Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Hatay belediye başkanlığı seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı itirazı reddetti. Bu kararla birlikte, Hatay belediyesinin yönetimi resmen Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) geçmiş oldu. Detaylar henüz açıklanmadı ancak bu gelişme, Hatay'daki siyasi dengeleri ve yerel yönetim politikalarını etkileyebilir.
8 Nisan 2024

AKP'nin Gaziosmanpaşa Belediye Başkanlığı seçimlerinde CHP'ye 879 oy farkıyla kaybetmesinin ardından yapılan itiraz üzerine oylar yeniden sayıldı. Yeniden sayım sonucunda fark 848'e düştü ancak seçim sonucu değişmedi ve CHP'nin kazandığı netleşti. CHP İl Başkanı Özgür Çelik, yeniden sayılan 1.030 sandık sonucunda Hakan Bahçetepe'nin 848 oy farkla Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı olduğunu duyurdu. Ayrıca, AKP'nin İstanbul genelinde de başarısız olduğu ve 11 ilçeyi CHP'ye kaptırdığı belirtildi.
4 Nisan 2024

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul'da saat 19:17 itibariyle sandıkların yüzde 15'inin sisteme girdiğini ve bu verilere göre Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 51,33 ile önde olduğunu açıkladı. Açıklanan verilere göre, mevcut Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan yüzde 43,94, Sinan Oğan yüzde 4,45 ve Muharrem İnce yüzde 0,28 oy almış durumda.
14 Mayıs 2023

Türkiye'de gerçekleşen yerel seçimler, iktidara yönelik ciddi bir tepkinin sandığa yansıdığını gösterdi. Ekonomik kriz, emeklilerin ve emekçilerin yaşadığı zorluklar gibi faktörler, Cumhur İttifakı'nın büyük şehirlerde oy kaybetmesine neden oldu. CHP, Özgür Özel liderliğinde, İstanbul'da Ekrem İmamoğlu ve Ankara'da Mansur Yavaş ile güçlü bir performans sergileyerek tarihi bir zafer elde etti. Bu sonuçlar, CHP'nin değişim söyleminin seçmende karşılık bulduğunu ve iktidarın bundan böyle tartışmalı projelerde oldubittiye gitme şansının azaldığını gösteriyor.
1 Nisan 2024

CHP Genel Merkezi tarafından yapılan ve İstanbul'un ilçe ilçe, mahalle mahalle analiz edilen 484 sayfalık bir ankete göre, Ekrem İmamoğlu, Murat Kurum'un 4.5 puan önünde yer alıyor. Ankete göre İmamoğlu, CHP, DEM Parti ve İYİ Parti seçmenlerinin büyük bir kısmının desteğini alırken, Kurum ise AK Parti, MHP ve YRP seçmenlerinin çoğunluğunun oyunu alıyor. İstanbul'da Sancaktepe ilçesinin CHP'ye geçmesi bekleniyor ve Bayrampaşa, Tuzla ve Üsküdar'da AK Parti ile CHP arasındaki fark bir puanın altına inmiş durumda.
11 Mart 2024

MetroPOLL Araştırma şirketi, 1-3 Nisan tarihlerini kapsayan ve toplam oy oranları yüzde 102,3 olarak hesaplanan anket sonuçlarını düzeltti. Şirketin kurucusu Özer Sencar, hatanın sayıların küsuratından kaynaklanabileceğini belirtti. Düzeltilen ankette CHP'nin oy oranı yüzde 24,9'dan yüzde 24,6'ya, 'diğer partiler' seçeneği ise yüzde 2,7'den yüzde 0,7'ye düşürüldü. Ayrıca, anketin kim tarafından finanse edildiği gibi bilgilerin yer almadığı editör notu ile belirtildi.
15 Nisan 2023

İzmir'den Meclis'e gönderilen 28 milletvekilinin 14'ü Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) seçildi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ise sekiz vekil çıkardı. İzmir'de yapılan genel seçimlerde, CHP'nin adayı Kemal Kılıçdaroğlu, kentte yüzde 63,29 oranında destek aldı. Türkiye İşçi Partisi (TİP) adayı İrfan Değirmenci, İzmir'in ikinci bölgesinde milletvekilliğini az bir farkla kaçırdı.
15 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Kütahya'da yerel seçimlerde geçersiz sayılan oyların yeniden sayılması yönünde karar aldı. Kesinleşmeyen sonuçlara göre, CHP'nin adayı 40 bin 712 oy ile birinci sırada yer alırken, MHP'nin adayı 40 bin 110 oy aldı ve AKP'nin adayı 37 bin 992 oyda kaldı. MHP'nin geçersiz oyların yeniden sayılması talebi İl Seçim Kurulu tarafından kabul edildi, ancak CHP'nin bu karara itirazı YSK tarafından reddedildi.
6 Nisan 2024

