İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırdığını ve kara harekatına hazırlık yaptığını açıkladı. Yüzlerce tank ve askeri aracı Gazze sınırına sevk eden ve 360 bin yedek askeri silah altına alan İsrail, Gazze'ye kara harekatı yapılacağını duyuruyor. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze’deki saldırıları durdurmayacaklarını ve savaşın bir sonraki aşamasına hazırlanmak için saldırıları artırmaya çalıştıklarını belirtti. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 4 bin 385 kişinin öldüğünü, 13 binden fazla kişinin yaralandığını duyurdu.
22 Ekim 2023

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde toplam 29 bin hedefi bombaladığını açıkladı. Saldırılar, İsrail savaş uçakları, askeri helikopterler ve insansız hava araçları tarafından gerçekleştirildi. Bu saldırılar, Hamas'ın İsrail'e yönelik kapsamlı saldırılarına yanıt olarak yapıldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 29 bin 92 Filistinli hayatını kaybetti, 69 bin 28 kişi yaralandı.
20 Şubat 2024

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde bir hava saldırısı ve baskın düzenleyerek dokuz kişiyi öldürdü ve 80 kişiyi yaraladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun yaralılara ulaşımı engellediğini ve çevre sağlık merkezlerinin müdahale için hazır beklediğini bildirdi. Filistin Sağlık Bakanı ve Filistin Kızılayı, uluslararası toplumu İsrail'in saldırılarını durdurmak için harekete geçmeye çağırdı. İsrail'in saldırılarına tepki olarak Batı Şeria genelinde Filistinliler protesto gösterileri düzenledi.
4 Temmuz 2023

İsrail Hükümet Sözcüsü David Mencer, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastına ilişkin yorum yapmaktan kaçındı ve İsrail'in yedi cephede yüksek alarmda olduğunu belirtti. İran devlet televizyonu, Haniye'nin Tahran'da bir saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı. Mencer, İran'ın oluşturduğu tehdidin farkında olduklarını ve sınırlarını koruyacaklarını vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'ın ikinci ismi Fuad Şükür'ü hedef aldığını ve Gazze'de rehine takası müzakereleri için istekli olduklarını belirtti.
31 Temmuz 2024

Lübnan Hizbullah'ı lideri Hasan Nasrallah, 7 Ekim saldırılarından sonra ilk kez konuştu ve 'her türlü olasılığa hazır olduklarını' belirtti. Nasrallah, 'Bölgesel bir savaşı durdurmak isteyenler Gazze'deki saldırıları durdursun' dedi. ABD ve Britanya'nın, bölgeye gönderdiği uçak gemileri ve savaş uçaklarıyla İran ve İran destekli güçlerin, savaşa dahil olmasını engelleyeceklerinin mesajını verdiği bir dönemde bu açıklama geldi.
3 Kasım 2023

Amerika Birleşik Devletleri’nin Beyrut büyükelçiliğine silahlı bir saldırı gerçekleştirildi. Lübnan ordusunun açıklamasına göre, Suriye uyruklu saldırgan güvenlik güçlerince vurularak yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
5 Haziran 2024

İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimin tırmanması üzerine Almanya, Lübnan'daki vatandaşlarına ülkeyi derhal terk etmeleri çağrısında bulundu. İsrail, Golan Tepeleri'ne düzenlenen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tutarak misilleme yapacağını açıkladı. Alman hükümeti, Lübnan'da yaklaşık 1300 Alman vatandaşı bulunduğunu belirterek, bu kişilerin hala mümkünken ülkeden ayrılmalarını tavsiye etti. Benzer bir çağrı ABD tarafından da yapıldı.
29 Temmuz 2024

Türk Hava Yolları (THY), Pegasus Havayolları ve A Jet, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a seferlerini iptal etti. Bu karar, Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür suikastına misilleme olarak İsrail’e saldırı başlatmasının ardından alındı. İsrail, saldırıya karşılık vererek 48 saat olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Bölgedeki sıcak gelişmeler nedeniyle Türk havayolu şirketleri Beyrut seferlerini durdurdu.
25 Ağustos 2024

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, Hizbullah'ın İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara müdahil olmaması yönünde 'şartlı güvence' aldıklarını açıkladı. Buhabib, Hizbullah'ın İsrail'in Lübnan'a taciz ve saldırıda bulunmaması halinde savaşa müdahil olmayacağını belirtti. Bu açıklama, İsrail ordusunun Lübnan'dan İsrail'deki bir askeri gözlem noktasına roketle saldırı yapıldığını duyurduğu ve Lübnan'daki Hizbullah'ın İsrail sınırındaki askeri noktaya yapılan saldırıyı üstlendiği bir dönemde geldi.
9 Ekim 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı'nda bir evi vurduğu ve bu saldırı sonucunda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. Saldırının, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından gerçekleştiği belirtildi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 493 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 751 kişinin yaralandığını açıkladı.
9 Ekim 2023

