ORC Araştırma'nın 27 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında düzenlediği ankete göre, İYİ Partili ve CHP'li seçmenlerin çoğunluğu Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı ikinci dönemde de görmek istiyor. CHP seçmeninin yüzde 53,9'u ve İYİ Parti seçmeninin yüzde 45,4'ü Mansur Yavaş'ı tercih ederken, AKP seçmenlerinin ilk tercihi yüzde 27,6 ile Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok oldu. Anketin kimin adına yapıldığı, kim veya hangi parti tarafından finanse edildiği, örneklem belirleme yöntemi ve kararsızların nasıl dağıtıldığı bilgileri verilmedi.
4 Ağustos 2023

Yöneylem Araştırma'nın 27-29 Mart tarihleri arasında yaptığı ankete göre, kararsızlar dağıtılmadan AKP'nin oy oranı %30,2, CHP'nin ise %23,8 olarak ölçüldü. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldığında AKP'nin oy oranı %35'e, cumhur ittifakının toplam oy oranı %42,4'e, millet ittifakının oy oranı ise %38'e ulaşıyor. HDP %9,3 ve Türkiye İşçi Partisi %3,3 oy oranına sahip. Yöneylem Araştırma'nın önceki anketlerinde AKP'nin oy oranı %32 iken, Ağustos 2022'de CHP'nin AKP'yi az bir farkla geçtiği görülmüştü.
12 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın partisi AKP, 10 yıldır yönetiminde bulunduğu Şanlıurfa'yı Yeniden Refah Partisi'ne (YRP) kaybetti. Kesinleşmemiş sonuçlara göre, YRP Şanlıurfa'da yüzde 38,87 oy oranıyla birinci sırada yer aldı. AKP ise yüzde 33,64 oy oranıyla ikinci sırada kaldı. Bu sonuç, AKP'nin uzun yıllardır elinde tuttuğu bir başka kalesi olan Adıyaman'ı da kaybetmesinin ardından geldi.
1 Nisan 2024

MetroPOLL Araştırma'nın nisan ayında düzenlediği ankete göre, katılımcıların %84,1'i 14 Mayıs'taki seçimlerde kesinlikle oy kullanacaklarını ifade etmiş, %11,3'ü ise büyük ihtimalle oy kullanacaklarını belirtmiş. Oy kullanma potansiyeli %94,4 olarak ölçülmüş. CHP seçmeninin %90'ı, AKP seçmeninin %88,9'u, HDP seçmeninin %81,5'i ve MHP seçmeninin %82,5'i kesinlikle oy kullanacaklarını söylemiş. 2019 yerel seçimlerindeki %84,67'lik katılım oranının, bu seçimlerde yaklaşık 10 puan artabileceği öngörülüyor.
7 Nisan 2023

Türkiye'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandıkların kapanmasının ardından ilk veriler gelmeye başladı. Anadolu Ajansı ve ANKA Haber Ajansı'nın verilerine göre, Kemal Kılıçdaroğlu Ankara'da önde görünüyor. Anadolu Ajansı'nın yüzde 94 sandık açıldığında verdiği bilgilere göre Kılıçdaroğlu yüzde 46,71 oy alırken, Tayyip Erdoğan yüzde 46,52 oyda kalmıştır. ANKA'nın yüzde 60,7 sandık açıldığında verdiği bilgilere göre ise Kılıçdaroğlu yüzde 48,45, Erdoğan ise yüzde 44,98 oy almıştır.
14 Mayıs 2023

Türkiye'de yapılan seçimlerde, beş şehirde Millet İttifakı'nın (CHP ve İYİ Parti) oy oranı, cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranının altında kaldı. Kılıçdaroğlu, bu şehirlerde Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan'ı geçmiş durumda. Söz konusu iller Balıkesir, Hatay, Adana, Ardahan ve İstanbul olarak belirtiliyor. Ankara'da ise Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın önünde yer almasına rağmen, Millet İttifakı'nın oy oranı, 2'nci ve 3'üncü bölgede Cumhur İttifakı'nın gerisinde.
15 Mayıs 2023

Aksoy Araştırma Şirketi'nin nisan ayı anketine göre, milletvekili seçimlerinde AKP yüzde 34,7, CHP ve müttefikleri yüzde 32,1, HDP/Yeşil Sol yüzde 9,6, İYİ Parti yüzde 9 ve MHP yüzde 6,8 oy alıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,3 ile önde bulunurken, mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 41,9 oy alıyor ve seçimlerin ikinci tura kalacağı öngörülüyor. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, anketin kim tarafından finanse edildiği ve hangi yöntemlerle yapıldığı gibi bilgilerin eksik olduğu editör notu ile belirtilmiş.
1 Mayıs 2023

