Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Parlamentosu önünde toplanan süt üreticileri, ürünlerine adil fiyat talebiyle protesto düzenledi. Çiftçiler, iklim dönüşümünde önemli bir rol oynadıklarını ve adil bir ücret ödenmeden varlıklarını sürdüremeyeceklerini belirtti. Kent genelinde 250'den fazla traktörle yapılan protesto, otobüs seferlerinin aksamasına neden oldu. Brüksel Taşımacılık Şirketi, vatandaşların mağdur olmaması için metro ve trenlerin kullanılmasını tavsiye etti.
27 Mayıs 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, marketlerde satılan ürünlerin etiketlerinde 'tadında, lezzeti, keyfi, aromalı' gibi yanıltıcı ifadelerin kullanılmasını yasakladı. Bu kararla birlikte ürün etiketlerinde kullanılan ifadelere standart getirilmesi amaçlanıyor. Karara uymayan markalara cezai işlem uygulanacak. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek olan bu kararın uygulama takvimi henüz belirlenmedi.
14 Şubat 2024

Ticaret Bakanlığı, glütensiz ürünlerin kolay erişilebilirliğini sağlamak amacıyla bir tebliğ yayımladı. Bu tebliğe göre, şube sayısı 200’den fazla olan ve 250 metrekareden büyük satış alanına sahip zincir marketler, glütensiz un, tatlı ve tuzlu atıştırmalıklar gibi ürünleri bulundurmak zorunda. 400 metrekareden büyük şubelerde ise glütensiz ekmek, un, makarna gibi ürünlerin sürekli ve yeterli miktarda bulundurulması gerekiyor. Düzenleme, glüten intoleransı olan bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor ve bazı hükümleri 1 Haziran, bazıları ise 1 Eylül 2024'te yürürlüğe girecek.
5 Mart 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Elektronik Alkol Takip Sistemi’nin (EATS) devreye girmesiyle e-Devlet’ten Alkol Ticaret Platformu (ATİP) adıyla yeni bir hizmet başlatıldığını açıkladı. Yeni düzenleme, sahte ve yasadışı içki üretiminden kaynaklanan ölümleri engellemeyi amaçlıyor. Etil alkolün ülke içindeki sevkiyatına beyan zorunluluğu getirildi ve sistem, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’yle entegre edildi.
18 Temmuz 2024

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, 'Harika Kopenhag' turizm ofisi tarafından başlatılan 'CopenPay' girişimi, çevre dostu aktivitelere katılan turist ve yerel halkı ödüllendirmeyi amaçlıyor. Program kapsamında, 24 şirket ve kurumdan ücretsiz kano kiralama, kahve ve Danimarka pastası gibi ödüller sunuluyor. Ayrıca, toplu taşıma veya bisikletle kayak pistine gidenler ekstra kayak süresi kazanırken, gönüllü çalışanlar ücretsiz vejetaryen yemek veya müze girişleri gibi ödüller alabiliyor. Program, 11 Ağustos'a kadar devam edecek ve çevre dostu aktiviteleri teşvik etmeyi hedefliyor.
8 Temmuz 2024

Hollanda'nın Ede şehrinde bir kafede çok sayıda kişi rehin alındı. Polis, olayın terör amaçlı gerçekleştirilmediğini açıkladı. Güvenlik önlemleri kapsamında, bölgedeki yaklaşık 150 ev tedbir amaçlı boşaltıldı ve insanlar güvenli bir yere tahliye edildi. Sabah erken saatlerde üç rehine serbest bırakıldı, ancak olay devam ediyor.
30 Mart 2024

Norveç, çocuk ve gençlerin sağlığını korumak amacıyla abur cubur reklamlarını yasaklama kararı aldı. Bu yasak, şekerleme, dondurma ve gazlı içecekler gibi ürünleri kapsayacak ve 18 yaşına kadar gençleri de içerecek şekilde genişletilecek. Yasak, 2025 yıl sonuna kadar uygulamaya geçirilecek ve kuralları ihlal eden firmalara ağır cezalar verilecek. Norveç Sağlık Bakanı Yardımcısı, bu adımın sağlıksız yiyecek ve içeceklerin toplumdaki hastalıkların büyük bir bölümünü oluşturduğu gerekçesiyle alındığını belirtti.
9 Eylül 2024

Ortadoğu'da, İsrail'in Filistin'e saldırılarını desteklediği gerekçesiyle ABD'li içecek markalarının tüketimi azalırken, alkolsüz bira tüketimi artıyor. Carlsberg ve Beck's gibi bira üreticileri, bölgedeki alkolsüz bira talebinin arttığını belirtiyor. Suudi Arabistan'da da bu trend gözlemleniyor ve şirketler yeni pazarlarda büyüme fırsatları arıyor. Heineken'in alkolsüz birası Fayrouz'un satışlarındaki artışla birlikte, şirketin net karı yılın ilk yarısında yüzde 40 yükseldi.
20 Ağustos 2024

