Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Bursa Gastronomi Festivali'nde bir börek yeme yeme yarışması gerçekleştirildi. 52 yarışmacının katıldığı etkinlikte, yarışmacılar 10 dakika içinde önlerine konulan 11 metrelik peynirli böreği bitirmeye çalıştı. Yarışmayı 14 metreye ulaşan Ali Kılıç kazandı ve 10 bin lira hediye çeki kazandı.
17 Eylül 2023

1990 yılından bu yana kapalı olan ve Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan 633 yıllık Anadolu Hisarı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) kültür varlıklarını koruma ve yenileme projesi kapsamında restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla müze ve kültür alanı olarak halka açıldı. Açılışa özel olarak İsmail Hakkı Demircioğlu ve Erkan Oğur'un verdiği konserle 'Hisar Konserleri' başlatıldı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, açılışı ve konseri sosyal medya hesabından duyurdu.
7 Mayıs 2023

Tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu'nun üzerinde çalıştığı ancak tamamlanamamış 'İstanbul Ansiklopedisi'nin yayımlanmamış bölümleri, 'Başka Kayda Rastlanmadı' adlı sergi ile Salt Galata'da ziyaretçilere sunuldu. Sergi, Kadir Has Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen bir projenin parçası olarak, ansiklopedinin tasarım aşamasında kalan maddelerini ve arşiv malzemelerini içeriyor. Sergi ayrıca, İstanbul Ansiklopedisi'nin dijitalleştirilmiş belgelerini ve bir e-yayını da içerecek şekilde düzenlendi. Sergi, 29 Ekim tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
25 Mayıs 2023

Mersin Sanayi Sitesi'nde bulunan bir mobilya fabrikasında çıkan yangın sırasında soğutma çalışmaları yapılırken tavan çöktü ve itfaiye eri Nazmi Çelikkaya yaşamını yitirdi. Yangın sonrası enkaz altında kalan dört kişiyi arama kurtarma ekipleri aramaya devam ediyor. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, yangının çıkış nedeninin henüz belirlenemediğini ve arama kurtarma çalışmalarının kesintisiz sürdüğünü belirtti.
20 Nisan 2023

Mardin'in Artuklu ilçesinde, araçların giremediği sokaklarda çöpler, belediye bünyesinde çalıştırılan eşekler yardımıyla toplanıyor. Kavurucu sıcaklar nedeniyle Artuklu Belediye Başkanı Mehmet Tatlıdede'nin talimatıyla eşeklerin çalışma süreleri altı saatten beş saate indirildi. Emekliye ayrılan eşeklerin tüm ihtiyaçları belediye tarafından karşılanıyor.
20 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Encümeni, Mimar Sinan tarafından yapılan Kuşkonmaz Camii'nin yanında bulunan ve imar kanununa aykırı inşa edilen 'Paçi Cafe' adlı kafe için yıkım kararı almıştı. Ancak İBB personeli, yıkımı gerçekleştirmek istediğinde Üsküdar Kaymakamlığı tarafından görevlendirilen polis ekipleri tarafından engellendi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, yaşanan süreci Twitter üzerinden dokuz maddede açıkladı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ilgili müdürlüğünün yıkımı engellediğini, bakanlığın ise doğal sit alanındaki yeşil alanı imara açarak kaçak yapıyı koruduğunu iddia etti.
15 Nisan 2023

Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa inşaat şirketine verilen iki ayrı plaj işletmesi ihalesi sonucu başlayan inşaat çalışmaları, doğa savunucuları ve sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un betonların söküleceği yönündeki açıklamasına rağmen inşaatın devam ettiği ve ekolojik tahribata yol açtığı belirtildi. Kemer'de düzenlenen 'Phaselis Koruma Çalıştayı'nda, inşaatların durdurulması ve alanın onarımı için 10 maddelik bir sonuç bildirgesi yayımlandı.
19 Nisan 2023

