Irak Başbakanı Muhammed Sudani, Suriye ile Türkiye arasında uzlaşma ve diyalog zemini oluşturmaya çalıştıklarını açıkladı. Sudani, Suriye'nin güvenliğinin Irak'ın güvenliği ve istikrarı anlamına geldiğini belirtti. Ayrıca, Suudi Arabistan ve İran arasında yakınlık kurulmasında Irak'ın aktif bir rol üstlendiğini ve benzer bir rolü Türkiye ve Suriye arasında da üstlenmeye çalıştıklarını ifade etti. Sudani, Erdoğan ve Esad ile bu konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini ve yakında bazı adımlar atılacağını söyledi.
1 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, Türkiye'nin güvenlik, huzur ve refahını sağlama adımlarının kararlılıkla sürdürüleceği belirtildi. PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı yürütülen operasyonlar hakkında bilgi verildi. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve Suriyelilerin gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşü için uluslararası işbirliğinin önemi vurgulandı. Ayrıca, Rusya-Ukrayna savaşının bölgesel riskleri artırdığına dikkat çekildi.
8 Haziran 2023

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin Şam yönetimiyle diyalog arayışının çaresizlikten değil, olgunluktan kaynaklandığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilişkileri düzeltmek için mesajlarını sıklaştırmıştı. Esad, Türkiye'nin Suriye'deki askerlerini çekmesi ve teröre desteği bırakması şartıyla görüşebileceğini belirtmişti. Fidan, Sky News Arabia'ya verdiği röportajda, Türkiye'nin bölgedeki sorunları çözmek için her türlü diyaloğa açık olduğunu ifade etti.
24 Temmuz 2024

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Esad'a yaptığı barış çağrısının herhangi bir çaresizlik veya zayıflık göstergesi olmadığını vurguladı. Fidan, bu çağrının liderlik vizyonunun bir yansıması olduğunu ve Suriye'deki karmaşık durumun çözümü için önemli bir adım olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Suriye'deki muhaliflerle olan ilişkisini ve mülteci politikasını da ele aldı.
14 Temmuz 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 12 Şubat'ta planlanan Türkiye ziyareti, seçim takvimi nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi. Rus haber ajansı RIA'nın bildirdiğine göre, ziyaret Nisan sonuna kadar gerçekleşmeyecek. Hem Rusya'da Mart ayında devlet başkanlığı seçimleri hem de Türkiye'de Mart sonunda yerel seçimler yapılacak.
7 Şubat 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşından bu yana ilk defa işgal edilen Ukrayna topraklarındaki Mariupol kentini ziyaret etti. Kremlin'in açıklamasına göre Putin, Mariupol'de bir iş gezisinde bulundu. Rus devlet televizyonu, Putin'in kentte helikopterle tur attıktan sonra otomobiliyle dolaşarak halkla sohbet ettiğini yayınladı.
19 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esad ile barışmak istediklerini açıkladı ve bu talebi çeşitli açıklamalarında yineledi. Türkiye'nin Esad ile barışmak istemesinin iki temel nedeni var: Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın devlet kurma çabasını engellemek ve Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların bir kısmının geri dönüşünü sağlamak. Türkiye, Özgür Suriye Ordusu'nu (ÖSO) korumaya devam edecek ve ÖSO'nun Suriye Milli Ordusu içinde yer alabileceğini düşünüyor.
14 Temmuz 2024

Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Şeref Malkoç, Rusya ve Ukrayna'nın toplamda 1000 kişilik bir esir takası anlaşması üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Rusya ve Ukrayna İnsan Hakları Ombudsmanları, Ankara'da düzenlenen bir konferans sırasında bir araya gelerek listelerini paylaştılar. Türkiye, esir takası için İstanbul'da bir 'insani koridor' oluşturmaya hazır olduğunu belirtti. Putin ve Erdoğan'ın yaptığı telefon görüşmesinde de yaralı askerlerin takası konusu ele alındı.
17 Ocak 2023

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Rusya ziyareti sırasında, iki ülke liderleri Ukrayna krizinin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini vurgulayan bir ortak bildiri yayımladı. Bildiride, çatışmaların durdurulması ve sorunun diyalog yoluyla çözülmesi çağrısı yapıldı, ABD ve Batılı ülkelerin tavrı eleştirildi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin onay vermediği yaptırımlara karşı çıkıldı. Putin, barış görüşmelerinin devamı konusunda Batı ve Kiev'in hazır olmadığını belirtti.
22 Mart 2023

Mısır Devlet Başkanı Sisi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında uzun bir aradan sonra bir buluşma gerçekleşti. Bu buluşma, daha önce Temmuz ayında planlanmış ancak iptal edilmişti. Fatih Altaylı, bu buluşmanın 10 yıl gecikmeli olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin önemine vurgu yaparken, eğer muhalefetten biri bu ziyareti gerçekleştirmiş olsaydı, iktidar yanlısı basının ve AKP sözcülerinin tepkisinin nasıl olacağını sorguluyor.
15 Şubat 2024

