İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Dahiye bölgesinde Hizbullah'a ait olduğu belirtilen binalara saldırı düzenledi. Saldırıda Hizbullah'ın Şura Meclisi'nin bulunduğu Huhreyk Mahallesi hedef alındı ve insansız hava araçlarından fırlatılan üç füze kullanıldı. İsrail, bu saldırının, Golan Tepeleri'nde 12 kişinin ölümüne neden olan saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tutması üzerine gerçekleştirildiğini belirtti. Almanya, Lübnan'daki vatandaşlarına derhal ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.
30 Temmuz 2024

İsrail-Lübnan sınırındaki gerilim Kurban Bayramı boyunca arttı. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail ile bir savaş çıkması halinde İsrail’in kuzeyini işgal edebileceklerini ve Güney Kıbrıs’ın da hedef alınabileceğini söyledi. Güney Kıbrıs tarafsız olduğunu belirten bir açıklama yaptı ancak bu tansiyonu düşürmeye yetmedi. Nasrallah ayrıca Hizbullah’ın henüz kullanmadığı silahlarının olduğunu ve İsrail’in hava savunma sistemi Demir Kubbe'yi incelemek için füze saldırıları düzenlediklerini belirtti.
21 Haziran 2024

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, İsrail ile olan ticaretin kesilmesi gerektiği yönündeki baskılara karşı çıkarak, İsrail ile serbest ticaret anlaşmasının bulunduğunu ve bu ülkeyle yapılan ticaretin Türkiye için ekonomik olarak faydalı olduğunu belirtti. Zeybekci, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırıları kınadığını ifade ederken, ticaretin zarar vermediği alanlarda devam etmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e ihracatında kısıtlamalar getirilmesine rağmen, bu durumun yetersiz olduğu eleştirileri de gündeme geldi.
20 Nisan 2024

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden karar tasarısını kabul etti. Türkiye dahil 50'ye yakın ülkenin desteğiyle Ürdün'ün sunduğu karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 120 oyla kabul edildi. Kararda, İsrailli ve Filistinlilere yönelik 'terör faaliyetleri ve ayrım gözetmeyen saldırılar dahil her türlü şiddet' kınandı ve 'yasadışı olarak tutulan tüm sivillerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ve uluslararası hukuk uyarınca söz konusu kişilere insani davranılması' istendi.
27 Ekim 2023

Wall Street Journal'ın haberine göre, İsrail istihbarat birimleri, Filistin dışında yaşayan Hamas üyelerine suikast planları yapmakta ve bu kapsamda Türkiye'deki Hamas üyelerini de hedef almayı planlamaktadır. İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü Ronen Bar'ın, Hamas liderlerini dünyanın her yerinde öldürme kararlılığını ifade ettiği bir kayıt yayımlandı. Türk istihbarat kaynakları, İsrail'e yasa dışı faaliyetlerde bulunmamaları konusunda uyarıda bulundu ve aksi halde ciddi sonuçlar olacağını iletti.
4 Aralık 2023

İsrail'in aşırı sağcı ulusal güvenlik bakanı Itamar Ben Gvir, Batı Şeria'da halka yeni cezalar verilmesini ve İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin idam edilmesini talep etti. Bu açıklama, El Halil kentinde İsrail polisinin bulunduğu araca yapılan silahlı saldırının ardından geldi. Ben Gvir, Batı Şeria'da daha fazla askeri kontrol noktası kurulmasını ve Filistinlilerin sokaklarda dolaşmasına izin verilmemesini istedi. Ayrıca, Filistin yönetimini terörü teşvik etmekle suçladı.
1 Eylül 2024

Britanya hükümeti, Amerikalı milyarder Elon Musk’ın ülkedeki aşırı sağcı şiddet olaylarını 'iç savaş kaçınılmaz' diye yorumlamasını eleştirdi. Southport kentinde bir bıçaklı saldırganın üç çocuğu öldürmesi ve sekizi çocuk 10 kişiyi yaralaması üzerine aşırı sağcılar sokaklara dökülmüş ve göçmenlere ait işyerleri ile camilere saldırmıştı. Britanya başbakanlık sözcüsü ve Adalet Bakan Yardımcısı Heidi Alexander, Musk’ın yorumlarını 'tamamen haksız' ve 'içler acısı' olarak nitelendirdi.
6 Ağustos 2024

