The Guardian gazetesinin haberine göre, İngiltere Kralı 3. Charles, Lancaster Dükalığı aracılığıyla, vasiyet bırakmayan veya varisi olmayan kişilerin mallarına el koyarak servetine eklemekte. Feodal sistemden kalma 'bona vacantia' adı verilen bu uygulama ile son 10 yılda 60 milyon sterlinin bir kısmı hayır kurumlarına bağışlandığı iddia edilse de, gazete bu iddiaları yalanlayarak paraların Charles'ın mülklerini geliştirmek için kullanıldığını öne sürdü. Ölen kişilerin yakınları ve Liberal Demokrat Parti'den eski bakan Norman Baker, durumu ahlak dışı ve iğrenç olarak nitelendirdi.
25 Kasım 2023

Britanya merkezli finans kuruluşu HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) yaşanan başkan değişikliğinin politikalarda önemli bir değişikliğe yol açmasını beklemediğini açıkladı. Mayıs 2023 seçimlerinin ardından ekonomi yönetiminde önemli değişiklikler yaşanmış ve faiz oranları yüzde 45'e kadar yükseltilmişti. Ancak, Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılması ve yerine Fatih Karahan'ın atanması sonrası, HSBC gibi uluslararası finans kuruluşları Türkiye'nin ekonomi politikalarında bir değişiklik beklemiyor. HSBC, politika faizinin bu yıl boyunca sabit kalmasını öngörüyor.
4 Şubat 2024

Buckingham Sarayı, Kral 3'üncü Charles'ın kanser teşhisi aldığını ve tedavi gördüğünü duyurdu. Kral, tedavi sürecinde resmi devlet görevlerine devam edecek ancak halka açık etkinliklere katılmayacak. Kanserin erken teşhis edildiği ve Charles'ın kemoterapi tedavisine başlandığı belirtildi. Kral'ın kanser türü açıklanmazken, prostat kanseri olmadığı ifade edildi.
5 Şubat 2024

Britanya'nın eski başbakanlarından David Cameron, Dışişleri Bakanı olarak atandı. Bu atama, İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın Filistin yanlısı eylemleri 'nefret yürüyüşü' olarak tanımlaması ve bu sebeple tartışma konusu olmasının ardından Başbakan Rishi Sunak tarafından yapılan kabine değişikliği sonucunda gerçekleşti. Braverman'ın yerine Dışişleri Bakanı olan James Cleverly getirildi ve Cleverly'nin yerine ise David Cameron atandı.
13 Kasım 2023

Britanya merkezli Financial Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimlerini kazanmak için her türlü yöntemi kullanacağını öne sürdü. Gazetenin eski Ankara temsilcisi Laura Pitel, Erdoğan'ın popülaritesinin azalmasına rağmen iktidarda kalma çabasının Türkiye'nin ekonomisi ve kişisel özgürlükler üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını belirtti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezası ve siyasi yasak sürecinin muhalefeti güçlendirebileceği bir belirsizlik olarak ifade edildi.
2 Ocak 2023

Türkiye ekonomisine dair analizleriyle tanınan Timothy Ash, piyasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Mehmet Şimşek ve ekibinin ekonomi yönetiminde kalması konusunda güvence beklediğini ifade etti. Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi yönetimine getirilen Mehmet Şimşek, rasyonel politikalar uygulayacağını duyurmuştu. Ayrıca, Goldman Sachs'in eski stratejisti Robin Brooks, CHP'nin yerel seçimlerdeki başarısının piyasalar tarafından olumsuz karşılanabileceğini ve yeni seçimlere yol açabileceğini öne sürdü.
31 Mart 2024

1936 yılında İngiliz Kralı 8. Edward'ın tahta çıkışı için üretilen ancak tahttan feragat etmesi nedeniyle kullanılmayan 'Coronation Ale' isimli kraliyet birası, 75 yıl mahzende bekledikten sonra 2011'de bulundu. Şimdi ise, Kral 3. Charles'ın taç giyme töreninden bir gün önce açık artırmayla satılacak. Satıştan elde edilen gelir, Kral 3. Charles tarafından kurulan The Prince’s Trust vakfına bağışlanacak.
19 Nisan 2023

