Gazeteci ve yazar Metin Münir, KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı ve 79 yaşında hayatını kaybetti. Münir, Turkish Daily News, BBC, London Times, Financial Times ve Sunday Times'ın Türkiye temsilciliğini yapmış, Güneş Gazetesi'nde genel yayın yönetmenliği ve birçok gazetede köşe yazarlığı yapmıştı. 2012 yılında Milliyet'teki işine son verilen Münir, 2015-2020 yılları arasında T24'te yazılarına devam etmişti.
24 Eylül 2023

Dünyanın en yaşlı insanı unvanına sahip olan 118 yaşındaki Fransız rahibe Lucile Randon, Fransa'nın Toulon kentindeki bir bakımevinde hayatını kaybetti. Rahibe Randon, 25 Nisan 2021'den itibaren bu unvanı taşıyordu ve 2021 yılının başında Covid-19'u atlatmıştı. Bakımevi yetkilileri, Rahibe Randon'un ölümüyle ilgili üzüntülerini dile getirirken, Randon'un uzun süredir ölümü arzuladığını belirttiler.
18 Ocak 2023

Ünlü sanatçı Haluk Bilginer, 'Kundakçı' isimli tiyatro oyununun ikinci perdesinde fenalaşarak hastaneye kaldırıldıktan sonra sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek sahneye geri döndü. 68 yaşındaki Bilginer'in tansiyon düşüklüğü yaşadığı ve gerekli testlerin ardından taburcu edildiği bildirildi. Doktorunun onayıyla Caddebostan Kültür Merkezi'nde tekrar sahne alan Bilginer için tedbir olarak ambulans hazır bekletildi. Bilginer, gazetecilere kalbinde bir sorun olmadığını ve kardiyolojik açıdan sınıfı geçtiğini ifade etti.
15 Mart 2023

Belçika'nın Nivelles kasabasında 16 yıl önce beş çocuğunu öldüren Geneviève Lhermitte, 'dayanılmaz psikolojik acılar' nedeniyle ötanazi hakkını kullanarak 28 Şubat'ta hayatına son verdi. 2007'de çocuklarını öldürdükten sonra yapılan psikiyatrik inceleme sonucunda ciddi zihinsel bozukluk içinde olduğu belirlenen Lhermitte, ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. 2019'da kapalı bir klinikte tedavi edilmesi koşuluyla tahliye edilen Lhermitte, hastalığının ilerlemesi üzerine ötanazi talebinde bulunmuş ve bu talep kabul edilmiştir.
2 Mart 2023

Kalipso müziğinin dünyaca ünlü ismi, aktör, yapımcı ve insan hakları aktivisti Harry Belafonte, 96 yaşında Manhattan'da kalp krizinden öldü. 1950'lerin çok yönlü müzisyenlerinden olan Belafonte, Hollywood'un ilk siyah rol modellerinden biri olarak da tanınıyordu. Emmy, Grammy, Oscar ve Tony ödüllerini kazanarak EGOT unvanına sahip oldu. Ayrıca, Martin Luther King Jr'ın yakın arkadaşı olarak insan hakları mücadelesinde aktif bir rol aldı ve sol görüşleriyle tanındı.
25 Nisan 2023

Ankara basınının önde gelen gazetecilerinden Bilal Çetin, İstanbul'da kanser tedavisi gördüğü Koç Üniversitesi Hastanesi'nde 65 yaşında hayatını kaybetti. Çeşitli gazetelerde muhabirlik, köşe yazarlığı ve Ankara temsilciliği yapmış olan Çetin, mesleğe 1979 yılında başlamış ve 'Hayali İhracatın Boyutları – Soygun' adlı bir kitabın yazarıydı. Ayrıca, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından ödüllendirilmiş bir gazeteciydi.
18 Aralık 2023

Cumhuriyet gazetesi yazarı ve PEN Türkiye üyesi Hikmet Altınkaynak, solunum ve kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 78 yaşında vefat etti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve PEN Türkiye, Altınkaynak için başsağlığı mesajları yayımladı. Gazetecilik ve edebiyat alanlarında uzun yıllar hizmet veren Altınkaynak, çeşitli gazetelerde yazıları yayımlanmış ve birçok derginin yöneticiliğini yapmıştır. Ayrıca Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak da çalışmıştır.
17 Şubat 2023

