11 Şubat'ta hayatını kaybeden eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Ankara'da düzenlenen cenaze töreninin ardından Devlet Mezarlığı'nda toprağa verildi. Cenaze namazına ve defin törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli gibi siyasi liderlerin yanı sıra çok sayıda siyasetçi, eski TBMM başkanları ve partililer katıldı.
14 Şubat 2023

Çanakkale'deki tarihi Gelibolu Yarımadası'nda nedeni henüz bilinmeyen bir orman yangını çıktı. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yangına havadan ve karadan müdahale ediyor. Yangın nedeniyle Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, kuzey hattındaki bazı alanları ziyaretlere kapattı. Yangına müdahale sırasında iki orman işçisi kaza geçirdi ve dumandan etkilenen bazı işçiler hastaneye kaldırıldı.
15 Ağustos 2024

6 Şubat'ta meydana gelen ve 31 bin 974 can kaybına yol açan Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda, Hatay'da birçok tarihi yapı hasar gördü veya yıkıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, yıkılan cami, kilise ve havraların ve diğer kültürel miras alanlarının hızla koruma altına alınması gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, Hatay'ın yeniden inşası için bu yapıların her bir parçasının önemli olduğunu vurguladı.
14 Şubat 2023

Çin'in başkenti Pekin'de bulunan Çangfıng Hastanesi'nin yataklı bölümünde çıkan yangında 29 kişi hayatını kaybetti. Yangın nedeniyle hastanenin doğu kanadı kapatıldı ve ayakta tedavi hizmetleri durduruldu. Hastanenin bağlı olduğu şirketin borsadaki hisse işlemleri de durduruldu. Yangın sırasında 71 hasta kurtarılarak tahliye edildi ve yangının çıkış sebebi henüz belirlenememiş olup soruşturma sürmektedir.
19 Nisan 2023

Kütahya'nın Aizanoi Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmaları sırasında, Afrodit ve Dionysos'a ait yeni heykel başları keşfedildi. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan antik kentteki kazılar Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından yürütülüyor. Kazı başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, bu sezon 100'ü aşkın heykel parçası bulduklarını ve bunlardan ikisinin Afrodit, üçünün ise Dionysos'a ait olduğunu belirtti. Heykellerin gövdeleri de birçok parça halinde bulunmuş durumda.
10 Aralık 2023

Tunceli'de yer alan Munzur Vadisi Milli Parkı'nda koruma altında olan yaban keçileri, parkın sarp kayalıklarında beslenirken fotoğraflandı. Yaklaşık 42 bin hektarlık bir alana sahip olan milli park, dağlık ve ormanlık alanlarla kaplı olup, avlanması yasak yaban keçilerine ev sahipliği yapıyor. İlkbaharın gelmesiyle birlikte yeşeren otlarla beslenen keçiler, insanları fark edince zirvelere tırmanarak gözden kayboldu.
22 Mart 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın çevresinde 23 askeri hava aracı ve 4 savaş gemisinin tespit edildiğini açıkladı. Bu araçlar Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'nde (ADIZ) uçarken, elektronik takip, devriye uçakları ve yer füze sistemleri tarafından izlendi. Bu gelişme, Çekya'nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı'nın Tayvan lideri ile telefon görüşmesi yapmasının ardından ve Çin'in bu görüşmeyi protesto etmesinin sonrasında gerçekleşti. Çin, Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görmekte ve 'tek Çin ilkesi' çerçevesinde Tayvan'ın uluslararası ilişkilerini sınırlamaya çalışmaktadır.
2 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Diyarbakır'da ağır hasar gören ve yıkım kararı alınan Galeria İş Merkezi'nde mahsur kalan 'Zena' isimli kedi, AFAD ekiplerinin ve askeri helikopterin yardımıyla kurtarıldı. Depremde Galeria Sitesi'nde 89 kişi hayatını kaybederken, 20 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Binada mahsur kalan diğer evcil hayvanlar için de kurtarma çalışmaları devam etmektedir.
22 Şubat 2023

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyeleri, Huawei'in teknoloji üssünü ziyaret etmek üzere Çin'e bir gezi düzenledi. Ancak, geziye katılan 12 kişiden sadece birinin elektronik mühendisi olduğu, diğerlerinin ise işletmeci ve farklı mesleklerden olduğu belirtildi. Bu durum, gezinin amacına uygun olup olmadığı konusunda soru işaretleri yarattı. Komisyonun bilişim ve iletişim konularında yeterince aktif olmadığı da vurgulandı.
18 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Saraçhane Arkeoloji Parkı'nda yürütülen kazı çalışmalarında, antik Yunan mitolojisinde çoban ve sürülerin tanrısı olarak bilinen Pan'a ait bir heykel bulundu. Heykelin 1700 yıllık olduğu düşünülüyor ve Roma dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. Heykelin yüksekliği 20 santimetre, genişliği 18 santimetre olarak ölçüldü ve sol kol ile gövde altı kısmının kırık olduğu belirlendi. Pan'ın mitolojideki önemi ve 'panik' kelimesine ilham kaynağı olması da açıklamada yer aldı.
2 Haziran 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'e ait 70 askeri hava aracı ve 11 savaş gemisinin Tayvan Boğazı'nda ve Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'nde (ADIZ) tespit edildiğini duyurdu. Çin Halk Kurtuluş Ordusu, 8 Nisan'da bölgede kapsamlı askeri tatbikat başlattığını açıklamıştı. Tayvan lideri Tsai'nin ABD'ye yaptığı ziyaretler ve bu ziyaretlerin ardından Çin'in ABD'ye ve aracılık eden kuruluşlara yaptırım uygulayacağını bildirmesi, iki ülke arasındaki gerilimi artırmıştır. Çin, 'Tek Çin' ilkesine dayanarak Tayvan'ın uluslararası alanda temsil edilmesine ve müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına karşı çıkıyor.
10 Nisan 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, bazı şehirlerde sokaklarda cenazelerin beklediği gözlemlendi. AFAD tarafından yapılan açıklamada, hayatını kaybeden vatandaşların kimliklendirilmesi ve naaşlarının yakınlarına teslim edilmesinin önemi vurgulandı. Kimliklendirilemeyen cenazeler, 24 saatlik bekleme süresinin ardından DNA, parmak izi örneği ve fotoğrafı alınarak defnedilecek. Ölü muayene işlemleri, naaşın bulunduğu yerdeki başsavcılıklar tarafından yapılacak ve naaşlar çevre illere gönderilmeyecek.
8 Şubat 2023