Britanyalı ekonomist Timothy Ash, Türkiye'de 14 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimlerde Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kazanması durumunda Batı finansmanının ülkeye geri döneceğini ifade etti. Yabancı bankalar ve Batılı yatırımcılar, AKP'nin politikaları nedeniyle azalan yatırımların, muhalefetin kazanması halinde tekrar artacağını öngörüyor. Ash, Kılıçdaroğlu'nun ilk yurtdışı ziyaretinin Washington ya da Brüksel olacağını ve Türkiye'nin Batı cephesine yeniden kabul edileceğini söyledi.
15 Mart 2023

Britanyalı ekonomist Timothy Ash, eski AKP'li bakan Mehmet Şimşek'in ekonomideki krizi aşmak için yeniden göreve getirilme çabalarının artık çok geç olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın piyasalara olumlu mesaj vermek amacıyla Şimşek'e yönelik bir beklenti içinde olduğu ancak ekonomistler ve aracı kurumların bu gelişmelerin piyasalar üzerinde sınırlı etkisi olacağını düşündüğü belirtildi. Ash, Erdoğan'ın piyasa yanlısı AKP seçmenini geri kazanmaya çalıştığını, ancak kimsenin Erdoğan'ın seçimlerden sonra ortodoks ekonomi politikalarına döneceğine inanmadığını söyledi.
8 Nisan 2023

Eski Britanya Başbakanı Boris Johnson, Covid-19 salgını döneminde başbakanlık ofisinde düzenlenen ve kısıtlamaları ihlal ettiği iddia edilen partilerle ilgili soruşturma raporu henüz yayımlanmadan milletvekilliğinden istifa ettiğini duyurdu. Johnson, soruşturma komitesinin kendisini parlamentodan uzaklaştırmak için aleyhindeki davaları kullanmaya kararlı olduğunu belirtti ve komitenin kendisini kasıtlı olarak yanlış yönlendirdiğine dair kanıt sunmadığını iddia etti. Polis ve kıdemli müsteşar Sue Gray'in raporları, Covid-19 kısıtlamalarının ihlal edildiğini bildirmişti.
10 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nde 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri için seçim takvimi 18 Mart 2023 tarihinde başlayacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener tarafından yapılan açıklamaya göre, seçim takviminin yanı sıra yurt içi ve yurt dışında oy kullanma ilkeleri üzerinde de çalışmalar devam etmektedir. Seçimlerin ikinci tura kalması durumunda 28 Mayıs'ta tekrar oy kullanılacak ve seçime girme yeterliliği bulunan 36 parti bulunmaktadır.
13 Mart 2023

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, hükümetinin dört yıllık görev süresinin temmuzda dolacağını ve ülkenin net hedeflere ihtiyacı olduğunu belirterek, parlamento seçimlerinin 21 Mayıs'ta yapılacağını açıkladı. Bu açıklama, Miçotakis'in bir hafta önce seçimlerin mayısta yapılacağını duyurmasının ardından geldi. Son anketler, Miçotakis'in partisi Yeni Demokrasi'nin ana muhalefet partisi Syriza'dan önde olduğunu gösterirken, yakın zamanda yaşanan tren kazası sonrası hükümete yönelik eleştiriler ve protestolar nedeniyle aradaki farkın daraldığı belirtiliyor.
28 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Mart'ta seçim kararını alacaklarını ve bu kararın ertesi gün Resmi Gazete'de yayımlanarak seçim sürecinin başlayacağını açıkladı. Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılmasının planlandığını belirtti. Ayrıca, depremzedelerin seçmen kaydı ve ikametgah değişikliklerinden dolayı hak kaybı yaşamamaları için bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlanacağını ifade etti. Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığı konusunda hukuki tartışmalar devam ederken, Erdoğan ve danışmanları yeni sistemle 'sıfırlanma' teorisini savunuyor; ancak bu teori kanunda açık bir hüküm bulunmadığı için tartışmalı.
6 Mart 2023

