Boeing'in CEO'su Dave Calhoun, 2024'ün sonunda görevinden ayrılacağını açıkladı. Bu haberin ardından, özellikle skandallar ve üretim standartlarıyla ilgili endişeler nedeniyle dalgalı bir seyir izleyen Boeing hisseleri yükselişe geçti. Calhoun'un istifasının duyurulduğu gün hisseler 179-181 dolar aralığında işlem görürken, sonrasında 196 dolara kadar çıktı ve şu an 191,4 dolar seviyesinde işlem görüyor. Boeing, son zamanlarda 737 Max uçaklarıyla ilgili sorunlar ve eski bir çalışanın ölümü gibi olaylarla gündemdeydi.
26 Mart 2024

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Boeing'in 787 Dreamliner model uçaklarında yapılan denetimlerin yeterliliği konusunda yeni bir soruşturma açtı. Bu soruşturma, Boeing'in Nisan ayında gönüllü olarak bazı uçaklarda yapılan denetimleri tamamlamadığını bildirmesi üzerine başlatıldı. Soruşturma, şirketin denetimleri tam olarak yerine getirip getirmediğini ve çalışanlarının uçak kayıtlarında sahtecilik yapıp yapmadığını araştırıyor. FAA, soruşturma süresince yolcu güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri alacağını belirtti.
7 Mayıs 2024

İskandinav Hava Yolları'na (SAS) ait Oslo-Malaga seferini yapan bir uçak, bir yolcunun yemeğinden fare çıkması nedeniyle Danimarka'nın Kopenhag kentine acil iniş yaptı. Uçuş ekibi durumu güvenlik riski olarak değerlendirerek kapsamlı bir kabin denetimi gerçekleştirdi. Yolcular başka bir uçakla Malaga'ya aktarıldı. SAS, bu tür olayların nadiren yaşandığını ve tedarikçileriyle birlikte tekrar yaşanmaması için önlemler aldıklarını belirtti.
20 Eylül 2024

Hindistan'ın Air India hava yolu şirketi, 23 Nisan'da Nagpur-Mumbai seferi sırasında bir kadın yolcunun akrep tarafından sokulduğunu açıkladı. Uçak Mumbai havaalanına indikten sonra kadın yolcu doktorlar tarafından tedavi edildi ve hastanede yapılan tedavinin ardından taburcu edildi. Uçak dezenfekte edildi ve akrep bulundu. Air India daha önce de 2019'da bir uçuşta yiyecekte hamam böceği ve 2018'de bir uçuşta business class bölümünde tahtakuruları vakalarıyla gündeme gelmişti.
7 Mayıs 2023

Boeing'in mevcut CEO'su Dave Calhoun, 2024 yılının sonunda görevinden ayrılacağını duyurdu. CEO'nun neden ayrılma kararı aldığı ve kimin yerine geçeceği henüz açıklanmadı. Bu duyuru, bir Boeing 737 Max uçağının acil çıkış kapısının kopması ve birçok havayolu şirketinin Boeing kullanımını askıya alması olaylarının ardından geldi. Ayrıca, Boeing'in üretim standartları hakkında endişelerini dile getiren eski bir çalışanın ölü bulunması ve şirket hakkında devam eden davalara dikkat çekildi.
25 Mart 2024

ABD merkezli havacılık şirketi Boeing, 2024 yılının ikinci çeyreğinde 1,44 milyar dolar net zarar ettiğini ve gelirinin yüzde 14,6 düştüğünü açıkladı. Şirketin geçen yılın aynı dönemine kıyasla gelirleri 16,86 milyar dolara geriledi. Ayrıca, Boeing CEO'su Dave Calhoun'un görevini 8 Ağustos itibarıyla Kelly Ortberg'e devredeceği duyuruldu. Bu gelişmeler, şirketin mali performansındaki düşüş ve yönetim değişikliği ile dikkat çekiyor.
31 Temmuz 2024

Nepal'in Pokhara bölgesinde Yeti Hava Yollarına ait bir yolcu uçağı düştü. Kazada, 68 yolcu yaşamını yitirdi. Uçakta iki bebek ve çeşitli ülkelerden 10 yabancı uyruklu kişi bulunuyordu. Nepal hükümeti kazanın soruşturulması için bir komite kurdu ve kaza nedeniyle ulusal yas ilan etti.
15 Ocak 2023

