CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul'daki seçmenlere oylarının güvende olduğunu ve seçim sürecinin güvenli bir şekilde yürütüldüğünü ifade etti. Mükerrer sayımlar ve birleştirme tutanaklarının hazırlanmasının uzun sürmesi nedeniyle seçim kurullarında CHP örgütünün nöbetinin devam ettiğini belirtti. Kaftancıoğlu, seçim akşamı boyunca da İstanbul'daki sürece dair bilgilendirme yapmıştı.
15 Mayıs 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden 7 Kasım 2015 seçimleri öncesinde yaptığı bir konuşmayı paylaşarak, yurttaşlara seçim kampanyasında aktif olmaları çağrısında bulundu. 28 Mayıs'ta düzenlenecek cumhurbaşkanlığı genel seçimlerinin ikinci turuna bir hafta kala, Demirtaş seçmenlere kapı kapı dolaşmalarını ve seferberlik ruhuyla hareket etmelerini önerdi. İlk turda Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49,52, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 44,88, Sinan Oğan'ın yüzde 5,17 ve Muharrem İnce'nin yüzde 0,43 oy aldığı belirtildi.
21 Mayıs 2023

İfade Özgürlüğü Derneği, Türkiye'de seçimlere katılacak cumhurbaşkanı adayları ve siyasi partilerin Twitter hesaplarını inceleyerek Twitter Blue aboneliğine sahip olanları listeledi. Buna göre, tüm cumhurbaşkanı adayları ücretli Blue aboneliğini kullanıyor ve sadece Tayyip Erdoğan'ın hesabında devlet görevlilerine özel gri tik bulunuyor. Seçime katılacak partilerin liderleri arasında da Blue aboneliğine geçenler var. Bazı partiler ise daha önce onaylanmamışken ücretli abonelikle mavi tik almış.
7 Nisan 2023

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İçişleri Bakanlığı'nın Yüksek Seçim Kurulu'na paralel bir seçim takip sistemi oluşturduğunu ve bu sisteme ilişkin valiliklere ve kaymakamlıklara talimat gönderildiğini açıkladı. İzmir'in Kiraz ilçesindeki kaymakamlığın, İçişleri Bakanlığı'nın talebine uygun olarak ilçe seçim kurulundan sandık sonuç tutanaklarını istediği, ancak ilçe seçim kurulunun YSK'nın kararıyla bu talebi reddettiği belirtildi. Erkek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu görevini kötüye kullanmakla suçlayarak, seçimlere müdahale edilemeyeceğini vurguladı.
2 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), deprem nedeniyle Hatay'dan çevre illere göç etmek zorunda kalan vatandaşların oy kullanabilmeleri için Seçmen Köprüsü kampanyasını başlattı. Kampanya, 14 Mayıs'a kadar seçmenlerin Hatay'a ulaşmasını hedefliyor. TİP Afet Çalışmaları Koordinatörü Hakan Güneş, kampanya kapsamında Mersin, Adana, Antalya ve İstanbul'dan otobüslerle seçmen taşıma çalışmalarının yürütüldüğünü belirtti ve kampanyaya destek çağrısında bulundu.
6 Mayıs 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, RTÜK'te müdür olarak görev yapan Şengül Kurum'un, eşi İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Murat Kurum'un seçim çalışmasına katılmasını savundu. Şahin, Şengül Kurum'un ücretsiz izinli olduğunu ve bu durumun idari ve hukuki olarak sorun oluşturmadığını belirtti. RTÜK üyesi İlhan Taşçı ise, memurun izinli olsa bile bir parti lehine veya aleyhine çalışamayacağını savunarak Şahin'in açıklamalarına itiraz etti. Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Pehlivan, Şengül Kurum'un RTÜK'te müdür olarak görevlendirilmesini eleştirmişti.
29 Mart 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ve partinin milletvekilleri, İstanbul'da gazetecilerle bir araya gelerek seçim takvimi ve ittifaklar hakkında soruları yanıtladı. Baş, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın sadece bir seçim ittifakı olmadığını, aynı zamanda bir mücadele ittifakı olduğunu belirtti. 15 Ocak'ta Kartal'da yapılacak mitingin ittifak için önemli olduğunu ve adaylık konusunun bu mitingden sonra netleşeceğini ifade etti. Ayrıca, HDP'nin kapatılması durumunda seçimlere katılım için mevcut seçenekler ve İyi Parti'nin HDP'ye yönelik yaklaşımı hakkında görüşlerini paylaştı.
9 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne cezaevinden seçimlere dair çağrı yaparak, gençler, kadınlar ve emekçilerin seçimleri örgütlemeye ve propaganda yapmaya başlamalarını istedi. Demirtaş, korku duyanların bu süreç için uygun olmadığını belirtti ve muhalefetin adayının henüz belli olmadığı bir dönemde, seçim kampanyası için aktif bir tutum sergilediğini gösterdi. Ayrıca, siyasetçilerin ve milletvekillerinin direniş ve sokak örgütlenmesi için daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini vurguladı.
7 Ocak 2023

