Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli çifte depremler sonrasında yaptığı açıklamada, vatandaşları önümüzdeki seçimlerde depreme dayanıklı kentler inşa etme sözü vermeyen partilere oy vermemeleri konusunda uyardı. Görür, deprem bölgesinde yaşanan kayıpların sorumluluğunun oy veren vatandaşlarda da olacağını belirtti ve depremde can güvenliğini hedefleyen plan ve projeleri olmayan partilere oy verilmemesi gerektiğini ifade etti.
5 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılma kararı sonrası CHP'de yaşanan yoğun trafik üzerine yapılan toplantılarda, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partililere sükunet çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, deprem bölgesindeki sorunların öncelikli gündem maddesi olması gerektiğini belirtti ve belediye başkanlarından bu konuya odaklanmalarını istedi. Ayrıca, millet ittifakındaki son gelişmeler hakkında sosyal medya ve televizyon programlarında kırıcı olunmaması konusunda uyarılarda bulundu.
4 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgeyi dördüncü kez ziyaret etti. Malatya ve Kahramanmaraş'ta depremzedelerle görüşen Kılıçdaroğlu, esnafın ve sanayicinin kısa vadede faiz borçlarının silinmesi ve kredi borçlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca nitelikli eleman eksikliği ve çiftçilerin sorunlarına dikkat çekerek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın destek protokolüne ve diğer büyükşehir belediyelerinin benzer desteklerine işaret etti. Kılıçdaroğlu, devlet yönetiminin liyakatle ve planlı bir şekilde olması gerektiğini vurguladı.
11 Mart 2023

6 Şubat'ta yaşanan depremler sonucu 10 şehirde en az 41 bin 20 kişi hayatını kaybetti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki yeni konutların zemin artı üç-dört katı geçmeyeceğini ve sağlam zeminlerde inşa edileceğini açıkladı. Bakanlık, 927 bin binanın incelemesini tamamladı ve 118 bin binanın yıkık veya acil yıkılacak durumda olduğunu belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası, binaların hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
20 Şubat 2023

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'deki deprem bölgesindeki yıkık ve acil yıkılacak bina sayısının 232 bin 632 olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 488 bin yeni hane yapılacağını ve 6,5 milyon yapının acilen dönüşmesi gerektiğini belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası, hasar seviyelerini ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
7 Mart 2023

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bir etkinlikte Türkiye'nin deprem riskleri hakkında konuştu. Tunceli, Pülümür, Bingöl bölgesi ve İstanbul için deprem uyarısında bulunarak, Marmara Bölgesi'ndeki sanayinin Anadolu'ya taşınması gerektiğini vurguladı. Antalya'nın depreme karşı savunmasız olduğunu belirterek, altyapı ve yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, 6 Şubat depremlerinin ardından Kahramanmaraş'tan Hakkari'ye kadar olan kentlerde deprem riskinin arttığını söyledi.
1 Mart 2024

