CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Basın özgür' açıklamasına karşın, yılın ilk ayında 40 gazetecinin yargılandığını ve çeşitli sansürlerin yaşandığını belirtti. Gazetecilere yönelik davalarda, haber içerikleri ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılamalar yapıldığı, bazı gazetecilere uzaklaştırma tedbirleri uygulandığı ve resmi ilan alabilme koşullarının ağırlaştırıldığı ifade edildi. Ayrıca, RTÜK'ün bazı yayın kuruluşlarına cezalar verdiği ve internet sitelerinin erişime engellendiği belirtildi.
4 Şubat 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Fatih Altaylı ve Prof. Dr. Celal Şengör ile 'Kızıl Goncalar' dizisi üzerinden yaşanan bir tartışmada karşılıklı eleştirilerde bulundu. Şengör, RTÜK'ün tarikatların hedef göstermesi sonucu Fox TV'ye verdiği cezaları eleştiren bir mektup yayınladı. Şahin ise Şengör'ü ve ona köşesini açan Altaylı'yı 'sözde gazeteci' ve 'ekran zararlısı' olarak nitelendirerek cevap verdi. Şengör, Şahin'in eleştirilerine kendi uzmanlık alanına odaklandığını ve RTÜK'ün görevinin yobaz kollayıcılığı olmadığını belirterek yanıt verdi.
16 Ocak 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve AKP'nin 'Türkiye Yüzyılı' belgesine atıfta bulunan bir reklamın televizyon kanallarında yayınlanmasına karar verdi. Reklam, çiftçi kayıt sistemindeki dijital dönüşümü vurguluyor ve AKP'nin seçim öncesi hazırladığı belgeye gönderme yapıyor. Bu karar, Kamu Spotları Yönergesi'nin siyasi içerikli unsurların kamu spotlarında yer alamayacağını belirten 4'üncü maddesi ile çelişiyor olabilir.
18 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in Halk TV hakkında başlattığı inceleme ve kendisi hakkındaki ifadelerine sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Şahin, Halk TV'nin provokatif yayınlar yaptığını ve Demirtaş'ın övülmesinin kabul edilemez olduğunu belirtmişti. Demirtaş ise kendisinin örgüt üyeliğinden hüküm giymediğini ve haksız yere suçlandığını ifade ederek Şahin'e sert sözlerle karşılık verdi.
18 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Hatay ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, gazetecilerin deprem bölgesinde zorluklar yaşadığını ve engellendiğini belirtti. Akşener, RTÜK'ün depremle ilgili yayınlara müdahale hazırlığında olduğunu ve iktidarın bu konuda yeni ceza planları yaptığını iddia etti. Ayrıca, özgür medyanın önemine vurgu yaparak, haber yapmanın suç olmadığını ve özgür medyanın toplum için önemli bir kazanım olduğunu ifade etti.
16 Şubat 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu üyesi İlhan Taşçı, TRT'de seçim akşamı için 'paralel yapı' kurulduğunu ve verilerde manipülasyon yapılma ihtimaline karşı uyarıda bulundu. Taşçı, seçim günü yayınlarında görev alacak personelin yeni bir güvenlik soruşturmasına tabi tutulduğunu, bazı personelin işe gelmeme talimatı aldığını ve İletişim Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı personelinin TRT'de ne amaçla bulunduğunu sorguladı. Ayrıca, TRT'de yeni ekiplerin kurulduğunu ve danışman ordusu iddialarına yanıt istedi. Taşçı, TRT'nin şeffaflık ve hesap verebilirlik konusunda dünya kamu yayıncıları gibi olması gerektiğini vurguladı.
12 Mayıs 2023

