Çin'in Hangcou şehrinde yaşayan 64 yaşındaki Vang Yüncuan, 1983'te izni olmadan evlatlık verilen kızını arıyor. Eşi 1981'de müebbet hapis cezasına çarptırıldıktan sonra aile büyükleri tarafından kızı başka bir aileye verilmiş. Vang, eşinin 2022'de ölmeden önceki son dileğinin kızlarını bulmak olduğunu ve bulunması halinde kızına 138 bin dolarlık miras bırakacağını belirtiyor. Kızının DNA örneğini ve diğer ipuçlarını güvenlik güçlerine sunmuş durumda.
8 Temmuz 2023

Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere getirilen yüzde 40 ek Gümrük Vergisi, benzinli ve hibrit otomobiller için de uygulanacak. 7 Temmuz 2024'te yürürlüğe girecek olan bu uygulama, Çinli otomobillerin fiyatlarını en az 500 bin TL artıracak. Yeni vergi düzenlemesi, motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları ile bunların aksam, parça ve aksesuarlarını kapsayacak.
9 Haziran 2024

Çin'in Heilongjiang eyaletindeki bir okulun spor salonunun çatısı çöktü ve 11 kişi hayatını kaybetti. Çökme esnasında salonda 19 kişi bulunuyordu. İlk soruşturmada, spor salonunun inşaatı sırasında çatıda yasa dışı şekilde perlit maddesi kullanıldığı tespit edildi. Bu maddenin yağmurlar esnasında suyu emdiği ve ağırlaşarak çatının çökmesine yol açtığı bildiriliyor.
24 Temmuz 2023

Çin'in başkenti Pekin'de 1961'den bu yana görülen en yüksek sıcaklık kaydedildi ve kırmızı alarm verildi. Art arda 10 gün 35 derecenin üzerinde seyreden sıcaklıkların daha da artması bekleniyor. 22 milyon nüfuslu şehirde savunmasız grupları korumak için acil durum önlemleri alınırken, işverenlere açık hava faaliyetlerini durdurmaları talimatı verildi. Aynı zamanda Çin'in güneyi geniş çaplı sellerle mücadele ediyor ve ülke birden fazla doğal afete maruz kalabilir uyarısı yapıldı.
7 Temmuz 2023

Anadolu Ajansı, Cumhuriyet'in 100. yılına özel olarak 100 yaşını aşmış 10 kadını fotoğrafladı. Bu kadınlar arasında Malatya'dan Fatma Göçer, Emine Yeşil, Güllü İçli, Hafi Can, Sultan Kaya ve Zeliha Boyraz, Eskişehir'den Elife Gündüz ve Meryem Şan, Ankara'dan Ümmügülsüm Gürsoy ve Erzurum'dan Aliye Göker bulunuyor. Kadınlar, fotoğraflar çekilirken Atatürk ve Cumhuriyet hakkındaki düşüncelerini ve anılarını paylaştılar.
27 Ekim 2023

Norveç'in Jomfruland Adası'nda, evinin bahçesinde kaybettiği altın küpeyi arayan bir aile, Viking dönemine ait olduğu düşünülen bir mezar parçası ve yuvarlak kemer tokası buldu. Uzmanlar, buluntuların 9'uncu yüzyılda yaşamış bir kadının cenazesine ait olduğunu değerlendiriyor. Aile, buldukları kalıntıları resmi makamlara teslim etti.
29 Eylül 2023

Eski milli futbolcu Gökhan Zan, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bölgede hala girilmemiş enkazlar olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarının yetersiz olduğunu belirtti. Zan, insanların artık sadece cesetlerini bulmayı umut ettiğini ve bu durumun onlara mutluluk vereceğini ifade etti. Ayrıca, enkaz altında kalanların yakınlarının, cesetlerin kepçelerle kaldırılacak molozlar arasında aranmasından endişe duyduğunu ve koordinasyon eksikliğinden şikayet ettiğini dile getirdi. Zan, insanların örf ve adetlerine göre son görevlerini yerine getirmek istediklerini vurguladı.
13 Şubat 2023