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi'nin giriş kısmını vurduğu ve bu saldırı sonucunda ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Saldırının, Mısır'da tedavi görmek üzere yaralıları taşıyan bir ambulans konvoyunun yola çıkacağı sırada gerçekleştiği belirtildi. Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in sağlık çalışanlarını ve ambulansları hedef aldığını ifade etti.
3 Kasım 2023

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığını ve bu saldırı sonucunda 500 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Detaylar henüz belirsiz.
17 Ekim 2023

İsrail, Gazze Şeridi'nde 500 kişinin öldüğü hastane saldırısının sorumlusunun İslami Cihad olduğunu iddia etti. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), saldırıyla ilgili incelemeyi tamamladığını ve füzenin İslami Cihad tarafından atıldığının kesinleştiğini öne sürdü. İsrail, kanıt olarak uydu görüntüleri ve iki Hamas militanının konuştuğunu öne sürdüğü bir ses kaydı yayınladı. Gazzeli yetkililer ise saldırıdan İsrail'i sorumlu tutuyor.
18 Ekim 2023

İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'ne yönelik gece boyunca düzenlediği hava saldırılarında 24 kişi yaşamını yitirdi. Saldırılar, Rafah, Beyt Lahye ve Han Yunus kentlerindeki ailelerin evlerine yönelikti. Gazze Şeridi'ndeki hastane kaynakları, İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'ndeki bir evi hedef alması sonucu yedi kişinin yaralandığını bildirdi. AA muhabiri, hava saldırılarının özellikle bu gece çok yoğun olduğunu belirtti.
9 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kentinin batısındaki El-Mevasi bölgesine hava saldırısı düzenledi. Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırıda en az 90 kişinin hayatını kaybettiğini ve 300 kişinin yaralandığını açıkladı. Saldırının, yerinden edilmiş binlerce kişinin yaşadığı bir bölgeye yapıldığı belirtildi. Bu olay, İsrail ve Filistin arasındaki gerilimi daha da artırdı.
13 Temmuz 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki El Ehli Hastanesi'ne düzenlenen saldırıda İslami Cihad'ı suçladı. Netanyahu, İsrail ordusunun analizlerinin, Gazze'den teröristlerce roketlerin atıldığını ve hastanenin vurulduğu sırada bu roketlerin bu noktadan geçtiğini gösterdiğini belirtti. Netanyahu'nun danışmanı Mark Regev ise patlamanın kısa düşen bir Hamas roketi nedeniyle yaşandığını iddia etti.
18 Ekim 2023

İslami Cihad örgütü, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki bir hastaneyi bombaladığı ve en az 500 kişinin öldüğü suçlamasını reddetti. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tutmuştu. Ancak İslami Cihad, ibadet yerlerini veya kamu tesislerini, özellikle de hastaneleri askeri merkezler, silah depoları veya roket fırlatmak için kullanmadığını belirtti. Hamas da İsrail'i suçlayarak, hastane katliamının sorumluluğunun doğrudan İsrail'e ait olduğunu ifade etti.
18 Ekim 2023

İsrail ordusunun 9 Mayıs'tan bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 25'e, yaralı sayısı ise 76'ya çıktı. İslami Cihad Hareketi, saldırılarda üst düzey üç askeri kadro üyesinin ve roket biriminden sorumlu Ali Hasan Gali'nin öldürüldüğünü doğruladı. Gazze'deki sağlık kaynakları, saldırılarda kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 21 kişinin öldüğünü ve 64 kişinin yaralandığını bildirdi. İsrail ordusu, saldırıları İslami Cihad Hareketi lider kadrosunu hedef almak için başlattığını iddia ederken, Filistinli gruplar da İsrail'e roketlerle karşılık verdi ve ateşkes müzakereleri sonuçsuz kaldı.
11 Mayıs 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'de Hamas'ın Gazze Şeridi'nden düzenlediği saldırılardaki güvenlik zafiyetinin suçunu İsrail ordusu ve iç istihbarat teşkilatına yükledi. Saldırılar sonucunda çoğunluğu sivil 1400 İsrailli öldü, 5 bin 132 İsrailli yaralandı ve 224 İsrailli Hamas'ın elinde rehin. Netanyahu, saldırılarla ilgili kendisine bilgi verildiği iddialarını reddetti ve hiçbir uyarı gelmediğini, aksine İsrail ordusu ve Şin-Bet'in Hamas'ın yıldırıldığı ve sükunetin sağlandığı değerlendirmesini yaptığını belirtti.
29 Ekim 2023

İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliya Mülteci Kampı ve Meşru Beyt Lahiya'yı gece boyunca yoğun bombardımana tuttu. Saldırılarda onlarca Filistinlinin öldüğü ve yaralandığı belirtildi. İsrail'in Gazze'ye saldırıları 8'inci gününde de devam etti. İsrail-Filistin çatışmasında, Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atıldı ve İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne saldırı başlattı.
14 Ekim 2023
İşaretlediklerim