Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde bu yıl cumhuriyetin 100'üncü yılına özel verilen 'Sinemamızın Yüzü' ödülü Türkan Şoray ve Kadir İnanır'a takdim edilecek. Adana Büyükşehir Başkanı Zeydan Karalar başkanlığında düzenlenen festivalin Yürütme Kurulu, Türkiye sinemasına katkılarından dolayı iki usta isme ödül verme kararı aldı. Ödüller, 23 Eylül'de festivalin kapanış gecesinde takdim edilecek.
11 Eylül 2023

Adana'da düzenlenen 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. Festivalde 'Sinemamızın Yüzü Özel Ödülü'nü alan usta oyuncular Kadir İnanır ve Türkan Şoray oldu. İnanır, ödül konuşmasında barış vurgusu yaparken, Şoray ise Atatürk'ün kadınlara verdiği haklara dikkat çekti.
23 Eylül 2023

Türk şef Ebru Baybara Demir, dünyanın farklı ülkelerinden 1000 şefin aday gösterildiği ve 700 şefin değerlendirildiği Bask Dünya Aşçılık Ödülü'nü (BCWP) kazanarak bu ödülü Türkiye'ye getiren ilk Türk kadın şef oldu. Mardin'de gerçekleştirdiği projelerle sosyal kalkınma, biyoçeşitlilik ve kültürel entegrasyon alanlarında önemli katkılarda bulundu. Şef Demir, ayrıca yirmi yılı aşkın süredir mülteci entegrasyonu, iklim değişikliği ve toplumsal kalkınma gibi konularda gastronomi odaklı çözümler üretiyor ve sosyal değişim için gastronomik yeteneğini kullanıyor.
8 Haziran 2023

Türk milli sporcu Naz Arıcı, İtalya'nın ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Masterlar Kış Oyunları'nda artistik buz pateni dalında Altın Bayanlar kategorisinde yarışarak birinci oldu. Dört yılda bir gerçekleştirilen ve bu yıl 3000'den fazla sporcunun katıldığı oyunlar, 8 farklı şehirde ve 11 farklı branşta yapıldı. Arıcı, elde ettiği başarıyı Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e ve kadınlara adadı.
29 Ocak 2024

Nobel Vakfı, 10 Aralık'ta İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenecek Nobel Ödülleri Töreni'ne Rusya, Belarus ve İran'ı davet etme kararını geri çekti. Bu karar, İsveç hükümeti, muhalefet ve kraliyet ailesinden sert tepkiler almıştı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve İsveç Kralı Carl 16. Gustaf, kararı şaşkınlıkla karşıladıklarını belirtmişlerdi. Ayrıca, Merkez Partisi ve Sol Parti liderleri, Rusya'nın davet edildiği törene katılmayacaklarını duyurmuşlardı.
2 Eylül 2023

Amerikalı pop yıldızı Beyonce, 2018'den bu yana konser vermemiş olup, geçtiğimiz haftalarda Dubai'de bir otelin açılışında VIP konuklar için özel bir konser vermiştir. Yeni albümü 'Renaissance' ile bu yıl Grammy Müzik Ödülleri'nde dokuz adaylık kazanan sanatçı, Mayıs ayında Avrupa'da başlayacak ve Eylül'de ABD'de sona erecek bir dünya turnesine çıkacağını açıklamıştır. Turnede Beyonce'ye albümde birlikte çalıştığı sanatçılar da eşlik edebilir, ancak turne programı açıklanmış olmasına rağmen biletlerin ne zaman satışa çıkacağı henüz belirsizdir.
2 Şubat 2023

Şırnaklı inşaat işçisi Nezir Ayas, beş yaşında bir düğünde halay başı olarak dans etmeye başladı ve bu yeteneğiyle bölgede ve yurt dışında tanındı. Sosyal medyada yayılan videoları sayesinde 'Michael Jackson Nezir' lakabını alan Ayas, Kanadalı şarkıcı Justin Bieber tarafından Instagram'da paylaşıldı. Ayas, düğünlerde gençlerin koluna girmek için yarıştığı popüler bir halay başı haline geldi ve en büyük hayali olan düğünler ve halayı dünyaya tanıttı.
29 Ocak 2023

Türk tenisçi Zeynep Sönmez, sezonun ilk grand slam tenis turnuvası olan Avustralya Açık'ta finale yükseldi. İlk turda Çinli rakibi You Şiaodi'yi yenerek turnuvadaki ilk galibiyetini elde etti. Dünya sıralamasında 155. sırada yer alan Sönmez, ikinci turda Sırp Olga Danilovic'i de mağlup ederek finale çıktı. Finaldeki rakibi İsviçreli Lulu Sun olacak.
11 Ocak 2024

ABD'de Türkiye karşıtlığıyla tanınan Demokrat Senatör Bob Menendez, yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla ilk kez mahkemeye çıktı. Menendez, iş insanları ve Mısır hükümeti lehine gizli lobi faaliyetlerinde bulunmakla suçlanıyor. Menendez ve eşi tüm suçlamaları reddetti ve Menendez 100 bin dolar kefaletle serbest bırakıldı. Ayrıca, Menendez'in pasaportuna el konuldu ve sadece Kongre görevi nedeniyle yurt dışına resmi pasaportuyla seyahat edebilecek.
27 Eylül 2023

ABD'nin New York eyaletindeki Manhattan şehrinde popüler Twitch yayıncısı Kai Cenat'ın hediye dağıtım etkinliği sırasında katılımcılarla polis arasında arbede yaşandı. Cenat'ın çekilişle bazı hediyeleri fanlarına dağıtacağını duyurması üzerine Union Meydanı'nda toplanan yüzlerce genç arasında tartışma çıktı. New York Polisi, olayları yatıştırmak ve kalabalığı dağıtmak için bölgeye girişi yasakladı. Polisin uyarısına uymayan bazı gençler ve Cenat gözaltına alındı.
5 Ağustos 2023

