), ekim ayı için elektrik tarifelerini belirledi. Yeni tarifelere göre, sanayi abonelerinin elektrik tarifesine yüzde 20 zam yapıldı. Yeni tarife 1 Ekim’den itibaren geçerli olacak. Diğer abone grupları için tarifelerde herhangi bir değişiklik yapılmadı.
30 Eylül 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların TL mevduat ve katılım fonlarının toplam mevduat içindeki payını hesaplama formülüne türev ürünleri ve repoları dahil etti. Bu değişiklikle bankaların yüzde 10 tahvil yükümlülüğü tutma zorunluluğu bulunan TL mevduat hesaplamalarında, finansal türev işlemler ve yabancı para repo işlemleri de dikkate alınacak. Menkul kıymet tesis oranı değişiklikleri 27 Ocak'tan, yabancı para komisyonları ise 20 Ocak'tan itibaren geçerli olacak.
10 Ocak 2023

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranını yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Ayrıca, döviz mevduat için TL cinsi ilave zorunlu karşılık oranı getirildi. Bu hamle ile KKM'den TL mevduata geçiş teşvik edilecek. Altı aya kadar vadeli KKM'de zorunlu karşılık oranı yüzde 25'ten yüzde 30'a, 1 yıla kadar vadeli ile 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldı. Döviz mevduata yüzde 4 ilave zorunlu karşılık uygulanmasına karar verildi.
2 Kasım 2023

Almanya'nın yeni tedarik yasası, Alman şirketlerinin tedarik zincirlerinde insan hakları ve çevre koruması konularında uyulması gereken kuralları belirliyor. Yasaya uymayan şirketlere 8 milyon avroya kadar cezalar uygulanabilecek. Türkiye, Almanya ile önemli ticari ilişkilere sahip olduğu için bu yasa, Türk şirketlerine de uyum baskısı yaratacak. Uzmanlar, Türkiye'deki ihlaller nedeniyle Alman mahkemelerinde yüzlerce davanın açılabileceği konusunda uyarıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'üretim üssü' hedefi bu yasa nedeniyle zorlanabilir.
2 Ocak 2023

Merkez Bankası, bankaların Türk lirası mevduat ve menkul kıymet yükümlülüklerine ilişkin düzenlemelerde değişiklikler yaparak Resmi Gazete'de yayımladı. Yapılan değişiklikle, TL mevduatların payı %70'i aşan bankalara makro ihtiyati tedbirlerde muafiyet sağlanacak. Bilançodaki TL payı %60'ın altında kalan bankalar için menkul kıymet yükümlülüğü %3'ten %7'ye çıkarıldı. Ayrıca, dövizden TL'ye dönüşüm oranlarına göre de yeni düzenlemeler getirildi.
7 Nisan 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon oranlarına göre, içki ve tütün ürünlerine uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı bekleniyor. Bu artışla birlikte 70'lik rakının raf fiyatının yaklaşık 408 TL olacağı tahmin ediliyor. Vergi uzmanı Ozan Bingöl'e göre, bu fiyatın 294 TL'si vergiden oluşacak. Ürünün vergisiz fiyatı 114 TL iken, üzerine eklenen ÖTV ve KDV ile toplam vergi miktarı 294 TL'ye ulaşacak.
3 Ocak 2023
İşaretlediklerim