CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, polis memurlarından aldığı bilgilere dayanarak, emniyet ve jandarma yetkililerinin yedi şehirde personelden seçim sonuçlarını yazılı olarak kendilerine göndermelerini istediklerini öne sürdü. Bakan, Iğdır'da bir polis memurunun kendisine bu yönde talimat verildiğini belirten bir mesaj gönderdiğini ve benzer durumların Bitlis, Mardin, Adana, Muş, Kastamonu ve Diyarbakır'da da yaşandığını iddia etti. Bakan, yetkilileri Anayasa'yı ihlal etmekle ve suç işlemekle suçladı ve polis memurlarına kanunsuz emirlere uymamaları çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesinin düzenlediği 'Kürt Sorununda Çözüm ve Barış Konferansı'na gönderdiği mesajda, barış sürecinin muhatapları olarak PKK lideri Abdullah Öcalan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı gösterdi. Demirtaş, adil ve onurlu bir barışın kurulması gerektiğini, bu sürecin sadece iki şahsiyet tarafından çözülemeyeceğini ve Türkiye Büyük Millet Meclisi, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, akademisyenler, kadın hareketleri gibi toplumsal yapıların da sürece dahil olması gerektiğini vurguladı.
16 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Meclis Genel Kurulu'ndaki oturumlara katılmayan AKP'li milletvekillerine yönelik eleştirilerde bulundu ve 'Aldığınız maaşlar haramdır' diyerek hakkını helal etmediğini söyledi. Bu vekillerin bir daha aday gösterilmeyeceği ifade edildi. AKP'de milletvekili listelerinin büyük ölçüde tamamlandığı ve Erdoğan'ın bayramdan sonra 40 ile ziyaret gerçekleştireceği belirtildi.
6 Nisan 2023

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan fezlekeleri görüşecek. İki parti de komisyon toplantısına katılmama kararı aldı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, komisyonu ve kararlarını meşru görmeyerek toplantıya katılmayacaklarını açıkladı.
10 Ocak 2023

İYİ Parti tarafından, KYK yurtlarında meydana gelen asansör kazaları ve olası ihmallerin araştırılması için TBMM Genel Kurulu'na sunulan önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerge, KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda bir asansör kazasında Zeren Ertaş'ın hayatını kaybetmesi ve benzer asansör sorunlarının haberleri üzerine verildi. İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, KYK yurtlarında asansör denetimsizliği, barınma krizi ve can güvenliği sorunlarına dikkat çekti.
14 Kasım 2023

CHP, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti, Akbelen Ormanı'ndaki kömür madeni ve ağaç kesimine karşı TBMM'yi olağanüstü toplanmaya çağırdı. Köylüler, 2019'dan bu yana Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı mücadele ediyor. Muhalefet partileri, ormanlara zarar verecek hiçbir faaliyet ve eyleme izin verilmemesi gerektiğini belirtti. Meclis'in olağanüstü toplanabilmesi için 120 milletvekilinin imzası ve TBMM başkanının olumlu yanıtı gerekiyor.
2 Ağustos 2023

Mehmet Altan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini hızlandırma vaadini değerlendirdi. Altan, Türkiye'deki mevcut baskıcı rejimin değiştirilmesi gerektiğini savunarak, CHP'nin bu konuda samimi olup olmadığını sorguluyor. Ayrıca, CHP'nin kazandığı belediyelerde AB standartlarına uygun yönetim sergileyerek bu vaadini kanıtlayabileceğini belirtiyor. Altan, Türkiye'nin demokratikleşme sürecine odaklanması gerektiğini vurguluyor.
10 Haziran 2024

Murat Ağırel, Sinan Ateş cinayeti davasında ortaya atılan iddiaların ve yapılan paylaşımların davanın MHP ve Ülkü Ocakları'na yönelik bir kumpas olduğunu savunduğunu belirtti. Duruşmada tetikçi ve azmettiricinin ifadelerini reddetmesi ve yeni iddialar ortaya koyması dikkat çekti. Ağırel, bu tarz siyasi suikastların arkasında güçlü örgütlenmeler ve siyasi ayaklar olduğu için davadan pek bir sonuç beklemediğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin geçmişinden gelen 'derin' alışkanlıkların bu tür olaylarda etkili olduğunu vurguladı.
6 Temmuz 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), 10 Ekim 2015'te Ankara Garı önünde düzenlenen mitingde gerçekleşen ve 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıda ihmali bulunan kamu görevlileri hakkında yapılan bireysel başvuruları reddetti. Avukatlar, AYM'nin kararını dayanaktan yoksun ve kabul edilemez buldu. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri, katliamda sorumluluğu olan emniyet amirleri hakkında ceza soruşturması başlatılması gerektiğini belirtmişti. AYM'nin kararıyla davada iç hukuk yolları tükenmiş oldu.
21 Mayıs 2024

AKP ve MHP, mülakat uygulamasının kaldırılmasını öneren bir araştırma önergesini reddetti. Gelecek Partisi Grup Başkan Vekili İsa Mesih Şahin, mülakat ve öğretmen atamaları konusunda TBMM'ye verilen meclis araştırma önergesinin iktidar oylarıyla reddedildiğini açıkladı. AKP, daha önce mülakat uygulamasını kaldırma sözü vermiş ancak seçimlerin bitmesine rağmen bu uygulama devam etmektedir. AKP ve MHP daha önce de benzer önergeleri reddetmişti.
20 Şubat 2024

