Özel güvenlik amiri Birol Yıldırım'ın Esenyurt karakolunda ölümüne ilişkin 12 polis memurunun yargılandığı dava devam ediyor. Mahkeme, tanıkların dinlenmesinden vazgeçerek esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyayı savcılığa gönderdi. Bir sonraki duruşma 12 Haziran'da yapılacak. İstanbul Valiliği ölüm nedenini 'kalp krizi' olarak açıklamış, ancak Diken'in ortaya çıkardığı güvenlik kamera kayıtları Yıldırım'ın polisler tarafından dövüldüğünü göstermişti. İddianamede yedi polis 'bilinçli taksirle ölüme neden olma', beş polis ise 'basit yaralama' suçlamalarıyla yargılanıyor.
31 Mart 2023

Pakistan İslamabad Yüksek Mahkemesi, yolsuzlukla suçlanan eski başbakan İmran Han'a iki haftalık geçici kefalet verdi. Bu karar, anayasa mahkemesinin Han'ın tutuklanmasını yasadışı bulup tahliye kararı vermesinin ardından geldi. Han'ın tutuklanması ülke genelinde protestolara yol açmış ve çatışmalarda dokuz kişi hayatını kaybetmişti. Han, 2022'de güvenoylamasında kaybederek başbakanlık görevinden düşmüş ve sonrasında erken seçim talebiyle protesto yürüyüşleri düzenlemişti.
12 Mayıs 2023

Fransa'da, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a 'insanlığa karşı suç ve savaş suçuna iştirak' gerekçesiyle tutuklama emri çıkarıldı. Suçlamalar, 2013 yılında Doğu Guta'da gerçekleşen ve 1400 sivilin ölümüyle sonuçlanan kimyasal saldırıyla ilgili. Ayrıca Esad'ın kardeşi ve iki general için de tutuklama talep edildi. Soruşturma, Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi, Açık Toplum Adalet Girişimi ve Suriye Arşivi'nin şikayeti üzerine 2021'de başlatılmıştı.
15 Kasım 2023

ODTÜ öğrencileri ve Sosyalist Emekçiler Partisi (SEP), öğrenci Muharrem Akbarov'un Azerbaycan polisi tarafından kaçırıldığını duyurdu. SEP, Akbarov'un evinin yakınlarında kaçırıldığını ve ailesinin çabaları sonucu Bakü Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğünü açıkladı. Türkiye İşçi Partili (TİP) öğrenciler de Akbarov'un kaçırılmasına tepki göstererek, Azerbaycan yönetimine muhalif olduğu için hukuksuzca alıkonulduğunu belirtti ve serbest bırakılmasını talep etti.
16 Temmuz 2023

Konya'da bir barınakta köpeğe işkence ederek öldürdükleri iddia edilen iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıktan sonra tahliye edilmişti. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ve Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün tahliye kararına yaptıkları itirazlar, sırasıyla 3'üncü ve 4'üncü Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından reddedildi.
16 Ocak 2023

İran Yeni Dalgası'nın tanınmış isimlerinden yönetmen Cafer Penahi, açlık grevine başladığını duyurduktan kısa bir süre sonra kefaletle serbest bırakıldı. Penahi'nin avukatı Yusuf Mulayi, yönetmenin sağlık durumunun iyi olduğunu ve eve döndüğünü belirtti. Penahi, 2010 yılında 'sistem karşıtı propaganda' suçlamasıyla altı yıl hapis cezasına çarptırılmış ve Temmuz ayında yeniden tutuklanmıştı. İran yargı erki serbest bırakılma ile ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
4 Şubat 2023

Pakistan Adalet Hareketi Partisi lideri ve eski başbakan İmran Han, hakkındaki davaların duruşmalarına katılmak üzere Lahor'dan İslamabad'a geldiğinde paramiliter birlikler tarafından tutuklandı. Han'ın tutuklanma sebebi belirsizliğini korurken, PTI siyasetçilerinden Musarrat Çima, Han'a işkence edildiğini iddia etti. Bu olay, Han'ın üst düzey bir istihbarat yetkilisini suikast girişimiyle suçlamasının ardından gerçekleşti. Han'ın tutuklanmasının ardından Pakistan genelinde protestolar başladı.
9 Mayıs 2023

Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, 1993-1996 yılları arasında Ankara ve çevre kentlerde işlenen 19 cinayetle ilgili açılan JİTEM davasının yedinci duruşmasında, aralarında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin'in de bulunduğu 19 sanık hakkında beraat kararı verdi. Duruşma savcısı, sanıklar hakkındaki beyanların çelişkili olması ve yeni delil elde edilemeyecek kadar zaman geçmesi nedeniyle beraat talebinde bulundu. Mahkeme, katılan avukatlarının süre talebini reddederek tüm sanıkların beraatine hükmetti.
26 Mayıs 2023

İran'ın Kirman kentinde, eski Devrim Muhafızları Ordusu komutanı General Kasım Süleymani'nin kabrinin bulunduğu mezarlık yakınında gerçekleşen iki ayrı patlamada 84 kişi hayatını kaybetti, 284 kişi yaralandı. ABD'nin suçlanmasına rağmen, Washington yönetimi bu iddiaları reddetti. Euronews Türkçe'nin haberine göre, radikal İslamcı örgüt IŞİD, saldırının sorumluluğunu üstlendi.
4 Ocak 2024

İran hükümeti, ülkede Mahsa Amini'nin ölümü sonrası başlayan ve geniş destek bulan protestoları destekleyen sanatçıları soruşturmak üzere 'Ünlü Görev Gücü' adında bir komite oluşturdu. Komite, Kültür ve İslami Rehberlik Bakanı Muhammed Mehdi Esmaili başkanlığında, 141 ünlü ismin listesini ekonomi bakanlığına göndererek vergi beyannamelerinin incelenmesini talep etti. Listede yer alan isimler arasında futbol oyuncusu Ali Daei ve aktris Taraneh Alidoosti gibi tanınmış kişilikler bulunuyor. Protestolara destek veren bazı ünlülere ekonomik yaptırımlar uygulandı, seyahat yasağı getirildi ve gözaltına alınanlar oldu.
25 Nisan 2023

İran'da Mehsa Emini'nin ölümünün birinci yıl dönümünde güvenlik güçleri, olası gösterileri önleme gerekçesiyle 260'tan fazla kişiyi gözaltına aldı. En fazla gözaltı Batı Azerbaycan eyaletinde gerçekleşti. İsfahan ve Kürdistan eyaletlerinde de gözaltılar yaşandı. Tahran ve Sistan-Beluçistan eyaletlerinde kaç kişinin gözaltına alındığına dair ise bir açıklama yapılmadı.
18 Eylül 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Irak ve Suriye'deki ABD üslerine yapılan saldırılarla İran'ın bir ilgisinin olmadığını belirtti. ABD'li yetkililer, Hamas-İsrail savaşının kızışmasının ardından İran destekli güçlerin bölgedeki ABD üslerini hedef aldığını iddia etmişti. Abdullahiyan, bölgedeki herhangi bir grubun ABD hedeflerine saldırısının kanıtsız bir şekilde İran'la ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu ifade etti. Ayrıca, bölgedeki insanların Filistin'deki gelişmelere karşı hassas ve öfkeli olduğunu, ancak İran'dan emir almadıklarını ve kendi kararlarıyla hareket ettiklerini savundu.
29 Ekim 2023

Diyarbakır'da 14 yaşındaki Y.D. isimli çocuğa işkence yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan bir emniyet amiri ve bir polis, yapılan itiraz sonucu tutuklandı. Diyarbakır Barosu, çocuğun polisler tarafından dövüldüğünü ve bataklığa atıldığını açıklamış ve suç duyurusunda bulunmuştu. Daha önce gözaltına alınan beş polisten üçü tutuklanmış, emniyet amiri A.O ve diğer polis ise itiraz üzerine tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir. Polislerin ifadelerinde çelişkiler olduğu belirtilmişti.
28 Mart 2023

