Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, 7 Ocak'ta BÜMED'in üniversite yerleşkesindeki yerinden çıkarılacağını duyurdu. Mezunlar bu kararı protesto etti ve yürütmeyi durdurma davası açtı. Sarıyer Kaymakamlığı, 27 Ocak'ta derneğin tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi ve tahliye işlemleri için bölgeye çok sayıda polis gönderildi. BÜMED yönetimi ve mezunların okula girişi engellenmeye çalışılıyor.
30 Ocak 2023

Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi özel kalem müdürü Cemal Saygın, bir kadın çalışana kadro vaadiyle cinsel istismar ve şantajda bulunduğu iddiaları üzerine Twitter hesabını kapattı. Sosyal medyada iddiaların yer aldığı paylaşımlar dolaşıma girdi ve üniversite yönetimi tarafından Saygın hakkında soruşturma başlatıldığı duyuruldu. Cemal Saygın iddiaları reddetti ve hukuki yollara başvurduğunu belirtti. CHP Niğde İl Başkanı Erhan Adem, Saygın'ın üniversitedeki hızlı yükselişine dair iddialarda bulundu.
3 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi Yayım İşleri Şube Müdürlüğü'ne atanan Osman Baran Kaplan, birim personeli hakkında kişisel veriler ve yorumlar içeren notlar aldı ve bu bilgileri içeren bir dosyayı birim çalışanlarına e-posta yoluyla gönderdi. Notlarda, Eğitim-Sen üyesi olanlar ve 'verimli çalışmayanlar' özellikle belirtildi. Ayrıca, okul yönetiminin Eğitim-Sen üyesi personeli Eğitim-Bir-Sen'e geçmeye zorladığı ve diğer sendikalara üye olanları da bu sendikaya geçmeye teşvik ettiği iddia ediliyor.
13 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde dışarıdan atanan kayyım dekan Prof. Dr. Murat Önder, dekanlık görevine başladıktan sonra üniversitenin senato ve yönetim kurulu üyesi olmuş ve çeşitli bölümlere başkan olarak atamıştır. Kendisi için özel olarak açılan profesörlük kadrosuna atanmıştır. Bu duruma siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü öğretim üyeleri tepki göstermiş, kadro ilanının adrese teslim olduğunu ve liyakate dayalı işe alım süreçlerine gölge düşürdüğünü belirtmişlerdir. Diken gazetesi, bu konudaki haberlerinin engellendiğini bildirmiştir.
4 Nisan 2023

Tarsus Üniversitesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi için doçent ilanı verdi. İlanın, akademik kariyeri havacılık yönetimi alanında olmayan N.Ü.P. için adrese teslim olduğu iddia edildi. O.B.Ö., bu durumu fark ederek ilana başvurdu ve üniversite yönetimi, başvurunun ardından atama kriterlerini değiştirdi. O.B.Ö., Mersin 2. İdare Mahkemesi'ne dava açtı ve üniversitedeki diğer atamaları da inceleyerek akrabalık ilişkilerinin etkili olduğunu ortaya koydu.
27 Mayıs 2024

Deniz Zeyrek, ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, Hacettepe ve Bilkent gibi üniversitelerin başarılarından gurur duyduğunu belirtiyor. Ancak, üniversitelerin sadece akademik sıralamalarda yer almakla değerlendirilmemesi gerektiğini vurguluyor. Zeyrek, özgürlük ortamının, fikirlerin özgürce ifade edilmesinin ve üniversite yönetiminde öğrenciler ile akademisyenlerin yer almasının üniversiteleri daha da ileriye taşıyacağını savunuyor. Ayrıca, Amerikan üniversitelerinin İsrail'in katliamlarına karşı yapılan protestolara müdahale etmeleri nedeniyle prestij kaybettiklerini örnek gösteriyor.
8 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan Boğaziçi Üniversitesi rektörü Naci İnci'nin, Bilgi İşlem Merkezi'nden iki çalışanı Sivas'ın Karaçayır köyündeki deprem izleme istasyonuna gönderdiği belirtildi. İki personelden biri, işe iade davasını kazandı. Mahkeme, personelin dört gün içinde Sivas'ta göreve başlamasının hayatın doğal akışına aykırı olduğunu ve rektörün bu görev yeri değişikliğiyle ilgili objektif bir sebep sunmadığını belirtti. Bilgi İşlem Merkezi'nin başına Nisan 2022'de rektör Naci İnci tarafından Faruk Yakaryılmaz getirilmişti. Yakaryılmaz, Bilgi İşlem Daire Başkanı olduktan sonra yaptığı ihalelerle adını duyurdu.
3 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, 1990'lardan beri kullanılan ve moderasyonsuz işleyen 'Instforum' adlı akademisyen e-posta grubu, rektörlük tarafından engellenmeye başlandı. Rektör Naci İnci'nin döneminde eleştirel mesajlar nedeniyle onlarca akademisyen forumdan çıkarıldı. Şu anda forumun moderasyonu, rektörlüğe bağlı medya ve iletişim koordinatörlüğü tarafından kontrol ediliyor ve yaklaşık 10 gündür forumda hiçbir mesaj paylaşılamıyor. Okul yönetimi, bu durumla ilgili açıklama yapmaktan kaçınıyor.
17 Mart 2023

