Cemalettin Küçük, Kışladağ-Eşme-Uşak bölgesinde altın madenciliğinin çevresel yıkıma yol açtığını ve yerel halkın zorunlu göçe tabi tutulduğunu belirtiyor. Altın Madencileri Derneği'nin 'sorumlu altın işletmeciliği' etkinliği düzenleyeceği duyurulurken, bölgedeki madencilik faaliyetlerinin su kaynaklarını kirlettiği ve tarım alanlarını yok ettiği vurgulanıyor. Yerel halk, bu duruma karşı direniş gösteriyor ve seslerinin duyulmasını istiyor.
15 Mayıs 2024

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin direnişi devam ederken, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir'in WWF-Türkiye Mütevelli Heyeti üyesi olduğu ortaya çıktı. Bu durum tepki çekti ve WWF-Türkiye, Özdemir'in üyelikten ayrılma işlemlerini başlattığını duyurdu. Vakıf, maden sahası açma faaliyetlerinin acilen sona erdirilmesi için yetkililerden taleplerini dile getireceğini belirtti.
28 Temmuz 2023

Muğla'nın Milas ilçesindeki İkizköy sakinleri, Işıkdere mevkiindeki kömür madeni projesi için yapılan çalışmaların 4 bin yıllık tarihi eserleri yok ettiğini iddia ederek YK Enerji hakkında suç duyurusunda bulundu. İkizköy halkı, daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Muğla 3. İdare Mahkemesine başvurmuş, ancak herhangi bir yanıt alamamıştı. Avukat İsmail Hakkı Atal, yasaların ve uluslararası sözleşmelerin ihlal edildiğini belirtti. Yargı süreci devam ederken, şirketin arkeolojik bölgeyi kepçelerle kazdığı ve İkizköylülerin bu durumu jandarmaya ve savcılığa taşıdığı bildirildi.
7 Ocak 2023

Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi sakinleri, yargı süreci devam ederken başlanan çimento fabrikası yapımına karşı çıkarak yolu kapattı ve iş makinesinin geçişini engelledi. Yöre halkı, sahur ve iftarlarını yol kenarında yaparak direnişlerini sürdürdüğünü belirtti. Menteşe Belediyesi'nin zeytinlik alana çimento fabrikası yapılması için verdiği ruhsat ve ÇED raporu çevreci dernekler ve mimarlar odası tarafından şaibeli bulundu. Hukuki süreç devam ederken fabrika için malzeme taşıyan kamyonlar, köylüler tarafından engellendi.
4 Nisan 2023

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de, Limak Holding ve IC Holding ortaklığındaki YK Enerji tarafından işletilen kömür madeni nedeniyle köy halkı üç gündür su kesintisi yaşıyor. Köylüler, maden şirketinin suyun öncelikli kullanım hakkına sahip olduğunu belirterek, hayvanlarının, çocuklarının ve yaşlılarının susuz kaldığını ifade ediyor. Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) ve Devlet Su İşleri (DSİ) gibi yetkililerden çözüm bekleyen köylüler, sorunun giderilmediğini ve şirketin su deposunun patladığı ve tamir edilmediği için suların kesik olduğunu belirtiyor.
29 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muğla Milas ilçesindeki Akbelen Ormanları çevresinde yer alan tarım arazilerinin kamulaştırılmasına dair verdiği kararı iki gün sonra iptal etti. İlk kararda 'acil kamulaştırma' ifadesi kullanılırken, iptal kararıyla birlikte bu aciliyetin Muğla belediye seçimleriyle ilişkili olduğu ima edildi. Taha Akyol, bu durumun cumhurbaşkanlığı sistemine dair genel bir değerlendirme yaparak, seçim kazanma hırsının kamu yararı kavramını nasıl etkileyebileceğini ele alıyor.
15 Mart 2024

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, Anagold Madencilik temsilcilerini dinledi. Anagold Hukuk Direktörü Cem Aktolga, facia günü çatlakların tespit edildiğini ve jeoteknik mühendisinin heyelandan önce uyarılarda bulunduğunu belirtti. Toprak kaymasında kaybolan işçilerin cenazelerine ulaşılmaya devam ediliyor. Komisyon toplantısında tansiyon yükseldi ve milletvekilleri Anagold yetkililerine sorular yöneltti.
4 Haziran 2024

