AKP'li Başakşehir Belediyesi, 2011'den bu yana düzenlediği bitki ve peyzaj malzemeleri ihalelerini Savaş Bayraktar'a veriyor. Bayraktar, 2011-2014 arasında şahsi adıyla, 2016'dan itibaren ise 'Durusu Fidancılık Peyzaj İnşaat ve Dış Ticaret Limited Şirketi' adı altında ihaleleri kazanmış. Rakip tekliflerin çoğu zaman geçersiz sayılmasıyla Bayraktar'ın ihaleleri kazanmasının sağlandığı iddia ediliyor. 2023 yılında da geleneğin bozulmadığı ve Bayraktar'ın 43 milyon 241 lira teklifle ihaleyi aldığı belirtiliyor.
14 Haziran 2023

İçişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine Ticaret Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) iki müfettiş gönderdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, son aylarda iktidar tarafından çeşitli suçlamalarla baskı altında olduğunu belirtiyor. İmamoğlu, daha önce kamu görevlisine hakaretten ceza almış ve siyasi yasak süreci başlamıştı. Ayrıca, İBB ekipleri, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası Hatay'da yardım çalışmalarına katılıyor.
8 Şubat 2023

Beyoğlu Belediyesi'nin hukuki süreç devam ederken yıkımına devam ettiği eski Fransız Saint Joseph Yetimhanesi'nin bahçesinde kazı sırasında tarihi çini ve tuğlalar bulundu. Bulunan tarihi malzemeler, belediye ekipleri tarafından toprakla kapatıldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, yetimhanenin Tophane gençlerinin buluşma noktası olmasını istediğini belirtmiş, ancak hukuki sürecin tamamlanmasını beklemeden bahçedeki çalışmaların devam ettiği görüldü. Yetimhanenin 1868 yılında inşa edildiği ve İstanbul'un önemli yapılarının kartonpiyer kalıplarının da burada bulunduğu bilgisi verildi.
5 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun evinin mutfağı, gençler arasında bilgisayar ekranlarının arka planı olarak popülerlik kazanmaya başladı. Akım, bir Twitter kullanıcısının Kılıçdaroğlu'nun mutfağını zoom arka planı yapma isteğiyle başladı ve bir dijital sanatçının Kılıçdaroğlu'nu kareden çıkararak mutfağın görüntüsünü paylaşmasıyla ivme kazandı. Kullanıcıların geri bildirimleriyle ikinci ve üçüncü versiyonlar da oluşturuldu.
22 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Saraçhane Arkeoloji Parkı'nda yürütülen kazı çalışmalarında, antik Yunan mitolojisinde çoban ve sürülerin tanrısı olarak bilinen Pan'a ait bir heykel bulundu. Heykelin 1700 yıllık olduğu düşünülüyor ve Roma dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. Heykelin yüksekliği 20 santimetre, genişliği 18 santimetre olarak ölçüldü ve sol kol ile gövde altı kısmının kırık olduğu belirlendi. Pan'ın mitolojideki önemi ve 'panik' kelimesine ilham kaynağı olması da açıklamada yer aldı.
2 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bilecik ziyareti sırasında yaptığı açıklamalarda, altılı masanın bir parçası olarak Türkiye'nin geleceği için çalışacağını ifade etti. Kendi çocuklarını ve Türkiye'nin çocuklarını özgür bir düşünce yapısına emanet etmek istediğini belirten İmamoğlu, adaletin önemine ve hukuksuzluklara karşı durmanın gerekliliğine vurgu yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ise, karşılarındaki akıl hakkında eleştirilerde bulunarak, yargı üzerinden oyunlar oynandığını ve İstanbul seçimlerinin iptal edilmesinin ardındaki korkulara değindi.
28 Ocak 2023

Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde düzenlenen bir operasyonda 135 parça tarihi eser bulundu. Jandarma ekipleri, tarihi eser kaçakçılığı tespit etti. Şüphelinin aracında yapılan aramada, Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen 102 sikke ve Roma ve Bizans dönemine ait 33 obje bulundu.
5 Kasım 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Bulgaristan ziyareti sırasında Türkan Bebek Anıtı'nda bulunan ağaca marteniçka bilekliğini bağladı. Kılıçdaroğlu, ziyaret kapsamında Kırcaali Belediyesi'ni ziyaret etti, Yoğurtçular Köyü Mezarlığı'nda dua okudu ve mezarlara karanfil bıraktı. Ayrıca tarihi Yedi Kızlar Camii'ni ziyaret ederek bilgi aldı. Marteniçka, Balkan ve Trakya halklarının baharı kutlamak için taktığı kırmızı ve beyaz yün bilekliklerdir.
16 Nisan 2023

Pablo Picasso ve Marc Chagall'ın 14 yıl önce Tel Aviv'den çalınan eserleri, Belçika'da düzenlenen bir operasyon sonucunda bulundu. 'Tete' ve 'L’homme en prière' isimli eserler, bir binanın bodrum katında zarar görmeden saklanmış haldeydi. 900 bin dolar değerindeki tablolar, bir sanat koleksiyoncusunun arşivinden çalınmıştı. Hırsızlıkla suçlanan kişi tutuklandı ancak eserlerin yıllarca nerede saklandığına dair bilgi vermekten kaçındı.
18 Ocak 2024