Fransa'da Başbakan Elisabeth Borne'nin istifasının ardından Eğitim Bakanı Gabriel Attal başbakan olarak atandı ve ülkenin en genç ve ilk eşcinsel başbakanı oldu. Attal'ın yeni kabinesinde eski partneri ve Avrupa Parlamentosu üyesi Stéphane Séjourné dışişleri bakanı olarak yer aldı. Attal ve Séjourné'nin ilişkisi 2018'de başlamış ve 2023'te sona ermişti. Fransa'da bakanlar, başbakanın önerisiyle cumhurbaşkanı tarafından atanıyor.
12 Ocak 2024

Yeni Zelanda'da biyoçeşitliliğe zarar verdiği gerekçesiyle yaban kedilerinin avlanmasına yönelik düzenlenen yarışma, bu yıl 14 yaş altı çocuklar için de düzenlenmişti. Ancak hayvan hakları örgütlerinin tepkisi sonucu çocuklar için olan kategori iptal edildi. Yaban kedilerinin adadaki yerli hayvan türlerine verdiği zararlar ve bu konuda farklı görüşler bulunuyor. Yaban kedilerinin Yeni Zelanda'da birçok yerli kuş türünün ölümüne ve diğer canlıların nüfusunun azalmasına neden olduğu belirtiliyor.
20 Nisan 2023

İzmit'te yaşayan yedi yaşındaki Mısra Özkaraman, gribal enfeksiyon sonrası kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybetti. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ve 'Leyla Hanım' belgeselinin başrol oyuncusu Özge Borak, Mısra'nın vefatı üzerine sosyal medya üzerinden taziye mesajları yayınladı. Mısra, Başiskele ilçesindeki Döngel Merkez Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından defnedildi.
10 Mart 2023

Sırbistan'da düzenlenen 2023 Dünya Güreş Şampiyonası'nda milli sporcu Buse Tosun Çavuşoğlu, kadınlar 68 kiloda altın madalya kazandı. Detaylar henüz açıklanmadı.
21 Eylül 2023

A Milli Kadın Voleybol Takımı, Avrupa Şampiyonası finalinde Sırbistan'ı 3-2 yenerek şampiyon oldu. Maç, Türkiye genelinde büyük ilgiyle takip edildi ve birçok şehirde kurulan dev ekranlardan izlendi. Şampiyonluk anında yurttaşların sevinçleri sosyal medyada paylaşıldı.
4 Eylül 2023

İsveç'te sosyalist çizgideki Flamman gazetesi tarafından düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı konu alan karikatür yarışmasında, Francisco Goya'nın 'Çocuklarını yiyen Satürn' eserinden esinlenerek Henry Åström tarafından çizilen 'Halkını yiyen Erdoğan' başlıklı karikatür birinci seçildi. Yarışma, 400'den fazla eserin katılımıyla gerçekleşti ve dünya çapında tepkilere neden oldu. Yarışma ayrıca Norveç, Hollanda, Almanya ve Kürt basınında da yer buldu.
24 Ocak 2023

Avustralya Açık Tenis Turnuvası'nda tek kadınlar kategorisinde dünya sıralamasının bir numarası Polonyalı Iga Swiatek, dördüncü turda Kazak rakibi Elena Rybakina'ya 2-0 yenilerek turnuvadan elendi. Letonyalı Jelena Ostapenko, ABD'li Coco Gauff'u mağlup ederek çeyrek finale çıktı ve Rybakina ile eşleşti. Erkeklerde ise Rus Karen Khachanov ve ABD'li Sebastian Korda çeyrek finale yükseldi.
22 Ocak 2023

Milli okçu Mete Gazoz, Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda altın madalya kazandı. Gazoz, çeyrek finalde Şili'li Ricardo Soto'yu 6-2, yarı finalde Brezilyalı Marcus D'Almeida'yı 7-3 mağlup etti ve finalde Kanadalı Eric Peters'i 6-4 yenerek dünya şampiyonu oldu. Ayrıca bu başarısıyla 2024 Paris Olimpiyatları'na da kota aldı.
6 Ağustos 2023

Geçen yıl ABD'de bıçaklı saldırıya uğrayarak bir gözünü kaybeden Britanyalı yazar Salman Rüşdi, dokuz ay sonra ilk kez halka açık bir etkinlikte göründü. New York'taki Amerikan Ulusal Tarih Müzesi'nde düzenlenen 2023 PEN Amerika Edebiyat Galası'nda PEN Yüzüncü Yıl Cesaret Ödülü'nü aldı. Rüşdi, galada yaptığı konuşmada kendini harika hissettiğini ve PEN Amerika ile olan uzun ilişkisini, kitap yasakları ve sansüre karşı mücadeledeki önemini vurguladı.
19 Mayıs 2023

Dünyanın en yaşlı insanı unvanına sahip olan 118 yaşındaki Fransız rahibe Lucile Randon, Fransa'nın Toulon kentindeki bir bakımevinde hayatını kaybetti. Rahibe Randon, 25 Nisan 2021'den itibaren bu unvanı taşıyordu ve 2021 yılının başında Covid-19'u atlatmıştı. Bakımevi yetkilileri, Rahibe Randon'un ölümüyle ilgili üzüntülerini dile getirirken, Randon'un uzun süredir ölümü arzuladığını belirttiler.
18 Ocak 2023
İşaretlediklerim