Çorum’un Dodurga ilçesindeki Alpagut Linyit Kömür işletmesinde çalışan 88 işçi, sendikalı oldukları için işten çıkarılmaya çalışıldıklarını belirterek yer altında eylem başlattı. İşçiler, yan haklarının verilmemesi ve sendikal baskılar nedeniyle bu eylemi gerçekleştirdiklerini ifade etti. İşveren şirket Yel Enerji Elektrik Üretim Sanayi A.Ş. henüz bir açıklama yapmadı. İşçilerin aileleri de alana gelerek yer altındaki yakınlarını beklemeye başladı.
23 Mayıs 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası oluşan enkazın bertarafı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratları, atıl durumdaki açık maden sahalarını inceledi. Bölgedeki 20 bin maden sahasının kapasitesi değerlendirildi ve uygun sahaların listesi hazırlandı. 4T Platformu Başkanı Ali Rıza Öner, enkazın maden sahalarına dökülmesinin devletin işini kolaylaştıracağını ifade etti.
18 Şubat 2023

Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi'nde, yapımı planlanan çimento fabrikasına karşı çıkan köylüler, sahur vakti jandarma tarafından gözaltına alındı. Gözaltı sırasında şiddet uygulandığı iddia edildi. Deştin Çevre Platformu Sözcüsü, jandarmanın şirketin koruması gibi davrandığını belirtti. Gözaltına alınan 11 kişiden iki genç serbest bırakıldı, geri kalanlar ise akşam saatlerinde adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı şartıyla serbest bırakıldı. Köylüler, yargı süreci devam ederken yürütmenin durdurulması kararını bekliyorlar.
8 Nisan 2023

Kaz Dağları'nda Kanadalı Alamos Gold ve Türkiye iştiraki Doğu Biga Madencilik tarafından yürütülen siyanürlü maden faaliyetleri, halkın protestolarına neden oldu. Şirketin genel müdürü, ruhsat yenileme işleminin geciktirilmesi durumunda Türkiye'nin milyarlarca dolar tazminat ödemek zorunda kalacağını belirtti. AKP iktidarı döneminde maden yasası 21 kez değiştirilerek şirketlere çeşitli kolaylıklar sağlandı. Erzincan İliç'teki Çöpler altın madeninde yaşanan siyanür sızıntısı sonucu 9 işçi toprak altında kaldı ve çevresel riskler arttı.
15 Şubat 2024

Gazeteci Murat Ağırel, Erzincan İliç'te bulunan Çöpler madeninin kapatılması gerektiğini belirterek, bu konuda iki yıl önce de uyarılarda bulunduğunu ifade etti. Madenin büyük bir tehdit oluşturduğunu ve yaşananların bir felaket değil, cinayet olduğunu vurguladı. Çeşitli siyasetçiler, bilim insanları ve uzmanlar da madenin tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunmuş, Yüksek Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük tehlikeleri on yıl önce öngörmüştü. Gazeteci İbrahim Gündüz ise bu konuyu 'Altın Ölüm' kitabında detaylandırdı.
17 Şubat 2024

Muğla'nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı'nda açılacak kömür ocağına karşı çıkan ve bu sebeple gözaltına alınan çevreci Deniz Gümüşel'e memleketi Milas'a giriş yasağı getirildi. Gümüşel, ağaç kesimini önlemek isterken 'görevi yaptırmamak için direnme' gerekçesiyle gözaltına alındı. Mahkemeye sevk edilen Gümüşel hakkında Milas Sulh Ceza Hakimliği, karakola giderek imza verme ve yurt dışına çıkma yasağı olarak adli kontrol kararı aldı. Ayrıca, Gümüşel hakkında 'Milas ilçe sınırlarına gidememe' kararı da verildi.
27 Temmuz 2023

