Eski maliye bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi politikalarında yeniden etkin rol alacağı yönündeki haberlerin borsa üzerindeki olumlu etkisi sadece 4,5 saat sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi modeli yüzünden yabancı yatırımcılar Türkiye'yi terk etti. Şimşek, Erdoğan'ın daveti üzerine AKP genel merkezini ziyaret etti ve yeni ekonomik programın yazımında rol alacağı belirtildi. Ancak Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Şimşek'in tek başına karar alamayacağını ve bu nedenle piyasalara güven veremeyeceğini ifade etti.
8 Nisan 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşen eski bakan Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetiminin başına geçmeyi kabul ettiğini bildirdi. Türkiye'nin ekonomik göstergeleri ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği bir dönemde, Erdoğan'ın faizleri düşürme konusundaki ısrarı devam ediyor. Erdoğan, seçim zaferinin ardından yaptığı balkon konuşmasında uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi hedeflediğini belirtmişti. Selvi'ye göre Şimşek, Merkez Bankası yönetimi ve faiz konusunda Erdoğan'dan güvence alarak görevi kabul etti.
2 Haziran 2023

Reuters'ta yayınlanan bir analizde, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adaylığının, 14 Mayıs'taki Türkiye seçimlerinde muhalefet oylarını böleceği ve bu durumun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yarayabileceği belirtiliyor. AKP'li bir yetkili, İnce'nin oy oranının yüzde 8-9 civarında olduğunu söylerken, bir muhalefet yetkilisi İnce'nin adaylığının Erdoğan'ı ilk turda yenmelerini zorlaştıracağını ifade ediyor. İnce ise adaylıktan çekilmeyeceğini açıkça belirtiyor.
5 Nisan 2023

Bloomberg haber ajansı, yabancı yatırımcıların Türkiye'nin ekonomi politikaları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajlarını anlamaya çalıştığını yazdı. Erdoğan'ın faiz indirimi konusundaki ısrarı ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcılar ülkeden çekilmişti. Erdoğan'ın eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesi ve olası kabine değişiklikleri piyasaların dikkatini çekiyor. Bloomberg, Erdoğan'ın politikalarında bir yumuşama olup olmayacağını ve Şimşek'in ekonomiyi düzeltecek özerkliği isteyip istemediğini tartışıyor.
30 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, borsanın yükselişini ve avronun değer kaybetmesini işaret ederek, 15 Mayıs'ta durumun daha iyi olacağını belirtti. Seçime kısa bir süre kala yayınlanan anketler, Kılıçdaroğlu'nun kazanma şansının yüksek olduğunu gösteriyor. Memleket Partisi'nin adayı Muharrem İnce'nin yarıştan çekilmesi, Kılıçdaroğlu'nun şansını daha da artırdı. Kılıçdaroğlu, ekonomik verilerdeki iyileşmeyi Twitter üzerinden paylaşarak, ülkeyi zengin edeceklerini ifade etti.
11 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, hükümetin enflasyonla mücadelede maliye politikası, yapısal reformlar ve sektörel politikaları kullanmaya devam edeceğini ifade etti. Merkez Bankası'nın hükümetin belirlediği genel politikalar doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz politikalarında ciddi bir değişiklik olmadığını ve enflasyonu tek haneye düşürme kararlılığını dile getirdi. Ekonomide yeni bir model denemesi ve seçim öncesi para politikasında değişiklik yapılmaması, piyasa dışı düzenlemeler ve Merkez Bankası'nın TL'deki değer kaybını yavaşlatma çabaları anlatıldı.
16 Haziran 2023

