Diyarbakırlı çiğköfte ustası Bilal Yakut, İsviçre gezisinde nar ekşisi bulamayınca çiğköfteye çikolata ekleyerek yeni bir lezzet yaratmış. Türkiye'ye dönüşünde çeşitli denemeler sonucu istediği tadı yakalayan Yakut, bu tarifi 'Çiğkoftelatta' adıyla Türk Patent ve Marka Kurumu'na tescil ettirmiş. Çikolatalı çiğköfteyi Türkiye'nin yanı sıra Hollanda, İsveç, Suriye ve Irak'a da gönderen Yakut, ürününü dünya çapında tanıtmayı hedefliyor.
15 Aralık 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen 51. İstanbul Müzik Festivali, 1-17 Haziran tarihleri arasında klasik müzikseverlerle buluşacak. Festival, Cumhuriyet'in 100. yılına özel projeler, Anadolu'daki kadın figürlerden esinlenen eserler ve günümüz klasik müzik yıldızlarını içeren 25 konser sunacak. Açılış konseri Tekfen Filarmoni Orkestrası ve piyanist Jan Lisiecki ile yapılacak. Festivalde, Fazıl Say'ın 'Dünya Anne' projesi dünya prömiyerini yapacak ve Anne-Sophie Mutter festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü alacak.
27 Mayıs 2023

Altı yıldır 'Dünyanın en mutlu ülkeleri' listesinde birinci sırada yer alan Finlandiya, mutluluğun sırlarını paylaşmak üzere 12-15 Haziran tarihlerinde her şeyin ücretsiz olduğu bir gezi düzenliyor. Visit Finland tarafından organize edilen bu geziye 10 kişi katılacak ve doğa içindeki villalarda konaklayarak mutluluk temalı atölye ve seminerlere katılma fırsatı bulacaklar. Başvurular 2 Nisan'a kadar alınacak ve katılımcılar, sosyal medya kampanyalarına katılarak neden bu deneyimin bir parçası olmak istediklerini açıklamalıdır.
26 Mart 2023

1-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yer alacak 10 film belirlendi. Seçici kurulun değerlendirmesi sonucu belirlenen filmler Türkiye'de ilk kez Antalya'da sinemaseverlerle buluşacak. Ayrıca '8×8', 'Bildiğin Gibi Değil', 'Hayat', 'Kurban' ve 'Zamanımızın Bir Kahramanı' filmleri dünya ilk gösterimlerini festivalde yapacaklar. Festivalde ilk filmlerini gerçekleştiren yönetmenlerin aday olabildiği 'Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü' için ise 'Beraber', 'Yurt' ve 'Zamanımızın Bir Kahramanı' filmleri değerlendirilecek.
6 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Senfoni Orkestrası, caz serisi kapsamında çok sayıda ödüle sahip caz sanatçısı Dave Holland'ı ağırlayacak. Holland, 16 Mart'ta CSO Ada Ankara'da bir caz konseri verecek. Konserde Holland'a, caz ve füzyon gitaristi Kevin Eubanks ve caz bateristi Eric Harland eşlik edecek. Konser biletleri internet üzerinden ve CSO ADA ANKARA'nın gişesinden satın alınabilir.
13 Mart 2023

Antalya'da 40 dereceyi aşan hava sıcaklıkları, Döşemealtı ilçesinde tarlalara serilen yüzlerce el dokuması halı ve kilimin renklerinin daha kısa sürede daha fazla pastelleşmesini sağlıyor. Bitkilerden elde edilen kök boyası kullanılarak orijinal tezgahlarda üretilen el halıları, ekinlerin biçilmesinin ardından tarlalara seriliyor. Halılar daha sonra güneş altında mikroplarından arınması ve renginin pastele dönüşmesi için tarlalara seriliyor. Bu durum, fotoğraf meraklılarının da ilgisini çekiyor.
20 Temmuz 2023

Borusan Kocabıyık Vakfı, Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutlamak için 'Cumhuriyetin Yüzü' adlı bir sergi düzenliyor. Sergi, 1922-1942 yıllarına odaklanıyor ve 3 Mart 2024'e kadar Galataport O2 Blok'ta görülebilecek. Sergi, Erken Cumhuriyet Dönemi'nin kültürel disiplinlerine geniş bir bakış sunuyor ve 'kuruluş, kurtuluş' temalarına özel vurgu yapıyor. Sergi kapsamında bir belgesel film de izlenebilecek.
1 Kasım 2023