İstanbul'da bir apartmanın bodrum katında çekilen video, binaların deprem güvenliği konusundaki endişeleri artırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, İstanbulluların binalarının deprem güvenliğini merak ettiğini ve binlerce başvuru aldıklarını belirtti. İBB'nin üç yıldır yaptığı hızlı tarama sonucunda 107 bin 36 binayı ziyaret ettiği, ancak 29 bin 287 bina sahibinin incelemeye izin verdiği açıklandı. Yazar, yaşadığı binanın durumunun kötü olduğunu ve yeni bir ev arayışına girdiğini, ancak yüksek kira bedelleri ve çürük binaların çokluğu nedeniyle zorlandığını anlatıyor. Ayrıca, İstanbul'daki çürük binaları ifşa etmek amacıyla 'İstanbul'un Çürük Evleri' isimli bir Twitter hesabının oluşturulduğu bilgisi veriliyor.
6 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'nin güçlü bir sosyal devlet inşa etme zorunluluğuna dikkat çekti. Deprem bölgesindeki eksikliklere değinen Kılıçdaroğlu, ülkenin yeni bir düzene ihtiyacı olduğunu ve bunun sadece iktidar değişimiyle olmayacağını, daha büyük değişimler gerektiğini ifade etti. Ayrıca, zarar gören değerlerin tamir edilerek güçlü bir değişim yaratılması gerektiğini ve bunun toplumsal bir çaba ile mümkün olacağını belirtti.
12 Şubat 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İstanbul'un deprem riskine dikkat çekti. İstanbul Deprem Bilim Kurulu'nun toplantısında konuşan İmamoğlu, Türkiye'nin ve İstanbul'un deprem gerçeğini kabul etmenin önemini vurguladı. İstanbul'da yaşayan vatandaşların deprem konusunda kaygılı olduğunu belirten İmamoğlu, deprem bölgesindeki gözlemlerinin kendisinde bir iç hesaplaşma başlattığını ve İstanbul'da böyle bir felakete izin vermeyeceğine dair söz verdiğini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'un depreme hazırlıklı hale getirilmesi için ciddi kaynaklara ihtiyaç duyulduğunu ve hükümete bu konuda iş birliği çağrısında bulundu.
25 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, FOX TV'de katıldığı bir programda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem bölgesinde 'bir yıl içinde yıkılan binaların yerine yenilerinin inşa edileceği' yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. İmamoğlu, şehirlerin büyük bir kısmının yıkıldığını ve yönetimlerin bu duruma nasıl sebep olduğunu sorguladı. Betonlaşma odaklı yaklaşımı eleştirerek, insanların dayanıklı şehirler ve sosyolojik ihtiyaçları karşılayan bir yaşam tarzı istediğini belirtti. Yerel halk ve tüm paydaşlarla birlikte çalışılması gerektiğini vurguladı.
15 Şubat 2023

Deprem sonrası TOKİ tarafından başlatılan konut inşaatlarının ihalelerinin çoğu iktidara yakın müteahhitlere verildi ve konut yapılacak bölgelerin seçiminde AKP'li belediyelerce yönetilen yerlere öncelik verildiği iddia edildi. T24 Yazarı Çiğdem Toker ve İnşaat Mühendisleri Odası'nın çalışmaları, bu politik tercihlerin barınma hakkının karşılanmasında dahi gözetildiğini ortaya koydu. Özellikle depremde ağır hasar gören Hatay ile daha az etkilenen Antep arasında yapılan konut sayısındaki fark, bu iddiaları güçlendirdi.
7 Şubat 2024

Türkiye, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Depremler sonucunda çok sayıda bina yıkıldı ve can kaybı ile yaralı sayısı artmaya devam ediyor. Hükümetin resmi açıklamalarına göre durum kontrol altında, ancak deprem bölgesinden yardım çağrıları devam ediyor ve bazı bölgelere henüz kurtarma ekipleri ulaşamamış durumda. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Şanlıurfa'da yaptığı incelemeler sonrası durumun kontrol altında olduğunu ve asıl sorunun sosyal medyada yayılan yanlış haberler olduğunu ifade etti.
7 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremler sonrası yerel yönetimlerin önemli bir rol oynadığını belirtti. Hatay'ın Defne ilçesinde CHP'li büyükşehir belediye başkanlarıyla bir araya gelen Kılıçdaroğlu, belediye başkanlarının engellemelere rağmen halka hizmet etmeye devam ettiğini ve deprem bölgesine hızla müdahale ederek birçok yarayı sarmaya çalıştıklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu, tüm belediye başkanlarına teşekkürlerini sundu.
22 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Malatya'da Rönesans Konteyner Kenti'ni ziyaret ettikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, depremzedelere verilen sözlerin tutulmadığını belirtti. Özel, depremden en çok etkilenen illerde barınma sorununun devam ettiğini ve verilen sözlerin yerine getirilmediğini ifade etti. Türkiye genelinde 100 evden sadece 12'sinin teslim edildiğini, Malatya'da ise bu oranın 7 ev olduğunu söyledi. Özel, deprem bölgesinin seçimden sonra gündemden düştüğünü iddia etti.
22 Haziran 2024

