Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası'nda aldığı hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın 'hak ihlali' başvurusunu Genel Kurul'a sevk etti. Can Atalay'ın avukatı Deniz Özen, AYM 2'nci bölümünün yerleşik içtihatlar gereği doğrudan ihlal kararı verebileceğini belirtti. AYM'nin bir takvim açıklayacağı ve bu takvim kapsamında genel kurulun bir karar vereceği belirtildi.
5 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında dört yıl sekiz aya kadar hapis cezası isteniyor. Erdoğan'ın avukatları, Kaftancıoğlu'nun 'Demokrasi yoluyla bir diktatörü bu ülkeden göndereceğiz' ifadesi nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştu. İstanbul Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame, asliye ceza mahkemesine gönderildi ve kabul edilirse Kaftancıoğlu hakim karşısına çıkacak. Kaftancıoğlu, Twitter üzerinden yaptığı yorumda, 'Yaptıklarımız yapacaklarımızın garantisidir ve sizler ne yaparsanız yapın Gİ-DE-CEK-Sİ-NİZ!' ifadelerini kullandı.
8 Mart 2023

İstanbul Başsavcılığı, gazeteci Can Ataklı hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla resen soruşturma başlattı. Soruşturma, Ataklı'nın, şehit Piyade Sözleşmeli Er Kemal Aslan'ın babası Mehmet Aslan'ın CHP'ye yönelik eleştirilerine verdiği tepki üzerine başlatıldı. Ataklı, Mehmet Aslan'ın açıklamalarına karşı sert bir dil kullanarak, cenaze töreninde mikrofonla konuşan şehit babasına 'Kimsin lan?' şeklinde tepki göstermiş ve bu sözleri nedeniyle sosyal medyada eleştirilmişti.
25 Aralık 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in cinayeti konusunda Saray ve MHP'nin sessiz kaldığını eleştirdi. Ayrıca, hapishanelerde haksız yere tutuklu olduğunu iddia ettiği kişilere değindi, devlette liyakatin yok edildiğini ve rüşvetçilerle mücadele edeceklerini belirtti. Altı farklı partinin demokrasi konusunda aynı felsefeyle hareket ettiğini, İstanbul'daki 'kumpas' iddiaları ve olası bir kayyum atanması durumunda sert tepki göstereceklerini ifade etti. Ayrıca, 2023 İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanacağı bir Türkiye vaadinde bulundu.
3 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi kararına uymama ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına itiraz edeceklerini belirtti. Avukatlar, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğunu ve yüksek yargı organları arasında üstünlük sıralaması olmadığını ifade ederek, Yargıtay'ın bu kararıyla yargıda kriz yarattığını ve Can Atalay'ın haklarının ihlal edildiğini savundu. Avukatlar, Anayasa Mahkemesi kararını uygulayacak bir mahkeme aradıklarını ve yargı krizinin çözümünün yargı organlarına ait olduğunu vurguladı.
14 Kasım 2023

Tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından iki defa hak ihlali kararı verilmesine rağmen, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay bu kararları tanımadı. Atalay'ın milletvekilliğinin düşürüleceği iddiaları üzerine, 57 baro başkanı TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a açık mektup yayınlayarak, Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulması gerektiğini ve aksi bir durumun Anayasa'nın ihlali olacağını belirtti. Mektupta, TBMM'de Can Atalay hakkındaki hükmün okunmaması yönünde bir irade beklediklerini ifade ettiler.
29 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem bölgelerinde ilan ettiği OHAL sonrasında, CHP'nin sivil toplum kuruluşları ve muhalefet belediyelerinin yardım çalışmalarını engellemeye yönelik adımlarını tanımadığını açıklamasının ardından, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu 'Gelsinler tutuklasınlar' diyerek meydan okudu. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Kılıçdaroğlu'nun bu tutumuna destek vererek, TİP üyelerinin ve gönüllülerinin de afetle mücadele ve dayanışma için seferber olduğunu belirtti. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş da Kılıçdaroğlu'na destek vermişti.
8 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Yargıtay'ın Gezi davasında beş sanığın cezasını onamasına tepki olarak Hatay'dan Ankara'ya yürüyeceklerini duyurdu. Yargıtay, Osman Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet, TİP'ten milletvekili seçilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku'nun 18'er yıllık hapis cezasını onadı. Baş, 1 Ekim günü Hatay'dan Ankara'ya doğru ilk adımını atacağını belirtti.
28 Eylül 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine yönelik 'sefil, haysiyet fukarası, namert, yüzsüz' gibi ifadeler kullanması üzerine açtığı hakaret davasını kazandı. Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik, kazanılan davayı sosyal medya üzerinden duyurdu. Ayrıca, Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'na karşı açtığı 500.000 liralık karşı davada mahkeme, Kılıçdaroğlu aleyhine 35.000 lira tazminata hükmetti. Kılıçdaroğlu'nun avukatı, bu kararı istinafa götüreceklerini ve mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
26 Aralık 2023