Yerel seçimlerde büyük başarı kazanan CHP, yaklaşık üç aydır siyasetin merkezine oturmuş durumda. İyi Parti’nin çözülmesi ve Meclis muhalefetinin etkisiz kalması, CHP’nin muhalefetin sınırlarını belirlemesine neden oldu. Bu durum, toplumsal muhalefet üzerinde de etkili oldu ve CHP'nin 'normalleşme' taktiği, Erdoğan'a hareket alanı sağladı. Erdoğan'ın Bahçeli ile ortaklığa mecbur kalması, muhalefetin önemini daha da artırdı.
17 Haziran 2024

MetroPOLL tarafından yapılan bir anketin sonuçlarında toplam oy oranlarının yüzde 102,3 olarak hesaplanması dikkat çekti. Ankette kararsızlar, protesto oyları ve cevap vermeyenlerin oransal dağılımı sonrasında AKP yüzde 40,1, CHP yüzde 24,9 ve diğer partilerin oranları belirlendi. Ancak toplamın yüzde 100'ü aşması üzerine MetroPOLL kurucusu Özer Sencar, hatanın düzeltildiğini ve CHP'nin oranının yüzde 24,6'ya, 'diğer partiler' kategorisinin ise yüzde 0,7'ye düşürüldüğünü açıkladı. Ayrıca, anketin güvenilirliği konusunda WAPOR standartlarına göre eksik bilgiler olduğu belirtildi.
15 Nisan 2023

ORC Araştırma'nın 2-5 Ocak 2023 tarihleri arasında yaptığı ankete göre, AKP yüzde 32,0, CHP yüzde 23,5, İYİ Parti yüzde 19,1 oy alırken, HDP yüzde 7,3 ve MHP yüzde 6,2 oy oranına sahip. Cumhur İttifakı yüzde 38,2, Millet İttifakı ise yüzde 42,6 oy oranına ulaştı. ORC Araştırma'nın 19-22 Aralık 2022'deki anketinde ise Cumhur İttifakı yüzde 38,3, Millet İttifakı yüzde 41,7 oy almıştı. İki anket arasında İYİ Parti'nin oylarında yüzde 1,6'lık bir artış gözlemlendi. MetroPOLL araştırma şirketinin aralık ayında düzenlediği ankette ise AKP'nin oyunu bir önceki ankete göre yüzde 0,4 oranında artırdığı belirtildi.
6 Ocak 2023

31 Mart seçimleri, AKP'nin hegemonya kuramadığını ve muhalefetin, özellikle CHP'nin, önemli başarılar elde ettiğini gösterdi. CHP, 1977'den bu yana ilk kez bir seçimde en büyük parti oldu. Seçim sonuçları, AKP'nin dar bir seçmen kitlesine sıkıştığını ve kutuplaşma siyasetinin artık muhalefete enerji ürettiğini ortaya koydu. İYİ Parti'nin büyük kayıplar yaşadığı, YRP'nin ise seçimlerin kazananlarından biri olduğu belirtildi. Ayrıca, Kürt siyasi hareketinin sınırlarına geri çekildiği ve Türkiye siyasetinde her türlü sürprize açık yeni bir dönemin başladığı vurgulandı.
1 Nisan 2024

CHP tarafından toplanan ıslak imzalı tutanaklara göre, açılan 167 bin 595 sandıkta Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan, rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun önünde yer alıyor. Ancak henüz hiçbir aday yüzde 50 oy oranını geçmiş değil. Toplam sandık sayısı 192 bin olarak belirtilirken, Erdoğan'ın oy oranı %48,64, Kılıçdaroğlu'nun oy oranı %45,61 olarak kaydedilmiş. Diğer adaylar Sinan Oğan ve Muharrem İnce'nin oy oranları sırasıyla %5,33 ve %0,43 olarak açıklanmış.
14 Mayıs 2023