Yeni Zelanda hükümeti, gençler arasında artan elektronik sigara kullanımını endişe verici bulduğu için tek kullanımlık elektronik sigaraları yasaklama kararı aldı. Sağlık Bakan Yardımcısı Casey Castello, bu adımın reşit olmayanları elektronik sigara kullanımından korumayı amaçladığını belirtti. Yeni düzenleme ile 18 yaş altına elektronik sigara satan işletmelere 60 bin dolara kadar ceza uygulanabilecek. Ayrıca, elektronik sigaralarda çocuk güvenlik kilidi zorunluluğu ve ürün pazarlamasında çekici isimlerin kullanımı yasaklandı.
20 Mart 2024

Kanada'daki Dalhousie Üniversitesi araştırmacıları, 2018-2022 yılları arasında 84 ülkede yapılan plastik kirliliği denetimleri ve verilerini analiz etti. Science Advances dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, incelenen atıkların neredeyse yarısı hangi şirket tarafından üretildiği belirlenememişken, kaynağı belirlenen atıkların %11'i Coca Cola ve %5'i PepsiCo tarafından üretilmiş. Nestle, Danone ve Altria gibi diğer büyük şirketler de plastik kirliliğine katkıda bulunuyor.
1 Mayıs 2024

Hollanda'nın Amsterdam Belediyesi, Red Light District'teki genelevlerin kapanış saatlerini daha erken bir saate çekme kararından vazgeçti. Bu karar, bölgedeki gürültü ve karmaşayı azaltma amacıyla alınmıştı ancak seks işçileri ve esnaf tarafından güvenlik ve gelir kaybı gerekçeleriyle eleştirilmişti. Belediye, genelevlerin yeniden sabah 6'ya kadar açık kalmasına izin verdi ve ayrıca kentin güneyinde yeni bir 'erotik merkez' kurmayı planladığını duyurdu, ancak bu projenin yeri ve tamamlanma süresi henüz belirsiz.
25 Şubat 2024

Almanya'da marihuana kullanımını ve kenevir ekimini kısmen yasallaştıran yasa, Federal Meclis'in ardından Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi'nden de geçti. 1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan yasa, yetişkinlerin kişisel ihtiyaç için belli miktarlarda marihuana ekmesine ve bulundurmasına izin verecek. Ayrıca, ticari amaç gütmeyen kulüpler aracılığıyla marihuana satın alınabilecek. 18 yaşın altındakiler için marihuana satın alma ve tüketme yasağı devam edecek.
22 Mart 2024

Finlandiya'daki Loviisa Nükleer Enerji Santrali, reaktörlerinde Rusya yerine ABD merkezli Westinghouse şirketinden tedarik ettiği yakıtı kullanmaya başladı. Finlandiya kamu enerji şirketi Fortum, Westinghouse tarafından tedarik edilen ilk nükleer yakıtın santrale yüklendiğini açıkladı. Bu değişiklikle, Loviisa santraline güvenilir ve Batılı bir alternatif sağlandığı belirtildi. Finlandiya hükümeti, santralin 2050 sonuna kadar işletme lisansına sahip olduğunu ve Westinghouse ile yapılan anlaşmanın yakıt tedarikini garanti altına aldığını bildirdi.
2 Eylül 2024

Almanya, 1 Nisan itibariyle 18 yaş üstü kişilere halka açık yerlerde 25 grama kadar marihuana bulundurma ve hane başına en fazla üç bitki yetiştirme hakkı tanıyarak marihuana kullanımını kısmen yasallaştırdı. 1 Temmuz'dan itibaren 500'e kadar üyesi olan yetiştirici dernekleri veya sosyal kulüpler kurulabilecek. Polis sendikaları ve doktorlar, yeni düzenlemenin karaborsayı güçlendireceği, bağımlılık ve ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı konusunda endişelerini dile getiriyor.
1 Nisan 2024

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de hava kirliliğini kontrol altına almak amacıyla 1 Ocak 2025'e kadar havai fişeklerin üretimi, satışı ve kullanımı yasaklandı. Delhi Eyaleti Çevre Bakanı Gopal Rai, yasağın sıkı şekilde uygulanacağını ve tüm Delhi sakinlerinin kirlilikle mücadelede sorumluluk alması gerektiğini belirtti. Havai fişeklerin çevreye ve hayvanlara verdiği zararlar da vurgulandı.
9 Eylül 2024
İşaretlediklerim