Ankara Film Festivali'nin bu yılki onur ödülleri Nur Sürer, Cahit Berkay, Mustafa Ayaz, Merve Dizdar ve Burak Çevik'e verilecek. Ödüller, 2-10 Kasım tarihlerinde düzenlenecek festivalin açılış töreninde sahiplerine takdim edilecek. 'Aziz Nesin Emek Ödülü' oyuncu Nur Sürer'e, 'Sanat Çınarı Ödülü' ressam ve akademisyen Mustafa Ayaz'a, 'Kitle İletişim Ödülü' ise müzisyen Cahit Berkay'a sunulacak. 'Vakıf Özel Ödülü' ise Merve Dizdar ve Burak Çevik'e verilecek.
9 Ekim 2023

'Kanun Hükmü' adlı belgesel, Altın Portakal Film Festivali'nden 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle çıkarıldı. Bu duruma tepki gösteren 20 jüri üyesi, belgesel seçkiye geri alınmazsa görevden çekileceklerini açıkladı. Ayrıca, Ulusal Uzun Metraj, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması'nda yer alan 27 film de festivalden çekildi.
27 Eylül 2023

Isparta'nın Gelendost ilçesi Yenice köyü sınırında Eğirdir Gölü'nde suyun çekildiği bölgede tarihi eser olduğu düşünülen testi ve çömlek kalıntıları bulundu. Durumu fark eden vatandaşlar, durumu İlçe Jandarma Komutanlığı'na bildirdi. Jandarma ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ekipleri, bölgede inceleme yaptı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne bilgi verildi ve kalıntıların hangi döneme ait olduğu belirlenecek.
22 Eylül 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali'nin 42'ncisi için program duyuruldu. 7-18 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek festivalde 134 uzun ve 29 kısa metrajlı film gösterilecek. Festival, 'Hırçın' filmi ile açılacak ve Kayhan Yıldızoğlu ile Nevra Serezli'ye Sinema Onur Ödülleri verilecek. Ulusal Yarışma kategorisinde 11 film yarışacak ve festival gösterimleri altı farklı salonda yapılacak. Biletler, İKSV Lale Kart üyeleri için öncelikli satışla 27 Mart'ta, genel satış ise 31 Mart'ta başlayacak.
22 Mart 2023

Oyuncu Halil Ergün, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Kanun Hükmü' belgeselinin seçkiden çıkarılmasına sert tepki gösterdi. Ergün, Türkiye'nin ağır bir kültürel çözülme döneminden geçtiğini ve cumhuriyetin kazanımlarının çeşitli bahanelerle yok olduğunu belirtti. Ayrıca, Yılmaz Güney'le ilgili tartışmaların da bu bahanelerden biri olduğunu ifade etti. Ergün, Altın Portakal Film Festivali'nde yaşananların da kültürel çözülmenin bir parçası olduğunu ve yaşatılan baskı ve zulümlere ses çıkarılması gerektiğini vurguladı.
4 Ekim 2023

Ateş Alpar, Bengü Karaduman, Kerem Ozan Bayraktar ve Yaşam Şaşmazer, İstanbul Bienali'ne katılmama kararı aldıklarını duyurdu. Bu karar, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın (İKSV) bienal küratörlüğüne Defne Ayas'ı getirme kararını değiştirerek Iwona Blazwick'i ataması sonrası başlayan tartışmaların bir sonucu. Sanatçılar, bienal ve çevresindeki kutuplaşmaların sanat üretimi ve paylaşımı için elverişli bir zemin sunmadığını belirtti.
23 Ekim 2023

Filmekimi festivalinde bu yıl da dünya festivallerinden ödüllerle dönmüş filmler gösterilecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği festival, 13-22 Ekim tarihlerinde İstanbul’da, 20-22 Ekim tarihlerinde İzmir’de sinemaseverlerle buluşuyor. Festivalde öne çıkan filmler arasında 'Zavallılar', 'Bir Düşüşün Anatomisi', 'The Zone of Interest', 'Öğretmenler Odası', 'Çocuk ve Balıkçıl', 'Dört Kız Kardeş', 'Umudunu Kaybetme', 'Canavar', 'Mükemmel Günler' ve 'Hayat' bulunuyor.
6 Ekim 2023

