MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan üç kişiden biri olan MHP'li avukat Serdar Öktem tutuklandı. Bu tutuklama ile birlikte olayla ilgili tutuklu sayısı 18'e yükseldi. Gözaltına alınan diğer isimler arasında Ülkü Ocakları genel başkan yardımcısı Emre Yüksel ve daha önce iki kez gözaltına alınıp serbest bırakılan Tolgahan Demirbaş da bulunuyor.
27 Ocak 2023

Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi, TİP milletvekili Can Atalay'ın avukatlarının, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına uymayan Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'nin kararına yaptığı itirazı inceledi ve itirazın kabul edilemez olduğuna karar verdi. Gerekçe olarak, 3'üncü Ceza Dairesi'nin kararının itiraz yolu açık olmaması gösterildi. Bu kararın ardından, kararın tebliğ işlemleri Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi tarafından yapılacak.
20 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi'nden Sera Kadıgil, Erkan Baş ve Ahmet Şık yeniden milletvekili olarak seçildi. Barış Atay meclise giremezken, Gezi Parkı davasında hüküm giymiş avukat Can Atalay Hatay'dan seçilerek TİP'in Meclis'teki koltuk sayısını korumasını sağladı. TİP, İstanbul'dan üç milletvekili çıkarırken, İzmir, Ankara, Muğla, Antalya, Mersin gibi şehirlerden vekil çıkaramadı.
15 Mayıs 2023

İstanbul Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız'ın seçim konvoyu sırasında yolu kapatan ve hasta taşıyan araca geçiş izni isteyen Cem Canbulat, 'siyasi parti faaliyetini zorla engellemek' suçlamasıyla tutuklanmıştı. Hakimlik, adli kontrolün yeterli olacağına karar vererek Canbulat'ı serbest bıraktı ve haftada bir gün imza atma şartı getirip yurtdışına çıkışını yasakladı. Canbulat, Metris Cezaevi'nde zor şartlarda kaldığını ve psikolojisinin bozulduğunu ifade etti.
20 Haziran 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve eski adalet bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına dolaylı yoldan eleştirilerde bulundu. Yazıcı, devlet erklerinin sorun çözmesi gerektiğini belirtirken, Gül yüksek yargı mercileri arasındaki çatışmanın endişe verici olduğunu ifade etti. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesi yönünde AYM'nin aldığı kararın uygulanmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması kararı sonrasında geldi.
8 Kasım 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını 'darbe' olarak değerlendirdi ve halkı bu 'kalkışmayı' bastırmaya çağırdı. AYM, hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönünde karar vermiş, ancak yerel mahkeme bu kararı uygulamak yerine Yargıtay'a yönlendirmişti. Yargıtay ise AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti. Özel, bu durumu cumhur ittifakı içindeki bir kriz olarak yorumladı ve CHP'nin bu 'darbeye' direnen herkesin arkasında olacağını belirtti.
9 Kasım 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nin eski İstanbul il başkanı Canan Kaftancıoğlu, vatandaşlara açtığı tüm davaları çekeceğini duyurdu. Kendisine açılan davaların hızla kabul edildiğini, ancak kendisinin açtığı davaların çoğunun reddedildiğini veya kabul edilenler için altı ay sonraya gün verildiğini belirtti. Kaftancıoğlu, kabul edilen davaların çoğunun, iktidarın kutuplaştırma ve hedef göstermelerinin etkisiyle hareket eden ve sonradan pişman olduklarını belirten vatandaşlar tarafından yapıldığını ifade etti.
17 Ekim 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, BirGün gazetesine yazdığı makalede, iktidarın uygulamalarından olumsuz etkilenen ve kendini yalnız hisseden vatandaşların yanında olacaklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu, çocukların ve gençlerin yanı sıra kadınlar, çalışanlar, çiftçiler, sanayiciler, şehit yakınları ve gaziler gibi toplumun farklı kesimlerine yönelik destek vaatlerinde bulundu. Ayrıca, uyuşturucu baronları ve yeraltı suç örgütleriyle mücadele edeceklerini ve özgürlüklerin önündeki engelleri kaldıracaklarını belirtti.
23 Nisan 2023

Demans hastası ve Kürt siyasetçi olan Aysel Tuğluk, 2012 tarihli bir soruşturma nedeniyle evinde gözaltına alındı ve Çağlayan adliyesine götürüldü. Hakkında daha önce 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan ifadesinin alınmasına yönelik yakalama kararı bulunan Tuğluk, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Kobani davasından yargılanan ve 10 yıllık hapis cezasının infazı sağlık nedeniyle bir yıl süreyle ertelenen Tuğluk, 27 Ekim'de Kocaeli Kandıra 1 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi'nden tahliye edilmişti.
8 Kasım 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan ve milletvekili adayı olmayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığı, yeni Meclis göreve başladığında sona erecek. Kılıçdaroğlu, 2002'den beri milletvekili olarak dokunulmazlık hakkına sahipti. 2016'da yapılan Anayasa değişikliği sonrası dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekillerinin eski dosyaları arasında Kılıçdaroğlu'nun da yaklaşık 60 fezlekesi bulunuyordu. DW Türkçe'nin haberine göre, Kılıçdaroğlu hakkında 'cumhurbaşkanına hakaret, tehdit ve iftira' iddiasıyla hazırlanan 16 fezleke bulunmakta ve bu fezlekeler dava haline getirilirse Kılıçdaroğlu mahkemeye çıkabilir.
30 Mayıs 2023

Ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen Osman Kavala, Yargıtay başsavcılığının Gezi Parkı davasıyla ilgili tebliğnamesinde hukuk ilkelerinin çiğnendiğini ve vahim iftiralar içerdiğini belirtti. Başsavcılık, Kavala'nın cezasının onanmasını isterken, Mücella Yapıcı'nın mahkumiyetinin bozulmasını talep etti. Kavala, 2017'den beri tutuklu ve Gezi Parkı eylemleri ile 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında suçlamalarla yargılanıyor. AİHM ve Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına rağmen serbest bırakılmadı ve Avrupa Konseyi Türkiye'ye karşı yaptırım prosedürü başlattı.
11 Temmuz 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, tahliye talebinde bulunmadığını ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun sadece mahkeme kararlarını uygulayacağını ifade ettiğini açıkladı. Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mahkeme kararlarını yok saydığını ve kendisine yönelik dört farklı tahliye kararının uygulanmadığını Twitter üzerinden paylaştı. Ayrıca, Erdoğan'ı mahkemelere ve hakimlere talimat vermekle suçladı ve kendisine yönelik 'terörist başı' ifadesini kullananlara tepki gösterdi.
26 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bir YouTube kanalında gençlerin sorularını yanıtlarken, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmamasını eleştirerek, haksızlık karşısında susmanın yanlış olduğunu belirtti. Kavala'nın 1912 gündür, Demirtaş'ın ise 4 Kasım 2016'dan bu yana tutuklu olduğu ve AİHM'nin her iki isimle ilgili Türkiye'ye yönelik ihlal kararları verdiği ancak Türkiye'nin bu kararları uygulamadığı bilgisi verildi.
25 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeleri, Kadıköy'de bir basın açıklaması yapmak isterken polis tarafından ablukaya alındı ve gözaltılar gerçekleşti. Olaya müdahale eden polis en az 40 kişiyi gözaltına aldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yaşananlar üzerine TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ı telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.
27 Şubat 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), TİP Milletvekili Can Atalay'ın tahliyesine hükmetmiş, ancak Yargıtay AYM'nin kararına uymayarak farklı bir karar vermişti. Atalay'ın avukatları durumu AYM'ye taşıdı ve AYM, Yargıtay'ın kararını hukuk dışı olarak nitelendirdi. AYM, kararlarının bağlayıcı olduğunu ve Anayasa'nın ilgili maddelerine aykırı hareket edildiğini belirtti. Ayrıca, Anayasa ve kanunların, AYM kararlarının bağlayıcılığını tartışma yetkisi vermediğini ve kamu makamlarının bu kararları yerine getirme yükümlülüğü altında olduğunu vurguladı.
26 Aralık 2023

Yargıtay, Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve sonrasında milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesine karar veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Yargıtay, AYM'nin yetki aşımı yaptığını ve kendisini süper temyiz mercii olarak gördüğünü iddia ediyor. Ayrıca, Yargıtay, AYM'nin kararlarının yargı organları üzerinde vesayet kurduğunu ve yüksek mahkemelerin kararlarını bozma eğiliminde olduğunu savunuyor. Yargıtay, AYM'nin bu tutumunun hukuki olmadığını ve yargısal aktivizm sonucu olduğunu belirtiyor.
8 Kasım 2023

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Olayla ilgili soruşturma kapsamında MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk ve iki özel harekat polisi dahil 10 kişi tutuklandı. MHP, cinayetle ilgili uzun süre sessiz kaldı ve taziye mesajı yayımlamadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden Devlet Bahçeli'ye yönelik eleştirilerde bulunarak, Bahçeli'nin mafya ile ilişkilendirilen kişilerle fotoğraf çektirmeye devam etmesi durumunda yanındaki gençlerin de bu yola teşvik edileceğini belirtti ve Bahçeli'yi sessizliğini bozmaya çağırdı.
6 Ocak 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında daha önce 15 kişi tutuklanmışken, dün sabah gözaltına alınan üç kişiden biri olan ve daha önce iki kez gözaltına alınıp serbest bırakılan Tolgahan Demirbaş ile Ülkü Ocakları genel başkan yardımcısı olduğu belirtilen Emre Yüksel tutuklandı. MHP'li avukat Serdar Öktem de gözaltına alınanlar arasında.
26 Ocak 2023

Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarlarının 'Hükümet istifa' sloganları sonrası MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Beşiktaş üyeliğinden istifa etmesi ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun taraftarları tehdit etmesi gündemdeyken, organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı bu sloganları 'ihanet' olarak nitelendirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çakıcı'ya üstü kapalı bir mesaj vererek, illegal oluşumların tehditlerine izin vermeyeceklerini ve herkesin olması gereken yere gideceğini belirtti.
27 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya karşı açtığı tazminat davasını kazandı. Soylu, 18 Kasım'daki bütçe görüşmelerinde Kılıçdaroğlu'nu 'kara para aklamak'la suçlamış ve hakaret etmişti. Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik aracılığıyla açılan dava sonucunda Soylu'nun 40 bin lira tazminat ödemesine karar verildi.
7 Eylül 2023
İşaretlediklerim