Türkiye'de yapılacak olan seçimler için takvim Resmi Gazete'de yayınlandı. Cumhurbaşkanı adaylığı için başvurular 19 Mart'ta, siyasi partilerin milletvekili aday listeleri ise 9 Nisan'a kadar Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sunulacak. Cumhurbaşkanı ve milletvekili kesin aday listeleri sırasıyla 31 Mart ve 19 Nisan'da ilan edilecek. Yurt dışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi 27 Nisan'da başlayacak.
14 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nde 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri için seçim takvimi 18 Mart 2023 tarihinde başlayacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener tarafından yapılan açıklamaya göre, seçim takviminin yanı sıra yurt içi ve yurt dışında oy kullanma ilkeleri üzerinde de çalışmalar devam etmektedir. Seçimlerin ikinci tura kalması durumunda 28 Mayıs'ta tekrar oy kullanılacak ve seçime girme yeterliliği bulunan 36 parti bulunmaktadır.
13 Mart 2023

TBMM Hazırlık Komisyonu, 31 Ocak'ta CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılıp kaldırılmayacağına karar verecek. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarından; Türkkan ise bir vatandaşa hakaret suçundan fezleke hazırlanmıştı. HDP, CHP ve İYİ Parti, dokunulmazlık görüşmelerine katılmama kararı almıştı. Komisyon, AKP Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında toplanmıştı.
25 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Yargıtay arasında yaşanan krize dair yaptığı açıklamada, Yargıtay başkanıyla görüştüğünü ve Anayasa Mahkemesi başkanıyla da görüşebileceğini belirtti. Erdoğan, Yargıtay'ın ağırlıklı olduğunu vurgulayarak, bireysel başvuru sistemi ve Anayasa Mahkemesi üyeleriyle ilgili yasal düzenlemelerin sinyalini verdi. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuruları hızlandırma hedefini sağlamadığını ve 130 bin başvuru olduğunu ifade etti.
12 Kasım 2023

