Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda kömür madenine karşı ağaçlarını koruyanları hedef aldı. 2019'dan bu yana devam eden protestolar, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşıdır. Erdoğan, Akbelen Termik Santrali'nin ülke için milli bir değer olduğunu ve kömürle faaliyetine devam etmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'deki 'ağaç sevgisi' adı altında yapılan protestoları 'provokatif eylemler' olarak nitelendirdi.
7 Ağustos 2023

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'deki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin direnişi devam ediyor. Jandarma ekipleri, bölgeye gelerek ağaç kıyımına başladı ve direnişçilere müdahale etti. Bu sırada bölgede bulunan CHP'li Mahmut Tanal, jandarmanın vatandaşların kimlik bilgilerini almasına tepki gösterdi. Tanal'ın tepkisine karşı kaçan jandarmalar, görev yerini terk ettikleri gerekçesiyle açığa alındı.
30 Temmuz 2023

CHP, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti, Akbelen Ormanı'ndaki kömür madeni ve ağaç kesimine karşı TBMM'yi olağanüstü toplanmaya çağırdı. Köylüler, 2019'dan bu yana Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı mücadele ediyor. Muhalefet partileri, ormanlara zarar verecek hiçbir faaliyet ve eyleme izin verilmemesi gerektiğini belirtti. Meclis'in olağanüstü toplanabilmesi için 120 milletvekilinin imzası ve TBMM başkanının olumlu yanıtı gerekiyor.
2 Ağustos 2023

Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin 2019'dan bu yana verdiği mücadele devam ediyor. 24 Temmuz'da bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi ve ağaç kıyımı başladı. İkizköy direnişçileri de jandarmanın biber gazlı ve coplu saldırısına uğradı. Yeşiller Partisi'nin uluslararası ilişkilerden sorumlu yönetim kurulu üyesi Deniz Melsa Ergenç, ağaçların kesildiği alana ulaşmak isterken gözaltına alındı.
29 Temmuz 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı eylem yapan köylülerin tuvaleti, jandarma tarafından alana alınmadı. Eylemcilerin su tankerini almayan jandarma, seyyar tuvaletlerin girişini de engelledi. Tuvaletleri alana sokmak isteyen yurttaşlara copla müdahale edildi ve iki kişi gözaltına alındı. Valilik, ağaç kesiminin sona erdiğini belirtse de, alanda iş makineleri çalışmaya devam ediyor.
12 Ağustos 2023

Muğla'nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen İkizköylülere mahkeme tarafından para cezası verildi. 200 jandarmanın 10 köylüye orantısız müdahale ettiği olayda çıkan karara avukat Arif Ali Cangı tepki gösterdi. Milas 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın yedinci celsesinde İkizköylüler hakkında 6 ay 20 gün hapis cezası verildi, bu ceza daha sonra 200 gün adli para cezasına çevrildi. Avukat Cangı, yargılamanın hukuka ve vicdana aykırı olduğunu belirtti ve karara itiraz edeceklerini söyledi.
26 Haziran 2023

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de, Akbelen Ormanı'nda maden ocağı kurulmasına karşı direniş gösteren Nejla Işık, 31 Mart yerel seçimlerinde köyün muhtarı olarak seçildi. Işık, 164 geçerli oydan 93'ünü alarak muhtarlık görevine getirildi. Akbelen Ormanı, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine linyit sağlamak amacıyla Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji tarafından kesilmek istenmiş, ancak köylülerin direnişi ile karşılaşmıştı. Geçtiğimiz yıl ormanlık alanda ağaç kesimi girişimleri ve buna karşı köylülerin eylemleri yaşanmıştı.
1 Nisan 2024

Akbelen'deki kömür madeni çalışmaları nedeniyle ağaçların kesilmesi ve bu duruma karşı çıkan İkizköy direnişçilerine jandarmanın müdahalesi sonrasında, 'Beşli Çete' olarak bilinen Limak ve İçtaş ortaklığı YK Enerji, 'emekçiler' adına gazetelere tam sayfa ilan vererek maden ve santralleri savundu. İlan, iktidara yakın birçok gazetede tam sayfa yayınlandı ve muhalif Sözcü gazetesinde de yer aldı. İlanın yayınlanması, Sözcü gazetesine eleştirilere neden oldu.
30 Temmuz 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda kömür madenine karşı ağaçlarını korumaya çalışan eylemcilere destek için bölgeye giden CHP'li Mahmut Tanal, eylemciler tarafından yuhalandı. Tanal, bir eylemciyi 'AKP'nin provokatörü' olmakla suçladı. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da alanda protesto edildi ve kesim alanına gitmek isteyen vatandaşlara jandarma tarafından müdahale edildi.
28 Temmuz 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda kömür madenine karşı ağaçlarını korumaya çalışan eylemcilere destek vermek için alana gitti. Ancak İnce'nin korumalar ve jandarma eşliğinde alana girişi ve sonrasında yaptığı konuşmalar tepki çekti. İnce, protesto edildikten sonra alandan ayrıldı. Ayrıca, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal da daha önce bu alanda protesto edilmişti.
30 Temmuz 2023