Goldman Sachs ekonomistleri tarafından hazırlanan raporda, Türk lirasının keskin bir değer kaybı yaşayabileceği ve piyasaların muhalefetin seçimleri kazanma olasılığını daha yüksek olarak fiyatladığı belirtiliyor. Türkiye'deki seçimlere dair yabancı yatırımcı ve bankaların ilgisi artarken, analizler AKP'nin iktidarda kalması durumunda karamsar bir ekonomik tablo çiziyor. Ancak iktidar değişikliği ve para politikasının düzelmesi halinde uzun vadede pozitif beklentiler olduğu ifade ediliyor. Merkez Bankası'nın son bir ayda yaptığı yaklaşık 50 milyar dolarlık döviz satışı ve rezervlerdeki düşüş, kurda oynaklık riskini artırıyor.
12 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna ilişkin kesin olmayan sonuçlara göre, Tayyip Erdoğan'ın oyların yüzde 52 civarında olduğu ve rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 48 civarında oy aldığı bildiriliyor. Anadolu Ajansı ve ANKA'nın verdiği bilgilere göre, sandıkların yüzde 99'a yakını açılmış durumda.
28 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'faiz sebep enflasyon sonuç' teorisini benimseyen ve eski Merkez Bankası başkanı Naci Ağbal'ı hedef alıp koltuğundan eden Yeni Şafak gazetesi, seçim sonrası ekonomi politikalarını değiştiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le söyleşi yaptı. Şimşek, 2024 ortasından itibaren yıllık enflasyonun düşmeye başlayacağını belirtti. Gazete, daha önce Şimşek'in politikalarını eleştiren bir yazıyı da yayından kaldırdı. Bu durum, gazetenin ekonomi politikalarına yönelik tutumunda bir değişiklik olduğu şeklinde yorumlandı.
10 Ağustos 2023

Yüksek Seçim Kurulu, sandık açılma oranının yüzde 99,43 olduğunu ve geçici sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52,14 oy alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildiğini duyurdu. Rakibi Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,86 oy aldı. YSK Başkanı Ahmet Yener, Erdoğan'ın seçim sonuçlarına göre Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı olarak seçildiğini belirtti.
28 Mayıs 2023

Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs seçimlerinin olumlu ve demokratik bir atmosferde geçtiğini belirterek, oy sayımı devam ederken erken sonuç açıklamanın milli iradenin gaspı anlamına geleceğini ifade etti. Muhalefet ise Anadolu Ajansı'nın verilerini manipülatif bulduğunu ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun önde olduğu sandıklara itiraz edildiğini belirtiyor. Erdoğan, vatandaşları ve seçim çalışanlarını tebrik ederek, sonuçlar resmi olarak neticelenene kadar sandıkların başından ayrılmamalarını istedi.
14 Mayıs 2023

Merkez Bankası, nakit avans ve kredili mevduat hesaplarında düzenlemeye giderek, 15 bin lira üzerindeki kısımların menkul kıymet tesisi sınırlamasına tabi olacağını duyurdu. Ancak seçim öncesi tepkiler üzerine, kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde herhangi bir sınırlama olmayacağı açıklandı. Ekonomistler ve siyasi figürler, seçim sonrası bu düzenlemelerin yeniden uygulanabileceğini ve iktidarın bu konudaki adımlarını eleştiriyorlar.
19 Mayıs 2023

Türkiye'de gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan kazandı. ABD medyası, Erdoğan'ın ekonomik kriz, depremler ve zorlu seçim yarışına rağmen destekçileri tarafından tekrar seçilmesini geniş bir şekilde ele aldı. The New York Times, Washington Post, CNBC, Wall Street Journal, Fox News ve Bloomberg gibi önemli yayın organları, Erdoğan'ın zaferini, Türkiye'deki siyasi durumu ve seçim sonuçlarının olası etkilerini farklı açılardan değerlendirdi.
29 Mayıs 2023