Fransa'nın başkenti Paris'te, hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarma planlarına karşı çıkan protestocular, lüks markalar grubu LVMH'nin genel merkezine girdi. Sendika lideri Fabien Villedieu, emeklilik sistemini finanse etmek için Cumhurbaşkanı Macron'un LVMH gibi yerlere bakması gerektiğini ifade etti. Paris polis şefi, protestocuların kapitalizmin sembollerine saldırabileceği konusunda uyarıda bulundu. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, göstericileri desteklediğini belirtti. LVMH'nin sahibi Bernard Arnault, hisselerin rekor seviyeye ulaştığı bir dönemde dünyanın en zengin insanı unvanını elinde bulunduruyor.
13 Nisan 2023

Fransa'da, Başbakan Elisabeth Borne'nin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören yasa tasarısını oylamadan geçirme kararı sonrası başkent Paris başta olmak üzere çeşitli kentlerde emeklilik reformu karşıtları gösteri düzenledi. Paris'te Concorde Meydanı'nda toplanan binlerce kişi ile polis arasında gergin anlar yaşandı ve göstericiler meydandan ara sokaklara dağıldı. Gösteriler sırasında 120 kişi gözaltına alındı ve Nantes, Lyon, Rennes gibi diğer kentlerde de gerginlikler yaşandığı bildirildi.
17 Mart 2023

2015 yılında Mersin'in Tarsus ilçesinde evine gitmek üzere bindiği minibüste kaçırılarak öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın hayatı film oluyor. Cinayet, Türkiye'deki kadın cinayetleri açısından dönüm noktası olmuş ve ülke genelinde protesto eylemlerine neden olmuştu. Filmin yönetmeni ve senaristi Seçil Çelebi ile yapımcısı Mahmut Şirin, filmin hazırlıklarının yakında başlayacağını belirtti. Film, Duru Film Yapım tarafından çekilecek.
5 Ekim 2023

Dünyaca ünlü İrlandalı şarkıcı ve aktivist Sinead O’Connor 56 yaşında hayatını kaybetti. 1980’li yıllarda şöhrete ulaşan O’Connor, en çok 1990’da çıkardığı 'Nothing Compares 2 U' şarkısıyla biliniyordu. 10 stüdyo albümü çıkaran ve siyasi ve sosyal görüşlerinde muhalif bir tavır takınan O’Connor, 2018’de İslam’ı kabul ederek Şuheda adını almıştı. Kariyerindeki en kayda değer olaylardan biri, Saturday Night Live programında Papa 2’nci John Paul’ün resmini yırtması ve Katolik Kilisesini protesto etmesiydi.
26 Temmuz 2023

Caz müziğinin öncü isimlerinden Ahmad Jamal, 92 yaşında prostat kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. 70 yıllık kariyeri boyunca birçok ödül kazanan ve caz müzisyenlerine esin kaynağı olan Jamal, bebop tarzının karmaşıklığına karşı sade bir piyano stili geliştirmişti. Miles Davis gibi efsanevi müzisyenler ondan ilham aldıklarını belirtmişlerdi. Jamal'ın ölüm haberini kızı Sumayah Jamal duyurdu.
17 Nisan 2023

76. Cannes Film Festivali, Maïwenn tarafından yönetilen ve başrolünde Johnny Depp'in yer aldığı 'Jeanne du Barry' filmiyle başladı. Festivalde, jüri başkanı Ruben Östlund'un yaklaşımı, Johnny Depp'in mahkeme sürecinden sonraki tepkiler, Brie Larson'ın festivalin anti-feminist geleneğiyle ilişkisi, Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, Fransa'daki emeklilik reformu protestolarının etkisi ve Martin Scorsese'nin 'Killers of the Flower Moon' filmi gibi konular merak ediliyor. Festivalin ilk gününde Hirokazu Kore-eda'nın 'Monster' ve Catherine Corsini'nin 'Le Retour' filmleri gösterilecek, Pedro Almodóvar'ın 'Strange Way of Life' filmi de özel gösterimle izleyiciyle buluşacak.
16 Mayıs 2023

