Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in 'basın danışmanı' olduğu belirtilen Emre Olur, 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma' ve 'silahla kasten yaralama' suçlarından yargılandığı dava kapsamında tahliye edildi. Anadolu 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, Olur'un dosyasının Sedat Peker ana davası ile birleştirilmesine ve gizli tanığın beyanlarının hükme esas alınamayacağına karar verdi. Olur, mahkemede hiçbir zaman Peker'den talimat almadığını ve suçlamaların asılsız olduğunu ifade etti.
25 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan İlhan Kılıç ve Kenan Deniz'in cezalarını sağlık durumları nedeniyle kaldırdı. Ayrıca, çeşitli suçlardan hapis cezası alan Osman Kartal'ın cezası da sürekli sakatlık hali gerekçesiyle sona erdirildi. Bu kararlar, adli tıp raporlarına dayanarak Anayasa'nın ilgili maddesi uyarınca alındı.
26 Ocak 2023

Yusufeli Kaymakamı Hacı Kerim Meral, bir restoranda yemek yedikten sonra döner, pilav ve sütlacı beğenmediğini belirterek hesabı ödemeden işletmeyi terk ettiği iddiasıyla gündeme geldi. İşletme sahibi Ferhat Kodat'ın yanında müşterilere duyurulacak şekilde hesabı ödemeyeceğini ifade etmesi üzerine, Artvin Valiliği tarafından İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla Meral hakkında soruşturma başlatıldığı açıklandı.
7 Kasım 2023

Boyner ailesinden Nihat Boyner'in evinde 11 yıl çalışan Gülper Şeren, işten haksız yere çıkarıldığını iddia ederek açtığı tazminat davasını kazandı. Şeren, bel fıtığı nedeniyle ameliyat olmak istediğinde, Boyner tarafından işten çıkarıldı. Mahkeme, Şeren'in 11 yıl boyunca kesintisiz çalıştığını tespit etti ve karar kesinleşince Boyner'in Şeren'in sigorta primlerini ödemesine hükmetti. Boyner'in avukatı, Şeren'in yıpratma amaçlı dava açtığını iddia etse de, mahkeme Şeren'in lehine karar verdi.
8 Temmuz 2023

Çiftlik Bank davasının önemli isimlerinden ve Mehmet Aydın'ın 'kara kutusu' olarak bilinen Osman Naim Kaya, Uruguay'dan Türkiye'ye getirildi. Kaya, 'kara para aklama', 'vergi kaçırma', 'suç örgütü üyesi olma', 'dolandırıcılık' gibi suçlardan aranıyordu ve hakkında kırmızı bülten çıkarılmıştı. Uruguay'dan Brezilya üzerinden İstanbul Havalimanı'na getirilen Kaya, polis tarafından alınarak işlemleri için Havalimanı Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.
8 Nisan 2023

İran, eski savunma bakan yardımcısı ve Britanya-İran uyruklu Alireza Akbari'yi Britanya adına casusluk yapmak suçlamasıyla idam etti. Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly, İran'ın Akbari'ye verilen ölüm cezasını uygulamaması gerektiğini belirtmiş ve ölüm cezasının siyasi amaçlı olduğunu ifade ederek Akbari'nin serbest bırakılmasını talep etmişti. İran medyası, Akbari'nin işkence altında suçları itiraf ettiğini ve İran'ın önde gelen nükleer bilimcisi Mohsen Fakhrizadeh'in öldürülmesinde rol oynadığını iddia etti.
14 Ocak 2023

Çin'in Şanşi bölgesindeki iki işçi, 'kestirme yol açmak' amacıyla Çin Seddi'ne kepçelerle büyük hasar verdi. 38 yaşındaki bir adam ve 55 yaşındaki bir kadın, duvarın etrafından dolaşmak zorunda kalmamak için Çin Seddi'ndeki bir boşluğu kepçelerle genişletmekle suçlanıyor. İki işçi gözaltına alınırken yetkililer zararın 'geri döndürülemez türden' olduğunu belirtti. Zarar verilen kısım, Ming Hanedanı döneminde inşa edilmişti.
6 Eylül 2023

ABD'nin Alabama eyaletinde, 1988'de işlenen bir cinayet nedeniyle 'kiralık katil' olarak mahkum edilen 58 yaşındaki Kenneth Smith, nitrojen gazı kullanılarak idam edildi. Bu yöntem ABD'de ilk kez uygulandı. Smith'in daha önce zehirli iğne ile idamı başarısız olmuştu. İnfaz, insan hakları tartışmalarını ve idam cezalarının ırkçılık ve yanlış kararlar nedeniyle eleştirilmesini gündeme getirdi.
26 Ocak 2024

Meksika'nın Chihuahua bölgesinde, kadına şiddeti özendiren ve kadın düşmanlığı içeren şarkılar yasaklandı. Yasağı ihlal edenler 1 milyon 900 bin liraya kadar para cezası ödeyecek. Bu para cezası, belediyenin kadınlar için başlattığı programlara ve sığınma evlerine bağışlanacak. Yasak, belediye tarafından düzenlenip denetlenen etkinlikler için geçerli olacak.
1 Ağustos 2023

Gazeteci Tolga Şardan, 'MİT'in Cumhurbaşkanlığına sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?' başlıklı bir yazı nedeniyle önce tutuklanmış sonra serbest bırakılmıştır. İstanbul Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Şardan'ın yazısında yer alan ifadelerin 'devletin yargı organlarını aşağılama' suçu kapsamında değerlendirildiği ve bu nedenle bir yıl altı aydan beş yıla kadar hapisle cezalandırılması istendiği belirtilmiştir. İddianamede, Şardan'ın yazısında yer alan bilgilerin kamu barışını bozmaya elverişli olduğu ve halkı yanıltıcı bilgi yaydığı savunulmuştur.
16 Şubat 2024