1987 yılından bu yana İstanbul Taksim Meydanı'nda hizmet veren Gezi İstanbul Pastanesi, kapanma kararını duyurdu. Pastane, Atatürk Kültür Merkezi'nin kapatılması ve Gezi direnişinin ardından Taksim'in yalnızlaştığını ve bu süreçte 'tek başına' direndiklerini belirtti. Pastane, ayrıca kitlesine 'yalnız bırakıldıkları' için sitem etti.
23 Ağustos 2023

Eczacıbaşı VitrA'nın Bilecik'in Bozüyük ilçesindeki yeni seramik sağlık gereçleri üretim tesisinde, çalışanların yarısı kadın. Yeni tesisin toplam yatırım tutarı tamamlandığında 76,5 milyon avro olacak. Yeni yatırımlarla birlikte kampüsün toplam alanı yaklaşık yüzde 50 büyüyerek, 469 bin metrekareye ulaştı. Eczacıbaşı Yapı Gereçleri, yeni yatırımla artan talebi karşılamayı, pazarı büyütmek için gerekli kapasiteyi yaratmayı, verimliliğini yükseltmeyi ve yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlanmayı hedefliyor. Yeni yatırımların bir diğer önemli hedefi ise kadın istihdamını artırarak toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmak.
19 Ekim 2023

AKP'li Denizli Büyükşehir Belediyesi, LGBTİ+ haklarına destek verdikleri ödül konuşmaları nedeniyle sanatçılar Melike Şahin ve Mabel Matiz'in konserlerini iptal etti. Mabel Matiz, ödülünü Türkiyeli LGBTİ+ bireylere ithaf etmiş, Melike Şahin ise toplumsal özgürlüklerle ilgili umut dolu bir konuşma yapmıştı. Şahin'in bu konuşmasının ardından AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi de sanatçının konserini iptal etmişti. Ayrıca, benzer bir durum Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde yaşanmış ve Melek Mosso konserini iptal etmeyen AKP'li belediye başkanı Cüneyt Yüksel, sosyal medya baskıları sonucu istifa etmişti.
18 Haziran 2023

Antalya'da Atatürk Kültür Merkezi açık alanında Yeşilçam Festivali gerçekleştirildi. Festivalde Yeşilçam dekorları, klasik arabalar, panayır ve masa oyunları gibi nostaljik unsurlar yer aldı. Yeşilçam oyuncuları Coşkun Göğen, Bülent İğdiroğlu, Tuncay Akça, Ahmet Arıman ve Teoman Ayık'ın katılımıyla müzik dinletileri, sahne performansları ve gösteriler sunuldu. Oyuncular, festival kapsamında düzenlenen söyleşide Yeşilçam anılarını paylaştı ve sanatseverlerin sorularını yanıtladı.
2 Temmuz 2023

Manisa'nın Akhisar ilçesinde, sosyal medyada salamura zeytin tankında tepki çeken görüntüleri paylaşan bir kişi gözaltına alındı. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından kişinin ve görüntülerin kaydedildiği işletmenin tespitine yönelik çalışma başlattı. Görüntülerdeki kişinin M.A. olduğu tespit edildi ve gözaltına alındı. Görüntülerin çekildiği işletme ise mühürlenerek faaliyetten men edildi.
29 Temmuz 2023

Mısır'da 3 bin 250 yıllık bir ostrakon (topraktan yapılmış, yazılı çanak çömlek parçası) bulundu. Milattan önce 1250 tarihli bu ostrakonun üzerinde işçilerin işe gelmeme mazeretleri yazıyor. Mazeretler arasında 'bira mayalıyor', 'annesini mumyalıyor', 'akrep ısırdı', 'tanrıya adak', 'hasta', 'evini inşa ediyor' gibi ifadeler bulunuyor. Ostrakon, II. Ramses'in '40'ıncı Yılı' olarak etiketlenmiş ve üzerinde 40 işçi ismi ile tarihler yer alıyor.
30 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep'teki bir toplantıda Türkiye ekonomisinin görünümüne ilişkin bir sunum yaptı. Şimşek, son dönemdeki uygulamaların yapısal reformlarla destekleneceğini belirtti. Ayrıca, dezenflasyon için sıkı para politikası, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımlarının devreye alındığını ifade etti. Şimşek, Türkiye'nin uluslararası ticarete elverişli merkezi konumu, büyük iç pazarı, genç ve dinamik nüfusu, nitelikli ve rekabetçi iş gücü, liberal yatırım ortamı ve tamamlanmış lojistik altyapısıyla yatırımcılar açısından oldukça cazip bir ülke olduğunu vurguladı.
22 Ekim 2023