Çin'in Pekin kentindeki Xuanwu Hastanesi'nde nörologlar, 19 yaşındaki bir erkek hastada Alzheimer hastalığına ait bulgular tespit etti. Hafıza kaybı ve beynin hipokampüs bölgesinde küçülme gibi belirtiler gösteren hasta, literatüre 'en genç Alzheimer vakası' olarak kaydedildi. Bu durum, Alzheimer hastalığının genellikle yaşlılıkla ilişkilendirilmesine karşı yeni bir bakış açısı sunuyor ve genç Alzheimer vakaları hakkında daha fazla veri toplanması gerektiğini ortaya koyuyor.
19 Şubat 2023

Dünyanın en büyük müzelerinden biri olan British Museum, bazı eserlerin kaybolduğunu, çalındığını ya da zarar gördüğünü bildiren bir çalışanını işten çıkardı. Kaybolan eserler arasında altın, mücevherat ve yarı değerli taşlar bulunuyor. Müze, eserlerin çoğunluğunun depolarda saklandığını belirtti ve eserlerin geri alınması için elinden geleni yapacağını ifade etti. Müze ayrıca, işten atılan çalışana karşı hukuki olarak harekete geçileceğini açıkladı.
16 Ağustos 2023

Fas'ta meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem, 2 bin 12 kişinin hayatını kaybettiği ve birçok kenti etkileyen büyük bir yıkıma neden oldu. Deprem sonucunda, 12. yüzyılda Muvahhidler döneminde inşa edilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Mescid el-Azam caminin bir kısmı yıkıldı. Ayrıca, deprem Marakeş'i çevreleyen surların ve kentin Eskişehir bölgesindeki tarihi kırmızı evlerin bir kısmının da çökmesine neden oldu.
10 Eylül 2023

CHP'nin tanıtım ve halkla ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcısı Aysun Bankoğlu, partinin 100. yıl etkinliklerini anlattı. Etkinliklerin 8, 9 ve 10 Eylül'de gerçekleştirileceğini belirtti. Etkinlikler kapsamında kısa film, belgesel ve görsel tanıtımların yanı sıra hatıra paralar ve pullar basıldı. Ayrıca, bir marş bestelendi ve partinin 100. yılı almanağı hazırlandı. Etkinliklerin ilk günü genel merkezde bir etkinlikle başlayacak, ikinci gün Anıtkabir ziyareti ve Anıtpark'ta bir buluşma etkinliği gerçekleştirilecek. Üçüncü gün ise Ankara'da 1923 ağaçtan oluşacak CHP 100. Yıl Hatıra Ormanı oluşturulacak.
7 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Diyarbakır'da ağır hasar gören ve en az 13 hayvanın mahsur kaldığı Galeria Sitesi'nin yıkımına başlandı. Yıkım öncesinde hayvanları kurtarma çabaları sonuçsuz kaldı ve hiçbir nakliye şirketi yıkım alanına araç yanaştırmayı kabul etmedi. Yıkım sırasında hayvanların kaçışı için fırsatlar yaratılmaya çalışıldı, ancak hayvanseverler ve HDP'li vekillerin girişimleriyle yıkım, içeride bir kedi tespit edilip kurtarılana kadar durduruldu.
22 Şubat 2023

MÖ 1. yüzyılda batan bir Roma gemisinin enkazında bulunan Antikythera mekanizması, dünyanın en eski analog bilgisayarı olarak kabul ediliyor. Bu cihaz, astronomik nesnelerin hareketlerini tahmin etmek ve önemli olayların planlanmasına yardımcı olmak için kullanılmış. Enkazdan çıkarılan diğer eserler arasında bronz ve mermer heykeller, sikkeler ve seramik parçaları bulunuyor. Bu keşif, modern arkeolojinin en önemli buluntularından biri olarak değerlendiriliyor.
8 Temmuz 2024