İstanbul Kadıköy'de, 'Kızıl Goncalar' dizisine RTÜK tarafından verilen yayın durdurma ve para cezası sonrasında, emek ve meslek örgütleri sansüre karşı bir araya gelerek eylem yaptı. Eylemde, sansür uygulamalarının normalleştirilmesinin tehlikeli olduğu ve bir korku iklimi yaratılmaya çalışıldığı belirtildi. Sanatçıların ifade özgürlüğünün anayasal koruma altında olduğu vurgulanarak, sansür ve engellemeler nedeniyle 'nefes alamadıkları' ifade edildi ve meslektaşlarına mücadele çağrısında bulunuldu.
17 Ocak 2024

Halk TV programcısı Serhan Asker, İzmir'de uçaktan indikten sonra polisler tarafından gözaltına alındığını Twitter hesabından duyurdu. Asker, İzmir'e 'Görkemli Hatıralar' adlı programının çekimi için geldiğini belirtti. Yakalama emrinin neden verildiği henüz bilinmiyor.
6 Ekim 2023

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Halk TV'nin bir haberine ilişkin sahte bir erişim engeli kararı gönderildiğini ve aynı haber için gerçek bir mahkeme kararının da olduğunu ancak bu kararın kamuoyuyla paylaşılmadığını belirtti. Halk TV, önce haberini erişim engeli kararı nedeniyle kaldırdığını duyurdu, daha sonra ise kararın sahte olduğunu açıkladı. Akdeniz, Adalet Bakanı Yardımcısı Akın Gürlek'in talebiyle gerçek bir erişim engeli kararının verildiğini ve bu kararın Halk TV'ye gönderilip gönderilmediğinin belirsiz olduğunu ifade etti. Daha önce benzer bir sahte karar olayı Diken gazetesinin başına gelmiş ve konu Anayasa Mahkemesi'ne taşınmıştı.
5 Ocak 2024

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix'in yayınladığı 'Pieles' (Deriler) adlı filmin genelev sahnesini 'toplumun milli ve manevi değerlerine' aykırı bulduğu için platforma idari para cezası ve katalogdan çıkarma cezası verdi. RTÜK, haftalık olağan toplantısında diğer televizyon kanallarına ve dijital yayın platformlarına da çeşitli cezalar uyguladı. 'Pieles' filminde, deforme olmuş karakterlerin toplum tarafından dışlanmaları ve bu durumla başa çıkmaya çalışmaları konu ediliyor.
28 Aralık 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Amerika’nın Sesi (VOA) Türkçe'nin üç gün içinde isteğe bağlı yayın hizmeti lisansı başvurusunda bulunmaması ve üç aylık yayın lisans bedelini ödememesi durumunda erişim engellemesi talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuracağını duyurdu. Geçen sene 'İnternet yayın lisansı' almadıkları gerekçesiyle VOA ve DW Türkçe, RTÜK talebi sonrası mahkeme kararıyla erişime engellenmişti. RTÜK, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkındaki Kanun'un 33. maddesine atıfta bulundu.
22 Ağustos 2023

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TV 100'de katıldığı program sırasında yayımlanan SADAT reklamını 'vahim' olarak nitelendirdi ve RTÜK'ü inceleme yapmaya çağırdı. Kılıçdaroğlu, SADAT'a sert tepki gösterirken, TV100 kanalı reklamın yayınlanmasını 'siyaset bilgisizliği' sonucu bir hata olarak açıkladı ve reklam genel müdürü ile yayın sorumlusunu işten çıkardı. Ayrıca, TV100'ün patronunun organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'nın dostu olduğu ortaya çıktı.
15 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal 7 ve Ülke TV'nin ortak yayınında gazetecilerin sorularını yanıtlarken rahatsızlık geçirdi. Yayın sırasında kusmaya benzer sesler duyuldu ve yayın kesildi. Yaklaşık 10 dakika sonra Erdoğan, midesini üşüttüğünü belirterek izleyicilerden özür diledi ve program erken sonlandırıldı. Muhalefet liderleri ve AKP sözcüsü Ömer Çelik, Erdoğan'a geçmiş olsun dileklerini iletti.
26 Nisan 2023

