Halkların Demokratik Partisi (HDP), kapatma davasının ve sözlü savunmanın 14 Mayıs'taki seçimler sonrasına ertelenmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) ikinci kez başvurdu. Parti, daha önceki başvurusunun reddedilmesinin ardından, seçim gündemi nedeniyle eş genel başkanların ve parti kurullarının savunmaya odaklanmasının parti aleyhine sonuçlar doğuracağını belirtti. HDP, olası bir kapatma kararının seçimlere katılımı ve milletvekili adaylarının seçilme hakkını engelleyeceğini, bu durumun demokrasi için ağır sonuçlar doğuracağını ifade etti.
15 Mart 2023

Eski TBMM Başkanı ve AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç, seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunurken, MHP'li yetkililer anayasanın 78'inci maddesine göre seçimlerin sadece savaş durumunda ertelenebileceğini ve böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Arınç'ın bu görüşünün partiyi yansıtmadığını ifade etti. Muhalefet ise seçim erteleme ihtimaline karşı çıkarak, bunun ancak Meclis onayıyla ve savaş hali dışında yapılamayacağını, aksi takdirde darbe anlamına geleceğini dile getirdi. AKP içinde ise seçimlerin ertelenmesi ve yerel seçimlerle birleştirilmesi konusunda farklı görüşler olduğu ancak resmi bir açıklama yapılmadığı belirtiliyor.
19 Şubat 2023

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine 'köşesinden gereğini yapması' talimatını verdiğini canlı yayında açıkladıktan sonra, köşe yazısında bazı AKP'li vekillerin partiye zarar verdiğini ve Erdoğan'a yük olduğunu belirtti. Hakan, bu vekillerin konuşmalarının veya suskunluklarının partiye fayda sağlamadığını ifade etti ve AK Parti'nin önümüzdeki seçimlerde radikal bir yenilenmeye ihtiyaç duyduğunu yazdı.
31 Ocak 2023

Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat, AKP'nin seçimlere 65 gün kala cumhurbaşkanı yardımcılığı için Hakan Fidan, İbrahim Kalın ve Mehmet Şimşek isimlerini değerlendirdiğini yazdı. Fırat, iktidarın deprem sürecindeki eleştiriler nedeniyle düşen desteğini toparlamak ve muhalefetin aday belirsizliğini aşmasına karşılık olarak 'sürpriz hamleler' planladığını belirtti. Ayrıca, Hüda-Par’a kontenjan verilmesi ve Yeniden Refah Partisi ile uzlaşma sağlanması gibi ittifak stratejilerinin de gündemde olduğunu aktardı.
10 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye'de seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışılırken, AKP seçim sürecini yeniden düzenlemeye başladı. AKP içindeki bir yetkili, seçimlerin Mayıs veya Haziran'da yapılmasını beklediklerini ve Yüksek Seçim Kurulu'nun kararına uyacaklarını belirtti. Depremler sonrası seçim hazırlıklarının bir kenara bırakıldığı ve yeni bir aşamaya geçildiği ifade edildi. Seçim kampanyasında deprem bölgelerindeki inşa süreci ve AKP'nin tecrübesi vurgulanacak. Ayrıca, depremden etkilenen kentlere destek ve dönüş yardımları anlatılacak.
23 Şubat 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'u 'cinsiyetçi, faşist ve feminist' olarak nitelendirdi. Partinin genel başkan yardımcısı Doğan Aydal, Cumhur İttifakı'na katılmak için sundukları 30 maddelik talep listesinin kabul edildiğini belirtti. Bu talepler arasında 6284 sayılı kanunun kaldırılması da yer alıyordu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kanunun tartışmaya açık olmadığını ve varlığının önemli olduğunu ifade etti. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım ise Yeniden Refah Partisi ile ters düşecek bir durum olmadığını söyledi.
13 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in itirazı sonucu altılı masanın dağılmasına yol açtı. Ancak kısa süre sonra Akşener'in geri dönüşü ve Kılıçdaroğlu'nun adaylığı, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterilmesiyle kriz aşıldı. Bu durum, Türkiye'yi takip eden yabancı gazeteciler ve gözlemciler arasında şaşkınlık ve çeşitli yorumlara neden oldu.
7 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Anayasa Mahkemesi'ne atanan İrfan Fidan, mahkemenin başkanlığı için aday oldu. Fidan'ın adaylığı, mahkeme içinde ve iktidar yanlısı üyeler arasında rahatsızlık yarattı. Adalet Bakanlığı'nın bazı AYM üyelerini Fidan lehine ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor. AYM başkanlık seçimi, önemli dava süreçlerini, özellikle HDP'nin kapatılma davasını etkileyebilir.
31 Ocak 2023