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı, İstanbul Boğazı'nda düzenlenen tarihi bir etkinlikle kutlandı. Etkinlikte Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi timi SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları gökyüzüne 'ay-yıldız' çizdi ve '100' yazdı. Töreni Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da takip etti. TCG Anadolu başta olmak üzere 100 geminin Boğaz'dan geçtiği tören, donanma tarihindeki en büyük geçit töreni olarak açıklandı.
29 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Feshane'de açılan 'Ortadan Başlamak' sergisi, AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz tarafından eleştirildi. Türkyılmaz, serginin kaldırılmasını talep etti ve aksi takdirde demokratik ve hukuki haklarını arayacaklarını ifade etti. Daha önce sergi, 'LGBTİ+ propagandası' iddiasıyla saldırı girişimine uğramıştı. Türkyılmaz, Feshane'nin manevi bir mekan olduğunu ve İBB Başkanı'nın buranın tasavvuf müzesi olarak işlev göreceğini taahhüt ettiğini belirtti.
10 Temmuz 2023

Sosyal medya fenomeni ve tasarımcı Eda Taşpınar, eski Sultanahmet Cezaevi'nin mescit olarak kullanılan bölümünde çektiği ve Instagram hesabından 'mutlu yıllar sevgililerim' notuyla paylaştığı fotoğraf nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan soruşturmaya tabi tutuldu. Taşpınar, ifadesinde çekim yerinin ibadethane olduğunu bilmediğini ve fotoğrafları korktuğu için kaldırdığını belirtti. Dini değerlere saygı duyduğunu ve böyle bir niyetinin olmadığını ifade etti. İfade işlemleri sonrasında adliyeden ayrıldı.
4 Ocak 2023

Ateş Alpar, Bengü Karaduman, Kerem Ozan Bayraktar ve Yaşam Şaşmazer, İstanbul Bienali'ne katılmama kararı aldıklarını duyurdu. Bu karar, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın (İKSV) bienal küratörlüğüne Defne Ayas'ı getirme kararını değiştirerek Iwona Blazwick'i ataması sonrası başlayan tartışmaların bir sonucu. Sanatçılar, bienal ve çevresindeki kutuplaşmaların sanat üretimi ve paylaşımı için elverişli bir zemin sunmadığını belirtti.
23 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda Yenikapı'da düzenleyeceği etkinliklerde şarkıcı Gülşen de sahne alacak. Gülşen, geçen sene bir konserinde orkestra arkadaşına yönelik sözleri nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla tutuklanmış ve dört gün hapis yatmıştı. Daha sonra ev hapsine çevrilen cezası, itiraz üzerine kaldırılmıştı. İstanbul başsavcılığı, Gülşen hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlamasıyla üç yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlamıştı.
23 Ağustos 2023

Mersin'in Silifke ilçesinde, coğrafi işaret tescili bulunan Silifke çileği için hasat sezonu açıldı. Toplam 20 bin dönüm arazide, 17 bin dönümü açık alanda ve 3 bin dönümü örtü altında olmak üzere üretilen çilek, sabahın erken saatlerinde işçiler tarafından toplanmaya başlandı. 2019 yılında coğrafi işaret tescil belgesi alan Silifke çileğinden bu yıl yaklaşık 80 bin ton rekolte bekleniyor. Hasat süresince bölgeye civar illerden yaklaşık 12 bin işçi gelmektedir.
27 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB'nin Feshane'de açtığı ve muhafazakar grupların hedef gösterdiği 'Ortadan Başlamak' adlı sergiye soruşturma açılmasına 'utanç verici' diyerek tepki gösterdi. Sergi, 'milli ve manevi hassasiyetler' gerekçesiyle bir grup tarafından 'LGBTİ+ propagandası' gerekçesiyle saldırıya uğramıştı. İmamoğlu, soruşturmanın 'utanç verici' olduğunu belirtti ve hükümetin içindeki aklı başındaki insanları göreve davet etti.
5 Eylül 2023

Ünlü yönetmen Zeki Demirkubuz, 14 yıllık fotoğrafçılık serüveninin ardından 'Hayat' isimli ilk fotoğraf sergisini Müze Gazhane'de açtı. Sergi, İBB Miras ve İBB Kültür iş birliğiyle düzenleniyor ve 9 Eylül tarihine kadar ziyaret edilebilir. Demirkubuz, sergide dünyanın farklı coğrafyalarında çektiği, doğanın ve modern yaşamın insan üzerindeki etkilerini yansıtan fotoğraflarını sergiliyor.
9 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Hatay'da bulunan kültür varlıklarının korunması amacıyla Hatay Arkeoloji Müzesi'nde bulunan eserler, hasar görmemiş taşıyıcı sistemlerin yanı sıra metal kafesler ve kum torbaları kullanılarak güvenli hale getirildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, alınan önlemleri ve koruma altına alınan eserler arasında yer alan Hitit Kralı II. Şuppiluliuma heykelini Twitter üzerinden paylaştı.
2 Mart 2023

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'deki direnişçiler, YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı Akbelen Ormanı'nı savunmak için sanatçılara çağrıda bulundu. Tarkan, Selda Bağcan, Fazıl Say, İlkay Akkaya, Moğollar ve Bulutsuzluk Özlemi gibi sanatçıları Akbelen'i ziyaret etmeye ve doğa için çalmaya davet ettiler. Daha önce kendilerini ziyaret eden Zülfü Livaneli'nin de konser vermesini istediler.
24 Ağustos 2023

Üsküdar'da bulunan ve Bizans döneminden kalan Kız Kulesi'nin restorasyon çalışmaları sona ermek üzere. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kuledeki restorasyonun birkaç hafta içinde tamamlanacağını ve kule-müze olarak hizmet vereceğini açıkladı. Ersoy, restorasyonun gecikmesinin nedeninin depreme karşı alınan ek önlemler olduğunu belirtti ve Kız Kulesi'nin artık yeme içme yerine kültürel bir ziyaret noktası olarak hizmet vereceğini ifade etti.
4 Nisan 2023
İşaretlediklerim