Güney Kore'de, Asiana Airlines'a ait bir uçakta 30'lu yaşlardaki bir erkek yolcu, yerden 250 metre yükseklikteyken uçağın kapısını açmaya çalıştı. Olay sonrasında uçak Daegu Havalimanı'na başarılı bir iniş yaptı. İnişin ardından bazı yolcuların bayıldığı ve solunum problemleri nedeniyle hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Zanlı, işten çıkarılma stresi yaşadığını ifade etti ve görgü tanıkları, kişinin uçaktan atlamaya çalıştığını belirtti.
27 Mayıs 2023

Boeing 737 Max uçaklarının üretim sürecinde ciddi güvenlik ihlalleri olduğunu iddia eden eski kalite denetçisi Joshua Dean, nefes darlığı şikayetiyle hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybetti. Dean, bu iddialarını Amerika Birleşik Devletleri Federal Havacılık İdaresi'ne (FAA) şikayet olarak sunmuştu. Boeing'in başka bir eski çalışanı John Barnett da benzer güvenlik ihlallerini dile getirdikten sonra ölü bulunmuştu. Barnett, üretim hattında standartların altında parçaların kullanıldığını ve acil durum oksijen sistemlerinde ciddi sorunlar olduğunu belirtmişti.
3 Mayıs 2024

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, hükümete ait Airbus A340 tipi uçaktaki arızanın tekrar etmesi üzerine Pasifik gezisini iptal etti ve tarifeli uçakla Almanya'ya dönmek zorunda kaldı. Baerbock'un uçağı, Avustralya, Yeni Zelanda ve Fiji Adaları'na gitmek üzere yola çıktıktan sonra Birleşik Arap Emirlikleri'nde yakıt ikmali yaptıktan sonra arıza yaptı ve Abu Dabi'ye zorunlu iniş yaptı. Alman hükümetinin uçakları, sık sık arızalanmakla gündeme geliyor.
15 Ağustos 2023

Avustralyalı pilot Jimmy Nicholson, Singapur Havayolları uçuşunda yaşanan türbülans olayını değerlendirerek, türbülansın en yoğun yaşanabileceği bölgeleri açıkladı. Nicholson, ekvator çevresindeki intertropikal yakınsama bölgesinin (ITCZ) yıl boyunca değiştiğini ve bu bölgede büyük kümülonimbus bulutlarının sıklıkla görüldüğünü belirtti. Ayrıca, Singapur Havayolları uçağının yaşadığı türbülansın ani bir düşüş değil, kontrollü bir iniş olduğunu vurguladı. Pilot, türbülansın genellikle ITCZ bölgesinde meydana geldiğini ve bu nedenle yolcuların emniyet kemerlerini bağlı tutmalarının önemini hatırlattı.
24 Mayıs 2024

İstanbul'da etkili olan fırtına ve kuvvetli yağış sonucunda meydana gelen olaylarda bir kişi hayatını kaybetti. İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçuşlar normal sürerken, İDO ve BUDO'nun toplam 17 seferi iptal edildi ve boğaz trafiği kapatıldı. Ekipler, su baskını, çatı uçması, ağaç devrilmesi gibi 148 olaya müdahale etti. Yakıt yüklü bir gemi karaya oturdu, mürettebatı tahliye edildi. Ayrıca, toprak kayması nedeniyle üç gecekondu boşaltıldı ve sakinleri güvenli yerlere yerleştirildi.
29 Kasım 2023

İzmir'in Selçuk ilçesinde özel bir şirkete ait eğitim uçağı, Efes Havaalanı yakınlarındaki boş araziye zorunlu iniş yaptı. Kalkıştan hemen sonra kısmi motor arızası nedeniyle havaalanına 950 metre mesafedeki bir alana iniş yaptı. Uçaktaki iki kişi hafif yaralandı ve hastanede tedavi edildikten sonra taburcu edildi.
28 Haziran 2023

