Avukat Feyza Altun, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda şeriat ile ilgili eleştirel bir yorum yapmıştır. Bir kullanıcının Farsça bir şiire yaptığı, 'Feyza hanıma şeriat atak gelmiş' yorumuna, Altun 'Şeriate s..kayım' şeklinde karşılık vermiştir. Bu paylaşımın ardından sosyal medyada hedef gösterilen Altun, paylaşımını silmiş ve 'Türkiye Cumhuriyeti laiktir laik kalacak' şeklinde yorumlar yapmıştır. Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı, Altun'un paylaşımını 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlamasıyla soruşturma kapsamında gözaltına alınmasına karar vermiştir.
19 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter'a Türkiye'den erişilememesinin teknik sorunlardan kaynaklandığını belirtti. Ancak siber güvenlik ve internet gözlemevi NetBlocks, yaşanan problemin Twitter'a uygulanan erişim kısıtlamasından kaynaklandığını bildirdi. 6 Şubat'taki depremler sonrası Twitter, bilgi alışverişi ve yardım organizasyonları için aktif olarak kullanılıyordu. Kullanıcılar, platforma yavaşlık yaşadıklarını ve bazılarının sadece VPN ile girebildiklerini ifade etti.
8 Şubat 2023

Instagram'ın Twitter'a benzer yeni bir metin tabanlı uygulama üzerinde çalıştığı ve bu uygulamanın sunum slaytlarının internete sızdırıldığı belirtiliyor. Sızan bilgilere göre, kullanıcılar Instagram bilgileriyle giriş yapabilecek ve 500 karaktere kadar metin gönderileri oluşturabilecekler. Uygulamanın ayarları, kullanıcıların kimlerin yanıt verebileceğini ve hesaplarından bahsedebileceğini kontrol etmelerine olanak tanıyacak. Ayrıca, uygulamanın Mastodon gibi diğer platformlarla uyumlu hale geleceği ifade ediliyor.
20 Mayıs 2023

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ve 'one minute' çıkışına atıfta bulunan paylaşımına tepki gösterdi. Karamollaoğlu, Erdoğan'a 'Tweet atma, ticareti kes.' şeklinde yanıt verdi. Erdoğan'ın paylaşımında, Türkiye'nin tarih boyunca mazlumlara sahip çıktığı ve Filistinli yiğitlere destek verdiği vurgulandı.
18 Mart 2024

Sosyal medya fenomenleri Alisya Bahar Candan ve Gülnihal Çiçek, 'suç gelirlerini aklama' iddiasıyla tutuklandı. İki kardeş ve bir diğer şüpheli Hacı İsrafil Sağlam, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve hakimlik sorguları sonucunda tutuklama kararı verildi. Soruşturma, daha önce bir suç örgütüne yönelik 'nitelikli dolandırıcılık' soruşturmasının devamı niteliğinde ve bu örgütün mağdurları dolandırdığı belirlendi.
16 Kasım 2023

Şair Ataol Behramoğlu, Twitter hesabından yaptığı ve tarihteki bazı liderlerin sonlarını anlatan bir paylaşım sonrası iktidara yakın medya kuruluşları ve sosyal medya trolleri tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tehdit içerdiği iddiasıyla hedef gösterildi. Yeni Şafak, A Haber ve Sabah gibi yayın organları ve bazı sosyal medya hesapları, Behramoğlu'nun tutuklanması çağrısında bulundu. Behramoğlu ise gelen tepkiler üzerine paylaşımını sildi ve ardından yaptığı yeni bir paylaşımda, yazdıklarının arkasında olduğunu ve kimsenin sonunun 14. Louis gibi olmasını istemediğini belirtti.
2 Mart 2023

Sosyal medya fenomeni Gizem Bağdaçiçek, müstehcen içerikli görüntüler paylaştığı iddiasıyla İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliği ekipleri tarafından gözaltına alındı. İhbar üzerine harekete geçen polisler, Bağdaçiçek hakkında 'müstehcenlik' suçundan işlem yaptıktan sonra onu adliyeye sevk etti.
7 Aralık 2023

Danıştay, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Nisan 2021'de yayınladığı ve halkın eylemler sırasında cep telefonuyla ses ve görüntü kaydetmesini engelleyen genelgesini iptal etti. Bu genelge, polislerin orantısız şiddet görüntülerinin artması üzerine çıkmış ve gazetecilik örgütleri tarafından eleştirilmişti. Diyarbakır Barosu tarafından paylaşılan kararda, iptalin haberleşme ve basın hürriyeti haklarının kanunla sınırlanması gerektiği gerekçesiyle yapıldığı belirtildi. Danıştay daha önce de bu genelgenin yürütmesini durdurma kararı almıştı.
8 Mayıs 2024

Sosyal medya fenomeni Merve Taşkın, Instagram hesabından müstehcen fotoğraflar paylaştığı iddiasıyla 'Müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek' suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası talebiyle yargılandı. İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında savcı, Taşkın'ın üzerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek beraatini talep etti. Mahkeme, Taşkın'ın beraatine karar verdi.
26 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımla halkı, iktidara ve iktidara yakın medya kuruluşlarını görmezden gelmeye çağırdı. Demirtaş, yandaş kanalları televizyondan silme, sosyal medya hesaplarını engelleme, sitelerine tıklamama ve iktidar yanlısı liderleri izlememe ve dinlememe gibi eylemleri önerdi. Mesajında, muhalefete odaklanılması gerektiğini ve 'RTE' olarak bilinen kişinin aslında var olmadığını ima eden bir ifade kullandı.
17 Nisan 2023

