Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 11 şehri etkileyen ve 50 bin 96 kişinin ölümüne yol açan depremler sonrasında hayatın normale dönmeye başladığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yıl içinde 650 bin konut inşa edilerek depremzedelere teslim edileceğini vaat etti. AFAD Başkanı Yunus Sezer, hala 2 milyon 4 bin 276 kişinin çadırlarda yaşadığını açıklamıştı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ise depremler nedeniyle Türkiye'de 658 bin kişinin işsiz kaldığını duyurdu.
4 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası AFAD merkezinde yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki 19 binin üzerindeki enkazdan 15 bininin müdahalesinin tamamlandığını, can kaybının 35 bin 418'e yükseldiğini ve 1,6 milyon depremzedenin barınma ihtiyacının karşılandığını belirtti. Mart başında 30 bin konutun inşasına başlanacağını ve bir yıl içinde bölgedeki konut ihtiyacının giderilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Ayrıca, depremzedelere yapılan yardımlar ve vergi ertelemeleri gibi ekonomik desteklerden bahsetti. Erdoğan, muhalefetin ve sosyal medyanın barajlarla ilgili iddialarını eleştirdi ve Kılıçdaroğlu'na yönelik suçlamalarda bulundu.
14 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 11 şehirde 387 bin 410 binada hasar tespit çalışması yürüttü. Bakan Murat Kurum, Gaziantep AFAD merkezinde yaptığı açıklamada, depremden etkilenen illerde yerleşim alanlarına ilişkin yerlerin belirlendiğini ve mart ayı başında inşaat faaliyetlerine başlanacağını duyurdu. Ayrıca, hasar tespit sürecinin vatandaşlara sağlanacak yardımları da netleştireceğini belirtti.
18 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremden zarar gören 10 ilde ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kapsamında devlete, süreci istismar eden gruplara karşı müdahale imkanı verildiğini belirtti. Erdoğan, depremle ilgili eksiklikleri dile getirenlere yönelik eleştirilerini sürdürerek, siyasi istismar yapanlara halkın prim vermeyeceğini ifade etti. Ayrıca, yıkılan binaların yerine bir yıl içinde yeni konutlar inşa edilmesi hedeflendiğini açıkladı.
9 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, depremlerden etkilenen 850 bin bağımsız birimin yeniden yapılması gerektiğini ve maddi hasarın 100 milyar dolar olduğunu belirtti. Bakan, fay hattı olan yerlerde yapı yasağı getirileceğini ve bu durumun isteğe bağlı olmadığını ifade etti. Ayrıca, 170 bin bağımsız birimin ihalesinin yapıldığını ve bu sayının 300 bine çıkacağını, bir sene içerisinde teslim edileceğini söyledi.
27 Haziran 2023

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Ankara Masası TV'de katıldığı programda deprem bölgesinde yaşananları ve gördüklerini anlattı. Poyraz, depremzedelerin zor koşullarını ve yetersiz yapı malzemeleri kullanılarak inşa edilen binaların yıkılmasını eleştirdi. İktidarın 'Not alıyoruz' açıklamalarına tepki göstererek, halkın karşısına çıkacakları zaman bu notlarla yüzleşeceklerini ve verilen sözlerin unutulmayacağını belirtti.
24 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki hasar tespit çalışmalarının bitmek üzere olduğunu ve vatandaşların e-Devlet üzerinden hasar durum raporlarına ulaşabileceğini belirtti. Enkaz altından 114 bin 834 kişinin kurtarıldığını ve 1 milyon 684 bin vatandaşın barınma ihtiyacının giderildiğini ifade etti. Yeni yerleşim yerlerini zemin sıvılaşmasını önlemek amacıyla ovalardan dağlara doğru kaydırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, depremden etkilenen 11 ildeki TOKİ taksit ödemelerinin üç ay süreyle ertelendiğini ve çeşitli ekonomik destek paketlerinin devreye alındığını açıkladı.
20 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası hükümetin imar barışı düzenlemeleri tartışma konusu oldu. 2017'de getirilen ve 2019'a kadar uzatılan düzenleme, ihtilaflı binalar için cüzi bir bedel karşılığında af sağlıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgelerindeki mitinglerde imar affını savunmuştu. Ancak iktidar, depremde yıkılan binaların kaçının imar affından yararlandığı veya kaçak yapıldığı konusunda bilgi vermekten kaçınıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yıkılan binaların çoğunun yapı denetim hizmeti almamış olduğunu belirtti.
24 Şubat 2023