TEAM tarafından yapılan anket sonuçlarına göre, AKP'nin oy oranı son bir ayda artış göstererek yüzde 37,5'e ulaştı ve MHP ile birlikte 'cumhur ittifakı'nın toplam oy oranı yüzde 44 olarak ölçüldü. 'millet ittifakı' ise CHP'nin yüzde 26 ve İYİ Parti'nin yüzde 11,7 oy oranıyla yüzde 37,7 olarak belirlendi. HDP'nin oy oranı yüzde 11,1 olarak kaydedildi. Sekiz araştırma şirketinin anket ortalamalarına göre ise 'cumhur ittifakı' ile 'millet ittifakı' arasındaki fark 1,5 puan olarak hesaplandı. Araştırmada ayrıca seçmen duyguları ve siyasi iklimle ilgili değerlendirmeler de yer aldı.
21 Ocak 2023

Yazıda, Türkiye'deki yerel seçim sonuçlarının, özellikle AK Parti için beklenmedik bir hezimet olduğu ve seçmenin bu sonuçlarla kimsenin çantasında keklik olmadığını gösterdiği ifade ediliyor. AK Parti'nin, özellikle İstanbul ve Adıyaman gibi yerlerde beklenen başarıyı elde edemediği, CHP'nin ise seçimlerde birinci çıkarak önemli bir başarı elde ettiği belirtiliyor. Ayrıca, İmamoğlu'nun İstanbul'da üçüncü kez galip gelmesi ve Mansur Yavaş'ın Ankara'da rakibine büyük bir fark atması gibi detaylar da yer alıyor.
2 Nisan 2024

TEAM Araştırma'nın 23-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği anket sonuçlarına göre, CHP, İYİ Parti, HDP/Yeşil Sol ve MHP'nin oy oranlarında artış gözlemlendi. Millet ittifakında yer almayan partilerin oyları ittifak içinde kaldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Kemal Kılıçdaroğlu'nun birinci turda Recep Tayyip Erdoğan'ı geçtiği ve Muharrem İnce'nin oylarında düşüş yaşandığı belirtildi. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan karşısında 5 puan önde olduğu ifade edildi. Ancak seçmenler arasında 'Erdoğan kazanır' algısının güçlü olduğu ve muhalefetin psikolojik üstünlüğü henüz sağlayamadığı vurgulandı.
30 Nisan 2023

Türkiye'nin toplam gayrisafi yurt içi hasılası (GSYH) 26 trilyon 276 milyar 307 milyon lira olarak belirlenmişken, CHP'li belediyelerin yönetimindeki büyükşehirlerin GSYH'deki toplam payı %60 olarak hesaplanmıştır. AKP'li belediyelerin payı ise %22,1'dir. 30 büyükşehir belediyesinden 11'i CHP, 15'i AKP tarafından yönetiliyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde CHP'nin, Bursa ve Kocaeli gibi şehirlerde ise AKP'nin yönetimde olması bu oranlara büyük etki yapmaktadır.
27 Mart 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), seçim sonuçlarının açıklanacağı gece için genel merkezindeki hazırlıklarını büyük oranda tamamladı. Parti genel merkezinde güvenlik önlemleri artırıldı ve seçim koordinasyon merkezi ile avukatların kriz masası kuruldu. Yaklaşık 500 yabancı gazeteci akredite edildi ve GSM şirketleri ile Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından internet kapasitesi artırıldı. Millet İttifakı kurmayları ve liderleri de CHP genel merkezinde toplanacak.
14 Mayıs 2023

Yerel seçimlerin ilk sonuçlarına göre, CHP'nin Türkiye genelindeki başarısı, Millet İttifakı'ndan ayrılan İYİ Parti içinde gerilime neden oldu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, daha önce CHP'ye ve özellikle İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarına ağır eleştirilerde bulunmuştu. CHP'nin İstanbul ve Ankara'yı açık ara farkla kazanması ve birçok ili AKP'den alması üzerine, İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz istifa ettiğini açıkladı ve Akşener'i de istifaya davet etti.
31 Mart 2024

İstanbul'da seçim sonuçlarına göre açılan sandık oranları Anadolu Ajansı'na (AA) göre %94,27 iken, ANKA Haber Ajansı'na göre %99,3 olarak raporlanmıştır. Her iki ajansın verilerine göre, Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki oy oranları farklılık göstermektedir. ANKA'ya göre Kılıçdaroğlu %51,79, Erdoğan ise %48,21 oy almıştır. AA'ya göre ise Kılıçdaroğlu'nun oranı %51,35, Erdoğan'ınki %48,65'tir. Birinci tur sonucunda ise Erdoğan %46,68, Kılıçdaroğlu %48,56 oy almıştır.
28 Mayıs 2023
İşaretlediklerim