Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bulunan Rusya Büyükelçiliği, protestocular tarafından kuşatıldı. Büyükelçilik, bu durumda çalışmanın mümkün olmadığını belirtti ve Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'na diplomatik misyonun normal işleyişinin yeniden sağlanması için önlemler alınması talebinde bulundu. Bu olay, 2020'de Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya arasında imzalanan ve Dağlık Karabağ'daki çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan anlaşmanın ardından, Azerbaycan'ın Karabağ'da 'anayasal yapıyı yeniden tesis etmek' gerekçesiyle 'anti-terör operasyonu' başlatması sonucu bölgedeki tansiyonun yeniden yükselmesiyle gerçekleşti.
20 Eylül 2023

İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Taksim Meydanı'nda A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın Avrupa Şampiyonası final maçını yayınlamasına izin vermedi. İBB'nin maçı yedi meydanda yayınlamak için başvurduğu, bunlardan altısının (Çekmeköy, Bağcılar, Sultangazi, Esenyurt, Gaziosmanpaşa, Pendik) onaylandığı belirtildi. Taksim Meydanı'na izin verilmemesinin gerekçesi olarak, meydanın 2012 yılından bu yana toplantı ve etkinlik alanı olarak kullanılmadığı belirtildi.
3 Eylül 2023

Fransa'nın César Ödülleri Akademisi, cinsel suçlardan soruşturma altında olan kişilerin 25 Şubat'ta düzenlenecek törene katılamayacaklarını açıkladı. Bu karar, oyuncu Sofiane Bennacer hakkında tecavüz ve şiddet suçlamasıyla soruşturma açılmasının ardından ve 2020 yılında Roman Polanski'nin protestolara konu olan ödül kazanmasının etkisiyle alındı. Akademi, bu kararı mağdurlara saygı göstermek amacıyla aldığını belirtti. Ayrıca, cinsel suçlardan yargılanan veya hüküm giyen kişilerin gelecekteki törenlere katılımının yasaklanıp yasaklanmayacağına dair bir karar henüz verilmedi.
3 Ocak 2023

Kadın hakları savunucusu ve cezaevinde bulunan İranlı aktivist Nergis Muhammedi'nin Nobel Barış Ödülü, Oslo'da düzenlenen törende 17 yaşındaki ikiz çocukları Ali ve Kiana Rahmani tarafından alındı. Kiana, annesinin yazdığı mektubu okudu ve Muhammedi'nin gazetecilere ve medya çalışanlarına teşekkür ettiğini, İran toplumunun küresel desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı. Muhammedi'nin eşi, aktivistin Bahai inancı mensuplarıyla dayanışma için açlık grevine başlayacağını açıkladı. Muhammedi, İran'da kadınlar için verdiği mücadele nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.
11 Aralık 2023

Amasya'da yaşayan 11 yaşındaki Beyazıt Berk Demir, ekran bağımlısı olmaması için masa tenisine başlamış ve bu spor dalında önemli başarılara imza atmıştır. Babası tarafından dört yaşında masa tenisi sporuna kaydettirilen Beyazıt Berk, antrenörü Salih Arslan ile her gün yaklaşık üç saat antrenman yaparak yarışmalara hazırlanmaktadır. Minikler Milli Takım seçmelerinde Türkiye 5'incisi, Minikler Türkiye Kupası müsabakalarında da Türkiye 7'ncisi olan Beyazıt Berk, 18-24 Eylül'de Gürcistan'da yapılacak WTT Youth Contender Batumi turnuvasında 11 ve 13 yaş altı kategorilerinde Türkiye'yi temsil edecektir.
13 Ağustos 2023

Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Amir Muhammed Ramin, Türkiye'de yaşayan Afganistan uyruklu kişilerin son genel ve cumhurbaşkanı seçimlerinde 60-65 bin civarında oy kullandığını açıkladı. Ramin, Türkiye'deki Afgan göçmenlerin üç kategoriye ayrıldığını belirtti: oturma izni olan düzenli göçmenler (yaklaşık 50 bin), uluslararası koruma statüsünde olanlar (yaklaşık 130 bin) ve yasadışı yollarla gelen sığınmacılar (şu anda 50-60 bin civarında). Ayrıca, 2022 yılında yasadışı yollarla gelen 70 bin kişinin geri gönderildiğini ifade etti. Ramin, oy kullanan Afgan kökenli seçmenlerin büyük bir bölümünün uzun yıllardır Türkiye'de yaşayan kişiler olduğunu vurguladı.
15 Haziran 2023