TELE 1 yayın yönetmeni Merdan Yanardağ, 100 gün önce tutuklanmasının ardından hakim karşısına çıktı. Yanardağ, savunmasında yargılandığı davanın basın ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldırma, totaliter rejime sürükleme operasyonunun bir parçası olduğunu belirtti. Yanardağ, savcılığın montaj bir video uydurarak suçlanmasını sağladığını ve bağımsız medyanın sindirilmesi için burada olduğunu ifade etti. Yanardağ, savcılığın AKP'nin fedaisi gibi davrandığını ve sosyal medya trollerinin ağzıyla hareket ettiğini belirtti. Yanardağ, beraat kararı verilmesini ve davanın düşürülmesini talep etti.
4 Ekim 2023

Show TV'de yayınlanan 'Güldür Güldür' programının bir skecinde gazilere yönelik ifadeler sosyal medyada tepki çekti. '#GüldürGüldürHaddiniBil' etiketiyle sosyal medyada gündem olan skece RTÜK inceleme başlattı. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, gazilere saygısızlık içeren ifadelerin kabul edilemez olduğunu belirterek, konuyla ilgili inceleme başlatıldığını duyurdu.
2 Şubat 2024

Komedyen Hasan Can Kaya, 'Konuşanlar' adlı programında Elazığ ve Fırat Üniversitesi hakkında yaptığı bir şaka nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. Elazığ Belediye Başkanı ve AKP Elazığ İl Başkanı tarafından kınanan Kaya için Fırat Üniversitesi hukuki süreç başlatacaklarını duyurdu. Üniversite, Kaya'dan özür beklediğini ve konuyla ilgili küçük düşürücü ifadeler kullandığı için hukuki işlem yapılacağını açıkladı.
30 Nisan 2023

Show TV'de yayınlanan Güldür Güldür programının 'gazi kartı' konulu bir skeci sosyal medyada eleştirilere maruz kaldı. Söz konusu skeçte gazilerle ilgili tartışmalı ifadeler kullanıldı. '#GüldürGüldürHaddiniBil' etiketiyle sosyal medyada tepkilerin artması üzerine RTÜK, programa inceleme başlattı. Show TV ise skecin yayınlanmaya uygun görülmediğini ve yayınlanmadığını açıkladı.
3 Şubat 2024

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Can Çevikol, kamu ve üniversite hastanelerinde radyolojik tetkiklerin uygunsuz ve denetlenmeyen hizmet alımları sonucu toplum sağlığının tehlikeye atıldığını ifade etti. Hastane yönetimlerinin ve şirketlerin baskısıyla tetkiklerin standart dışı ve fazla sayıda yapıldığını, bu durumun tanısal değeri düşürdüğünü ve maliyetleri artırdığını belirtti. Ayrıca, radyoloji uzmanlarının yoğun iş yükü altında çalıştığını ve tükenmişlik yaşadıklarını, gereksiz ve hatalı tetkiklerin hasta sağlığını olumsuz etkilediğini dile getirdi. Sağlık Bakanlığı'nın 2021 istatistiklerine göre Türkiye, MR ve BT cihazı başına düşen görüntüleme sayısında OECD ülkelerini geride bırakarak birinci sırada yer alıyor.
27 Kasım 2023

Acun Ilıcalı'nın kurucusu olduğu Acun Medya, BBC Studios imzalı zeka oyunu formatı 'The 1% Club'ın haklarını satın aldı. Yerli versiyonu TV8'de yayınlanacak olan oyun, halkın zekasını bilimsel bir araştırmayla test ediyor. Yarışmacıların büyük ödül olan 100 bin avroyu kazanabilmek için ülkenin yalnızca yüzde 1'inin cevaplayabileceği bir soruya yanıt vermeleri gerekiyor. Yapımına 2023'te başlanacak olan programın 2024'te yayınlanması planlanıyor.
18 Ekim 2023
İşaretlediklerim