TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Yanardağ, '4 Soru 4 Yanıt' programında sarf ettiği sözler nedeniyle 'suçu ve suçluyu övme' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 10,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklanmıştı. Ayrıca, Yanardağ'ın BirGün gazetesinde yayınlanan yazıları nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçunu işlediği iddia edilerek sekiz yıl iki aya kadar hapis cezası talep edildi.
11 Ağustos 2023

Gazeteci Barış Pehlivan, 'Mide Bulandıran Öykü' başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner tarafından açılan ve 'kamu görevlisine hakaret' suçlamasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldığı davadan, Aydıner'in şikayetinden vazgeçmesi üzerine beraat etti. İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Pehlivan, gazetecilik faaliyetlerinin suç olmadığını ifade etti. Avukatı Hüseyin Ersöz, Pehlivan'ın tahliyesi için gerekli yasal sürecin işletileceğini duyurdu.
16 Kasım 2023

Yaz saati uygulaması hakkında belgesel çekerken tutuklanan yönetmen Sibel Tekin, 'silahlı örgüte üye olma' suçlamasıyla gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, delillerin toplandığını ve adli kontrol hükümlerinin yeterli olacağını belirterek Tekin'in tahliyesine karar verdi. Tekin, yurt dışına çıkış yasağı ve ayda iki kez imza atma yükümlülüğü ile serbest bırakıldı ve yargılanmasına 23 Şubat'ta başlanacak.
30 Ocak 2023

Maltepe Açık Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazeteci Barış Pehlivan, 'Mide Bulandıran Öykü' başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner tarafından açılan dava sonucu 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aydıner, duruşma öncesi şikayetinden vazgeçtiğini bildirdi, bu da Pehlivan'ın beraat ihtimalini artırdı. Pehlivan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, yazının ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtti.
14 Kasım 2023

İstanbul Bakırköy başsavcılığı, Büyükçekmece'deki bir Kuran kursunda çocuklara şiddet uygulayan bir şüphelinin 25 Şubat'ta tutuklandığını duyurdu. Olay, kursun İsmailağa Cemaati'ne ait olduğu ve görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından gündeme geldi. Başsavcılık, olayla ilgili soruşturmanın başlatıldığını ve şüphelinin 'kasten yaralama' suçundan tutuklandığını açıkladı.
11 Mart 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G., altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile evlendirilerek cinsel istismara maruz bırakıldığı iddiasıyla açılan dava ertelendi. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' suçundan 22 yıl altı aya kadar, Kadir İstekli ise 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' ve 'cinsel saldırı' suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Davanın üçüncü duruşması İstanbul Anadolu Adliyesi'nde görüldü ve 5 Haziran 2023 tarihine ertelendi.
31 Mart 2023

Gazeteci Ayça Söylemez, eski İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Akın Gürlek'i konu edindiği yazısı nedeniyle hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Söylemez'in yazısında, Gürlek'in birçok gazeteci ve siyasetçiyi yargıladığı belirtilmişti. Şu anda adalet bakan yardımcısı olan Gürlek'in şikayeti üzerine dava açıldı. İlk duruşma 22 Kasım'da görülecek.
27 Temmuz 2023

Gazeteci Nazlı Ilıcak, 'FETÖ'nün medya yapılanması' davasında daha önce 'örgüte yardım' suçundan aldığı ceza sonrası tahliye edilmişti. Ancak, 2016'da yazdığı bir yazı nedeniyle 'iftira' suçundan aldığı 2 yıl 6 ay hapis cezası istinaf mahkemesi tarafından onaylandıktan sonra Sakarya 1 No'lu Cezaevi'ne teslim oldu. Avukatı, Ilıcak'ın yaklaşık 2-3 hafta kapalı cezaevinde kalacağını ve ardından açık cezaevine geçerek denetimli serbestlikle salınacağını belirtti.
4 Aralık 2023

28 Şubat davasında müebbet hapis cezası alan eski orgeneral İlhan Kılıç ve eski tümgeneral Kenan Deniz, Adli Tıp'ın verdiği 'kocama hali' raporu sonrasında Resmi Gazete'de yayımlanan 'cezalarının kaldırılması' kararı üzerine tahliye edildiler. Aileleri tarafından Silivri Marmara Cezaevi otoparkında karşılanan Kılıç ve Deniz, diğer tutuklu komutanların durumuna dikkat çekerek buruk bir sevinç yaşadıklarını ifade ettiler. Daha önce emekli korgeneral Hakkı Kılınç da tahliye edilmiş, Adalet Bakanlığı hasta ve yaşlı hükümlüler için bir genelge yayımlamıştı.
26 Ocak 2023

Altı yaşındaki Ewing Sarkom hastası Yusuf Kerim Sayın, sosyal medyada yayılan görüntülerin ardından sanatçı ve siyasetçilerin çağrıları sonucu cezaevindeki annesi Gülten Sayın ile ziyaret hakkı kapsamında buluştu. Gülten Sayın, 'FETÖ'ye üye olmak suçundan altı yıl üç ay hapis cezasına çarptırılmış ve cezası Yargıtay tarafından onaylanınca Aralık ayında cezaevine girmişti. Baba Süleyman Sayın, oğlunun annesiyle son günlerini geçirebilmesi için cezanın ertelenmesini talep ediyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu desteklerini ifade etmişler ve change.org'da bir imza kampanyası başlatılmıştı.
28 Şubat 2023