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da yaptığı görüşmenin ardından Ermenistan ile barışın yakın olduğunu açıkladı. Aliyev, iki ülke arasında ortak bir anlayışın olduğunu ve sadece detayların ele alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Kazakistan'ın dışişleri bakanlarının bir araya geleceği bir toplantıya ev sahipliği yapma teklifini kabul etti. Geçmişte birçok ülke bu süreçte arabuluculuk yapmış ancak sonuç alınamamıştı.
23 Nisan 2024

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir dernek ziyaretinde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son 21 yılda Batı'nın Türkiye üzerindeki etkisini ortadan kaldırdığını ve Doğu ile Batı'yı birleştirdiğini savundu. Soylu, Erdoğan'ın Batı'nın Türkiye'deki vesayetini sona erdirdiğini ve Taksim'deki cami gibi projelerle Batı'nın Türkiye'ye yaptırmadığı şeyleri gerçekleştirdiğini belirtti. Ayrıca, 14 Mayıs akşamı Avrupa liderlerinin Erdoğan'ı arayacaklarını ve görüşme talebinde bulunacaklarını öne sürdü.
9 Mayıs 2023

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından yayımlanan bildiride, Suriye'deki nifak girişimlerine izin verilmeyeceği vurgulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Suriye'deki duruma dikkat çekildi ve iki halkın kadim dostluğunu hedef alan kışkırtmalara müsaade edilmeyeceği belirtildi. Ayrıca, Suriye topraklarının bölücü terörden arındırılmasının önemi vurgulandı.
25 Temmuz 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın davetiyle Türkiye'ye bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Ziyaret kapsamında Erdoğan ile baş başa görüşmeler yapılacak ve iki ülke heyetleri arasında da görüşmeler gerçekleştirilecek. Görüşmelerde, Ukrayna savaşı ve 17 Temmuz'da sona erecek olan tahıl koridoru anlaşmasının geleceği ele alınacak. Rusya'nın anlaşmayı uzatma konusunda isteksiz olduğu belirtiliyor.
6 Temmuz 2023

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, resmi bir ziyaret için Ankara'ya geldi. Esenboğa Havalimanı'nda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından karşılanan Sisi'nin ziyareti, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin güçlendirilmesi açısından önem taşıyor. Ziyaretin detayları ve görüşmelerin içeriği henüz açıklanmadı.
4 Eylül 2024

Britanya basını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in güvenlik gerekçesiyle gittiği yerlerde 'normal vatandaş' gibi davranan oyuncularla buluştuğunu iddia etti. 2019'da Erdoğan ve Putin'e dondurma satan kişinin daha önce de Putin'e dondurma sattığı ve bir hava yolu şirketinde hostes olduğu belirtiliyor. BBC Reality Check ekibi, yüz tanıma yazılımı kullanarak bu iddiaları araştırdı ve 2016 ve 2017'de Putin'in yanında görülen bir kadının partisine üye olduğunu, ancak 2022'deki iddianın yanlış olduğunu belirtti.
18 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Ankara'da bir araya gelerek iki ülke arasında 17 anlaşma imzaladı. Bu anlaşmaların çoğu ekonomi alanında olup, ticaret hacmini artırma ve enerji iş birliğini geliştirme hedeflerini içeriyor. Erdoğan, Mısır ile diyaloğun üst seviyede olduğunu ve iş birliğini daha da ileriye taşıyacaklarını belirtti. Sisi ise Erdoğan'ın şubattaki ziyaretinin ilişkileri ivme kazandırdığını ve birçok alanda ortak adımlar atma kararı aldıklarını ifade etti.
4 Eylül 2024

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye ve Suriye'nin uygun koşullar oluştuğu takdirde bakanlar düzeyinde bir araya gelebileceğini belirtti. Bu görüşme, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Henüz kesin bir tarih veya detay verilmemiş olsa da, bu açıklama iki ülke arasındaki diplomatik temasların artabileceğine işaret ediyor.
12 Ağustos 2024

Erdoğan, NATO zirvesi öncesinde ŞİÖ toplantısına katılmayı ve Putin ile yaptığı görüşmeyi ABD-NATO ile pazarlıklarda bir koz olarak kullanmak istiyor. NATO, Karadeniz ve Ortadoğu'daki varlığını artırmak için Türkiye'ye yeni görevler verecek. ABD, Türkiye'nin Suriye ile normalleşmesini istemiyor ve NATO'nun Ukrayna'ya yardımlarını artırması bekleniyor. Erdoğan iktidarının NATO'ya bağlılığı ve Türkiye'nin NATO içindeki önemi vurgulanıyor.
9 Temmuz 2024

Suriye yönetimi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriye ile ilişkileri yeniden düzeltme talebine, 2011 öncesi duruma dönülmesi şartıyla destek verdi. Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile ilişkilerin sağlam temeller üzerine inşa edilmesi gerektiğini ve yasadışı güçlerin Suriye topraklarından çekilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, terör örgütleriyle mücadele edilmesinin önemine dikkat çekildi. Suriye, ilişkilerin düzeltilmesi için samimi çaba gösteren ülkelere teşekkür etti.
13 Temmuz 2024
İşaretlediklerim