Erzincan'da jandarma ekipleri, kültür ve tabiat varlıkları kaçakçılığına yönelik bir operasyon düzenleyerek, Musevi dinine ait motifler ve İbranice yazılar içeren 24 ayar saf altından yapılmış 165 gram ağırlığında ve 14 sayfalık bir kitap buldu. Operasyon sonucunda dört kişi gözaltına alındı, ancak işlemlerinin ardından serbest bırakıldılar.
26 Mayıs 2023

İzmir Konak'ta turşuculuk yapan Oğuzhan Harmancı, dükkanını kapatırken teşhir ürünlerinden bir turşu kavanozunun eksik olduğunu fark etti. Güvenlik kamerası görüntülerini inceleyerek, bir müşterinin alışveriş yaptıktan sonra teşhirdeki turşu kavanozunu çaldığını tespit etti. Harmancı, gıda zehirlenmesi riskine karşı hırsızı sosyal medya üzerinden uyararak, adli süreç başlatmayacağını belirtti.
19 Ocak 2023

Beyoğlu'nda bulunan ve 63 yıl Türkiye İş Bankası şubesi olarak hizmet veren tarihi Boudouy Apartmanı, 29 Ekim 2023'te resim ve heykel müzesi olarak açıldı. Müze, Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu'ndan eserler sergiliyor ve kalıcı sergi, 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl başı Türk resim sanatının öncülerini ve Cumhuriyet dönemi sanatçılarını içeriyor. Ayrıca süreli sergiler de düzenleniyor ve müze haftanın altı günü ziyaret edilebiliyor. Giriş, yıl sonuna kadar ücretsiz.
2 Aralık 2023

Galatasaray taraftarları, Beşiktaş maçı öncesinde Cumhuriyet'in 100'üncü yılına özel bir koreografi gerçekleştirdi. 'İlelebet Cumhuriyet' ve '1923-2023' yazılarıyla dikkat çeken koreografide, Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır' sözüne de yer verildi. Ayrıca koreografide Atatürk'ün portresinin yanı sıra, Aziz Sancar, Metin Oktay, Bülent Korkmaz ve Okan Buruk gibi isimlerin yanı sıra madenci, öğretmen, çiftçi ve öğrenci figürleri de yer aldı.
21 Ekim 2023

Antalya'da kentsel sit alanında bulunan ve bir sivil toplum kuruluşu tarafından kullanılan tek katlı tarihi bir binanın sıvasının dökülmesi sonucunda, Alaaddin Keykubat dönemine ait olduğu değerlendirilen kuş ve hayat ağacı figürleri keşfedildi. Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birimi yetkilisi Cemil Karabayram, yapıda inceleme yaparak bu figürleri tespit ettiklerini ve taşların orijinal halini koruduğunu belirtti. Ayrıca, taşlarda kök boya ile yapılmış kahve tonlarında işlemeler de bulundu.
7 Kasım 2023

Popüler Türk şarkıcı Gülşen, dört buçuk aylık bir aradan sonra İzmir Gündoğdu Meydanı'nda bir halk konseri verdi ve binlerce kişi tarafından coşkuyla karşılandı. Gülşen, daha önce orkestra arkadaşıyla şakalaşırken kullandığı bir ifade nedeniyle dört gün tutuklu kalmıştı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konserde Gülşen'e bir zeytin fidanı hediye etti ve İzmir'in hoşgörüsünün simgesi olarak nitelendirdi.
1 Ocak 2023

İspanyol fotoğrafçı Isabel Muñoz'un, Göbeklitepe ve çevresindeki arkeolojik alanlardan çektiği fotoğrafların yer aldığı sergi, 15 Haziran – 17 Eylül tarihleri arasında Pera Müzesi'nde ziyaretçilere açılacak. Sergi, Muñoz'un 'Tepetype' adını verdiği özel baskı tekniği ve Karahantepe Neolitik Alanı'ndaki sembolik insan başı figürüne EEG ile yansıttığı elektriksel dalgaları içeren otoportreyi de içerecek. Ayrıca, Pera Müzesi sergiyle paralel olarak Türkiye ve İspanya'dan arkeoloji deneyimlerini konu alan 'Zamanın Sislerini Kaldırmak' başlıklı uluslararası bir seminere de ev sahipliği yapacak.
30 Mayıs 2023