28 Şubat davasında hüküm giyen komutanlar Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Cevat Temel Özkaynak ve Erol Özkasnak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla affedilerek Sincan Cezaevi'nden tahliye edildi. Af kararı, 'sürekli hastalık ve kocama hali' gerekçesiyle alındı ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Aynı davada hüküm giyen Çetin Doğan da sabah saatlerinde tahliye edilmişti.
17 Mayıs 2024

İzmir'in Seferihisar ilçesinde, 'Şila' adlı köpeği kulübesini yakarak öldüren Ömer Faruk Baki'ye dört yıl hapis cezası verildi. Olay, 13 Ekim 2022'de gerçekleşmiş ve soruşturma sonucunda Baki tutuklanmıştı. İlk kararda iyi hal indirimiyle ceza düşürülmüş, ancak avukatların itirazı üzerine istinaf mahkemesi kararı bozmuş ve dosya yeniden yerel mahkemeye gönderilmişti. Son duruşmada Baki'nin cezası dört yıla çıkarıldı ve tutuklama kararı verildi.
14 Mart 2024

İstinaf mahkemesi, İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile 'evlendirilmesi' olayına ilişkin davada verilen cezaları yetersiz buldu. Baba Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl, Kadir İstekli 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel ise 16 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, cezaların artırılması gerektiğine karar vererek davanın usul ve esas yönünden yeniden görülmesine hükmetti.
23 Şubat 2024

Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan Dilan Polat, avukatının sağlık sorunları gerekçesiyle yaptığı tahliye talebi üzerine Adli Tıp Kurumuna sevk edildi. Dilan Polat ve eşi Engin Polat, geniş çaplı bir mali suç soruşturması kapsamında tutuklanmış ve çeşitli suçlamalarla yargılanmaktadır. Soruşturma, Polat çiftinin şirketler arası sahte fatura kesme ve para transferi yöntemleriyle 200 milyon lira para akladıkları iddiasını içermektedir. Dilan Polat'ın sağlık durumunun cezaevinde kalmasına uygun olup olmadığının değerlendirilmesi için adli tıp incelemesi yapılacak.
6 Mayıs 2024

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Ankara'da bir kişiyi, kendisini 'Kamu Güvenliği Teşkilatı İstihbarat Daire Başkanı' olarak tanıtarak dolandıran sanığa verilen beş ay hapis cezasını yetersiz buldu. Mağdur, sanığa tapu işlemleri için toplam 7 bin 795 lira göndermiş, ancak işlemler yapılmayınca dolandırıldığını anlayıp şikayetçi olmuştu. Yargıtay, sanığın birden fazla kez dolandırıcılık eylemini gerçekleştirdiğini ve bu durumun 'zincirleme dolandırıcılık' suçunu oluşturduğunu belirterek, yerel mahkeme kararını bozdu.
10 Nisan 2024

81 yaşında ve birçok sağlık problemi olan Makbule Özer, Adli Tıp Kurumu'nun 'Cezaevinde kalabilir' raporuna dayanarak yeniden cezaevine gönderildi. Özer, 'örgüte yardım etmek' suçlamasıyla 9 Mayıs 2022'de tutuklanmış ve kamuoyu baskısı sonucunda 7 Eylül 2022'de tahliye edilmişti. Ancak ATK'nin yeni raporu sonrasında tekrar gözaltına alınarak cezaevine gönderilmiştir.
22 Nisan 2024

İzmir'de, erkek mesai arkadaşlarının argo ve küfürlü konuşmalarına tepki olarak küfrettiği için işten çıkarılan bir kadın, işe iade davasını kazandı. Mahkeme, kadının tepkisel olarak küfrettiğini ve işten çıkarılmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. İş yerindeki erkek çalışanların davranışlarına karşı iş yeri yetkililerinin herhangi bir adım atmaması ve sadece kadının iş akdinin feshedilmesi, mahkemenin kararında eşitlik ilkesine aykırılık olarak değerlendirildi.
18 Nisan 2024

Çankırı'nın Çerkeş ilçesinde, Yeşilöz köyü Muhtarı Kadir Y. ile muhtar adayı Erdal Dağıstan arasında önceden var olan husumet nedeniyle tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine Kadir Y., Erdal Dağıstan'ı bıçakla yaraladı. Dağıstan, hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybetti. Olayın ardından muhtar Kadir Y. polis tarafından gözaltına alındı.
26 Şubat 2024

Yargıtay, 2007 yılında Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında düşen ve 57 kişinin ölümüne neden olan yolcu uçağı kazasıyla ilgili olarak, Atlasjet Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Tuncay Mustafa Doğaner ile uçuş işletme sorumlusu Mehmet Şerif Erbilgin'e verilen 5 yıl 10'ar ay hapis cezalarını onadı. Bu kararla birlikte, 17 yıl süren dava süreci sona erdi ve dosya kapandı.
12 Mart 2024

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde tedavi gören bir kanser hastası kadına cinsel saldırıda bulunulduğu iddiasıyla erkek hemşire E.K. tutuklanmıştı. İzmir 20'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan hemşire ile ilgili olarak, ailenin rektörlüğe açtığı tazminat davasında İzmir 5'inci İdare Mahkemesi aileye 600 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 6'ncı İdari Dava Dairesi, kararı hukuka uygun buldu.
18 Mart 2024
İşaretlediklerim