Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 10,5 yıl önce yüksek faiz oranlarını eleştiren tweet'i, Türkiye'nin mevcut ekonomik durumu ve faiz oranlarının yükseltilmesi bağlamında yeniden gündeme geldi. Erdoğan, iktidara geldiklerinde faiz oranının %47 olduğunu ve bu durumu eleştirdiğini belirtmişti. Ancak, Mayıs 2023 seçimlerinden önce faiz oranları tek haneye indirilmiş ve seçim sonrası gelen ekip faiz oranlarını artırmaya başlamış, son olarak faiz %42,5'e yükseltilmiştir. Bu durum, Erdoğan'ın geçmişteki tweet'ine ironik tepkilerin gelmesine neden olmuştur.
21 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilere zam çalışmasının kısa sürede sonuçlanacağını belirtti. Erdoğan, emeklilerin enflasyona ezdirilmemesi için çaba gösterdiklerini ve emeklilerin yaşam koşullarını iyileştirici adımlar atacaklarını ifade etti. Ayrıca, Orta Vadeli Programın başarıya ulaşmasıyla birlikte oluşacak refah artışından emeklilerin de pay alacağını söyledi.
21 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazi Üniversitesi'nde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, muhalefetin ekonomi politikalarını eleştirdi. Muhalefetin emekli maaşları ve ikramiyeler üzerinden siyaset yürüttüğünü belirten Erdoğan, muhalefetin iktidara gelmesi halinde ekonominin iki günde çökeceğini ve Türkiye'nin yeniden uluslararası kuruluşlara bağımlı hale geleceğini savundu. Ayrıca, geçmişte olduğu gibi IMF'ye para dilenmek zorunda kalacaklarını öne sürdü.
5 Nisan 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli ve memur maaşlarında yüzde 25 oranında bir artış yapılacağını duyurdu. Bu açıklama, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yıllık enflasyon oranını yüzde 64,27 olarak açıklamasının ardından geldi. 2022 yılı ikinci altı aylık dönem için belirlenen enflasyon farkı ise yüzde 15,4 olarak hesaplandı.
3 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, daha önce 14 Mayıs'ta yapılacağını işaret ettiği seçimler için kararnameyi 10 Mart Cuma günü imzalayacağı AKP yetkilileri tarafından belirtildi. Seçimlerin öne çekilmesi için Meclis'te en az 360 milletvekilinin kabul oyu gerekiyor ve şu an 'Cumhur İttifakı'nın 334 oyu bulunuyor. CHP ve İYİ Parti, 6 Nisan'dan sonraki bir tarihte seçim yapılmasına onay vermeyeceklerini, HDP ise 'Cumhur İttifakı' ile hareket etmiyor. Seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması şartken, 14 Mayıs'ta sandıkların kurulabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan'dan önce Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.
19 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, asgari ücret artışının yılda bir kez yapılacağını ve bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Erdoğan, enflasyona ezdirmediklerini ve ekonomi yönetiminin enflasyonu dizginleyici adımlar attığını belirtti. Ayrıca, asgari ücretle ilgili ilk toplantının 11 Aralık'ta yapılacağı bilgisi verildi.
2 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi modeli eleştirilirken, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yeni ekonomi politikalarında etkin bir rol alabileceği iddiaları piyasalarda temkinli bir yaklaşıma neden oldu. İş Yatırım'ın değerlendirmesine göre, piyasalar Şimşek'in aktif siyasete dönmeyeceğini açıklaması ve Naci Ağbal tecrübesi nedeniyle bu gelişmeleri önden satın almayacak. Şimşek, Erdoğan'ın daveti üzerine AKP genel merkezini ziyaret etmiş ve ekonomiye katkı vermeye hazır olduğunu belirtmiş, ancak kabinede yer almayacağını ifade etmiştir.
6 Nisan 2023