İsmail Kılıçarslan, AK Parti'nin seçim beyannamesinin doğru bir şekilde kaleme alınmış olmasına rağmen, parti içinde 'Nasılsa Reis halleder' hastalığının yeniden nüksettiğini belirtiyor. Bu durum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üzerindeki yükün artmasına neden oluyor. Kılıçarslan, partinin kuruluş kodlarına ve samimiyete geri dönüş yapması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, seçimlerin algı çalışmaları ve sosyal medya üzerinden yürütülmesinin etkisiz olduğunu, gerçek başarının samimiyet ve gayretle mümkün olacağını ifade ediyor.
2 Mart 2024

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasaya göre ikinci defadan fazla cumhurbaşkanı seçilemeyeceğini belirterek, Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığına Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz dilekçesi sunacaklarını açıkladı. Erdoğan ve danışmanı Mehmet Uçum, 2017'deki anayasa değişikliği ile 'yeni sistem' getirildiğini ve bu nedenle 'kronometrenin sıfırlandığını' savunarak, Erdoğan'ın adaylığının önünde bir engel olmadığını ifade etmişlerdi. İYİ Parti'nin itirazı, Erdoğan'ın adaylığının yasal dayanağı ve anayasa yorumları üzerine devam eden tartışmaların bir parçası.
27 Mart 2023

DEVA Partisi üyesi Sadullah Ergin, CHP listesinden Ankara milletvekili adayı olarak gösterildiğinde, AKP dönemindeki Balyoz ve Ergenekon süreçlerinde Adalet Bakanı olarak görev yapması nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, eleştirilerin önyargılardan kaynaklandığını savundu. Ergin ise Gezi olayları sırasında AKP politikalarıyla ters düştüğünü, Ergenekon soruşturmalarının başlamasından önce Adalet Bakanı olduğunu ve Fethullah Gülen ile sınırlı bir temasının geçmişte olduğunu belirtti. Ayrıca, kendisine yönelik tepkileri saygıyla karşıladığını ve siyasi birlikteliği etkilemeye çalışan çevreler olduğunu ifade etti.
13 Nisan 2023

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın görev süresinin dolması üzerine yapılan başkanlık seçimini Arslan kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından üyeliğe atanan İrfan Fidan'ın adaylığına iktidar yanlısı üyelerin bile karşı çıktığı belirtilmişti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, muhalefetin 'Erdoğan'ın adayı kaybetti' şeklindeki yorumlarına karşı çıkarak, Anayasa Mahkemesi'nin bağımsız bir kurum olduğunu ve üyelerin hür iradeleriyle seçim yaptıklarını ifade etti.
4 Şubat 2023

