Denizbank'ın bir şube müdürü olan Seçil Erzan, onlarca kişiyi dolandırmakla suçlanarak tutuklandı. Aralarında eski futbolcular Arda Turan ve Emre Belözoğlu'nun da bulunduğu mağdurlar, İstanbul Adliyesi'nde ifade verdi. Arda Turan son altı ayda 7,5 milyon dolar, Emre Belözoğlu ise bir buçuk ayda 4,2 milyon dolar dolandırıldıklarını belirtti. Teknik direktör Fatih Terim'in de bu hafta içinde suç duyurusunda bulunması bekleniyor. Soruşturma, organize suçlarla mücadele şubesince yürütülüyor ve Denizbank olayla ilgili bir açıklama yaparak, iddiaların bankanın sisteminde kayıt dışı gerçekleştiğini ve yargı kararına göre hareket edileceğini belirtti.
25 Nisan 2023

ABD'de bir mahkeme, eski Başkan Donald Trump ve şirketi 'Trump Organization'ın, varlıklarına aşırı değer biçerek ve net servetini abartarak bankaları, sigortacıları ve başkalarını dolandırdığına karar verdi. Yargıç Arthur Engoron, Trump ve şirketin yıllık finansal durumları hakkında sürekli yalan söylediğini belirtti. Engoron, Trump'ın bazı işletme ruhsatlarının feshedilmesi direktifini verdi ve şirketin operasyonlarının bağımsız bir gözlemci tarafından denetleneceğini aktardı. Duruşma aralık ayına kadar uzayabilir.
27 Eylül 2023

Sosyal medyada bazı kullanıcılar, Akbank hesaplarının ele geçirilerek adlarına kredi çekildiğini iddia etti. Akbank, bu iddiaları yalanlayarak, vakaların sosyal mühendislik yöntemleriyle gerçekleştirildiğini belirtti. Banka, sistemlerinde herhangi bir güvenlik açığı veya veri sızıntısı olmadığını vurguladı ve müşterilerini kişisel bilgilerini korumaları konusunda uyardı.
30 Eylül 2024

Denizbank'ın Levent Büyükdere şubesinin müdürü Seçil Erzan, nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçlamalarıyla tutuklandı. Erzan'ın kuzeni Nazlı Can da aynı suçlamalarla tutuklandı. Denizbank, inceleme raporunu ve şubenin kamera kayıtlarını savcılığa ve mali polise teslim ettiğini açıkladı. Banka, iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve sürecin banka dışında gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, banka itibarını zedeleyecek asılsız haberlere karşı kanuni haklarını kullanacaklarını duyurdu.
28 Nisan 2023

Denizbank şube müdürü Seçil Erzan, nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçlamalarıyla tutuklandıktan sonra ikinci kez ifade verdi. Erzan, yüksek getirili bir fon üzerinden onlarca müşteriyi dolandırmakla suçlanıyor. İfadesinde, teknik direktör Fatih Terim'in adının geçtiği fona Terim'in herhangi bir dahlinin olmadığını belirtti. Fatih Terim ise ismi ve hesapları kullanılarak mağdur edildiğini savunarak hukuki işlemler için avukatlarına talimat verdi.
3 Mayıs 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve konsey üyelerinin görevlerine son verilmesi talebiyle açılan dava, reddi hakim talebi nedeniyle 8 Şubat'a ertelendi. Fincancı hakkında daha önce 'örgüt propagandası' suçlamasıyla iddianame hazırlanmıştı. Duruşmada TTB ve Fincancı'nın avukatları, usul eksiklikleri ve delillerin dosyaya sunulmaması gerekçesiyle itirazlarda bulundu, ancak bu itirazlar hakim tarafından reddedildi. Avukatlar, hakimin tarafsızlığından endişe ettiklerini belirterek reddi hakim talebinde bulundular ve bu talep üst mahkemeye gönderildi.
10 Ocak 2023