İzmir'in Karabağlar ilçesinde bir kavgayı ayırmaya çalışan Şerafeddin Yüce, S.K'nin ağabeyi İ.K tarafından bıçaklandı. Ağır yaralanan Yüce, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Olayın ardından polis, S.K. ve İ.K'yi gözaltına aldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen İ.K ve S.K, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı.
28 Temmuz 2023

Piiz müzik grubunun davulcusu Mehmet Dudarık ve arkadaşı Oğuzhan Oğuz'a saldırdığı iddiasıyla yargılanan Bilge Kaan Korkmaz'ın 13 yıl altı aya kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı davada, tahliye edilmesine Ankara başsavcılığı tarafından itiraz edildi. Ankara 65'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararının ardından, başsavcılık suçun vasıf ve mahiyeti ile delil durumunu gerekçe göstererek sanığın yeniden tutuklanması için itirazda bulundu. İtirazın değerlendirilmesi için dava dosyası nöbetçi ağır ceza mahkemesine gönderildi.
26 Nisan 2023

Kadir Şeker, sevgilisine şiddet uyguladığını düşündüğü bir kişiyi öldürmek suçundan yargılanmış ve 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İki buçuk yıl hapis yattıktan sonra tahliye edilen Şeker'in cezası, Yargıtay tarafından onaylandı. Bu gelişme üzerine Kadir Şeker, Kadınhanı ilçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gözaltına alındı ve cezaevine teslim edildi.
1 Haziran 2023

İranlı yönetmen Ali Asgari'nin ülke dışına çıkması ve film çekmesi İran rejimi tarafından yasaklandı. Asgari'nin son filmi 'Terrestrial Verses', Cannes Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapmış ve olumlu tepkiler almıştı. Ancak, Asgari'nin İran'a dönüşünün ardından pasaportuna el konuldu ve uluslararası festivallere katılması engellendi. İran rejimi, Asgari'yi hapse göndermekle tehdit etti.
1 Eylül 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanlarını terör örgütleriyle ilişkilendirerek başlattığı özel teftişin dayanağı olan DİAYDER davasında, tek tutuklu sanık olan dernek başkanı Ekrem Baran tahliye edildi. Duruşmada, tanık dinlenmesi planlanmış ancak tanık ölmüş olduğu için dinlenemedi. Baran'ın avukatı, İBB çalışanı Yavuz Saltık'ın yargılandığı dava ile DİAYDER davasının birleştirilmesi gerektiğini savundu, ancak mahkeme bu talebi reddetti. Savcı, Baran'ın tahliyesini talep etti ve mahkeme, delillerin toplanmış olması ve Baran'ın sağlık sorunları göz önünde bulundurularak tahliye kararı verdi.
13 Ocak 2023

Üst düzey polis memuru David Carrick, 24'ü tecavüz olmak üzere toplam 49 suçlamayı kabul ederek müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 2003 ve 2020 yılları arasında işlediği suçlar, çoğunlukla Hertfordshire bölgesinde gerçekleşti. Carrick, kurbanlarını korkutmak için polis görevini kötüye kullandığını itiraf etti ve bazı kurbanlarla çevrimiçi çöpçatanlık uygulamaları üzerinden tanıştı.
7 Şubat 2023

Britanya'da bir hastanenin yeni doğan ünitesindeki yedi bebeği öldürmekle suçlanan hemşire Lucy Letby, müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 33 yaşındaki Letby, 2015-16 yıllarında yedi bebeği öldürmek, altı bebeğin ise ölümüne teşebbüs etmekten suçlu bulunmuştu. Letby'nin erken tahliyesinin de önü mahkeme kararıyla kapandı. Britanya Başbakanı Rishi Sunak, bu gibi bir durumun tekrar yaşanmaması için mahkumların duruşmaya getirilmesini sağlamaya yönelik yasal düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını duyurdu.
21 Ağustos 2023
İşaretlediklerim