İstanbul Teknik Üniversitesi'nde bir araştırma görevlisi kadro ilanı, usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla iptal edildi ve ilgili dekanlar ile bölüm başkanları istifa etti. İptal edilen kadro, TBMM Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un oğlu Mehmet Selahaddin Şentop'un da başvurduğu ve başarısız olduğu bir pozisyondur. Yeniden yayımlanan ilanda kadro sayısı ikiye çıkarıldı ve şartlar değiştirildi. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakanı'na sorular yöneltti.
5 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına karşı başlatılan direniş 999'uncu gününe girdi. Akademisyenler, her öğlen arasında rektörlük binası önünde 'akademik nöbet' tutuyor. Direnişin 999'uncu gününde yoğun katılım gözlendi. Okul yönetiminin kampüse girişini yasakladığı mezun ve emekli akademisyenler de kampüs girişinde bulundu. 30 yıl boyunca öğretim üyesi olarak çalışan ve geçen hafta emekli olan Murat Gülsoy'un da okula girişi yasaklandı.
29 Eylül 2023

Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bülent Yücel, sınavda HDP'nin kapatılması gibi güncel siyasi konulara değinen bir soru sorduğu için üç ay süreyle görevden uzaklaştırıldı. Üniversite rektörlüğü, Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) 53'üncü maddesi gereği sınavı iptal etti ve öğrencilere 19 Ocak'ta yeniden sınav yapılacağını duyurdu. Yücel'in görevden uzaklaştırılması, akademik ve ifade özgürlüğü konularında tartışmalara yol açabilir.
14 Ocak 2023

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde doçentlik kadrosuna atanmak isteyen Çiçek Akçıl Harmankaya'nın, gerekli puanı alamadığı halde komisyondaki iki üyenin değiştirilmesiyle olumlu rapor alarak atandığını iddia etti. Dekan Prof. Dr. Kutgün Eyüpgiller, adayın A grubu için gerekli 200 puan yerine 149 puan aldığını ve olumsuz rapor veren jüri üyelerinin raporlarının ortadan kaldırıldığını belirtti. Eyüpgiller, bu durumu üniversite rektörlüğüne bildirdiğini ve kabul edilemez bulduğunu ifade etti.
5 Mayıs 2023

Akdeniz Üniversitesi'nde öğretim üyeliği görevinden, 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisine imza attığı için 22 Kasım 2016'da Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) ihraç edilen Barış Akademisyeni Bülent Şık, yedi buçuk yıl sonra Ankara 27'nci İdare Mahkemesi'nin kararıyla görevine iade edildi. Bülent Şık, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, akademi içinde ya da dışında toplumsal barışı ve kamu refahını savunmaya devam edeceğini belirtti.
24 Şubat 2024

OHAL döneminde yayınlanan 686 sayılı KHK'yla görevinden ihraç edilen barış akademisyeni ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul'un üniversiteyle bağı, itiraz üzerine yeniden kesildi. Kurul, mayıs ayında göreve iade edilmişti. Ancak Ankara Üniversitesi'nin itirazı sonrasında verilen yürütmenin durdurulması kararı nedeniyle, Kurul'un bir kez daha üniversitesiyle bağı hukuksuzca kesildi. Eğitim Sen Genel Merkezi, bu durumda olan çok sayıda akademisyenin olduğunu belirtti.
25 Temmuz 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrasında YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçilmesi kararı alındı. Bu karar, depremzede öğrenciler, akademisyenler ve veliler tarafından eleştiriliyor. Diken'e konuşan bir depremzede öğrenci, Gaziantep'te yaşadığı zorlukları ve uzaktan eğitim kararının psikolojik etkilerini anlatarak, yüz yüze eğitimin psikolojik destek sağlayacağını ve uzaktan eğitim altyapısına sahip olmadığını belirtti. Eğitim-Sen'in bu karara dava açtığı da haberde yer alıyor.
15 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, akademisyenlerin mesai saatleri dışında ve hafta sonu üniversitenin Kuzey ve Güney Kampüslerinde çalışmaları durumunda izin formu doldurmalarını talep etti. 18 Ocak 2023 tarihli ve Dekan Prof. Dr. İsmail Boz imzalı bir not ile bu uygulama duyuruldu. İzin formunun doldurulması, projeler, ofis çalışmaları, laboratuvar faaliyetleri, konferanslar ve seminerler gibi etkinlikler için gerekecek.
19 Ocak 2023