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye'deki seçimlerin üç farklı sonucuna göre piyasaların nasıl etkileneceğini analiz etti. Muhalefetin kazanması durumunda 'sıra dışı' uygulamaların kaldırılmasını, iktidarın devamı halinde ise Türk Lirası'nda kademeli değer kaybı ve mevcut regülasyonlara daha fazla bağlılık bekliyor. Her iki durumda da TL'nin orta vadede değer kaybetmesi muhtemel görülüyor. Seçimlerin hisse senedi ve tahvil piyasaları üzerinde de etkili olacağı ve risk primini artırabileceği belirtiliyor.
3 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik dönüşümün zaman alacağını ve sabırlı olunması gerektiğini belirtti. Şimşek, göreve geldiği dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarının rekor seviyelere ulaştığını, ancak 'rasyonel zemin' vurgusuyla göreve başladığını ifade etti. Şimşek'in göreve gelmesinin ardından dolar ve avro yükselirken, Merkez Bankası enflasyon beklentisini iki buçuk katına çıkardı.
27 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından oluşturacağı yeni kabinede eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e yer verme olasılığı güçleniyor. Reuters'a konuşan dört üst düzey yetkili, Erdoğan'ın Şimşek'i cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atamayı düşündüğünü, ancak Şimşek'in doğrudan ekonomi politikasından sorumlu bir pozisyonu tercih edebileceğini belirtti. Yetkililer, Şimşek'in ekonomideki mevcut sorunlarla mücadelede önemli bir rol oynayacağını ve gerekirse faiz artışı gibi kararları alabileceğini ifade etti. Daha önce aktif siyasete dönmeyeceğini açıklayan Şimşek'in sağlık durumu ve Londra'daki iş sözleşmeleri nedeniyle Türkiye'ye dönüş yapmayacağı iddia edilmişti.
31 Mayıs 2023

Türkiye'de seçimlerin tamamlanması ve siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasıyla birlikte borsa pozitif bir seyir izledi. Bankacılık endeksi yüzde 9'u aşan bir artışla tavan değerlere yaklaştı. Piyasalar, yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara odaklanırken, uzmanlar piyasadaki hareketliliğin haber akışına bağlı olarak artabileceğini belirtiyor. Borsa, seçimler sonrası haftanın ilk gününde yüzde 4,10'luk bir yükselişle kapanmış ve bu yükseliş ikinci günde de devam etmiştir.
30 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda yüzde 60 oy alacağını ve seçimi kazanacağını belirtti. Anketlerin ikinci tur ihtimalini göstermesine rağmen Kılıçdaroğlu, genç seçmenlere güvendiğini ve parlamentoda çoğunluğu alacaklarını ifade etti. Ayrıca, 15 Mayıs'ta ülkenin karşılaşacağı ekonomik ve demokratik sorunların farkında olduklarını ve bu sorunları çözmek için demokratik yollarla iktidara gelmeyi hedeflediklerini söyledi.
2 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlerin öne çekilebileceğine dair açıklamalarının ardından AKP kaynakları, seçim hazırlıklarını iki turlu seçim olasılığına göre yaptıklarını belirtti. AKP'li bir yetkili, Ramazan ayının seçim çalışmalarını engellemeyeceğini, ancak Ramazan Bayramı'nın ikinci tur için zorluklar çıkarabileceğini ifade ederek, 'en doğru' tarih olarak mayıs ayını işaret etti. İlk tur için 7 ve 14 Mayıs, ikinci tur için ise 21 ve 28 Mayıs tarihleri öne çıkıyor. Ayrıca, muhalefetin olası bir erken seçime destek vermemesi durumunda Cumhurbaşkanı'nın yetkilerine atıfta bulunularak, adaylık tartışmasının olmayacağı belirtildi.
5 Ocak 2023