Aksoy Araştırma'nın ocak ayı anket sonuçlarına göre, AKP'nin oy oranı yüzde 33,3, CHP'nin yüzde 25,5, İYİ Parti'nin yüzde 14,6, HDP'nin yüzde 11,1 ve MHP'nin yüzde 7,7 olarak belirlendi. Araştırma, AKP'nin 2022'nin son çeyreğindeki yükselişinin durduğunu ve son bir ayda yüzde 1,2 gerilediğini gösteriyor. Diğer anket sonuçlarına göre de benzer eğilimler görülüyor. 1537 kişiyle yapılan araştırma, Türkiye'deki siyasi dengeler hakkında bilgi veriyor.
2 Şubat 2023

Aksoy Araştırma'nın 26 ilde 1067 kişiyle yaptığı ankete göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,9, Tayyip Erdoğan yüzde 38,4 oy alıyor. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu'nun yüzde 57,4 ile kazanacağı öngörülüyor. Partilerin oy dağılımında AKP yüzde 31,1, CHP yüzde 30,6 ve İYİ Parti yüzde 11,4 oranında. Araştırma sonuçlarına göre, ekonomiye dair olumlu görüşlerin artması ve muhalefetin seçimi kazanacağına olan inanç artışı, oy verme davranışlarını etkileyebilir. Ancak anketin metodolojisi ve finansmanı hakkında bilgi verilmediği için güvenilirliği konusunda soru işaretleri bulunuyor.
18 Nisan 2023

Yazar Necati Doğru, Türkiye'de gerçekleşen seçimlerin halkın iradesiyle kavgasız, gürültüsüz ve demokratik bir şekilde tamamlandığını belirtiyor. Seçim sonuçlarına göre, uzun yıllardır iktidarda olan AKP'nin yerini CHP'nin aldığı, bu değişimin halkın Tayyip Erdoğan ve yönetim tarzından duyduğu rahatsızlık sonucu gerçekleştiği ifade ediliyor. CHP'nin liderleri Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın partiyi 22 yıl sonra birinci parti yaparak umut saçtığı vurgulanıyor.
1 Nisan 2024

Adıyaman'da, 6 Şubat depremlerinin ardından yapılan milletvekilliği seçimlerinde, uzun yıllardır AKP ve tarikatların etkili olduğu bölgede, CHP Milletvekili Abdurrahman Tutdere'nin sürpriz bir şekilde 51.299 oy alarak seçimi kazanması dikkat çekti. AKP adayı Ziya Polat 28.285, Yeniden Refah Partisi adayı Nazif Atalay ise 14.173 oy aldı. Deprem sonrası yaşanan ekonomik sıkıntılar ve deprem yardımlarının kesilmesi gibi faktörler, halkın tepkisini ve oylarını CHP'ye yönlendirdi.
5 Nisan 2024

Anadolu Ajansı ve ANKA'nın açıkladığı ilk seçim sonuçlarına göre, İzmir'de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde açılan sandıkların yüzde 38.66'sına göre Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 62,04 oy oranıyla önde bulunuyor. Tayyip Erdoğan yüzde 32,57 oy alırken, diğer adaylar Sinan Oğan ve Muharrem İnce sırasıyla yüzde 4,76 ve yüzde 0,63 oy oranlarına sahip. ANKA'nın verilerine göre ise açılan sandık oranı yüzde 46 iken, Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde 62,81, Erdoğan'ınki yüzde 31,9 olarak belirtiliyor.
14 Mayıs 2023

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, KONDA Araştırma'nın nisan ayında gerçekleştirdiği iki saha çalışmasının sonuçlarını ve hazırlanan 202 sayfalık raporu ele aldı. Rapora göre, cumhur ittifakının oyları yüzde 45 bandında, millet ittifakı ise yüzde 36-38 bandında seyrediyor. Kararsızlar dağıtıldığında AKP yüzde 36,2, CHP yüzde 24, İYİ Parti yüzde 13,7, HDP/Yeşil Sol yüzde 10,3, MHP yüzde 7,4 ve diğer partiler yüzde 8,5 oy alıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise kararsızlar dağıtıldığında Erdoğan ve Kılıçdaroğlu yüzde 43 ve 42 oy alarak seçimi ikinci tura taşıyorlar. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu yüzde 51, Erdoğan yüzde 49 oy alıyor.
29 Nisan 2023