Çin Ulusal Göç İdaresi, Çinli acentelerin organizasyonundaki turist gruplarının büyük yolcu gemileriyle ülkeye girişlerinde vize talep edilmeyeceğini açıkladı. Bu muafiyet, geminin limandan ayrılış süresiyle sınırlı olacak ve 15 günü aşmayacak. Vizesiz giriş yapılabilecek liman şehirleri arasında Tiencin, Dalian, Çingdao, Şanghay, Lienyungang, Vıncou, Couşan, Şiamın, Guangcou, Şıncın, Beyhay, Haykou ve Sanya bulunuyor.
15 Mayıs 2024

Amerika Birleşik Devletleri, 50 yıl önce çalınıp New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi’nde sergilenen iki bronz heykeli Tayland’a iade etti. 'Altın Çocuk' ve 'Diz Çökmüş Kadın' adlı antik bronz heykeller Tayland Ulusal Müzesi’nde sergilenmeye başladı. 11’inci yüzyılda yapıldığı düşünülen eserlerin Hinduizm ve Budizm inanışının sembolleri olduğu belirtiliyor. Tayland hükümeti, 30’dan fazla tarihi eserin ülkeye iadesi için diplomatik görüşmelerini sürdürüyor.
29 Mayıs 2024

Dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinde müze ve ören yerlerini 1 milyon 111 bin 957 kişi ziyaret etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre en çok ziyaret edilen 10 müzenin ziyaretçi sayısı 482 bin 292’ye ulaştı. İzmir Efes, 129 bin 987 ziyaretçiyle en çok ziyaret edilen ören yeri oldu. Milli Saraylar Başkanlığına bağlı müzeler ise bayram tatilinde 245 bin 980 kişi tarafından ziyaret edildi.
24 Haziran 2024

İspanya'nın Carmona kentindeki bir antik Roma mezarında, 2 bin yıllık şarap bulundu. Bu keşif, şimdiye kadar sıvı halde bulunan en eski şarap olarak kabul ediliyor. Şarabın kimyasal analizleri Cordoba Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yapıldı ve bu keşif, Roma cenaze uygulamaları ve cinsiyet rollerine dair yeni bilgiler sunuyor. Ayrıca, antik şarabın bileşimi, eski koruma teknikleri ve tarımsal uygulamalar hakkında da önemli ipuçları veriyor.
23 Haziran 2024

British Museum, kaybolan 1500 eserin neredeyse yarısını kurtardığını duyurdu. Müzenin envanterinde eksiklikler olduğu ve 2000'e yakın değerli parçanın kaybolduğu açıklandı. Müzenin direktörü Hartwig Fischer, yaşanan olaylar nedeniyle istifa etti. Brezilyalı sanatçı Ile Sartuzi, müzeden antik para çalmasıyla gündeme geldi.
16 Temmuz 2024

Bingöl'de emekli inşaat mühendisi Mustafa Çolakoğlu, dedesinden kalan ve kentin işlek bir noktasında bulunan 63 yıllık bahçeli müstakil evini kedilere tahsis etti. Müteahhitlerin yüksek fiyat tekliflerine rağmen arsasını satmayı düşünmeyen Çolakoğlu, hayvansever arkadaşlarının da desteğiyle kedilerin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. 20 yıldır kedilere bakıyor ve pandemi döneminde de insanların bahçesine ev kedilerini bıraktığını belirtiyor. Çolakoğlu, maddi kazançtan ziyade bu durumdan mutluluk duyduğunu ve aile gibi oldukları kedileri terk edemeyeceğini ifade ediyor.
7 Kasım 2023

Çin'in nükleer güçle çalışan denizaltısı, Sarı Deniz'de düşman denizaltıları için kurulan bir tuzağa yakalanarak deniz dibinde mahsur kaldı ve 55 kişilik mürettebat hayatını kaybetti. İngiliz istihbaratının sızdırdığı iddia edilen bir rapora göre, denizaltı altı saat boyunca yüzeye çıkamadı ve bataryalarının tükenmesi ve oksijen sistemlerinin çalışmaması nedeniyle mürettebat oksijen yetmezliğinden hayatını kaybetti. Çin henüz olayı doğrulamadı ve İngiliz Kraliyet Donanması da konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
5 Ekim 2023

Marmara Denizi, İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak batan 'Batuhan A' adlı kargo gemisinin enkazında yapılan dalışta, kayıp altı kişiden birinin cesedi bulundu. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, 700'den fazla kişinin katılımıyla bölgede devam eden çalışmalarda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı dalgıçların 51 metre derinlikteki geminin enkazında bir personelin cesedine ulaştığını açıkladı. Cesedin, gemide aşçılık yapan 33 yaşındaki Zeynep Kılınç’a ait olduğu belirlendi. Gemi, kötü hava ve deniz şartları nedeniyle 15 Şubat'ta batmıştı.
17 Şubat 2024
İşaretlediklerim