Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, 'Kızıl Goncalar' dizisine uygulanan cezaları, Türk halkının milli ve manevi değerleriyle dalga geçildiği gerekçesiyle savundu. Dizi, tarikatların kamusal alandaki etkisini ele aldığı için RTÜK tarafından Fox TV'ye para ve yayın durdurma cezası verilmiş, ayrıca çekimler için verilen mekan izinleri iptal edilmişti. Şahin, dizinin RTÜK tarihinde en çok şikayet alan yapım olduğunu ve 36 bine yakın şikayet geldiğini belirtti.
12 Ocak 2024

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla iktidar çevresince eleştirilmiş ve RTÜK tarafından 'kadına karşı şiddetin özendirildiği' gerekçesiyle beş program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası almıştır. Kararın uygulanması durumunda, beş hafta boyunca dizinin yerine RTÜK tarafından gönderilen belgeseller yayınlanacak. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri, RTÜK'ün bu kararına karşı Twitter üzerinden '#RTÜKKızılcıkŞerbetineDokunma' etiketiyle bir kampanya başlatmışlardır.
1 Nisan 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, BirGün gazetesinde yayımlanan köşe yazıları nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçundan yargılanıyor ve savcı sekiz yıl iki aya kadar hapis cezası talep etti. İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Yanardağ'ın avukatı hazır bulundu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı da duruşmada yer aldı. Duruşma sırasında hakim, gazetecilerin dijital materyallerini kullanmalarına izin vermediğini belirtti. Yanardağ'ın avukatı, basın özgürlüğüne dikkat çekerek mahkemenin kısıtlayıcı tutumunu eleştirdi. Yanardağ, ayrıca TELE1'de yaptığı bir programda sarf ettiği sözler nedeniyle de tutuklanmış ve farklı suçlamalarla 10,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
18 Temmuz 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Beyaz TV'de yayınlanan 'Derin Futbol' programında küfürlü ifadeler kullanıldığı gerekçesiyle inceleme başlatıldığını duyurdu. CHP'li RTÜK üyesi İlhan Taşcı'nın başvurusu üzerine harekete geçen RTÜK, programda Rasim Ozan Kütahyalı'nın küfrettiği iddiasını incelemeye aldı. Programda Ahmet Çakar'ın Japon şarkıcı Saori Yuki'nin 'Suki Yo' şarkısını söylemesi, Türkçe'de bir küfre benzediği için tartışma yaratmıştı.
2 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından iktidar, kendisine yakın medya kuruluşlarına 'rutine dönüş' çağrısında bulundu. RTÜK, iktidarın taleplerine uymayan kanalları takip edecek ve cezaların gündeme alınacağı belirtiliyor. İktidarın imajını düzeltme çabası içinde olduğu ve haber kanallarına 'tedbir' getirildiği, yayınların daha umutlu içeriklere odaklanması istendiği ifade ediliyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, iktidarın RTÜK üzerinden ceza planları yaptığını eleştirdi ve haber yapmanın suç olmadığını vurguladı.
18 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, TRT, RTÜK ve Demirören Medya Grubu'nun önünde yaptığı açıklamalarda, bu kurumların kendisine yayın yapmadığını ve sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı gösterdiklerini iddia etti. Oğan, TRT'nin yöneticilerini ve RTÜK'ü tarafsızlık ilkesine uymamakla suçladı ve Ahmet Hakan'ı da eski arkadaşı olmasına rağmen kendisine programlarında yer vermemekle eleştirdi. Oğan, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ile yaptığı görüşmede daha adil bir yaklaşım sergileneceği sözünü aldığını belirtti.
25 Nisan 2023

TBMM Genel Kurulunda Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliği için seçim yapıldı. AKP kontenjanından aday gösterilen Ebubekir Şahin, CHP kontenjanından aday gösterilen İlhan Taşçı ve Yeşil Sol Parti kontenjanından aday gösterilen Necdet İpekyüz RTÜK üyesi olarak seçildi. Ebubekir Şahin ve İlhan Taşçı ikinci kez RTÜK üyesi seçildi. RTÜK'te başkanlık seçimi 18 Ekim 2023 tarihinde yapılacak.
11 Ekim 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Sputnik Türkiye bürolarından gazetecilerin işten çıkarılmasıyla ilgili şikayet dosyasını incelemeye aldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Sputnik Türkiye arasında toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine TGS grev kararı almış ve Sputnik Türkiye, TGS üyesi 24 çalışanını işten çıkarmıştı. RTÜK hukuk müşavirliği tarafından konuya ilişkin rapor hazırlanıyor ve bu ay içerisinde RTÜK gündemine alınması bekleniyor.
12 Eylül 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklama kararını veren İstanbul 7'nci Sulh Ceza Hâkimi Ramazan Çiçek'in geçmişte verdiği kararlar da gündeme geldi. Çiçek, 'kara para aklama' suçlamasıyla ABD'de soruşturulan işadamı Sezgin Baran Korkmaz'ın mal varlığına el konulması ve yurt dışına çıkış yasağını kaldıran hâkim olarak biliniyor. Ayrıca, Cumhuriyet gazetesi davasına bakan İstanbul 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin üyesiydi ve Fethullahçı yapıya mensup hâkim ve savcıyı saklayan kişiyi tahliye eden hâkimlerden biriydi.
27 Haziran 2023