Ankara Barosu üyesi avukatlar, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını protesto etmek için Ankara Adliyesi'nden Yargıtay'a yürüdü. TBB Başkanı Erinç Sağkan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve bazı milletvekilleri avukatlara destek verdi. Sağkan, Anayasa'nın temel kavramlarını savunmanın önemini vurguladı ve Türkiye'nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olup olmadığına dair sorular sordu. Bu olaylar, AYM'nin Gezi Parkı davasından hüküm giyen Can Atalay'ın milletvekili seçilmesi sonrası yaşanan yargısal süreçlerle bağlantılıdır.
10 Kasım 2023

Gezi Parkı davasında mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ihlal kararını uygulamayan mahkeme, 28 çuval dava dosyasını Yargıtay’a yolladı. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak, AYM kararını uygulaması beklenen mahkeme, karar için topu Yargıtay’a atmıştı. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, mahkeme dosyasıyla ilgili 28 adet kelepçeli çuvalı İstanbul başsavcılığında görevli bir memurla Yargıtay’a yolladı.
2 Kasım 2023

Ankara Başsavcılığı, yeni yasama döneminde milletvekili seçilemeyenler arasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da bulunduğu kişilere ait 350 dosyayı işleme aldı. Kılıçdaroğlu'nun 18 dosyası, terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, kamu görevlisine hakaret ve iftira suçlarından oluşuyor. Eski milletvekillerinin ifadeleri alınacak ve yeterli delil bulunması durumunda dava açılacak.
20 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş'in cinayetinin aydınlatılacağını belirtti ve 'CHP ülkücüleri'ne adaleti getireceği sözünü verdi. Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Cinayetle ilgili 13 kişi tutuklandı, ancak tetikçi olduğu belirtilen Eray Özyağcı henüz yakalanmadı. Kılıçdaroğlu, CHP içinde ciddi sayıda ülkücü olduğunu ve partinin Sinan Ateş'in hakkını savunacağını ifade etti.
10 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Atalay hakkında verdiği iki hak ihlali kararının İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay tarafından tanınmaması sebebiyle AYM'ye üçüncü kez başvurdu. Yargıtay, AYM'nin kararını 'hukuki değeri olmadığı' gerekçesiyle tanımamıştı. Avukat Akçay Taşçı, üçüncü başvurunun, AYM kararlarının uygulanmamasıyla yeniden doğan ihlalleri içerdiğini belirtti.
11 Ocak 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, 'Özgürlük Yürüyüşü' sonrasında yaptığı konuşmada, sosyalist bir cumhuriyet kuracaklarını belirtti. Baş, bu yürüyüşün cezaevindeki Hatay milletvekili Can Atalay'ın özgürlüğü için düzenlendiğini ve haksızlığa, adaletsizliğe, baskıya ve zulme karşı olduklarını ifade etti. Ayrıca, Atalay'ın 'Saray'ın tutsağı' olduğunu ve adaletin Kaçak Saray'ın şubesine dönüştürüldüğünü iddia etti.
28 Ekim 2023

CHP, Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu TİP milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararlarına uymayan İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi hakkında harekete geçti. İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri için HSK'ye disiplin soruşturması açılması, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi üyeleri için ise Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'na görevden çekilme talebinde bulunuldu. CHP'nin dilekçelerinde, AYM kararlarının bağlayıcı olduğu ve siyasi nedenlerle uygulanmadığı vurgulandı.
5 Ocak 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında medya üzerindeki baskılara, tutuklu gazetecilere ve basın özgürlüğü ihlallerine değindi ancak bugün gözaltına alınan Ayşegül Arslan'ın adını anmadı. Kılıçdaroğlu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) bir ceza infaz aygıtına döndüğünü belirtti ve Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın neden hapse atıldığını sordu. Ancak, daha bugün gözaltına alınan Arslan'ın adını anmadı.
3 Ekim 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını uygulamayan mahkeme başkanı Mesut Özdemir, CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nun AYM kararını da uygulamayan heyetin üyesiymiş. AYM, Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak mahkeme başkanı Mesut Özdemir, bu kararı uygulamamıştı. Özdemir, daha önce de Enis Berberoğlu hakkındaki AYM kararının değerlendirmesine katılmış ve yeniden yargılama yapılmasına yer olmadığına hükmetmişti.
31 Ekim 2023

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'diktatör' dediği için yargılandığı davada beraat etti. Kaftancıoğlu, geçen yıl bir toplantıda 'Demokrasi yoluyla bir diktatörü bu ülkeden göndereceğiz' demişti. Savcı, bir önceki duruşmada Kaftancıoğlu'nun beraati yönünde mütalaa vermişti. Hakim, sözlerin hakaret olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek beraat kararı verdi.
26 Nisan 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Yargıtay arasındaki krizi 'darbe' olarak nitelendirmesine yanıt vererek, herhangi bir darbe söz konusu olmadığını belirtti. Tunç, yargıdaki krizi bir 'görüş farklılığı' olarak değerlendirdi ve bu tür anlaşmazlıkların TBMM'de çözülebileceğini ifade etti. Özel, Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını darbe olarak yorumlamıştı. Bu durum, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra milletvekili seçilen Can Atalay'ın durumuyla ilgili AYM'nin verdiği kararın ardından ortaya çıkmıştı.
13 Kasım 2023
İşaretlediklerim