Bodrum Yalıkavak'tan Gümüşlük'e giderken Suudi bir turistin çarptığı dans hocası Saliha Alemdar, kazadan dolayı üç aydır yatağa bağımlı hale geldi. Kazadan sonra pişman olduğunu belirten turist, gözaltına alınmadan ülkesine döndü. Alemdar ve avukatı, turiste yurt dışına çıkış yasağı konulmamasına ve cezasız kalmasına itiraz ediyorlar. Bu olay, Somali cumhurbaşkanının oğlunun benzer bir trafik kazası sonrası Türkiye'den kaçmasıyla gündemdeki yerini koruyan bir başka olayı hatırlatıyor.
19 Aralık 2023

ABD'de, 'Sex and the City' dizisinde 'Miranda Hobbes' karakterini canlandıran Cynthia Nixon'ın da içinde olduğu bir grup siyasetçi ve aktivist, Gazze'de kalıcı bir ateşkes talebiyle Beyaz Saray önünde beş günlük bir açlık grevi başlattı. Açlık grevi, İsrail saldırıları sonucu Gazze'de ölenlerin sayısının artmasına ve Amerikan halkının dikkatinin tatil sebebiyle başka yönlere çekilmesine tepki olarak düzenleniyor. New York eyalet Temsilciler Meclisi Üyesi Zohran Mamdani ve Filistinli insan hakları savunucusu Sumaya Awad gibi isimler de greve katılarak ABD Başkanı Joe Biden'ı eyleme geçmeye çağırıyorlar.
28 Kasım 2023

'Kızıl Goncalar' adlı dizi, tarikatların hedef göstermesi ve RTÜK yaptırımlarına rağmen yayınlanan üçüncü bölümüyle reytinglerde tüm kategorilerde zirveye oturdu. Özcan Deniz ve Özgü Namal'ın başrollerini paylaştığı dizi, tarikatların kamusal alandaki etkisini ele alıyor. RTÜK, Fox TV'ye para ve yayın durdurma cezası vermiş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile İstanbul Vakıflar 1'nci Bölge Müdürlüğü çekim izinlerini iptal etmişti. Üç haftalık bir aradan sonra yayınlanan bölüm, sosyal medyada da yoğun ilgi gördü.
23 Ocak 2024

Özbekistan'ın eski lideri İslam Kerimov'un kızı Gülnara Kerimova, uluslararası bir suç örgütünü yönetmek ve yüz milyonlarca dolar rüşveti aklamakla suçlanıyor. 2005-2013 dönemini kapsayan bir soruşturma sonucunda Kerimova'nın İsviçre'deki 857 milyon dolarlık mal varlığına el konuldu. Kerimova, Özbekistan'ın telekom sektörüne erişim karşılığında rüşvet almak ve parayı İsviçre'deki banka hesapları ve diğer ülkelerdeki ayrıntılı bir hesap ağı aracılığıyla aklamakla suçlanıyor.
30 Eylül 2023

ABD, Ukrayna-Rusya savaşıyla bağlantılı olarak yaklaşık 150 hedefle ilgili yaptırım kararı aldı. Bu hedefler arasında beş Türk şirketi ve bir Türk vatandaşı da bulunuyor. Türk şirketleri, Rusya'nın savunma bakanlığına bağlı gemileri onarma ve 'çift kullanımlı malların' transferine yardımcı olmakla suçlanıyor. Türkiye, Ukrayna'ya savaş açan Rusya'yla, Batı'nın ağır yaptırımlarına karşın ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
14 Eylül 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, DEM Parti Mardin Milletvekili George Aslan'ın Süryanice Noel kutlaması yapması üzerine 'ana dil' tartışması çıktı. İYİ Partili milletvekilleri Lütfü Türkkan ve Ayyüce Türkeş, Aslan'ın Süryanice konuşmasına tepki göstererek herkesin Türkçe konuşması gerektiğini ifade ettiler. AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da Türkçenin Anayasa'ya göre resmi dil olduğunu belirtti. Tartışmalar sırasında İYİ Partili Yasin Öztürk Başkanlık Divanı'nı terk etti ve oturuma ara verildi. Ara sonrası TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, ana dile müdahale etmeyeceğini ve her dile saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.
18 Aralık 2023

Hollanda Kraliyeti, yönetmen ve çağdaş sanatçı Kutluğ Ataman'ı 'Avrupa kültürüne katkılarından dolayı' ödüllendirdi. Ancak Ataman, Hollanda büyükelçiliğinden vize alamadı ve bu durumu sosyal medya üzerinden duyurdu. Son dönemde Schengen ve diğer vize başvurularına karşı ret sayısı artıyor ve bazen verilse bile vize süresi çok kısa tutuluyor.
12 Ekim 2023