Financial Times, Türkiye'deki seçim sonuçlarını ve ekonomik durumu ele alarak, Türkiye'nin ekonomik ve demokratik geleceği için endişelerini ifade etti. Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde yaşanan düşüş ve net rezervlerin negatif seviyeye düşmesi, yüksek enflasyon oranları ve heterodoks ekonomi politikaları yabancı yatırımcıların ülkeden ayrılmasına yol açtı. Ayrıca, Türkiye'nin parlamenter demokrasisinin yerini alan cumhurbaşkanlığı sistemi ve eşit olmayan seçim koşulları, muhaliflerin durumu ve medya üzerindeki hükümet kontrolü gibi konulara değinildi.
29 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kabinesinde yer alması için eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştüğü ve Şimşek'in ekonominin başına geçmesi durumunda tam koordinasyon yetkisi talep ettiği bildirildi. Şimşek, Merkez Bankası'na sürekli müdahale edilmemesini ve yabancı yatırımcılara güven verecek adımların atılmasını istiyor. Erdoğan ve Şimşek arasında faiz politikası ve Merkez Bankası'nın yapısı konusunda fikir ayrılıkları bulunuyor ve Şimşek'in göreve dönüşü için kesin bir karar vermediği ifade ediliyor.
30 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarını ve gelecek planlarını açıkladı. Şimşek, önceki dönemde kurun belli bir düzeyde tutulduğunu belirterek, kuru serbest bıraktıklarını ifade etti. Ayrıca, gelecek dönemde aşırı tüketimi sınırlayacaklarını, kredi genişlemesini enflasyon hedefiyle paralel tutacaklarını ve parasal genişlemeyi sınırlayacaklarını belirtti. Şimşek, vergi reformları yapacaklarını ve gelir arayışına gideceklerini de sözlerine ekledi. Kredi kartı kullanımı ve taşıt kredileri konusunda da düzenlemeler yapacaklarını ifade etti.
11 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimler öncesinde vatandaşlara yönelik bazı ekonomik kolaylıklar ve afflar içeren bir dizi yeni düzenlemeyi açıkladı. Bu düzenlemeler arasında 31 Aralık 2022'den önceki kesinleşmiş borçların yapılandırılması, çeşitli vergi ve ceza borçlarının kapsama alınması, 2 bin lirayı aşmayan vergi borçlarının silinmesi ve yaklaşık 2,5 milyon sürücünün ceza puanlarının silinerek ehliyetlerinin iadesi bulunuyor. Ayrıca, yükseköğrenim kredi borçlarının artırılmayacağı ve taksitlendirilebileceği belirtiliyor.
24 Ocak 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk tur sonuçlarına göre Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın önde olduğu ancak yüzde 50 barajını geçemediği belirtiliyor. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçmenlere teşekkür ederek, özellikle gençlerin ve kadınların yüksek katılımından memnuniyet duyduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın beklediği sonucu alamadığını ve ikinci turda kesinlikle kazanacaklarını iddia etti. Ayrıca, toplumun değişim talebinin yüzde 50'nin üzerinde olduğunu ve AK Parti'nin oy kaybının bu değişim talebini yansıttığını belirtti.
15 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, 14 Mayıs tarihini işaret ederek, muhalefetin oluşturduğu Altılı Masa'yı 'darbe şakşakçıları' ve 'kifayetsiz muhterisler' olarak nitelendirdi. Erdoğan, geçmişte Demokrat Parti'nin tek parti dönemini sona erdirdiği 14 Mayıs 1950 seçimlerine atıfta bulunarak, milletin aynı tarihte muhalefete 'Yeter' diyeceğini belirtti. Ayrıca, enflasyonun düşüşe geçtiğini ve muhalefetin siyasi deja-vu yaşattığını ifade etti. Erdoğan, savunma sanayii ve askeri personel hakkında yapılan eleştirilere de sert tepki gösterdi.
18 Ocak 2023

Seçim sonrası ilk iş gününde borsada yaşanan yüzde 6'lık kayıp ve devre kesici uygulamasının ardından, bankacılık endeksi ikinci gün de düşüşünü sürdürdü. Bankacılık endeksi güne yüzde 8 kayıpla başladı ve öğleden sonra yüzde 8,15 kayıpla işlem görmeye devam etti. Ekonomi analistleri, seçimin ikinci tura kalmasıyla önceden fiyatlanan yükselişlerin geri alınmasının ve bankacılık hisselerinden çıkışın beklenen bir durum olduğunu ifade etti. Yeni ekonomi modelinin devamı konusundaki belirsizliklerin piyasalar üzerinde etkili olduğu belirtildi.
16 Mayıs 2023
İşaretlediklerim