Siber dolandırıcılar, büyük şirketlerin ve toplumda itibarı olan kişilerin güvenilirliğini kullanarak vatandaşları tuzağa düşürmeye devam ediyor. Küçük bir yatırım ile büyük kâr vaadi sunan dolandırıcılar, yapay zekâ ile üretilmiş videolar ve taklit internet siteleri aracılığıyla insanları kandırıyorlar. Uzmanlar, sosyal medyada yapay zekâ ile cirit atan bu dolandırıcılara itibar edilmemesi ve bu tür hesapların engellenmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Şeref Oğuz, bu tür aldatıcı paylaşımlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
2 Ağustos 2024

Siyasal iletişimci Evren Barış Yavuz, Bayraktar ailesi ve Baykar şirketi hakkında sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşım nedeniyle 16 yıl bir ay hapis cezası talebiyle yargılanıyor. Yavuz, paylaşımının Bayraktar ailesi ve Baykar şirketiyle bir ilgisi olmadığını ve görselin bir iletişim hatası olduğunu belirtti. Haluk Bayraktar, Yavuz'un paylaşımına sert tepki gösterdi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi hukuki süreç başlatacağını duyurdu. Yavuz, yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak ve terör örgütü propagandası yapmak suçlamalarıyla tutuklandı.
4 Haziran 2024

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görsel tasarımlar yaparak sosyal medyada paylaştığı için İzmir'de gözaltına alındı. 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaları tasarladığı ve bu çıkartmaların market ürünleri üzerine yapıştırıldığı belirtildi. 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, herhangi bir adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Akkoyun, tasarımlarının siyasi düşüncelerini ifade etmek amacıyla yapıldığını ve hakaret etme kastının olmadığını ifade etti.
7 Nisan 2023

Sosyal medya fenomeni ve tasarımcı Eda Taşpınar, eski Sultanahmet Cezaevi'nin mescit olarak kullanılan bölümünde çektiği ve Instagram hesabından 'mutlu yıllar sevgililerim' notuyla paylaştığı fotoğraf nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan soruşturmaya tabi tutuldu. Taşpınar, ifadesinde çekim yerinin ibadethane olduğunu bilmediğini ve fotoğrafları korktuğu için kaldırdığını belirtti. Dini değerlere saygı duyduğunu ve böyle bir niyetinin olmadığını ifade etti. İfade işlemleri sonrasında adliyeden ayrıldı.
4 Ocak 2023

Eskişehir'de, TikTok kullanıcısı Ayşegül Didem Doğan, 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen bölgelerde AKP'ye oy veren afetzedelere hakaret içerikli ve provokatif bir video yayınladığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Eskişehir başsavcılığı tarafından 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla soruşturma başlatılan Doğan, adliyeye sevk edildi. Doğan'ın videosu, AKP'li hesaplar tarafından da paylaşılarak tutuklanması talep edildi.
17 Mayıs 2023

HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun talebiyle, partisi ve kendisi hakkında olumsuz içerikler içeren haber ve sosyal medya paylaşımlarına erişim engeli konuldu. Engellenen içerikler arasında Yapıcıoğlu'nun biyografisinin yer aldığı bir yazı da bulunuyor. Parti, Hizbullah ile ilişkilerini gösteren haberlerin yanı sıra, Yapıcıoğlu'nun altı yaşında evlendirilen bir kız çocuğu, Hizbullah'ın terör örgütü olmadığı ve Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili yaptığı açıklamaların yer aldığı biyografiye de erişim engeli getirtti.
31 Mart 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sosyal medya paylaşımları ve Borsa İstanbul'daki işlemlerinde bilgi suistimali ve dolandırıcılık yaptıkları şüphesiyle Eren Karamahmutoğlu ve Teyfik Kerem Akın isimli iki kişiye altı ay süreyle işlem yasağı uygulama kararı aldı. Bu karar, SPK Kanunu'nun ilgili maddeleri ve Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'ne dayanarak alındı.
15 Haziran 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremler sonrasında, arama kurtarma çalışmalarının ilk saatlerinde yetersiz kalması ve can kaybının artması üzerine, vatandaşlar yardım organizasyonları ve enkaz altındaki kişilerin yerlerini paylaşmak için Twitter gibi sosyal medya platformlarını kullanmaya başladı. Ancak, hükümetin Twitter'a erişimi kısıtlaması, vatandaşlar ve çeşitli kamuoyu temsilcileri tarafından sert bir şekilde eleştirildi. İnsanların yardım çağrılarını ve ihtiyaç listelerini paylaştığı, gönüllülerin koordinasyon sağladığı bu kritik dönemde, iletişim kanallarının kısıtlanması hayat kurtarma çabalarına zarar verebileceği ve anayasal bir hak olan haberleşme hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle tepki çekti.
8 Şubat 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Twitter arama kurtarma ve yardım faaliyetlerinde önemli bir rol oynarken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime kısıtlama getirilmişti. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, BTK'ya bilgi edinme hakkı kapsamında sorular sormuş ancak cevap alamamıştı. Akdeniz'in açtığı dava sonucunda, Ankara 15'inci İdare Mahkemesi BTK'nın işleminin iptaline karar verdi. Mahkeme, BTK'nın davranışını hukuka aykırı buldu.
20 Mart 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde Suriyeli bir şahsın Suriyeli bir çocuğu taciz ettiği iddiasıyla başlayan olaylar sonrası 63 sosyal medya hesabı hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Yerlikaya, sosyal medya platformu X üzerinden yaklaşık 79 bin hesaptan 343 bin paylaşım yapıldığını ve bu hesapların %37'sinin bot, %68'inin ise provokatif amaçlı olduğunu belirtti. Şüpheli tutuklanmış, olaylara karışan 67 kişi gözaltına alınmıştı.
1 Temmuz 2024
İşaretlediklerim