CHP ve İYİ Parti, Yüksek Seçim Kurulu'na listelerin teslim edilmesi için verilen sürenin dolmasına kısa bir süre kala, bazı illerde ortak liste ile seçime girmeye karar verdi. İYİ Parti adayları yedi ilde CHP listesinden, CHP adayları ise sekiz ilde İYİ Parti listesinden seçime katılacak. İki parti arasında toplamda 14-16 ilde uzlaşı sağlandığı ve bu sayının liderlerin kararına göre artabileceği ifade ediliyor.
6 Nisan 2023

ORC Araştırma'nın 29 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında yaptığı ankete göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oyları 2,2 puan artarak %44,6'ya, Kemal Kılıçdaroğlu'nun oyları ise 1,3 puan düşerek %48'e geriledi. Bu durum, ikinci tur ihtimalinin güçlenmesine işaret ediyor. Partilerin oy oranlarına bakıldığında AKP %33,2, CHP %28, İYİ Parti %15,5 olarak belirlendi. Ankette, bir kamuoyu araştırmasında olması gereken bazı bilgilerin yer almadığı editör notu ile belirtilmiş.
3 Mayıs 2023

31 Mart 2024 tarihli yerel seçimlerde, AKP'nin uzun yıllardır yönetiminde bulunduğu Şanlıurfa ve Adıyaman illerinde değişim rüzgarları esiyor. İlk sonuçlara göre, Adıyaman'da CHP, Şanlıurfa'da ise Yeniden Refah Partisi (YRP) önde gidiyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın özellikle İstanbul ve Ankara'yı kazanma hedefiyle çıktığı bu seçimlerde, partisinin önemli kalesi olarak görülen bu iki ili kaybetme riskiyle karşı karşıya. Adıyaman'da açılan sandıkların yüzde 52,55'inde CHP önde giderken, Şanlıurfa'da ise YRP, açılan sandıkların yüzde 53,13'ünde lider konumda.
31 Mart 2024

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Özel, Habertürk'te yaptığı açıklamada, CHP'nin İstanbul'da anketlerde önde olduğunu ve yüzde 62'ye 38 gibi bir sonuçla kazanabileceklerini ifade etti. Özel, kutuplaşma yerine kardeşlik ve barışı vurgulayacaklarını, HDP ve Kürt seçmen arasında ayrım yapacaklarını ve HDP ile rekabet içinde olduklarını söyledi. Ayrıca, iktidarın seçim kaybetmesinin siyasi darbe olarak nitelendirilmesini eleştirdi ve seçimlerin adil olacağına dair güven veren açıklamalarda bulundu. Özel, ayrıca internet üzerinde sahte ses kayıtları ve dark web üzerinden kirli pazarlıklar yapıldığına dair ihbarlar aldıklarını da belirtti.
2 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Hatay'daki belediye başkanlığı seçimi sonuçlarına yönelik itirazını reddetti. Bu kararla birlikte, AK Parti adayının 3 bin 361 oy farkıyla kazandığı seçim sonucu kesinleşmiş oldu. CHP, seçimlerde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla YSK'ya başvurmuş, ancak Hatay İl Seçim Kurulu, YSK'nın uyarısına rağmen mazbatayı AK Parti adayına teslim etmişti. CHP'nin, depremdeki sorumluluğu nedeniyle eleştirilen Lütfü Savaş'ı yeniden aday göstermesi de tartışma yaratmıştı.
8 Nisan 2024

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), il ve ilçelerde gerçekleştirilen yerel seçimler sonrası çeşitli partiler tarafından yapılan itirazları değerlendirdi. CHP, MHP, Yeniden Refah Partisi, AKP ve DEM Parti'nin farklı bölgelerdeki seçim sonuçlarına yönelik itirazları çoğunlukla reddedildi. Ancak Ordu iline bağlı İkizce, Perşembe, Mesudiye, Çamaş, Gürgentepe, Kabataş ve Ünye ilçelerinde oyların yeniden sayılmasına karar verildi.
7 Nisan 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nin milletvekili adaylarını duyurdu ve listeleri Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. Eski AKP'li adalet bakanı Sadullah Ergin, DEVA Partisi kontenjanından CHP Ankara 1'inci bölge dördüncü sıradan aday gösterildi. Gelecek Partisi adayları arasında ise Taha Ün'ün eşi Sema Silkin Ün bulunuyor.
9 Nisan 2023
İşaretlediklerim