Uzun süredir iktidar yanlısı medya ve troller tarafından hedef gösterilen Ekşi Sözlük, BTK'nın kararıyla erişime kapatıldı. Erişim engeli kararı EngelliWeb tarafından duyuruldu ve Ekşi Sözlük yönetimi kararın ayrıntıları hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirtti. Hukukçu Yaman Akdeniz, erişim engelinin olası nedenleri olarak milli güvenlik, kamu düzeni, çocukların korunması ve MİT Kanunu'nu işaret etti. Platformun üst yöneticisi Başak Purut, BTK'ya ulaşamadıklarını ve kendilerine herhangi bir içerik kaldırma talebi veya bildiriminin gönderilmediğini ifade etti.
21 Şubat 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, Türkiye hükümetinin platform üzerinden bazı hesapların kapatılması taleplerini kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu. Türkiye'de mahkeme kararlarına dayanarak bazı içeriklerin erişime engellendiği, ancak hangi içeriklerin engellendiğinin açıklanmadığı belirtildi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesine göre engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Musk, Twitter'ın tamamen kısıtlanması ile bazı tweet'lere erişimin sınırlandırılması arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın kendisinin Twitter mesajlarını engelleme girişimine karşı çıkarak, tecrit uygulamalarının kaldırılması çağrısında bulundu. Demirtaş, cezaevinden avukatları ve yakınları aracılığıyla mesajlarını Twitter üzerinden paylaşmaya devam ediyor. Adalet Bakanı Bozdağ, Demirtaş'ın mesajlarını engellemek için uluslararası örnekleri incelediklerini belirtti. HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş da benzer bir tepki göstererek, hükümetin korkularını dile getirdi.
11 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar'a sosyal medya üzerinden yapılan bir paylaşıma yanıt olarak hukuki süreç başlatılacağını açıkladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun iletişim ekibinden Evren Barış Yavuz, Bayraktar ailesini İsrail'e jet yakıtı satmakla suçlayan bir paylaşım yaptı. Haluk Bayraktar, bu suçlamalara sert bir dille yanıt verdi ve İmamoğlu'nu eleştirdi. İBB, Bayraktar'ın iftira ve yalanlarla dolu paylaşımına karşı hukuki süreç başlatılacağını duyurdu.
10 Nisan 2024

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla gözaltına alındı. Paylaşımlarını tepkiler üzerine silen Ercan, Malatya başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında Elazığ'da gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Ercan, savcılık sorgusunun ardından yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
1 Mart 2023

Instagram fenomeni Merve Taşkın, 'müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek' suçlamasıyla yargılandığı duruşmaya mini etek giyerek katıldı. Kendisini ve paylaşımlarını savunan Taşkın, Instagram topluluk kurallarını ihlal etmediğini belirtti. Avukatı Feyza Altun, müvekkilinin beraatini talep etti ve Taşkın'ın paylaşımlarının alışveriş sitelerindeki iç çamaşırı görsellerinden farksız olduğunu savundu. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. Taşkın'ın duruşmaya katılım şekli sosyal medyada da gündem oldu.
12 Ocak 2023

CHP milletvekilleri Tuncay Özkan ve Ahmet Akın, Twitter'a getirilen erişim kısıtlaması hakkında bilgi almak üzere Bilgi Teknolojileri Kurulu'na (BTK) gittiler. Ancak, Özkan'ın Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlara göre, BTK'da bilgi verebilecek bir yetkili bulunamadı ve orada bulunan idari işlerden sorumlu daire başkanı da konu hakkında bilgi veremedi. Bu durum, 6 Şubat'ta meydana gelen ve büyük yıkıma yol açan depremler sonrasında Twitter'ın bilgi paylaşımı ve yardım organizasyonu için aktif olarak kullanıldığı bir dönemde gerçekleşti.
8 Şubat 2023

Galatasaray'ın eski teknik direktörü Fatih Terim, Instagram hesabından Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ile ilgili bir video paylaşıldığını ve bu paylaşımın kendi kontrolü dışında gerçekleştiğini belirtti. Paylaşılan videoda, Galatasaray'ın Fenerbahçe'yi 3-0 yendiği maçtan görüntüler ve Terim'in bir yorumu yer alıyordu. Terim, paylaşımın ardından hesabına yönelik bir müdahale olduğunu ve bu durumun kendisi tarafından yapılmadığını ifade etti.
6 Haziran 2023

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) verilerine göre, 2006'dan Mart 2024'e kadar Türkiye'de toplam 1 milyon 43 bin 312 web sitesi ve alan adı erişime engellendi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu dönemde 769 bin platform ve sayfaya erişimi engelledi. Son dönemde Instagram, Roblox, Read the Docs ve Wattpad gibi popüler platformlar da erişime kapatıldı. Türkiye'de erişim engellemeleri, özellikle 2024'te artış gösterdi ve bu durum ülke gündeminde önemli bir yer tutuyor.
9 Ağustos 2024

Ekşi Sözlük'e, iktidarın depremle ilgili ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle uygulanan erişim engeli, mahkeme kararıyla kaldırıldı. Platformun CEO'su Başak Purut, kararın kaldırıldığını Twitter üzerinden duyurdu. Karar, Ankara 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından alındı ve platform yönetimi kararın uygulanması için yetkililerle iletişime geçtiğini belirtti. Ancak, kararın duyurulmasından 15 saat sonra hala Ekşi Sözlük'e erişim sağlanamıyor.
3 Mart 2023