Brezilya'da 58 yolcu ve dört mürettebatı taşıyan Voepass Hava Yolları'na ait ATR-72 tipi uçak, Vinhedo kentine düştü. Uçak, Parana eyaletindeki Cascavel'den Sao Paulo'nun Guarulhos kentine gidiyordu. Sao Paulo Eyalet İtfaiye Teşkilatı, kazayı doğruladı ve bölgeye yedi itfaiye ekibi sevk edildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, uçağın bir ağaç kümesine doğru hızla düştüğü ve sonrasında siyah dumanların yükseldiği görüldü.
9 Ağustos 2024

ABD havacılık ve uzay şirketi Boeing’in, Starliner mekiğiyle gerçekleştireceği ilk astronotlu uzay uçuş denemesi ikinci kez ertelendi. İçerisinde iki NASA pilotunun yer aldığı Starliner mekiği, fırlatma için geri sayımın yapıldığı anda bilgisayar sistemi tarafından durduruldu. Bilgisayarların geri sayımı neden iptal ettiği bilinmezken, fırlatış ikinci kez ertelendi. Starliner’ın ilk fırlatış denemesi ise 6 Mayıs’ta valf arızası nedeniyle ertelenmişti.
1 Haziran 2024

ValveTech, NASA'nın uzay misyonları için parça tedarikçisi olarak, Boeing Starliner roketinin ilk fırlatma denemesi öncesinde ciddi güvenlik uyarılarında bulundu. 6 Mayıs'ta teknik bir sorun nedeniyle iptal edilen fırlatmanın ardından, ValveTech başkanı Erin Faville, bir felaket riski nedeniyle ikinci bir fırlatma girişiminde bulunulmamasını önerdi. Ayrıca, bir ses kaydı üzerine yapılan incelemelerde, bir vananın sızıntı yaptığı ve kullanım ömrünü tamamlamış olabileceği belirlendi. Faville, NASA'ya güvenlik protokollerini artırma ve yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu.
13 Mayıs 2024

ABD'nin başkenti Washington D.C.'de yerel saatle 15:30 civarında büyük bir patlama sesi duyuldu ve bu durum paniğe neden oldu. Sosyal medya kullanıcıları patlamanın bir askeri tatbikatla ilgili olabileceğini öne sürdü. İçgüvenlik Bakanlığı ve Annapolis Acil Yönetim Ofisi, patlamanın Savunma Bakanlığına bağlı bir askeri uçuş sonucu ses sınırını aşan bir uçağın neden olduğunu açıkladı. Ayrıca, Tennessee'den Long Island'a gitmekte olan ve uçuşa yasak bölgeye giren bir Cessna tipi uçağın düştüğü ve F-16'ların süpersonik hızda acil müdahalede bulunduğu bildirildi.
5 Haziran 2023

Aksaray'ın Ortaköy ilçesinde İstanbul'dan kalkan ve motor arızası yaşayan bir sivil eğitim uçağı, Bozkır ve Sarıkaraman köyleri arasındaki bir arsaya düştü. Uçakta bulunan iki pilot Hakan Zengin ve Hakan Göktürk kazayı hafif yaralı olarak atlattı. Pilot Göktürk, motorun güç kaybı yaşaması üzerine planlı bir iniş yapmaya çalıştıklarını ancak ön tekerin bir çukura girerek takla atmalarına neden olduğunu belirtti.
7 Haziran 2023

Aydın'ın Didim ilçesinde orman yangınına müdahale eden bir yangın söndürme uçağı, Bafa Gölü'ne sert iniş yaparak battı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, uçağın henüz bilinmeyen bir nedenle kırıma uğradığını açıkladı. Uçaktaki üç görevlinin sağlıklı bir şekilde kurtarıldığı belirtildi.
14 Haziran 2024

ABD ordusu, Güney Carolina eyaletine bağlı Kuzey Charleston bölgesinde uçuş yapan deniz piyadelerine ait bir F-35 uçağının arıza vererek düştüğünü bildirdi. Pilotun paraşütle atlayarak kurtulduğu belirtildi. Düşen uçak için bölgede arama çalışmaları başlatıldı. Uçağın eğitim uçuşunda olduğu ve aynı eğitime katılan başka bir F-35’in güvenli şekilde hava üssüne döndüğü kaydedildi.
18 Eylül 2023
İşaretlediklerim