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'deki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin mücadelesi devam ediyor. Jandarma ekipleri, bölgeye gelen vatandaşların kimlik bilgilerini alırken, CHP'li vekil Mahmut Tanal bu duruma tepki gösterdi ve 'fişleme yapamazsınız' dedi. Bir jandarmanın elindeki kimlik bilgilerinin yazılı olduğu kağıdı almak isteyen Tanal, kağıdı vermeyen ve kaçan jandarmayı kovaladı.
29 Temmuz 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda kömür madenine karşı ağaçlarını korumaya çalışan eylemcilere destek için bölgeye giden CHP'li vekiller Ali Mahir Başarır ve Mahmut Tanal, eylemciler tarafından yuhalandı. Başarır, bir eylemciye 'Bana bağırma' dediği için, Tanal ise 'Sizin gibi insanlar yüzünden iktidarı kaybettik' dediği için tepki çekti. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da alana gidip konuşma yaptıktan sonra arabasına binip ayrılmak isteyince yurttaşlar tarafından protesto edildi.
28 Temmuz 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda maden sahasını genişletmek için ağaç kıyımına başlayan YK Enerji'ye karşı eylem başlatan İkizköy direnişçileri, CHP'li Mahmut Tanal'ı yuhaladı. Tanal, bir eylemciye 'Sizin gibi insanlar yüzünden iktidarı kaybettik. AKP'nin ekmeğine yağ sürüyorsun. Sen AKP'nin provokatörüsün' dedi. Tanal, Twitter'da da kullanıcılar tarafından eleştirilirken, kendisine sataşıldığını ve bunu 'birtakım siyasi oluşumların mensuplarının' yaptığını öne sürdü.
28 Temmuz 2023

Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı çevresindeki 190 parsellik tarım arazisinin linyit madeni sahası için kamulaştırılması kararı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla alınmıştı. Ancak bu karar, kısa bir süre sonra yine Cumhurbaşkanlığı kararıyla iptal edildi. Akbelen Ormanı daha önce, termik santrallere linyit sağlamak amacıyla ağaç kesimi planları nedeniyle gündeme gelmiş ve bölge halkının direnişiyle karşılaşmıştı. Geçen yıl ormanlık alanda ağaç kesimi girişimleri ve buna karşı köylülerin direnişi yaşanmıştı.
14 Mart 2024

Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı'nın çevresindeki 190 parsellik tarım arazisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan acele kamulaştırma kararıyla linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere kamulaştırıldı. Daha önce, bu bölgedeki ağaçların Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine linyit sağlamak amacıyla kesilmesi planlanmış, ancak yerel halkın itirazları ve direnişleriyle karşılaşılmıştı. Geçen yıl ormanlık alanda ağaç kesimi girişimleri sırasında köylülerin müdahalesi ve ardından çıkan yangınlar, bölgede büyük tepkilere neden olmuştu.
12 Mart 2024

TBMM Genel Kurulu, CHP'nin Muğla Akbelen'deki ağaçların kesilmesi gündemiyle olağanüstü toplandı. CHP'nin genel görüşme önergesi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Daha sonra CHP Grubu ve Saadet Partisi Grubu, TBMM'nin çalışmalarına devam etmesi için iki ayrı önerge verdi. Ancak bu önergeler de reddedildi ve TBMM Genel Kurulu, bir sonraki toplantı için tatile girdi.
8 Ağustos 2023

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de 29 zeytin ağacının sökülmesiyle ilgili olarak, Limak'ın da ortak olduğu YK Enerji şirketi herhangi bir ilgilerinin olmadığını açıkladı. İkizköy KARDOK Derneği Başkanı Nejla Işık ve çevre aktivistlerinin avukatı İsmail Hakkı Atal, ağaçların YK Enerji tarafından söküldüğünü duyurmuştu. YK Enerji ise ağaçların bölge halkından bir vatandaş tarafından başka bir alana transfer edilmek istendiğini ve bu durumun vatandaşın resmi beyanlarından anlaşıldığını belirtti. Ayrıca şirket, çevre ve toplumla uyumlu faaliyetlerde bulunduğunu ve doğal afetlerde de destek sağladığını vurguladı.
7 Mart 2023

İçişleri Bakanlığı, Akbelen'deki jandarma personeline 'Eşkiya gibi hareket edemezsiniz' diyen CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal hakkında hukuki sürecin başlatıldığını duyurdu. Tanal'ın bu söylemi, Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'deki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin direnişi sırasında gerçekleşti. İçişleri Bakanlığı, Tanal'ı kınayarak, Jandarma Teşkilatı'nın 'Kanun ordusu' olduğunu ve 184 yıldır eşkıyalarla mücadele ettiğini belirtti.
30 Temmuz 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'nin ağaç kesimine karşı köylüler, 2019'dan bu yana mücadele ediyor. Bu yılın başında Barcelona ile Limak, takımın stadının yenilenmesi için sözleşme imzalamıştı. Yurttaşlar, ağaç kesimine karşı bir sosyal medya kampanyası başlatarak Barcelona'ya 'Limak'ı durdur, doğayı kurtar' çağrısı yaptı.
30 Temmuz 2023

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye), Akbelen Ormanı'nda kömür madeni için ağaç kıyımı yapan Limak Holding'in patronu Ebru Özdemir'i mütevelli heyeti üyeliğinden çıkardığını duyurdu. Bu karar, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'nin Akbelen Ormanı'nda ağaç kıyımına başlaması ve bölgedeki İkizköy direnişçilerine jandarmanın müdahale etmesi sonrasında geldi. WWF-Türkiye, Özdemir ve Limak Holding'le herhangi bir fon ilişkisinde bulunmadığını belirtti.
31 Temmuz 2023
İşaretlediklerim