HSBC Holdings Plc'nin Türkiye operasyonları, büyüme fırsatlarını daha iyi değerlendirebilmek adına 23 şubesini kapatma kararı aldı. Banka, kurumsal ve küresel bankacılık hizmetlerine odaklanmaya devam edeceğini belirtti. Bu kararın, bankanın etkinliğini artıracağı ve müşterilere daha iyi hizmet sunulmasını sağlayacağı ifade edildi. Türkiye'de kalan 44 şube ile hizmet vermeye devam edecek olan bankanın, şube kapatmalarının çalışan sayısına etkisine dair bir bilgi paylaşılmadı.
14 Kasım 2023

ABD mahkemesi, İstanbul'da karıştığı ölümlü trafik kazasının ardından ABD'ye kaçan Timur Cihantimur'un Türkiye'ye iade talebini, tarafların son yazılı savunmalarını aldıktan sonra karara bağlayacağını açıkladı. Cihantimur, Boston'da tutuklu olarak yargılanıyor ve savunma avukatları, Türkiye'deki dosyada iddianamenin hazır olmadığını belirterek iadenin Anayasa'ya aykırı olduğunu savunuyor. Savcılık ise yeterli delillerin bulunduğunu ve iadenin gerçekleşmesi gerektiğini vurguluyor. Mahkeme, taraflardan bir hafta içinde yazılı savunmalarını sunmalarını istedi.
15 Ekim 2024

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Brian Nelson, Türkiye ve BAE ziyaretinde Rusya ile olan ticari ilişkilerin Ukrayna işgalini durdurma çabalarına zarar verdiğini ifade etti. Türkiye'nin geçen yıl mart ve ekim ayları arasında Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiği belirtildi. ABD'li yetkililer, bu malların savunma sanayisi tarafından işgali uzatmak için kullanılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Nelson, Türkiye'ye yaptırım listesindeki Rus şirketlerle iş yapılmasının olası sonuçları hakkında bilgi vermek üzere geldi.
3 Şubat 2023

TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu, DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde hazırlanan raporları tamamladı. Üç milletvekili, Meclis genel kurulunda sözlü savunma yapabilecek veya başka bir milletvekili tayin edebilecek. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, Türkkan hakaret ve Aydeniz bir polise tokat atma suçlarından fezlekeler hazırlanmıştı. Komisyonun kararı Meclis onayına sunulacak.
22 Mart 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'deki bankacılık sektöründe yaşanan son çalkantıların, özellikle büyük bölgesel bankalar için düzenlemelerin sıkılaştırılmasına yol açabileceğini belirtti. Basel standartlarından muaf olan veya bu standartların özel gerekliliklerine tabi büyük bölgesel bankaların düzenlemelerinin genişletilmesi tartışmaları 2022'de başlamıştı. Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank'ın iflası, ihtiyatlı düzenlemelere olan endişeleri artırdı ve faiz oranı-risk yönetimi uygulamalarının önemini vurguladı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sermaye çerçevesini gözden geçireceği belirtildi.
30 Mart 2023

ABD'de yaşanan bankacılık krizi sırasında, First Republic Bank 11 büyük bankadan 30 milyar dolarlık mevduat desteği aldı. ABD Hazine Bakanı, Fed Başkanı ve FDIC Başkanı tarafından yapılan ortak açıklamada, bu hareketin bankacılık sisteminin dayanıklılığını gösterdiği belirtildi. Destek haberlerinin ardından First Republic Bank'ın hisseleri yüzde 10 civarında bir yükseliş gösterdi. Bankanın varlıkları ve mevduatları hakkında bilgiler de paylaşıldı.
17 Mart 2023

ABD merkezli yatırım bankası Citi, dolar/TL'deki üç aylık uzun pozisyonlarını yüzde 5,67 karla kapattığını duyurdu. Citi, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yüzde 15'e çıkarmasının ardından dolar/TL'de uzun pozisyon almıştı. Şu anda dolar/TL'de beklemeye geçtiklerini ve Türkiye'nin yaz sezonunda turizm gelirleri ve potansiyel finansman anlaşmaları ile desteklenebileceğini belirttiler. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Suudi Arabistan ziyaretinin yeni finansman anlaşmalarını getirebileceğini öngörüyorlar.
12 Temmuz 2023