Artİstanbul Feshane, 10'uncu Asya-Avrupa Mediations Bienali 'Ben Başka Bir Sen, Sen Başka Bir Ben' ile uluslararası sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, 11 Aralık'a kadar ücretsiz ziyaret edilebilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı'nın yürüttüğü beş yıllık restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından 23 Haziran'da kapılarını açan Feshane, yeni sergisiyle sanatseverlerle buluşuyor. 17 küratör ve 154 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı bağlamında İBB'nin ev sahipliğinde sergileniyor.
1 Kasım 2023

Hıdırellez, doğanın canlanışını ve bereket beklentisini simgeleyen bir bahar bayramı olarak her yıl 6 Mayıs'ta kutlanmaktadır. Hızır ve İlyas peygamberlerin buluşmasını temsil eden bu günde, dilekler ve dualar gül ağacı dibine gömülerek, suyun şifalı olduğuna inanılarak ritüeller yapılır. Kırmızı ve yeşil giysiler giyilir, evde kahve kavurulur, sirke kaynatılır ve enerji temizliği yapılır. Gül ağacı ritüeli en bilinen geleneklerden biridir ve dileklerin gerçekleşmesi için yapılan çeşitli adımlar içerir. Ayrıca, ateş üzerinden atlamak gibi eğlenceli etkinlikler de bu günün parçasıdır.
5 Mayıs 2023

Arter Çocuk Festivali, bu yıl 1-3 Eylül tarihleri arasında 'Dünya ve Ben' başlığıyla düzenlenecek. Festival, 6-11 yaş arası çocukları dünya, diğer canlılar ve doğayla kurduğumuz ilişkiyi sanat yoluyla yeniden düşünmeye davet ediyor. Festival programı, rehberli sergi turları, atölyeler, ekoloji ve sürdürülebilirlik üzerine keşif alanları, dans ve performansa dayalı etkinliklerden oluşuyor. Festival kapsamında ayrıca ücretsiz 'Keşif Saati' etkinlikleri de düzenlenecek.
21 Ağustos 2023

ABD'nin Ohio Eyalet Üniversitesi'nden bilim insanları, yoğurdun çiğ ve pişmiş sarımsağa karakteristik kokusunu veren sülfürlü bileşenleri yok etme kapasitesini test etti. Araştırma, yoğurdun tek başına çiğ sarımsaktaki en çok koku üreten uçucuların yüzde 99'unu azalttığını ortaya koydu. Yüksek yağlı yoğurt, düşük yağlı yoğurttan daha etkili bulundu. Araştırmacılar, yoğurdun sarımsaktan hemen sonra tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.
25 Eylül 2023

Hollanda'nın Landgraaf kasabasında, bir aile hekiminin ihbarı üzerine polis tarafından yapılan incelemede, bir evin derin dondurucusunda bir erkek cesedi bulundu. Cesedin, ev sahibi olan 82 yaşındaki adamın babasına ait olduğu ve doğal yollarla öldüğü tespit edildi. Oğul, babasının yokluğuna dayanamayacağını ve onunla konuşmaya devam etmek istediği için cesedi dondurucuda sakladığını ifade etti. Polis, babasının emekli maaşını almak için cesedi saklayıp saklamadığını araştırıyor.
9 Mayıs 2023

Ankara'nın ünlü sinema salonlarından Kavaklıdere Sineması, 2007 yılında kapanmasının ardından 16 yıl sonra yeniden açılmaya hazırlanıyor. Sinema, yenilenme çalışmaları öncesinde 15-16 Nisan tarihlerinde 'Bir Zamanlar Kavaklıdere; Sinemada Buluşalım!' adlı bir etkinlik düzenleyecek. Etkinlikten elde edilecek gelir, sinemanın yenilenmesi için kullanılacak. Etkinlik kapsamında söyleşiler, tiyatro oyunları, sinema gösterimleri, stand-up şovları ve konserler gerçekleştirilecek.
10 Nisan 2023
İşaretlediklerim