Instagram, kullanıcıları koruma amacıyla yayın kanallarında hakaret ve saldırganlık içeren bazı emojilerin kullanımını yasakladığını duyurdu. Kullanıcılar bu yasağın koruma sağlamadığını ve daha gelişmiş filtreleme yöntemlerinin kullanılması gerektiğini ifade ediyor. Yasaklanan emojiler arasında silah, patlıcan, muz, bıçak ve üç maymun bulunuyor. Bu sansür uygulaması, Instagram'ın Android için yayınladığı v288.0.0.0.1 kodlu güncelleme ile başlayacak, iOS için güncelleme hakkında ise henüz bilgi verilmedi.
9 Haziran 2023

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görseller tasarlayıp sosyal medyada paylaşmasının ardından İzmir'de gözaltına alındı ve 'Cumhurbaşkanına hakaret' ile 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edildi. Mahir Akkoyun adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından Akkoyun'a destek mesajı yayınlayarak, 'Hepimiz Mahir'iz' ifadesini kullandı.
7 Nisan 2023

Kocatepe Camisi'nde moda çekimi yapan yönetmen Bilal Kısa ve model Ezgi Cebeci, 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçundan soruşturma geçirdi ve adli kontrolle serbest bırakıldı. Kısa'nın sosyal medya hesabında yayımladığı fotoğraflar eleştirilere hedef oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın talebi üzerine, konuyla ilgili haberlere erişim engeli getirildi.
16 Ağustos 2023

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Audi A8 kullanması, devletin tasarruf politikaları bağlamında eleştirilere neden oldu. Ahmet Hakan, Erbaş'ın bu durumu açıklamakla yükümlü olduğunu belirtiyor çünkü bu durum, ekonomik politikalar, israf tartışmaları ve dini inandırıcılık gibi birçok önemli konuyu etkiliyor. Erbaş'ın suskunluğu, bu konuların daha da karmaşıklaşmasına yol açabilir ve AK Parti'nin imajını zedeleyebilir.
30 Nisan 2024

Avrupa Birliği (AB), Hamas'ın İsrail'e saldırılarının ardından yayılan dezenformasyon ve yasadışı içerikler nedeniyle Twitter'ın ardından Meta ve TikTok'un da AB kurallarına uyumuna ilişkin soruşturma başlattı. AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında, Meta ve TikTok platformlarına resmi bilgi talebi gönderdi. Yasaya göre söz konusu platformların yasadışı içeriğin yayılmasını ve dezenformasyonu önlemesi gerekiyor. Kural ihlalinde bulunan dijital platformlara küresel cirolarının yüzde 6'sına varacak seviyede para cezası söz konusu.
19 Ekim 2023

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) verilerine göre 2024 yılında toplam 1 milyon 43 bin erişim engeli kararı alındı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu yıl içinde 769 bin platform ve sayfaya erişimi engelledi. Özellikle Instagram, Roblox, Read the Docs ve Wattpad gibi popüler platformlara getirilen erişim yasakları dikkat çekti. Erişim yasakları, Türkiye'de internet özgürlüğü ve sansür konularında tartışmalara yol açtı.
9 Ağustos 2024

Ekşi Sözlük adlı popüler katılımcı sözlük platformuna erişim engeli getirilmesi, sosyal medyada geniş yankı buldu. Platformun Twitter hesabından ve üst yöneticisi Başak Purut tarafından erişim engeli kararının fark edildiği ve yetkililerden bilgi alınmaya çalışıldığı duyuruldu. İfade Özgürlüğü Derneği'nin projesi EngelliWeb, kararın 21 Şubat'ta alındığını açıkladı. Karar, sosyal medyada çeşitli tepkilere neden oldu; bazı kullanıcılar sansür olduğunu belirtirken, iktidar destekçileri ve troller tarafından kutlama yapıldığı görüldü.
21 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 2024 Olimpiyatları'nı izlemek için Paris'e gittiğinde Instagram'ın çalışmadığını belirtti. Özel, Türkiye'den gelen telefonların lanetlendiğini ve Instagram'ın Paris'te de çalışmadığını ifade etti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a erişim engelinin toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesine uyulmaması nedeniyle yapıldığını açıklamıştı. Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmelerde istenen sonucun alınamadığı belirtilmişti.
7 Ağustos 2024

6 Şubat'ta yaşanan büyük depremler sonrası, Emniyet Genel Müdürlüğü sosyal medyada provokatif paylaşımlar yaptığı tespit edilen 202 hesap yöneticisinden 18'ini gözaltına aldı, bunlardan 5'i tutuklandı. Ayrıca, depremzedelere yardım bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 24 internet sitesi kapatıldı ve vatandaşlardan para talep eden sahte sosyal medya hesapları ile kripto varlık cüzdan adresleriyle ilgili işlemler yapılarak cüzdanlar donduruldu.
8 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem bölgesini ziyareti sırasında olumsuz tepkilerin kamuoyuna yansımaması için Twitter'a erişim kısıtlaması getirildiğini iddia etti. İmamoğlu, sosyal medya ve internet iletişiminin kısıtlanmasını 'gerçeklerden korkmak ve zayıflık' olarak nitelendirdi ve Türkiye Cumhuriyeti'ni yönetenlerin özgüveni yüksek kişilerden oluşması gerektiğini belirtti. NetBlocks, Twitter'a erişimdeki sıkıntının kısıtlamadan kaynaklandığını bildirdi.
8 Şubat 2023
İşaretlediklerim