Buckingham Sarayı, Kral Charles'ın 6 Mayıs'ta yapılacak taç giyme töreni için davetiyeleri yayınladı. Davetiyede, Charles'ın eşi Camilla, 'Konsort Kraliçe' yerine ilk kez resmi olarak 'Kraliçe' unvanıyla anıldı. Törene iki bin kişi davet edilecek ve tahtın varisi Prens George da törene katılacak çocuklar arasında yer alacak.
5 Nisan 2023

İngiliz Kraliyeti, Prens Harry'nin 6 Mayıs'ta Westminster Abbey'de gerçekleşecek olan Kral Charles'ın taç giyme törenine katılacağını resmi olarak açıkladı. Aynı açıklamada, Prens Harry'nin eşi Meghan Markle'ın törene katılmayacağı ve çocukları Prens Archie ve Prenses Lilibet ile birlikte Kaliforniya'da kalacağı bilgisi paylaşıldı.
12 Nisan 2023

İngiltere Kralı 3. Charles, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım göndermek için çalışan gönüllüleri Batı Londra'daki Hounslow bölgesinde ziyaret etti. Kral, daha önce de Afet Acil Durum Komitesi fonuna kişisel bağış yapmıştı. Kraliyet ailesinin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Charles'ın bu ziyaretiyle depremzedelere destek olduğu belirtildi. Ziyaret sırasında Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın da Kral'a eşlik etti.
15 Şubat 2023

Britanya'da 1970 ile 1980 yılları arasında binlerce hastaya ölümcül virüs taşıyan kan nakli yapıldığı ortaya çıktı. Bu skandal sonucunda yaklaşık 3 bin kişi hayatını kaybetti. Hükümet, mağdurlara 210'ar bin sterlin tazminat ödeyeceğini açıkladı. Başbakan Rishi Sunak, yaşananları 'ahlaki bir başarısızlık' olarak nitelendirdi.
22 Mayıs 2024

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin'in iki yıllık görev süresi yarın dolacak ve RTÜK Üst Kurulu başkanlık seçimi için toplanacak. Şahin'in görevine devam etmesi beklenirken, son olarak 25 Ocak 2021'de ikinci kez başkan seçilmişti. RTÜK Başkanı ve başkanvekili seçimi için gizli oylama yapılacak. Şahin, seçim öncesinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmeler gerçekleştirdi.
24 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 18 Haziran'da planlanan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin bahar aylarında yapılacağını ima ederek seçim startı verdiklerini duyurdu. Uzun süredir erken seçim taleplerine kapalı olan AKP'nin de seçimlerin öne alınmasına sıcak baktığı ve bunu 'seçimlerin öne çekilmesi' olarak adlandırdığı belirtiliyor. Bahçeli, verilecek her oyun Türk ve Türkiye yüzyılına katkı sağlayacağını ifade ederek, 15 Ocak 2023 itibariyle seçim hazırlıklarına başladıklarını açıkladı.
15 Ocak 2023

AKP, daha önce muhalefetin erken seçim çağrılarına karşı çıkarken, şimdi seçimlerin öne alınmasını değerlendiriyor. Parti içinde 30 Nisan ve 14 Mayıs gibi tarihlerin konuşulduğu, yeni seçim kanununun yürürlüğe gireceği tarihin sonrasına denk gelebileceği ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da mevsim şartlarını göz önünde bulundurarak seçim tarihini güncelleyebileceklerini söylemişti. AKP Isparta Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Kurban Bayramı, Hac dönemi ve sınav takvimini dikkate alarak seçimlerin en geç 7 veya 14 Mayıs'ta yapılmasının mümkün olabileceğini açıkladı.
9 Ocak 2023
İşaretlediklerim