Bloomberg'e göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekibi, Türkiye'deki büyük depremin ardından seçim takvimini görüştü. 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışıldı, ancak 18 Haziran tarihi de gündemde tutuluyor. Depremin etkilediği bölgede 8 milyon seçmen bulunuyor ve iktidarın seçimleri ertelemesi, toparlanma için zaman kazandırabilir. Ancak Erdoğan, hızlı yeniden inşa çalışmalarıyla seçim takvimine bağlı kalmayı tercih edebilir. İktidarın yüksek enflasyon ve deprem hasarı nedeniyle ekonominin kötüleşmesinden endişe ettiği belirtiliyor.
22 Şubat 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimi için başvuruları kabul edilen adayları açıkladı. YSK tarafından yapılan inceleme sonucunda 11 adayın başvuruları kabul edildi. Adaylar için seçmenlerin ilçe seçim kurullarında 27 Mart 2023 Pazartesi saat 20.00'ye kadar 100 bin imza toplamaları gerekiyor.
21 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski genel eş başkanı Selahattin Demirtaş, seçim güvenliğinin sağlanması için muhalefet ittifaklarına birlikte çalışma çağrısında bulundu. Özellikle CHP'ye bu konuda öncülük etmesi gerektiğini vurgulayan Demirtaş, seçim güvenliğinin bugünden itibaren yemin törenine kadar sürekli bir önem taşıdığını ifade etti. Demirtaş'ın bu açıklamaları sosyal medya üzerinden paylaşıldı.
17 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, daha önce 14 Mayıs'ta yapılacağını işaret ettiği seçimler için kararnameyi 10 Mart Cuma günü imzalayacağı AKP yetkilileri tarafından belirtildi. Seçimlerin öne çekilmesi için Meclis'te en az 360 milletvekilinin kabul oyu gerekiyor ve şu an 'Cumhur İttifakı'nın 334 oyu bulunuyor. CHP ve İYİ Parti, 6 Nisan'dan sonraki bir tarihte seçim yapılmasına onay vermeyeceklerini, HDP ise 'Cumhur İttifakı' ile hareket etmiyor. Seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması şartken, 14 Mayıs'ta sandıkların kurulabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan'dan önce Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.
19 Ocak 2023

6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrası, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve diğer sağlık meslek örgütleri, depremzedelere gönüllü sağlık hizmeti sunmak için Sağlık Bakanlığı'na işbirliği teklifinde bulundu ancak herhangi bir yanıt alamadı. Bölgede sağlık hizmetlerinde ciddi organizasyonsuzluk ve koordinasyonsuzluk yaşanıyor. Hekimler ve sağlık çalışanları ağır koşullar altında çalışmakta ve tükenmiş durumdalar. TTB ve diğer meslek örgütleri, bölgeye malzeme ve insan gücü ulaştırma konusunda yetkili olmak istiyor, ancak idari izinlerin belirsizliği nedeniyle gönüllü hekimler görevlendirilemiyor.
9 Şubat 2023

Emek ve özgürlük ittifakı, 14 Mayıs seçimlerine dair politik mutabakat metnini Ankara'da duyurdu. Türkiye İşçi Partisi (TİP), 49 il ve 52 seçim bölgesinde kendi adaylarıyla seçime gireceğini açıklarken, ittifaktaki diğer partiler Yeşil Sol Parti listelerinden seçimlere katılacak. İttifak, seçimlerden güçlü bir halk desteği almayı ve Meclis'te emek, barış ve demokrasi yanlısı bir temsiliyet sağlamayı hedefliyor. Partiler, aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na pazar günü saat 17:00'ye kadar bildirmek zorunda.
8 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili tavrını duyuracağını bildirdi. İttifak, HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP eş başkanlarıyla yaptığı görüşmede parti kapatmalarına ve kayyum uygulamalarına karşı olduklarını ifade etmiş ve Kürt sorunu dahil tüm sorunların çözümünün TBMM'de olması gerektiğini vurgulamıştı. HDP'nin adaylık konusunda kararını en kısa sürede açıklayacağı belirtilmiş, gazeteci İsmail Saymaz ise HDP'nin aday çıkarmayacağını iddia etmişti.
22 Mart 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçen yarış ikinci tura kalmıştır. Seçim sonuçlarının sosyal medyada tartışılmasının ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun koordinatör başdanışmanı Erdoğan Toprak, YSK'nın veri girişleri ile sandık kurulu tutanakları arasında ciddi hatalar tespit ettiklerini ve yasal itiraz sürecini başlattıklarını açıklamıştır. Toprak, sürecin takipçisi olduklarını ve bir oy bile olsa hakkını yedirmeyeceklerini ifade etmiştir.
17 Mayıs 2023
İşaretlediklerim