Tunceli'deki Munzur Üniversitesi siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümüne son üç yılda üç çevre mühendisi öğretim üyesi atandı. Atamalar için açılan ilanlarda 'doçentliğini çevre bilimleri ve mühendisliği alanında almış olmak' şartı arandı. Görevine devam eden öğretim üyeleri Gökhan Önder Ergüven ve Mehtap Tanyol, hem çevre mühendisliği hem de siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümlerinde görev alıyorlar. Rektör Ubeyde İpek'in talimatıyla yapıldığı iddia edilen bu atamalar, kadro kayırmacılığı ve adrese teslim atamalar olarak eleştiriliyor ve İpek'in adı daha önce de benzer skandallarla anılmış.
3 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi Yayım İşleri Şube Müdürlüğü yöneticisi Osman Baran Kaplan'ın, personel hakkında kişisel bilgiler içeren bir fişleme dosyası hazırlayıp bunu e-posta ile yaydığı ortaya çıktı. Kaplan'ın Ocak 2023'te üniversitede sözleşmeli büro personeli olarak işe başladığı ve kısa süre sonra müdürlük pozisyonuna getirildiği, ancak bu atamanın mevzuata aykırı olduğu belirtildi. Üniversite yönetimi Kaplan'ın 'hiyerarşik amir' olarak değil, 'üste karşı birim sorumlusu' olarak atandığını savunsa da, YÖK mevzuatında böyle bir pozisyonun olmadığı ve Kaplan'ın çalışanlara emir verdiği, mobbing uyguladığı iddia ediliyor.
14 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef gösterilen ve 'kayyım rektör' protestolarına katılan 14 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi için toplam 335 yıl dört ay hapis cezası talep edildi. Savcılık, öğrencilere 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma', 'direnme', 'görevi yaptırmamak için direnme' gibi suçlamalar yöneltti. Mahkeme, avukatlara mütalaaya karşı beyanda bulunmaları için süre vererek davayı 3 Şubat'a erteledi. Öğrenciler, 2021'de Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğünün online eğitim kararını protesto etmiş ve rektör Naci İnci tarafından çeşitli suçlamalarla soruşturma başlatılmıştı.
30 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, mezunlar derneği BÜMED'in kampüsteki 8 bin 80 m2'lik alanını tahliye ederek, bu alanı akademisyen ve öğrencilerin kullanımına açacağını duyurdu. BÜMED daha önce üniversite yönetiminin araç giriş sınırlamaları ve içki satış yasağı gibi uygulamalarına karşı hukuki girişimlerde bulunacağını belirtmişti. Ayrıca, BÜMED bünyesindeki Niche adlı restoran, içki satışı gerekçesiyle Sarıyer Belediyesi zabıta ekipleri tarafından mühürlenmiş, ancak bu karara mahkeme tarafından durdurma kararı verilmişti.
7 Ocak 2023

Bilkent Üniversitesi'nde bir kadın öğrenci, akademisyen C.O. tarafından fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığını açıkladı. Öğrenci, ilişkileri sırasında ve sonrasında yaşadığı şiddeti detaylandırarak, üniversite yönetimine başvurduğunu ve akademisyenin cezalandırılmasını talep ettiğini belirtti. Üniversite, idari soruşturma başlatıldığını ve sürecin takip edildiğini duyurdu.
14 Nisan 2023