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki 'İç Kale' de yapılan kazı çalışmalarında Erken Tunç Çağı'na ait yerleşim tabakalarına ulaşıldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Dr. Mehmet Kulaz başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında önemli bulgular elde edildi. Kazılar sonucunda, çanak çömlek parçalarının yüzde 6'sının İlk Tunç Çağı'na ait olduğu belirlendi. Ayrıca, bu yıl yapılan çalışmalarda İç Kale'deki büyük binanın hemen önünde İlk Tunç Çağı'na ait yerleşim tabakalarına ulaşıldı.
11 Ekim 2023

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı'nda suların çekilmesi sonucu iki bin yıllık bir tuz tesisi ortaya çıktı. Tesis, Kaunos Antik Kenti'nde 2005 yılında yapılan kazılar sırasında bulunmuştu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ufuk Çörtük, tesisin antik dönemde mühendislik harikası bir yöntemle kurulduğunu ve yılda ortalama 4-5 ton tuz üretildiğini belirtti. Üretilen tuzların çuvallarla limana taşınarak gemilerle Yunanistan ve adalara ihraç edildiği belirtildi.
29 Eylül 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yayınladığı video serisi 'Bay Kemal'in Tahtası'nın yedinci bölümünde, iktidara gelmeleri durumunda 'Organize Sanat Bölgeleri' kuracaklarını ve bu bölgeler aracılığıyla yaratıcı fikirleri dünya piyasasında değere sahip görsel ve dijital ürünlere dönüştüreceklerini belirtti. Kılıçdaroğlu, sektörde faaliyet gösteren şirketlere çeşitli destekler sağlayacaklarını ve yıllık 5 milyar dolar ihracat hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'da iki özel endüstri bölgesi kurmayı ve bir dijital teknolojiler ve sanatlar üniversitesi açmayı planladıklarını duyurdu.
5 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Feshane'de açtığı 'Ortadan Başlamak' adlı sergi, muhafazakar gruplar tarafından 'milli ve manevi hassasiyetler' gerekçesiyle hedef gösterildi ve saldırı girişiminde bulunuldu. Sergi, 'LGBTİ+ propagandası' gerekçesiyle 27 Haziran'da saldırıya uğradı ve geçici süreliğine ziyarete kapatıldı. 10 Temmuz'da sergi tekrar hedef gösterildi ve AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, serginin kaldırılmasını istedi. İstanbul başsavcılığı, sergi hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme ve aşağılama' suçundan soruşturma başlattı.
5 Eylül 2023

Ara Güler Müzesi ve Ayvalık Belediyesi iş birliğiyle hazırlanan 'Ayvalık-İstanbul' sergisinde, ünlü fotoğrafçı Ara Güler'in daha önce yayınlanmamış Ayvalık fotoğrafları sergilendi. Sergi, Ara Güler'in az bilinen Ayvalık fotoğraflarının yanı sıra, kendisiyle özdeşleşen İstanbul şehrine ait renkli fotoğraflarla birlikte toplam 36 adet kareyi bir araya getirdi. Sergi, 19 Ekim'den 19 Kasım'a kadar Ayvalık Kırlangıç Yaşam Merkezi'nde ziyarete açık olacak.
23 Ekim 2023

İstanbul Modern tarafından düzenlenen Gala Modern'in 11'inci etkinliği, müzenin sergi ve eğitim programlarına destek sağlamak amacıyla gerçekleştirildi. Etkinlikte, Ali Alışır'ın 'Melez Ruhlar V.4 2023' adlı fotoğraf eseri 2 milyon 700 bin liraya satıldı. Toplamda 11 sanatçının bağışladığı eserlerden elde edilen gelir 16 milyon 200 bin lira oldu. Ayrıca, özel öğrenme gereksinimli çocuk ve gençlerin sanatla buluşmasını amaçlayan 'Buluşma' projesine destek olunması için çağrı yapıldı.
17 Aralık 2023