Bir Anayasa Mahkemesi üyesinin iddiasına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP'nin Hazine yardımına konulan blokenin kaldırılması kararına oy veren AYM üyelerini telefonla arayarak, bu kararı nasıl verdiklerini sorguladı. AYM üyesi, Erdoğan'a kararın hukuki gerekçelerini açıkladığını belirtti. AYM, daha önce Yargıtay Başsavcılığı'nın iddiaları nedeniyle HDP'nin hesaplarına tedbir koymuş, ancak sonradan bu tedbirin kaldırılmasına karar vermişti. Üye, başlangıçta ciddi iddialar nedeniyle tedbir kararı aldıklarını, ancak sonradan terör örgütüne aktarım yapıldığına dair bir kanıt bulunmadığı için fikir değiştirdiklerini ifade etti.
30 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Denizli'de bir toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, 2017'de kabul edilen anayasa değişikliği ile Türkiye'nin yeni bir yönetim sistemine geçtiğini ve bu değişiklikle 'kronometrenin sıfırlandığını' belirtti. Bu durumun, kendisinin üçüncü defa cumhurbaşkanı adayı olmasının önünde bir engel teşkil etmediğini ifade etti. Erdoğan, muhalefetin oluşturduğu Altılı Masa'nın aday çıkaramaması ve kendi adaylığına yönelik eleştirilerine de değindi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum da Erdoğan'ın adaylığının önünde bir engel olmadığını savunan açıklamalarda bulunmuştu.
28 Ocak 2023

Türkiye'de yeni bir anayasa yapılması konusunda Meclis kulislerinde ve siyasi çevrelerde tartışmalar devam ediyor. Numan Kurtulmuş, Meclisin yeni bir anayasa yapma gücüne sahip olduğunu belirtirken, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, mevcut anayasaya bile uyulmadığını öne sürerek, yeni anayasa çalışmalarına şüpheyle yaklaşıyor. Özel, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi kararlarına uymadığını ve bu durumun yeni anayasa yapım sürecine gölge düşürdüğünü ifade ediyor.
25 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Meclis Genel Kurulu'ndaki oturumlara katılmayan AKP'li milletvekillerine yönelik eleştirilerde bulundu ve 'Aldığınız maaşlar haramdır' diyerek hakkını helal etmediğini söyledi. Bu vekillerin bir daha aday gösterilmeyeceği ifade edildi. AKP'de milletvekili listelerinin büyük ölçüde tamamlandığı ve Erdoğan'ın bayramdan sonra 40 ile ziyaret gerçekleştireceği belirtildi.
6 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararlarını eleştirerek, AYM'nin TİP Hatay milletvekili Can Atalay ile ilgili 'hak ihlali' kararını tanımayan ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmeden Yargıtay'a destek çıktı. Erdoğan, Yargıtay'ın da yüksek bir mahkeme olduğunu ve AYM'nin yanlışlar yaptığını belirtti. Ayrıca, teröristlerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının gecikmesi nedeniyle yurt dışına kaçtıklarını ve Türkiye'yi tehdit ettiklerini ifade etti.
10 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisinin üçüncü defa aday olamayacağı yönündeki iddialara yanıt vererek, siyasi rakiplerinin hukuk skandallarıyla kendisinin önünü kesmeye çalıştığını ifade etti. 'Altılı masa' liderlerinin ve HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın Erdoğan'ın adaylığının mümkün olmadığını belirtmelerinin ardından, Erdoğan bu açıklamaları eleştirerek, rakiplerinin kendisiyle siyasi arenada mücadele etmeye cesaret edemediklerini ve bahaneler üreterek engel olmaya çalıştıklarını savundu.
28 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, normal şartlarda 18 Haziran 2023'te yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinin 14 Mayıs'ta yapılması için çağrıda bulundu. Bu çağrı, kamuoyunda Erdoğan'ın yeniden aday olup olamayacağı ve hangi seçim kanunuyla gidileceği konusunda tartışmalara yol açtı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın çağrısının Meclis'e olan saygısından kaynaklandığını ve Meclis'in bu çağrıyı değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Uçum ayrıca, yeniden adaylık tartışmalarının hukuken anlamsız olduğunu savundu.
24 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçimler öncesinde anketlerde geride olduğu ve bu durumu lehine çevirmek için çeşitli müjdeler verdiği belirtiliyor. İktidar yanlısı gazeteci Cem Küçük, TV100'de yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın genel af ilan edebileceğini ve bu konunun AK Partili yetkililer arasında konuşulduğunu ifade etti. Küçük, Bağ-Kur ve SGK eşitlemesi gibi vaatlerin de bayrama kadar artarak devam edeceğini öne sürdü.
11 Nisan 2023
İşaretlediklerim