Bu hafta Türkiye sinemalarında, Ridley Scott imzalı 'Napolyon' başta olmak üzere, farklı türlerde beş yeni film izleyici ile buluşuyor. 'Napolyon' filmi, ünlü Fransız liderin hayatını ve eşi Josephine ile ilişkisini ele alıyor. 'Kızıl Gökyüzü' yangın tehdidi altındaki bir grup arkadaşın hikayesini, 'Aybüke: Öğretmen Oldum Ben' ise terör saldırısında hayatını kaybeden genç bir öğretmenin hikayesini anlatıyor. 'Zina' adlı yerli korku filmi, para kazanma hırsıyla yola çıkan genç kadınların başına gelenleri konu alırken, 'Maşa ile Koca Ayı: Sonsuz Eğlence' ise çocuklara yönelik bir animasyon filmi olarak dikkat çekiyor.
24 Kasım 2023

2023 Cannes Film Festivali, 16-27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek ve açılışını Johnny Depp'in oynadığı 'Jeanne du Barry' filmi yapacak. Film, Fransa Kralı 15. Louis ve 'son kraliyet metresi' olarak bilinen Jeanne du Barry'nin ilişkisini konu alıyor. Bu film, Johnny Depp'in eski eşi Amber Heard ile yaşadığı yasal mücadeleden sonra çektiği ilk uzun metrajlı film olma özelliğini taşıyor ve Depp'in sinemaya dönüşünü simgeliyor. Filmin yönetmenliğini ve başrolünü Depp ile paylaşan Maïwenn üstleniyor.
6 Nisan 2023

Londra'da Royal Albert Hall'de Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler yararına düzenlenen yardım konserinde Britanyalı oyuncu Olivia Colman, Nazım Hikmet'in 'Yaşamaya Dair' şiirini İngilizce olarak okudu. Colman, 'The Crown', 'The Lobster', 'Fleabag' ve 'The Iron Lady' gibi yapımlarla tanınmaktadır. Şiirin okunduğu anlar, Gerçek Gündem yazarı Bahar Akpınar tarafından Twitter üzerinden paylaşıldı. Nazım Hikmet'in şiiri, yaşamın kıymeti ve ciddiyeti üzerine odaklanıyor ve insanın yaşama tutunmasını vurguluyor.
17 Nisan 2023

Türk sinema yazarı ve eleştirmeni Sungu Çapan, 76 yaşında hayatını kaybetti. Uzun süre Cumhuriyet gazetesinde yazılarıyla okurlarla buluşan Çapan, bir süredir hastanede tedavi görüyordu. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), Çapan'ın ölüm haberini sosyal medya üzerinden duyurdu. Çapan, Türk Sinematek Derneği'nin kuruluşunda da aktif rol almış ve çeşitli dergilerde sinema üzerine yazılar yazmıştı.
2 Nisan 2023

ABD'li oyuncu Angelina Jolie, yaklaşık 20 yıl boyunca Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde çalıştığını ve insan haklarına yönelik hedeflerinin olduğunu belirtti. Adaletin ve insan haklarının herkese eşit olmadığını, bazı kişilerin suçları için hesap vermediğini ifade etti. Jolie, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını ve BM'nin bu konudaki tutumunu eleştirerek, dünya liderlerinin bu suçlara ortak olduğunu söyledi. Ayrıca, BM görevini bırakacağını ve yerel kuruluşlarla doğrudan çalışacağını duyurdu.
23 Aralık 2023

81 yaşında olan gazeteci ve yazar Mehmet Barlas, uzun süredir tedavi gördüğü Şişli'deki özel bir hastanede hayatını kaybetti. Barlas'ın vefat haberini çalıştığı gazete Sabah, 'acı kaybımız' başlığıyla duyurdu.
1 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ünlü şair Nazım Hikmet Ran'ı vefatının 60. yılında Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda düzenlenecek bir etkinlikle anacak. Etkinlik, 3 Haziran Cumartesi günü saat 21:00'de başlayacak ve edebiyat, sinema, tiyatro, müzik dünyasından birçok sanatçının katılımıyla gerçekleşecek. İstanbullular, etkinliğe 'İstanbul Senin' uygulaması üzerinden kayıt yaptırarak ücretsiz katılabilecekler. Anma gecesinde, Yetkin Dikinciler anlatımı ve Ferhat Livaneli orkestrasının müzikleri eşliğinde, Nazım Hikmet'in şiirleri ve şarkıları seslendirilecek.
30 Mayıs 2023
İşaretlediklerim