12 bin yıllık geçmişe sahip olan ve 'Tarihin sıfır noktası' olarak bilinen Göbeklitepe'de ilk boyalı heykel bulundu. Kireç taşından yapılmış ve gerçek boyutlu bir yaban domuzu heykeli olan eser, yüzeyinde kırmızı, beyaz ve siyah pigment kalıntıları ile dikkat çekiyor. Ayrıca, Karahantepe'deki kazı çalışmalarında 2,3 metre yüksekliğinde bir insan heykeli bulundu. Heykel, oturur vaziyette ve ölü bir insanı çağrıştıran bir şekilde tasvir edilmiş.
30 Eylül 2023

İstanbul Eyüpsultan'da düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda, Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen altın yazma Tevrat ele geçirildi. Operasyon sonucunda beş şüpheli gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin, Tevrat'ı iki milyon dolar karşılığında satmak için müşteri aradıkları belirlendi. Ele geçirilen Tevrat, incelenmek üzere Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına gönderildi.
17 Eylül 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, adaylık için imzaların tamamlanmasının ardından yaptığı basın açıklamasında 'sözde sanatçılar' ve 'Boğaz'da viski yudumlayanlar' ifadelerini kullanarak bazı kesimleri eleştirdi. Bu sözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmişte kullandığı benzer ifadelerle karşılaştırılarak Twitter'da tartışma konusu oldu. Kullanıcılar, İnce'nin bu ifadeleriyle sanatçılara ve seküler yaşam tarzına yönelik eleştirilerde bulunduğunu ve ötekileştirici bir dil kullandığını belirtti.
26 Mart 2023

Borusan Kocabıyık Vakfı, Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutlamak için 'Cumhuriyetin Yüzü' adlı bir sergi düzenliyor. Sergi, 1922-1942 yıllarına odaklanıyor ve 3 Mart 2024'e kadar Galataport O2 Blok'ta görülebilecek. Sergi, Erken Cumhuriyet Dönemi'nin kültürel disiplinlerine geniş bir bakış sunuyor ve 'kuruluş, kurtuluş' temalarına özel vurgu yapıyor. Sergi kapsamında bir belgesel film de izlenebilecek.
1 Kasım 2023

Tiyatro sanatçısı Müjdat Gezen, Selda Bağcan'ın İsveç ve Danimarka'da Kuran'ın yakılmasını eleştiren ve 'Siz hiç İncil yakan veya yırtan bir Müslüman gördünüz mü?' diyen açıklamalarını eleştirenlere karşı çıktı. Gezen, Cumhuriyet gazetesine yazdığı yazıda Bağcan'ı savunarak, onun dünya çapında bir sanatçı olduğunu ve yurtdışında Türkiye'yi temsil ettiğini belirtti. Ayrıca, Bağcan'ın eleştirilmesinin müzikten anlamayanlar ve kıskançlar tarafından yapıldığını ifade etti.
30 Ocak 2023

İstanbul Modern, 17 Ekim'de başlayacak olan sonbahar dönemi için 'Modernite ve Modern Sanatın Tarihi' adlı yeni bir seminer programı düzenliyor. Program, katılımcılara sanat tarihine dair temel bilgiler sunmayı ve sanatı yorumlamalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Ayrıca Yaratıcı Yazarlık Atölyesi, Hikaye ve Roman Atölyesi, Günümüz Sanatı ve Yapay Zeka semineri ve Türkiye’de Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi seminerleri de düzenlenecek.
15 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar Salacak sahilinde imar kanununa aykırı olduğu tespit edilen ve mahkeme kararıyla yıkımına karar verilen bir kafenin yıkımını gerçekleştirmek üzere bölgeye ekiplerini gönderdi. Yıkım sırasında İBB İmar Şube Müdürü Ramazan Gülten'in de aralarında bulunduğu üç personel, mekan sahipleri tarafından önce sözlü sonra fiziki saldırıya maruz kaldı. Yaralanan Gülten hastaneye kaldırıldı ve İBB hukuki girişim başlattı. Yıkımın devamı için ilçe kaymakamlığıyla görüşmeler sürüyor.
30 Mayıs 2023
İşaretlediklerim