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında 31 bin 643 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Bakan Murat Kurum, 10 ilde 41 bin 791 binanın yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti ve ağır hasarlı binaların yıkılacağını ifade etti. Vatandaşların AFAD'ın koordinasyonu dışında evlerinden eşya almamaları konusunda uyarıda bulundu. Hasar tespitlerinin bir hafta içinde tamamlanması planlanıyor ve ay sonuna kadar inşaat faaliyetlerinin başlatılması hedefleniyor.
14 Şubat 2023

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, deprem bölgesindeki 11 şehirde yapılan hasar tespit çalışmalarına göre 130 bin binanın yıkık veya acil yıkılacak durumda olduğunu açıkladı. Bu binalar toplamda 430 bin bağımsız birimi kapsıyor. İnşaat Mühendisleri Odası, hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor. Ağır hasarlı binaların hemen yıkılması gerektiği, orta hasarlı binaların güçlendirilmesi gerektiği ve az hasarlı binaların ise taşıyıcı sistemi hasar görmediği için geri dönülebileceği belirtiliyor.
20 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşüm projelerini hızlandırmak amacıyla uzun vadeli ve sübvansiyonlu bir finans yönetimi sistemi getireceklerini duyurdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de riskli binaların yenilenmesi için sıfır faizli finansman ve kira desteği sağlayacağını açıkladı. Erdoğan, Türkiye'de 6,5 milyon yapının acilen dönüşmesi gerektiğini ve siyasi hesaplarla sürecin geciktirilmesinin ağır sonuçları olacağını belirtti. Ayrıca, deprem bölgesindeki işletmelerin borçlarının silineceği ve hasar gören esnafa destek kredileri sağlanacağı bilgisi verildi.
6 Mart 2023

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, düzenlediği basın toplantısında hükümetin deprem yönetimindeki ihmallerini ve başarısızlıklarını eleştirdi. Öztrak, hükümetin depreme dayanıklı şehirler ve güvenli evler sağlayamadığını, deprem sonrası yardım çalışmalarında yetersiz kaldığını belirtti. Ayrıca, Erdoğan'ın 20 yıllık yönetiminin deprem karşısında yetersiz kaldığını ve Kızılay'ın ticarileştirilmesini eleştirdi. Depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 44 bin 374'e ulaştığını ve birçok vatandaşın enkaz altında kaldığını ifade etti.
27 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar gören Kahramanmaraş'ta 17 bin 902 konutun temel atma törenine katıldı. Erdoğan, Türkiye'nin doğal felaketler ve diğer zorluklara rağmen geri durmadığını ve yılmadığını belirtti. Depremin ardından arama kurtarma ve enkaz kaldırma işlemlerinin büyük ölçüde tamamlandığını ve Türkiye'nin hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini ifade etti. Ayrıca, toplamda 650 bin konut inşa edileceğini ve bu konutların 40 bin 104'ünün ihalesinin yapıldığını duyurdu.
23 Mart 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, afet bölgesi ilan edilen 11 ilde 1 milyon 430 bin 363 bina üzerinde yapılan hasar tespit çalışmalarında, 144 bin 595 binanın ağır hasarlı olduğunu belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası'na göre ağır hasarlı binaların yıkılması gerekiyor. Orta ve az hasarlı binaların durumu ise güçlendirme veya onarım gerektiriyor. Kilis'te hasar tespit çalışmaları tamamlanırken, Gaziantep'te de büyük bir bölümde çalışmaların sona erdiği ve 11 ildeki kesin hasar tespit çalışmalarının bir hafta içinde tamamlanabileceği öngörülüyor.
27 Şubat 2023
İşaretlediklerim