Yalova Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulu öğretim görevlisi Çiğdem Kurt'un online derste 6 Şubat depremi sonrası devletin yardım etmediğini ve Haluk Levent'in yardımlarda bulunduğunu söylemesi üzerine soruşturma açtı. Yeni Şafak gazetesinin haber yapmasının ardından Kurt, sosyal medya trolleri tarafından hedef gösterildi. Üniversite, Kurt'un sözlerinin dezenformasyon içerdiğini belirterek soruşturma başlatıldığını duyurdu. Deprem sonrası provokatif paylaşımlar yapan 43 kişi tutuklanmış, 179 kişi gözaltına alınmıştı.
13 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde görev yapan akademisyen Can Candan, kayyım rektör Naci İnci tarafından ilk olarak 6 Temmuz 2021'de görevden alınmış ve bu karar mahkeme tarafından iptal edilmişti. Candan, mahkeme kararına rağmen 8 Ağustos 2022'de tekrar görevden alındığını duyurmuş ve bu olayı yargıya taşımıştı. Mahkeme, Candan lehine ikinci kez karar vermiş ve göreve iadesine hükmetmişti. Ancak Candan, 22 Haziran 2023'te kayyım rektör İnci'nin mahkeme kararına rağmen kendisinin görevine üçüncü kez son verdiğini Twitter üzerinden duyurdu.
18 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Tekcan, gerekçe belirtilmeden görevden alındı. Tekcan, Mart 2022'de bölüm başkanlığına asaleten atanmış, Kasım 2022'de görevden alınmış ancak aynı pozisyona vekaleten atanmıştı. Mayıs 2023'te yeniden vekaleten atanmış olan Tekcan, Temmuz 2023'te görevden alındı. Görevden alınmayla ilgili gerekçe gösterilmedi. Tekcan'ı görevden alan kişi fen-edebiyat fakültesi dekanı Prof. Dr. İsmail Boz oldu.
1 Ağustos 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, mezunların kartlarını iptal etmeye devam ederken, 1973 mezunu Semih Bilgin'in kartının iptal edilmesi üzerine konu yargıya taşındı. Mahkeme, mezun kartlarıyla ilgili düzenlemenin olmamasını ve iptal işleminin telafisi güç zararlar doğurma ihtimalini gerekçe göstererek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Üniversite yönetimi, iptal işlemlerini genellikle tebliğ etmiyor ve gerekçe göstermiyor. 9 Mart 2023'e kadar 138 mezunun kartı iptal edilerek okula girişi yasaklandı.
23 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, kayyım yönetim öncesinde akademisyenlerin okul yönetiminde söz sahibi olmasını sağlayan komisyonlar, kayyım yönetimle birlikte işlevsizleştirildi ve yönetime yakın kişilere çok sayıda komisyon koltuğu verildi. Dr. öğretim üyesi Oğuz Köklü için adrese teslim bir kadro ilanı açıldı ve henüz göreve başlamadan 'öğrenci faaliyetleri koordinasyon kuruluna' üye yapıldı. Köklü'nün atandığına dair bir belge bulunmamakta ve bölüm tarafından herhangi bir göreve başlama işlemi yürütülmemiş.
15 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin Kandilli Kampüsü'nde yer alan Deniz Araştırmaları Birimi'ne ait bir yapı, kayyım rektörün kadrolarından Eshabil Yıldız'a lojman yapılıyor. Yıldız'ın isteğiyle lojmanın içinde yapılan değişikliklere 250 bin liradan fazla harcama yapıldığı belirtiliyor. Yıldız, daha önce AKP'li Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi'nde çalışmıştı. Yıldız, daha sonra üniversitenin Kandilli yerleşkesinin idari ve teknik koordinatörlüğüne ve Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'nda şube müdürlüğüne getirildi.
21 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde rektör Naci İnci'nin toplu mezuniyet törenlerini iptal etmesi üzerine, siyaset bilimi bölümünün diploma töreninde konuşan dönem birincisi Zeynep Reyyan Erdem, protesto niteliğinde bir konuşma yaptı. Erdem, konuşmasında eşitlik, özgürlük ve hak savunusuna vurgu yaparak, öğrencilerin zorbalık ve haksızlığa karşı direnişini dile getirdi. Öğrenciler, alternatif mezuniyet töreni düzenlemeye kararlı olduklarını belirtti.
3 Temmuz 2024
İşaretlediklerim