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, deprem bölgesindeki yetersiz çalışmaları eleştirdiği için Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef alındı. Erdoğan, seçim kararını açıklarken Şahin'in Meclis'teki konuşmasını eleştirdi. Şahin ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın sözlerini halkın vicdanına bıraktığını belirtti ve deprem bölgesindeki eksikliklere dikkat çekerek, halkın yaşadıklarını Meclis'te dile getirdiğini ifade etti.
10 Mart 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imar affı ile ilgili övgülerine ve Türkiye'deki deprem yönetmeliklerine uymayan yerel yönetimlere eleştirilerde bulundu. Görür, 6 Şubat depreminin bir milat olarak kabul edilmesi gerektiğini ve Türkiye'nin bilim toplumuna dönüşmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bir belediye başkanının yönetmeliklere uymadığını kendisine itiraf ettiğini belirtti. Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrasında binaların yıkılmasının yönetmeliklere uyulmamasından kaynaklandığına dikkat çekti.
15 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefet partilerini eleştirerek, kendisinin ve Cumhur İttifakı'nın deprem bölgesine iki kez gittiğini ve sürekli olarak bölgeyle ilgilendiklerini belirtti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin deprem sonrası uzun süre sessiz kaldığı ve daha sonra eleştirilere sert yanıtlar verdiği ifade edildi. Diğer siyasi parti liderleri ise deprem bölgesinde daha uzun süre kaldı ve aktif olarak ziyaretlerde bulundu. CHP, HDP, TİP, DEVA, Gelecek Partisi, Demokrat Parti, Saadet Partisi, Memleket Partisi ve Zafer Partisi liderleri deprem sonrası bölgeye giderek incelemelerde bulundu ve destek sağladı.
1 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da deprem riski altındaki binaların durumu ve şehir planlaması hakkında konuştu. Riskli binaların yıkılıp, zemin etütleri uygun olan yerlerde yeniden inşa edileceğini belirtti. İstanbul'a yeni nüfusun gelmesinin engelleneceğini ve mevcut nüfusun deprem riski az olan bölgelere dağıtılacağını ifade etti. Ayrıca, Kanal İstanbul projesi çerçevesinde iki yeni şehir kurulacağını ve 500 bin konutun dönüştürüleceğini söyledi. Ekonomiye dair ise düşük faiz politikasının devam edeceğini ve enflasyonun düşmeye devam edeceğini belirtti.
19 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarında 830 bin 806 binanın incelendiğini ve bunlardan 105 bininin yıkılmış, yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Ayrıca, 433 tarihi eserin incelendiğini ve bunlardan 121'inin ağır hasarlı olduğunu ifade etti. Oktay, deprem sonrası fahiş kira artışlarına cüret edenlerin olduğunu ve bunun hesabının sorulacağını, refakatsiz çocuklarla ilgili olarak ise 1713 çocuğun durumu hakkında bilgi verdi.
18 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte Hatay'ı ziyaret ederken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Kahramanmaraş'ın bazı ilçelerine gitti. Her iki grup da kendi belediyelerinin sorumluluk alanındaki deprem bölgelerinde incelemelerde bulundu ve depremzedelerle görüştü. Ayrıca, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ASKİ ekiplerinin çalışmaları hakkında bilgi alındı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Antakya'daki Afet Koordinasyon Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi.
11 Mart 2023

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Bayraklı'da yapılan incelemelerde 33 bin binanın yüzde 70'inin depreme dayanıklılık ve hazırlık açısından yeterli olmadığını belirtti. 2020'deki İzmir depreminden sonra tehlikenin devam ettiğini ifade eden Özuslu, sanayi tesislerinin de depreme hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Belediye olarak vatandaşların evlerinin performans testlerini ücretsiz yaptıklarını ve mevcut fabrikaların depreme dayanıklılığının artırılması gerektiğini söyledi.
15 Mart 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen yıkıcı depremler sonrasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem bölgesindeki kalıcı konut inşaatlarına hemen başlanacağını açıklamasının ardından, bölgede mikro-bölgeleme çalışması yapılmadan inşaata başlanmaması gerektiğini belirtti. Görür, bu tavsiyesini Twitter üzerinden paylaştı ve yetkililere sesini duyurmayı umduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise hasar tespiti tamamlanan yerlerde inşaata derhal geçileceğini ve bir yıl içinde konut ihtiyacının çözülmesini hedeflediklerini söyledi.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonucunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıklamasına göre 10 ilde toplam 41 bin 791 bina yıkık veya ağır hasarlı olarak tespit edildi. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor. Deprem bölgesinde yaşayanlar, bakanlığın internet sitesi üzerinden binalarının hasar raporlarına ulaşabiliyor. Hasar tespit işlemleri gözle yapılan incelemelerle gerçekleştiriliyor ve 6 binden fazla uzman sahada çalışmalarını sürdürüyor.
13 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, olası bir İstanbul depremine karşı hazırlıklarını hızlandırarak Deprem Seferberlik Planı'nı uygulamaya koydu. Plan dahilinde riskli binaların dönüşümü için faizsiz kredi ve kira desteği sağlanacak, yeni imar düzenlemeleri yapılacak ve denetimler artırılacak. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, ilçe belediyeleriyle işbirliği içinde belirlenen ortak gündemleri paylaştı. Bu gündemler arasında riskli yapıların önceliklendirilmesi, kira yardımının ekonomik şartlara uygun hale getirilmesi, kamu yararına maliyetine güçlendirme ve dönüşüm yapılması, zemin katlarda kolon-kiriş kesilmesinin önlenmesi, imar ve yapı denetimlerinin artırılması, depreme duyarlı alanların oluşturulması ve yerel afet müdahale kapasitesinin artırılması yer alıyor.
2 Nisan 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nin İzmir'deki toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de deprem konusunun tabu gibi görülerek yeterince konuşulmadığını ve deprem sonrası müdahale yerine deprem öncesi zarar azaltma stratejilerine odaklanılması gerektiğini belirtti. Görür, yurt dışında büyük depremlerde az sayıda ölüm yaşanırken, Türkiye'deki son depremlerde çok sayıda insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekti ve deprem dirençli yerleşim yerleri ve kentler inşa edilmesinin önemini vurguladı.
22 Şubat 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, deprem bölgesine gitmeyişini savunurken, Ahbap ve Babala TV ekibinin yardım kampanyalarını ve TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ı sert bir dille eleştirdi. Bahçeli, devletin her yerde olduğunu ve acıların siyasi çıkar için kullanılmasına karşı olduğunu belirtti. Ayrıca, yardım ve desteklerin AFAD aracılığıyla yapılmasının doğru olduğunu vurguladı ve deprem bölgesindeki durumları magazin gösterisine çevirenleri kınadı.
14 Şubat 2023
İşaretlediklerim