Yozgat Boğazlıyan'da bir köy camisinin minaresinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mitingine katılım için çağrı yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın rahatsızlığı nedeniyle mitinge katılamadığı ve yerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın katıldığı belirtildi. Gazeteci İsmail Saymaz, minareden yapılan çağrının içeriğini ve mitinge ulaşım için araçların hareket edeceği saati paylaştı.
27 Nisan 2023

Fransız arazi sanatçısı Guillaume Legros, bilinen adıyla Saype, Hatay'da yıkıntılar arasında çizdiği resmi tanıttı. Saype, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da yıkıma ve ardından bölgede gösterilen birlikteliğe dikkat çekmek amacıyla iç içe geçen tokalaşmış eller resmini çizdi. Saype'nin 'Duvarların Ötesinde' isimli projesinin 19'uncu ayağını Hatay'da tamamladığı belirtildi. Sanatçı, Hatay'ın Antakya, Defne ve Altınözü ilçelerinde üç ayrı noktada tebeşir ve kömürden yapılan bir boyayla çim ve toprak üzerine freskler çizdi.
14 Ekim 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, arabesk müzik sanatçısı Müslüm Gürses ve eşi Muhterem Nur'un anısını yaşatmak amacıyla 'Baba Dostları' adında bir platformun kurulmasına destek veriyor. Platform, Gürses'in duruşu, kişiliği ve felsefesini Z kuşağına ve gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor. Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Gürses'in anısının layıkıyla yaşatılması gerektiğini belirtirken, Ahde Vefa Platformu Başkanı Nuran Kırlak, hayranlarının Gürses'in mezarına olan ilgisini ve yılda bir kez düzenlenen anma programlarını vurguladı.
31 Ocak 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Alt Kat tarafından yürütülen 'Sanatta Yaratıcı Bakışlar' atölye programı, 16-25 yaş arasındaki 104 genci farklı sanat disiplinlerinde uzman sanatçılarla buluşturdu. Program, 2023 yılında hem yüz yüze hem de çevrimiçi olarak altı farklı atölye düzenledi. Depremzede gençlerin katılımı teşvik edildi ve programın 2024 yılında da devam edeceği açıklandı.
14 Aralık 2023

Jandarma ekipleri, İstanbul Kağıthane'deki bir imalathanede yasadışı yollarla Afrika ülkelerinden getirilmiş yabani hayvan derilerinin işlendiğini belirledi. Baskın düzenleyen ekipler, 1514 timsah derisi, 159 deve kuşu derisi, 42 yılan derisi ve bu malzemelerden imal edilmiş 245 kadın çantası ve 190 cüzdana el koydu. Gözaltına alınan şüpheli adliyeye sevk edildi.
24 Eylül 2023

Televizyoncu Metin Uca, 'devlet büyüklerine hakaret' iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmıştır. Ancak, Osmaniye'de 12 Şubat'ta gerçekleştireceği gösteri, il kültür ve turizm müdürlüğü tarafından iptal edilmiştir. Uca, iptal kararının, Fatih Sultan Mehmet'in deniz kabuklarına olan merakını anlattığı bir kitap bölümünü yanlış değerlendiren bir kişinin şikayeti üzerine başlatılan soruşturmanın bir sonucu olduğunu belirtmiştir. Gösteri için 200'den fazla bilet satılmıştı.
3 Şubat 2023
İşaretlediklerim