Birleşik Krallık'ta Amanda Lawler isimli bir kadın, evlerinin ikinci banyosu için süs eşyası olarak 8,5 sterline satın aldığı vazonun, Ming Hanedanı dönemine ait bir antika olduğunu öğrendi. Lawler, bir televizyon programında gördüğü ve vazosuna benzeyen bir vazonun 10 bin sterline değer biçildiğini fark etti ve bir uzmanla görüşerek kendi vazosunun değerini öğrendi. Vazo, 3 ila 4 bin sterlin değer biçilerek müzayedeye çıkarıldı ve 3 bin 400 sterline satıldı. Lawler, kazanılan paranın büyük bir kısmını kızına vereceğini belirtti.
14 Temmuz 2023

Böbrek nakli olan Selma Dilek ve karaciğer nakilli Teoman Erdoğan, 15-22 Nisan'da Avustralya'nın Perth şehrinde gerçekleşecek Dünya Organ Nakilliler Şampiyonası'nda yarışacak. Teoman Erdoğan, 2013 yılında siroz teşhisi konulduktan sonra zorlu bir sürecin ardından karaciğer nakli olmuş ve spor hayatına devam etmiştir. Erdoğan, nakil sonrası kazandığı başarıları ve madalyaları, organ nakli olan kişilerin de spor yapabileceğini göstermek ve Türkiye'de düşük olan organ bağışı oranlarını artırmak için bir fırsat olarak görüyor. Ayrıca, Türkiye'de organ nakilli sporcuların sayısının artması ve bu alanda bir federasyon kurulması gerektiğini vurguluyor.
22 Ocak 2023

Kanadalı pop yıldızı The Weeknd, sahne adı 'The Weeknd' yerine doğum adı olan 'Abel Tesfaye'yi kullanmaya başlayacağını açıkladı. Bu değişiklik, sanatçının Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla ve W dergisine verdiği röportajla gündeme geldi. Abel Tesfaye, müzik kariyerinde dört Grammy ödülü kazanmış ve Spotify'da aylık 111,4 milyon dinleyici sayısı ile dünyanın en popüler sanatçısı olarak Guinness rekorlar kitabına girmiştir.
16 Mayıs 2023

Beşiktaş futbol takımı, performans düşüklüğü ve takım içindeki uyumsuzluk nedeniyle Vincent Aboubakar, Valentine Rosier, Eric Bailly, Rachid Ghezzal ve Jean Onana'yı kadro dışı bıraktı. Takımın Genel Koordinatörü Samet Aybaba tarafından yapılan açıklamada, yeni kadro yapılanmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiği belirtildi. Beşiktaş, son maçında Fenerbahçe'ye 3-1 yenilerek ligde 5. sırada yer alıyor.
11 Aralık 2023

Britanya'nın Manchester kentinden 26 yaşındaki üç çocuk annesi Demi Agoglia, İstanbul'da Brezilya tipi popo kaldırma (BBL) ameliyatı sonrasında kalp krizi geçirerek öldü. Ameliyatın başarılı olduğu belirtilmesine rağmen, yağ embolisi nedeniyle kalp krizi geçirdiği düşünülüyor. Agoglia'nın ailesi, onu ameliyat olmaması konusunda ikna etmeye çalışmış. Araştırmalar, Türkiye'de yapılan BBL ameliyatının yüksek risk taşıdığını ve maliyetinin Britanya'ya göre daha düşük olduğunu gösteriyor.
10 Ocak 2024

Brezilyalı sosyal medya fenomeni ve 'Power Couple Brasil 6' yarışmacısı Luana Andrade, dizlerindeki yağları aldırmak için girdiği operasyon sonrasında 29 yaşında yaşamını yitirdi. Operasyon sırasında kalbi duran ve tekrar hayata döndürülen Andrade'nin ameliyatı yarıda kesildi ve yapılan testler sonucunda 'masif tromboz' teşhisi konuldu. Yoğun bakıma alınan Andrade, kısa süre sonra 'masif pulmoner emboli' nedeniyle öldü.
13 Kasım 2023

Şaban Ol tarafından yazılan ve Berfin Zenderlioğlu'nun yönettiği 'Tatavla'da Son Dans' adlı tiyatro oyunu, 6-7 Eylül Pogromu sırasında yaşananları ve bu olayın yükünü taşıyan iki Rum kadının hikayesini sahneye taşıyor. Oyun, geçmişle şimdiki zaman arasında kalan ve direniş ile bekleyiş temalarını işliyor. Sumru Yavrucuk ve Deniz Çakır'ın başrollerini paylaştığı oyun, İstanbul Fişekhane Sahnesi'nde izleyiciyle buluşuyor.
16 Ocak 2023
İşaretlediklerim