Beyoğlu Belediyesi'nin hukuki süreç devam ederken yıkımına devam ettiği eski Fransız Saint Joseph Yetimhanesi'nin bahçesinde kazı sırasında tarihi çini ve tuğlalar bulundu. Bulunan tarihi malzemeler, belediye ekipleri tarafından toprakla kapatıldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, yetimhanenin Tophane gençlerinin buluşma noktası olmasını istediğini belirtmiş, ancak hukuki sürecin tamamlanmasını beklemeden bahçedeki çalışmaların devam ettiği görüldü. Yetimhanenin 1868 yılında inşa edildiği ve İstanbul'un önemli yapılarının kartonpiyer kalıplarının da burada bulunduğu bilgisi verildi.
5 Ocak 2023

Ordu'nun Korgan ilçesine bağlı Absut Yaylası'nda hayvan otlatırken kaybolan 13 yaşındaki Emirhan D'nin cesedi bir gölette bulundu. Olay yerine gelen ekipler, sudan çıkardıkları cesedin Emirhan D'ye ait olduğunu belirledi. Çocuğun cenazesi, olay yerindeki incelemenin ardından Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi. Ordu Valiliği, Emirhan D'nin gölete düşmüş olabileceği ihtimali üzerine çalışmaların bu bölgede yoğunlaştırıldığını belirtti.
9 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 115 kişinin yaşamını yitirdiği Penta Park Sitesi davasında, müteahhit Mesut Başkır ölenleri suçladı. Kahramanmaraş 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Başkır binaların depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol ettirmeyenlerin suçlu olduğunu savundu ve beraatini talep etti. Mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı kasım ayına erteledi.
12 Temmuz 2024

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Giza piramitlerinde, Keops Piramidi olarak da bilinen Kral Khufu Piramidi'nin içinde yeni bir gizli geçit bulundu. Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ahmed İsa tarafından duyurulan bu keşif, Piramitler Keşif Projesi kapsamında gerçekleştirilen kazılar sırasında ortaya çıktı. Mısırlı arkeolog Zahi Havvas, bu keşfin önemli bir uluslararası buluş olduğunu ve Kral Khufu'nun mezar odasına götürebileceğini düşündüklerini ifade etti. Keşif, yedi yıl süren kesintisiz bir çalışmanın sonucunda yapıldı ve Ocak 2023'te Nature ve NTD&E gibi uluslararası bilimsel dergilerde yayınlandı.
3 Mart 2023

Niğde'nin Selçuk Mahallesi'nde bulunan bir inşaatın asansör boşluğunda Cafer Erden (52) isimli bir erkeğin cesedi bulundu. Cesedi görenler durumu hemen polis ve sağlık ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen ekipler, Erden'in hayatını kaybettiğini tespit etti. Ceset, yapılan incelemenin ardından Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı.
14 Kasım 2023

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki 'İç Kale' de yapılan kazı çalışmalarında Erken Tunç Çağı'na ait yerleşim tabakalarına ulaşıldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Dr. Mehmet Kulaz başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında önemli bulgular elde edildi. Kazılar sonucunda, çanak çömlek parçalarının yüzde 6'sının İlk Tunç Çağı'na ait olduğu belirlendi. Ayrıca, bu yıl yapılan çalışmalarda İç Kale'deki büyük binanın hemen önünde İlk Tunç Çağı'na ait yerleşim tabakalarına ulaşıldı.
11 Ekim 2023

Konya Klasik Otomobilciler Derneği ve Meram Belediyesi tarafından organize edilen klasik otomobil sergisi açıldı. Sergi, otomobil, traktör ve motosikletlerden oluşan yaklaşık 100 araçlık bir koleksiyonu içeriyor ve üç gün boyunca 80 Binde Devr-i Alem Parkı'nda ziyaret edilebilecek. Dernek Başkanı Muammer Deveci ve Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, klasik araçların sadece teknolojik hatıralar olmadığını, aynı zamanda kendilerine özgü tasarımları, estetik çekicilikleri ve döneminin teknolojisinin müthiş birer örneği olduğunu belirtti.
29 Eylül 2023
İşaretlediklerim