Yaklaşan seçimlerle birlikte yabancı bankalar ve yatırımcılar, Türkiye ekonomisine dair analizlerini paylaşıyor. Analizler, AKP'nin iktidarda kalması durumunda 'normal' para politikasına dönüş ve muhalefetin kazanması halinde faiz oranlarında sert artış beklentisini içeriyor. Citi, Bank of America ve Morgan Stanley gibi kurumlar faiz oranlarının yüzde 40-50 aralığına çıkabileceğini öngörüyor. Ancak ekonomist Haluk Bürümcekçi, yabancı bankaların aceleci davrandığını ve yüksek faiz beklentilerinin ekonomi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade ediyor.
14 Nisan 2023

Bayram sonrasında piyasaların hareketli bir şekilde açılması beklenirken, İran-İsrail arasındaki gerginlik ve ABD'nin Rusya'ya yönelik yeni ekonomik kısıtlamaları ekonomi gündeminin önemli maddeleri arasında yer alıyor. İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasının bombalanmasına misilleme yapma ihtimali ve ABD'nin küresel metal piyasalarına yönelik hamlesi, altın ve gümüş fiyatlarının sıçrama yapmasına neden oldu. Türkiye'de ise, hisse senedi piyasasına olan ilginin artarak devam etmesi bekleniyor.
14 Nisan 2024

Denizbank'ın bir şube müdürünün tutuklanmasıyla ilgili skandal dolandırıcılık soruşturmasına adı karıştı. Avukat Rezan Epözdemir, bankanın açıklamasını hukuki açıdan dayanaksız ve mesnetsiz bulduğunu belirtti. İddialara göre, şube müdürü Seçil Erzan, müşterilerini 'özel bir fon' vaadiyle kandırarak on milyonlarca dolar dolandırmıştı. Aralarında ünlü sporcuların da bulunduğu mağdurlar, Erzan ve Denizbank'ın iki üst düzey yöneticisinden şikayetçi oldular. Denizbank, işlemlerin kayıt dışı yapıldığını ve bankanın sisteminde iz bulunmadığını açıkladı. Epözdemir, bu açıklamanın gerçeklerle örtüşmediğini ve bankanın sorumluluktan kaçmaya çalıştığını ifade etti.
26 Nisan 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkarmasının ardından, dolar/TL kuru yükselişe geçti ve yeni bir rekor seviyeye ulaştı. ABD'li yatırım bankası Citi, bu gelişmeler üzerine model portföyünde 'uzun dolar/TL' pozisyonuna geri dönme kararı aldı ve üç ay vadeli dolar/TL alımı için 30 hedefi önerdi. Faiz artırımı döviz kurlarında ters etki yaparak kurların yükselmesine neden oldu.
23 Haziran 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP'nin 7421 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı hükümlerinin iptali istemiyle açtığı davayı reddetti. CHP, dava dilekçesinde Fiyat İstikrarı Komitesi'nin Merkez Bankası'nın bağımsızlığını zedelediğini ve yetki karmaşasına yol açtığını savundu. AYM, gerekçeli kararında komitenin fiyat istikrarını sağlamak amacıyla kurulduğunu belirtti.
6 Haziran 2024

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen bölge ekonomisine destek olmak amacıyla, talepte bulunan müşterilerin vadesi gelmiş veya altı ay içinde vadesi gelecek borçlarını altı ay süreyle erteleyeceğini açıkladı. TBB ayrıca, borç ödemeleri ve finansman sağlamada ek kolaylıkların sağlanması, risk merkezi bildirimlerinin mücbir hal düzenlemesi çerçevesinde yapılması ve felaketten etkilenen müşterilerin durumlarını belgelemeleri gerektiğini belirtti.
6 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçırmak amacıyla IBAN üzerinden tahsilat yapan 250 mükellefi inceledi ve toplamda 250 milyon lira ceza kesti. İncelemeler sonucunda 1,5 milyar liralık kazancın kayıt dışı bırakıldığı tespit edildi. Ceza kesilenler arasında lüks restoran zincirleri, değerli taş ve kuyumculuk markaları, yedek parça işletmeleri, düğün-organizasyon işletmeleri, sosyal medya fenomenleri, sanal pazar işletmeleri ve gayrimenkul ile araç alım-satımı yapan kişiler bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlerin artarak devam edeceğini ve kayıt dışı faaliyetlerin takip edileceğini belirtti.
14 Eylül 2024
İşaretlediklerim