CHP Zonguldak milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, İÇTAŞ-LİMAK ortaklığında olan YK Enerji'ye 1 milyar 14 milyon 331 bin 32 TL teşvik ödendiğini açıkladı. Bu teşvik, üretmedikleri ancak üretime hazır tuttukları elektrik kapasiteleri için yapılıyor. YK Enerji, Muğla Milas'ta Akbelen Ormanı'nda ağaç kıyımı yapmış ve bölgedeki İkizköy direnişçileri jandarmanın müdahalesine maruz kalmıştı. Yavuzyılmaz, bu teşvikin 'kapasite mekanizması' adı altında verildiğini belirtti.
30 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ağlatan sözleriyle tanınan AKP'li Bolu Belediye Meclisi üyesi Hacer Çınar, ekonomik zamlara tepki gösterdi. Çınar, sağlık işçilerinin geriye dönük haklarının ödenmesi konusunda bir basın açıklaması yaptı ve 'sabırlarının tükendiğini' belirtti. Çınar, ev kiralarının, vergi oranlarının ve temel ihtiyaç maliyetlerinin arttığını, altın ve döviz fiyatlarının fırladığını ve bu durumun işçilerin yaşamını zorlaştırdığını ifade etti.
21 Temmuz 2023

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de bulunan ve Bizans ile Roma dönemine ait arkeolojik SİT alanı, YK Enerji tarafından mahkeme süreci devam ederken dozerlerle yıkıldı. İkizköylüler ve avukatları, yasaların uygulanmadığını ve 4 bin yıllık tarihi bir bölgenin yok edildiğini belirtiyor. Arkeolojik kazılarda bulunan eserlerin bir kısmının taşındığı iddia edilirken, bölge halkı ve avukatları, yıkımın ve taşınmanın yasalara aykırı olduğunu ve yargı sürecinin ihlal edildiğini ifade ediyor. İkizköy Çevre Komitesi sözcüsü ve diğer köylüler, yaşananlara tepki göstererek, doğaya, tarihe ve kültüre saygısızlık yapıldığını ve vatan hainliği olarak nitelendiriyor.
3 Ocak 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan büyük bir çevre felaketi sonucu, 16 milyon ton siyanür ve sülfürik asitle kirlenmiş toprak bir dağı yıkarak bir vadiyi doldurdu ve 9 maden çalışanı hayatını kaybetti. Bu olayın ardından, olayı eleştiren gazeteci Deniz Zeyrek, yetkililerden gelen tepkileri ve mesajları alıyor. Yetkililer, yaşanan felaketin sorumluluğunu üstlenmek yerine, olayı sorgulayan gazetecilere saldırıyor. Bu durum, medya üzerindeki baskının ve çevre felaketlerinin yönetimindeki eksikliklerin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
17 Şubat 2024

Ankara Valiliği, Beypazarı'nda bulunan bir kömür madeninde göçük olduğunu ve 15 işçinin yaralandığını duyurdu. Yaralanan işçilerden üçü hastanede gözetim altına alındı. Göçüğün, maden ocağı sahasındaki toprak çöküntüsü ve oluşan hava basıncı sebebiyle meydana geldiği belirtildi.
5 Ekim 2023

AKP Milletvekili Tuğrul Türkeş, gazeteci Abdulkadir Selvi'nin Osman Kavala ve diğer Gezi tutuklularının tahliye edilebileceğini yazmasının ardından gelen tepkilere karşı çıktı. Türkeş, bu tepkilerin Osman Kavala'nın tahliye ihtimali ve Türkiye'nin uluslararası imajı ile ilgili olabileceğini öne sürdü. Ayrıca, Türkeş, konunun iç hukukla çözülmesinin bazı çevreleri rahatsız edip etmediğini sorguladı. Osman Kavala, AİHM'nin hak ihlali kararına rağmen 2 bin 376 gündür hapiste.
3 Mayıs 2024

Haluk Levent, Ahbap Derneği'nin deprem bölgesindeki yardım çalışmalarını sürdürdüğünü ve iktidar çevresinden organize saldırılarla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Dernek, geçtiğimiz günlerde AFAD'a bağış çağrısı yapmış ve rekor bağış toplamıştı. Levent, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Ahbap'ı yıpratmak için eski bilgileri yayma kararı alan bir ekibin olduğunu söyledi ve artık bu tür saldırılara cevap vermeyeceklerini, sadece yardım çalışmalarına odaklanacaklarını duyurdu.
17 Şubat 2023
İşaretlediklerim