Munzur Üniversitesi'nde görev yapan ve 'barış imzacısı' olan akademisyen Mehtap Tosun, yaklaşık dört yıl boyunca mobbinge uğradı. Doktorasını tamamladıktan sonra üniversitede araştırma görevlisi olarak başladığı görevinde yükseltilmesi engellendi, aşırı iş yükü altında bırakıldı ve akademik çalışmaları kısıtlandı. Güvenlik soruşturmasından sonra başlayan bu süreçte Tosun, soruşturma tehditleriyle karşı karşıya kaldı ve akademik yalnızlığa itildi. Yurt dışında bir projeye katılma talebi reddedildi ve bu karar yargıya taşındı. Tosun, sonunda istifa ederek yurt dışına çıktı ve yaşananlarla ilgili yargı süreci devam ediyor.
10 Mayıs 2023

İstanbul Cebeci Camii imamı Murat Gündoğdu, cuma hutbesinde cemaate silahlanma çağrısında bulundu. Bu olayın ardından Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından soruşturma başlatıldı ve Gündoğdu açığa alındı. İmam Gündoğdu, soruşturma sırasında verdiği ifadede provokatif bir eylem peşinde olmadıklarını ve cemaatin kendilerini tanıdığını belirtti.
23 Mayıs 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı uzaktan eğitim kararı, üniversite öğrencilerini mağdur etti. Öğrenciler, staj ve uygulamalı eğitimlerinin aksadığını, iş ve kariyer fırsatlarını kaybettiklerini, borçlandıklarını ve psikolojik olarak olumsuz etkilendiklerini belirtiyor. Bazı öğrenciler, ev tutma ve özel yurt kaydı gibi mali yükümlülükler altına girdiklerini ve şimdi ne yapacaklarını bilemediklerini ifade ediyor. Depremzede öğrenciler ise okulların açılmasının kendileri için daha iyi olacağını düşünüyor. Habertürk yazarı Fatih Altaylı'ya göre, Erdoğan'ın bu karardan geri adım atacağı ancak 'hata yaptık' dememek için bir süre bekleyeceği bilgisi var.
17 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP grup toplantısında eski yol arkadaşları olan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu Şehir Üniversitesi ile ilgili usulsüzlük yapmakla ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı iş bilmezlikle suçladı. Erdoğan, Davutoğlu için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kullandığı 'Serok Ahmet' ifadesini anımsatarak, üniversitenin başarısız olduğunu ve yolsuzluklar nedeniyle devlet tarafından alındığını belirtti. Babacan'a ise Baykar ile ilgili sözleri nedeniyle çıkışarak, onun rekabeti anlamadığını ve kendi işine devam etmesi gerektiğini ifade etti.
18 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde dışarıdan atanan 'kayyım dekan' Murat Önder, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünde yönetim bilimleri anabilim dalı başkanlığına kendisini atadı. Önder, bir yıl içinde dokuz farklı göreve atandı ve şu anda yedi görevi sürdürüyor. Bu görevler arasında üniversite yönetim kurulu üyeliği, senato üyeliği, fakülte dekanlığı ve bölüm başkanlıkları bulunuyor. Önder'in bu atamaları, Boğaziçi Üniversitesi'nde daha önce görevden alınan seçilmiş dekanların yerine dışarıdan atanan kayyım dekanlar arasında gerçekleşti.
3 Nisan 2023