Özlem Akarsu Çelik, Halk TV'nin Ankara temsilciliği görevinden 'ilkesel nedenlerle' istifa ettiğini duyurdu. İstifa gerekçeleri arasında genç meslektaşlarının uygun koşullarda çalıştırılmaması ve gazetecilikten gelmeyen medya patronlarının genel yayın yönetmenliği yapmaları yer aldı. Ayrıca, 212 Sayılı Basın Kanunu'na tabi çalışmanın önemine ve medya sektöründe sendikal girişimlerin engellenmesine dikkat çekti. Halk TV'den son dönemde peş peşe istifa haberleri gelmekte olduğu belirtildi.
9 Ocak 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Özcan Deniz ve Özgü Namal'ın başrollerini paylaştığı ve cemaat ile seküler aile hayatlarını konu alan 'Kızıl Goncalar' dizisi hakkında şikayetler alınmasının ardından inceleme başlattı. Yeni Şafak gazetesi ve Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), dizinin dindar insanları olumsuz bir şekilde tasvir ettiğini iddia ederek eleştirmişti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, şikayetlerin kayıt altına alındığını ve incelendiğini sosyal medya hesabından duyurdu.
21 Aralık 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanlığına Ebubekir Şahin yeniden seçildi. Başkanlık seçimi için yapılan üst kurul toplantısını Başkanvekili Orhan Karadaş yönetti. Oylamada Orhan Karadaş da yeniden başkanvekili oldu. Bir hafta önce TBMM’de, görev süresi dolan üç RTÜK üyesi için seçim yapılmıştı.
18 Ekim 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), İstanbul Aile Vakfı'nın düzenleyeceği 'LGBT propagandasına dur de' etkinliğiyle ilgili kamu spotuna onay verdi. RTÜK üyesi Tuncay Keser, toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı olmamasını sağlamakla görevli RTÜK'ün, toplumsal cinsiyet eşitliğini reddeden İstanbul Aile Vakfı'nın etkinliğiyle ilgili kamu spotuna oy çokluğu ile onay verdiğini açıkladı. İstanbul Aile Vakfı'nın gerekçesi ise 'Bu gidişe dur denmezse 23 Nisan ve 19 Mayıs'ı kutlayacak çocuk ve gençlerimiz olmayacak.' şeklinde belirtildi.
6 Eylül 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, katıldığı bir televizyon programında söylediği sözler nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapma' suçlamasıyla tutuklandı. Yanardağ'ın tutukluluğuna ilişkin itirazı mahkeme tarafından reddedildi. Bunun üzerine Yanardağ, avukatı aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. Yanardağ, başvurusunda tutukluluk halinin devamı kararlarının tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasını talep etti.
2 Ağustos 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, AKP Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun konuşmasını eleştirdiği bir program nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Yanardağ, ifadesinde, Anayasa'nın teminat altına aldığı basın ve ifade özgürlüğü kapsamında beyanlarda bulunduğunu ve kamuoyunu bilgilendirme ve aydınlatma görevini yerine getirmeye çalıştığını belirtti. Yanardağ, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti ve durumunun ironi ve gazetecilik faaliyeti olduğunu ifade etti.
27 Haziran 2023

Halk TV'nin imtiyaz sahibi Cafer Mahiroğlu, 'Görkemli Hatıralar' programının iptal edildiğini duyurdu. Programın sunucusu Serhan Asker, iptal kararının CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem tarafından verildiğini iddia etti. Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç ise, iptal kararının CHP Genel Merkezi'nden gelen genelgeye göre alındığını belirtti. Eren Erdem'in bu suçlamalar hakkında bir açıklama yapması bekleniyor.
23 Temmuz 2023

TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, programındaki açıklamaları nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Yanardağ, konuşmasının montajlandığını iddia etmişti. Ancak İstanbul Başsavcılığı, Yanardağ'ın ifadesinde montaj iddiasında bulunmadığını belirtti. Savcılık, Yanardağ'ın sözlerinin kendisine ait olduğunu, ancak konuşmasının tamamının bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade ettiğini açıkladı.
28 Haziran 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK tarafından 'kadına şiddetin özendirildiği' gerekçesiyle cezalandırıldı. Dizinin 18. bölümünde istenmeyen bir evlilik sonucu kadın karakterin şiddete maruz kalması ceza nedeni olarak gösterildi. Dizi, iktidar çevresi tarafından 'muhafazakar aile yapısına saldırdığı' iddiasıyla eleştirilmişti. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri Twitter üzerinden RTÜK'e karşı bir kampanya başlattı. Show TV, mahkeme tebligatının postayla ulaşması gerektiğini belirterek diziyi yayınlama kararı almış, ancak lisans iptali riski nedeniyle yayını kesti.
14 Nisan 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kanal D'de yayınlanan ve Uluslararası Emmy ödüllü 'Yargı' dizisinin bir bölümünde, bakım kuruluşlarında kalan çocukların istismarını konu alan sahneler nedeniyle diziyi RTÜK'e şikayet etti. Dizide, yetimhanede büyüyen ve istismara uğrayan bir karakterin hikayesi anlatılmaktadır. Bakanlık, bu tür sahnelerin bakım kuruluşlarını ve çocukların psikolojik gelişimlerini olumsuz etkileyebileceğini belirterek, dizilerde korumadaki çocukların örselenmemesi ve bakanlık politikalarına hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
19 Aralık 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin'in iki yıllık görev süresi yarın dolacak ve RTÜK Üst Kurulu başkanlık seçimi için toplanacak. Şahin'in görevine devam etmesi beklenirken, son olarak 25 Ocak 2021'de ikinci kez başkan seçilmişti. RTÜK Başkanı ve başkanvekili seçimi için gizli oylama yapılacak. Şahin, seçim öncesinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmeler gerçekleştirdi.
24 Ocak 2023
İşaretlediklerim