Halkların Demokratik Partisi (HDP), yaklaşan seçimlerin güvenliğine ilişkin endişeleri Meclis'te tartışmak için genel görüşme açılmasını önerdi. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, seçim güvenliği konusunda AKP döneminde yaşanan sorunlara dikkat çekti ve geçmişte yaşanan mühürsüz oy kullanımı, OHAL koşulları altında yapılan seçimler ve sandık birleştirme yöntemiyle seçmen iradesinin etkilendiğini iddia etti. CHP ve İYİ Parti'nin destek verdiği öneri, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
28 Mart 2023

Eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi'nin CHP'ye katılması sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Bazı kullanıcılar, Tahir Elçi'nin değerlerini CHP'de savunamayacağını iddia etti. HDP'liler ise Diyarbakır'dan aday olması durumunda oyları böleceğini belirtti. Türkan Elçi, eleştirilere Twitter üzerinden şiddet dilinden arınma ve kişilik haklarına saygı çağrısı yaparak yanıt verdi.
18 Mart 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP'li Sezgin Tanrıkulu hakkında Ankara başsavcılığının başlattığı soruşturma talebine izin verildiğini duyurdu. Tanrıkulu'nun Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik eleştirileri nedeniyle soruşturma başlatılmıştı. Bakan Tunç, fezlekenin tamamlandıktan sonra TBMM'ye iletilmek üzere cumhurbaşkanlığına gönderileceğini belirtti. Tanrıkulu'nun sözleri nedeniyle partisinden de tepki gelmişti.
14 Eylül 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında HDP'nin kapatılması gerektiğini ifade etti ve Anayasa Mahkemesi'ne bu yönde mesajlar gönderdi. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in 7 Haziran 2021'de HDP'nin kapatılması talebiyle AYM'ye başvurduğunu ve AYM Genel Kurulu'nun 21 Haziran 2021'de iddianameyi kabul ettiğini hatırlattı. Bahçeli, HDP'nin kapatılma davasının seçim sonrasına bırakılmasını eleştirdi ve AYM'nin bu konuda hızlı hareket etmesi gerektiğini vurguladı. HDP ise daha önce AYM'den kararın seçim sonrasına bırakılmasını talep etmişti.
24 Ocak 2023

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan tarafından sunulan, yabancıların Türkiye'den gayrimenkul alımlarının kontrol altına alınmasını amaçlayan araştırma önergesi, TBMM'de yapılan oylamada AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Bakan, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden ve dünyanın birçok farklı ülkesinden yabancı vatandaşların mülk satın aldıklarını ve bu durumun cari açığı kapatma ve inşaat sektörünü destekleme amacı taşıdığını belirtti. Ayrıca, bazı ülkelerin vatandaşlarının mülk alımlarının Pandora Papers ile ilişkili vergi kaçakçılığı belgeleriyle bağlantılı olabileceğini ifade etti.
30 Mart 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin danışmanı Yıldıray Çiçek, Ankara'da öldürülen Sinan Ateş cinayeti hakkında yazdığı yazıda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu suçladı. Çiçek, cinayetin ardından MHP'li Olcay Kılavuz'un evinde yakalanan tetikçi Eray Özyağcı'nın motosikletini kullanan Vedat Balkaya'nın sosyal medyada CHP'yi desteklediğini iddia etti. Ayrıca, MHP'ye yakın suç örgütü lideri Kürşat Yılmaz'ın da cinayetle ilgili FETÖ iddialarında bulunduğu belirtildi. Cinayetle ilgili olarak Meclis'e soru önergesi verildi ve tutuklananlar arasında MHP ile ilişkili isimler ve özel harekât polisleri de bulunuyor.
9 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in 'suç ortağı' söylemine tepki gösterdi. Erdoğan, siyasette yumuşama ve kibarlık getirmek istediklerini ancak CHP'nin bu kibarlığı anlamadığını belirtti. MHP lideri Devlet Bahçeli ise AKP ile CHP arasında yeni bir ittifakın kurulmasının kendileri açısından bir sorun olmadığını ifade etti. Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın duruşundan taviz vermeyeceğini vurguladı.
15 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi raportörü, HDP'nin kapatma davasının seçimlerden sonra görüşülmesi talebinin reddedilmesini istedi. Raportör, mahkemenin gündemine hakim olduğunu ve dosyanın hacimli olduğunu belirtti. Yüksek Mahkeme, HDP'nin talebini ve ek süre talebini yarın değerlendirecek. Daha önce AYM, HDP'nin hazine yardımı hesaplarına geçici bloke koymuş ve savunma için 30 gün süre vermişti.
25 Ocak 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli'yi kin, nefret, yalan, hakaret ve kışkırtma ile ülkeyi barut fıçısına çevirmekle suçladı. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, halka öfkelerini sandığa saklamalarını ve oylarını değişim için kullanmalarını tavsiye etti. Ayrıca, İmamoğlu'nun Erzurum mitingine yapılan taşlı saldırıya da değinildi. Erdoğan ve Bahçeli'nin muhalefeti hedef gösteren açıklamaları ve tonlarının seçimler yaklaştıkça yükseldiği belirtildi.
7 Mayıs 2023

7-8 Ekim 2014 Kobani olaylarına ilişkin 108 kişinin yargılandığı davada savcılık mütalaasının açıklanacağı duruşma Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşti. HDP'nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da katıldığı duruşmada, yargılanan HDP'liler ve avukatları mahkeme heyetinin aceleci davranışını eleştirdi. Mahkeme başkanı ise bu eleştirilere 'Hayat kısa' yanıtını verdi. Demirtaş ve Yüksekdağ, mahkeme heyetini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sert sözlerle eleştirdi ve duruşmanın siyasi amaçlarla yürütüldüğünü iddia etti. Duruşma, sanıkların dinlenmesinin ardından ertelendi.
12 Nisan 2023
İşaretlediklerim