Barış İçin Akademisyenler bildirisinin imzacılarından Prof. Dr. Ahmet Özdemir Aktan, 2017 yılında Marmara Üniversitesi'nden ihraç edilmişti. İhraç kararına karşı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'na yaptığı başvuru 2021'de reddedilmişti. Ancak Ankara 21. İdare Mahkemesi, bildiriye imza atmanın örgütle irtibat veya iltisak göstermeyeceğine hükmetti. Bu karar, barış imzacıları için emsal teşkil edebilecek bir ilk olma özelliği taşıyor.
25 Ocak 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağı belirtildi. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler karara karşı çıkarken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK henüz karardan geri adım atmadı. İBB Başkanı İmamoğlu, milyonlarca üniversiteli öğrencinin mağdur olduğunu belirterek karardan acilen dönülmesi çağrısında bulundu.
19 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasının ardından başlayan protestolar sırasında öne çıkan Alparslan Çepni, özel güvenlik müdürlüğüne vekaleten atandıktan sonra, 9 Ocak 2023'te iletişim fakültesine sekreter olarak atandı. Bu atama, 'kayyım rektör' olarak adlandırılan Naci İnci ve genel sekreter Hasan Fehmi Topal'ın imzasını taşıyor. Çepni'nin sendikal faaliyetleri ve güvenlik görevlilerini Türk Eğitim Sen'e üye yapması da dikkat çekiyor. Ayrıca, Boğaziçi Üniversitesi'ne yeni kurulan hukuk ve iletişim fakülteleri ve bu fakültelerin yönetimindeki isimler hakkında da tartışmalar bulunuyor.
30 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Murat Önder, üniversite dışından atandıktan sonra işletme ve ekonomi bölümlerine başkan olarak atandı ve ekonomi bölüm başkanlığından istifa ettikten sonra siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümüne de başkan olarak atandı. Normal şartlarda bölüm başkanları, bölüm içinde düzenlenen seçimlerle belirlenirken, Önder'in bu atamaları üniversite tarihinde bir ilke işaret ediyor. Ayrıca, Önder hakkında daha önce intihal ve kadro ilanıyla ilgili iddialar içeren bir haber, mahkeme kararıyla kaldırılmıştı.
9 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Candan, üniversite personelini AKP'ye yakın Eğitim-Bir-Sen sendikasına üye olmaya zorluyor. İşe yeni alınan personellere üyelik formu 'rutin bir form' olarak sunulmuş ve sözleşmeli personel, iş güvencesizliği nedeniyle bu baskılara boyun eğmek zorunda kalmış. Candan, şimdi de kadrolu personeli hedef alarak onları da sendikaya üye yapmaya çalışıyor. Bu durum, sendikanın yetkili sendika olma çabası olarak görülüyor, zira 15 Mayıs'ta hangi sendikanın yetkili olacağı belirlenecek ve en çok üyeye sahip sendika bu statüyü kazanacak. Mustafa Candan'ın geçmişte de benzer sendikal baskılarla gündeme geldiği ve hukuk dışı yollarla sendikalaşma çabalarında bulunduğu belirtiliyor.
18 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde 2021'den beri toplu mezuniyet törenleri yapılmıyor. Ancak, İstanbul'un fethinin yıl dönümü kapsamında mehteran takımı yürüyüşü düzenlendi. Bu etkinlik, 'Boğaziçi Üniversitesi Şehitlik Araştırmaları Topluluğu' tarafından organize edildi. Prof. Dr. Cem Say, kayyım yönetiminin çifte standardına tepki gösterdi.
6 Haziran 2024

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan 'dezenformasyon bülteni'nde, iktidar medyasına nazaran daha çok muhalif medya mecralarının haberleri eleştirildi. Diken'in dört haberine yer verilen bülten, bu haberlerin dezenformasyon içerdiğini iddia etti. Haberler arasında YÖK'ün 'Akademik Hareketlilik Programı' kapsamında bazı akademisyenlerin diğer üniversitelere gönderilmesi, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin (BÜMED) yerinden çıkarılması, yabancıların gayrimenkul yatırımları ve Hakan Şükür'ün evine çökülmesi ile ilgili iddialar bulunuyor. Diken, bu iddiaları haberleştirmiş ve çeşitli kaynaklardan görüş almıştı.
31 Mart 2023
İşaretlediklerim