ABD'li finans şirketi Wells Fargo, Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi kazanması durumunda 2024 ortasına kadar dolar/TL'nin 20'ye yükselmesini, Millet İttifakı'nın kazanması durumunda ise 14'e düşmesini bekliyor. Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın ekonomi yönetiminde olduğu dönemde döviz rezervlerinden büyük miktarlarda satış yapıldığı ve Merkez Bankası'nın 2022'de dolar/TL'yi dizginlemek için 108 milyar dolarlık müdahalede bulunduğu belirtiliyor. Ekonomist İris Cibre, Wells Fargo'nun analizini iyimser bulduğunu ve bazı ekonomik faktörlerin göz ardı edildiğini ifade ediyor.
9 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerden sonraki ilk kabine toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, enflasyon ve fahiş fiyat sorununu gündemden çıkarma konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Anayasa değişikliği teklifini yeniden Meclis'e sunacaklarını, istikrar ve güven vurgusu yaparak 'Türkiye Yüzyılı'nı inşa edeceklerini ifade etti. Depremzedeler için konut yapımı ve emeklilere bayram öncesi ödeme yapılacağını duyurdu. Ayrıca asgari ücret tespit komisyonunun çalışmalarına başlayacağını ve vatandaşların dokuz gün bayram tatili yapabileceğini belirtti.
6 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yerel seçimlerin ardından Türkiye'ye fon akışının ciddi şekilde artacağını ifade etti. Şimşek, yabancı yatırımcıları çekmek için Körfez ülkeleri ve Batı'da çeşitli toplantılara katıldı. Ayrıca, Türkiye'nin dalgalı kur rejimine sahip olduğunu ve kur hedeflerinin olmadığını, kur korumalı mevduat sistemi (KKM) vergi teşviklerinin gözden geçirileceğini belirtti. Bakanın önümüzdeki dönemde New York ve Davos'a ziyaretlerde bulunması bekleniyor.
24 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bütçeyle ilgili çalışmaların sonuçlarını yılbaşı civarı neticelendirmeyi planladığını belirtti. Hükümet, deprem maliyetlerini gerekçe göstererek Meclis'ten 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin liralık ek bütçe geçirmişti. Ek bütçeyle yılın son beş ayında elde edilmesi öngörülen vergi geliri, 1 trilyon 150 milyar 496 milyon 400 bin lira olarak hesaplandı. Erdoğan, kendini mağdur hisseden tüm kesimlerin gönlünü alacaklarını ifade etti.
24 Temmuz 2023

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'gerekli' açıklamayı yaparak 14 Mayıs'ta seçim yapılacağını kesinleştirdiğini belirtti. Erdoğan, seçimlerin bu tarihte düzenlenebilmesi için 10 Mart'ta yetkisini kullanacağını daha önce ifade etmişti. Çelik, Türkiye'nin demokratik tecrübeye sahip olduğunu ve seçimi büyük bir olgunlukla gerçekleştirebileceğini söyledi. Ayrıca sandık güvenliği konusunda herhangi bir sorun olmadığını ve siyasi partilerden temsilcilerin sandıkların başında olacağını ifade etti.
25 Ocak 2023

Merkez Bankası'nın seçimlere kadar yaptığı arka kapı satışları ve piyasa dışı düzenlemelerle baskılanan döviz kurları, seçimlerden sonra serbest bırakıldı. Seçimden önce 20'nin altında olan dolar/TL, seçimden yaklaşık bir hafta sonra 23'ü geçti ve faizin yeteri kadar artmamasından sonra yeniden yükselerek 25'i geçti. Avro/TL ise seçimden önce 21,5'in altında iken, seçimden yaklaşık bir hafta sonra 25'i geçti ve faiz kararından sonra 27'yi geçti.
26 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Resmi Gazete'de yayınlanacak bir kararname ile Meclis'i feshedecek ve Türkiye 14 Mayıs'ta erken seçime gidecek. Seçim takvimi Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenecek ve süreç başlayacak. Takvim, kamu görevlilerinin istifa etme süresinden, seçmen listelerinin askıya çıkmasına, adaylık başvurularından, oy pusulası yerlerinin belirlenmesine kadar önemli tarihleri içeriyor. Meclis'in nisan ayına kadar çalışması ve sonrasında seçim için tatile girmesi bekleniyor.
10 Mart 2023
İşaretlediklerim