Yargıtay başsavcılığı, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatların yargılandığı davada, Barkın Timtik ve Selçuk Kozağaçlı'ya verilen hapis cezalarıyla ilgili temyizin reddine karar verilmesini talep etti. Ayrıca, adil yargılanma talebiyle başlattığı ölüm orucunda hayatını kaybeden Ebru Timtik'in temyiz talebinin de reddedilmesini istedi. Bu dava, 2013'te başlamış ve 2022'de 20 avukata toplamda 146 yıl yedi ay hapis cezası verilmiştir.
20 Ekim 2023

Gazeteci Tolga Şardan, tutuklanmadan önceki savcılık ifadesinde yargıdaki rüşvet iddialarıyla ilgili yeni bilgiler verdi. İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar’ın dilekçesinden sonra Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) Anadolu’nun değişik köşelerinde görev yapan yargı mensupları tarafından ihbarlar yapıldığını söyledi. Şardan, evine yapılan baskın ve aramadan sonra gözaltına alındı ve Ankara adliyesine götürüldü. İstanbul başsavcılığından yapılan açıklamada Şardan hakkında 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla soruşturma yürütüldüğü duyuruldu.
1 Kasım 2023

HDP'li eski Hakkari Belediye Başkanı Cihan Karaman, terör soruşturması kapsamında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla yargılandı ve 10 yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Daha önce iki yıl bir ay hapis cezası alan Karaman, Van Bölge Adliye Mahkemesi'nin bozma kararı sonrası yeniden yargılandı. Karaman ve avukatı karar duruşmasında hazır bulundu, ancak Karaman suçlamaları reddetti ve beraatini talep etti.
26 Ocak 2023

Şarkıcı Gülşen, bir konser sırasında orkestra arkadaşına yaptığı şaka nedeniyle 'halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama' suçlamasıyla yargılandı ve 10 ay hapis cezasına mahkum edildi. Cezanın açıklanması geri bırakıldı ve Gülşen, beş yıl içinde kasıtlı bir suçtan mahkum olmazsa ceza ortadan kalkacak. Gülşen'in avukatları, müvekkilinin beraatini talep etti ancak mahkeme bu talepleri reddetti.
3 Mayıs 2023

İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerif Zindaşti'nin de aralarında bulunduğu 20 sanık ve İran istihbaratının hedefindeki aktivist Habib Chaab'ın kaçırılmasıyla ilişkilendirilen 13 sanığın yargılandığı dava, İstanbul 40'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde mütalaa aşamasına ulaştı. Duruşmada, davanın beş polis sanığıyla ilgili gizli tanık ifadesi alındı. Gizli tanık, polislerin Zindaşti ile ilişkileri hakkında bilgi verdi. Mahkeme, dosyanın savcılığa gönderilmesine ve tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin reddine karar verdi. Ayrıca, sahte kimlik kullanma iddiaları ve İranlı aktivist Habib Chaab'ın kaçırılması olayının Türkiye ayağıyla ilgili suçlamalar da gündeme geldi.
22 Şubat 2023

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde gözaltına alınan gazeteci Sezgin Kartal, İstanbul Başsavcılığı'nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında tutuklandı. Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında tutulan Kartal'ın dosyasına gizlilik kararı konuldu. İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen Kartal, savcılıkta verdiği ifadenin ardından 'örgüt üyesi olmak' iddiasıyla Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi ve tutuklama kararı verildi.
13 Ocak 2023

Zafer Partisi yöneticisi Adem Taşkaya, 13 Kasım 2022'de İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen bombalı saldırı sonrasında avukat Jiyan Tosun'u sosyal medyada 'fail' olarak hedef göstermişti. Küçükçekmece 20'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Taşkaya, Tosun'un fotoğrafını yanlışlıkla paylaştığını savundu. Mahkeme, Taşkaya'ya toplamda beş yıl dört ay hapis cezası verdi, ancak 'hal ve davranışları' gerekçesiyle cezayı üç yıl 17 ay 10 güne indirdi. Tosun'un avukatı Eren Keskin, bilgilerin polis veya jandarmadan alındığını iddia ederek, Telegram hesaplarının araştırılmasını talep etti.
31 Mayıs 2023

Büyükçekmece Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde 'Sarallar' olarak bilinen suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda 19 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerden dokuzu, aralarında örgüt elebaşı Özgür Saral'ın da bulunduğu kişiler, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Diğer 10 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
17 Kasım 2023

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Fadıl Akgündüz'ü 601 müştekiye karşı işlediği 'tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı' suçundan 2 bin 504 yıl iki ay hapis ve 12 milyon 20 bin lira adli para cezasına mahkum etti. Aynı suçlamalarla Mehmet Salih Obut, Avniye Obut ve İbrahim Obut da binlerce yıl hapis ve milyonlarca lira para cezasına çarptırıldı. Bazı sanıkların beraatine karar verilirken, Fadıl Akgündüz ve Mehmet Salih Obut'un tutukluluk hallerinin devamına hükmedildi.
28 Nisan 2023

Gezi davasında mahkumiyet kararı bozulan mimar Mücella Yapıcı, tahliye olduktan sonra adalet sistemini eleştirdi. Yargıtay, Yapıcı'nın yanı sıra Ali Hakan Altınay ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin 18'er yıllık hapis cezalarını bozdu. Ancak Osman Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku'nun 18'er yıllık hapis cezasını onadı. Yapıcı, tahliye olduktan sonra 'Bu nasıl bir adalet, hala anlamış değilim. Ben burada canlarımı bıraktım çıkıyorum.' ifadelerini kullandı.
28 Eylül 2023
İşaretlediklerim