Beyoğlu'nda, Türkiye'nin İsrail ile ticari ilişkilerini kesmesini talep eden gençler, polis tarafından dövülerek gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, gözaltına alınma sebebinin İsrail ile ticareti protesto etmek değil, 'devlet büyüklerine hakaret' olduğunu belirtti. Gözaltına alınan 43 kişiden 38'i serbest bırakılırken, 5 kişi hakkında adli işlem yapıldı. Olayla ilgili iki emniyet görevlisi açığa alındı.
6 Nisan 2024

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Cezayir tarafından sunulan ve Gazze'de acil insani ateşkes ile zorla yerinden edilmeye karşı çıkan karar tasarısını veto etti. Oylamada Britanya çekimser kalırken, diğer 13 üye ülke tasarıya destek verdi. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, İsrail, Hamas, Mısır ve Katar ile esirlerin serbest bırakılması konusunda müzakereler yürütüldüğünü ve anlaşma sağlanması halinde çatışmalara altı haftalık bir ara verileceğini belirtti. ABD, daha önce de Gazze'ye ilişkin benzer karar tasarılarını veto etmişti.
20 Şubat 2024

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, ülkenin net sıfır emisyon hedefine ulaşma taahhütlerinde değişikliğe giderek, benzinli ve dizel motora sahip yeni otomobillerin satışına yönelik yasağın 2030’dan 2035’e erteleneceğini açıkladı. Sunak, yeni yaklaşımların pragmatik, orantılı, gerçekçi ve Britanya halkına karşı sorumlu olacağını belirtti. Elektrikli araçlara ve evlerde ısı pompalarına geçiş sürecini kolaylaştıracaklarını ifade eden Sunak, evlerin enerjilerinin daha verimli hale getirilmesine yönelik sübvansiyonlara devam edeceklerini ancak kimsenin bu tür önlemler almaya zorlanmayacağını vurguladı.
20 Eylül 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki İsrailli rehinelerin yakınları ile yaptığı görüşmede, ateşkes görüşmelerinin sonucuna bakılmaksızın Refah kentine kara saldırısı başlatacaklarını açıkladı. Bu açıklama, İsrail ile Hamas arasında devam eden esir takası müzakereleri sırasında geldi. ABD, Refah'ta geniş çaplı bir kara operasyonu görmek istemediğini belirtti. Britanya ise Hamas'a sunulan ateşkes teklifinin detaylarını paylaştı.
30 Nisan 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Refah'a yönelik kapsamlı bir saldırı planına karşı olduklarını ifade etti. Blinken, ABD Başkanı Joe Biden'ın bu konudaki duruşunun net olduğunu ve İsrail'e silah yardımını askıya alma tehdidinde bulunduğunu açıkladı. Ancak, İsrail ile ilgili herhangi bir kırmızı çizgi tanımlamadıklarını, sorunları diyalog yoluyla çözmeye çalıştıklarını vurguladı. Biden'ın bu açıklamaları hem ABD'de hem de İsrail'de tepkilere neden oldu.
12 Mayıs 2024

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant hakkında savaş suçu işledikleri gerekçesiyle tutuklanmaları için resmi başvuruda bulundu. Hamas liderleri hakkında da tutuklama talebinde bulunulmasına rağmen, Netanyahu ve Gallant'ın devlet görevlisi olarak dokunulmazlığa sahip olmaları bu durumu hukuki ve siyasi açıdan önemli kılıyor. İsrail ordusunun Gazze'de 35 bin sivili öldürdüğü ve insani yardımları engellediği iddiaları, bu suçlamaların temelini oluşturuyor.
21 Mayıs 2024

Saadet Partisi tarafından verilen, İsrail'e ihracat kısıtlamasının etkinliğini ve İsrail ile yapılan ticaretin Gazze halkına olumsuz etkilerini tespit etmek amacıyla bir Meclis araştırma önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerge, İsrail ile ticaretin kamuoyunda ve Meclis'te tartışılan önemli konulardan biri olduğu bir dönemde geldi. Saadet-Gelecek Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, hükümete bu konuda işbirliği yapma çağrısında bulundu, ancak muhalefetin desteğine rağmen önerge kabul edilmedi.
17 Nisan 2024

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a yönelik misilleme saldırısı haberlerinin ardından büyükelçilik çalışanları ve aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Tel Aviv, Batı Kudüs ve Beerşeba dışındaki bölgelere kişisel seyahatler kısıtlandı. Bu karar, İsrail'in İran'a misilleme amaçlı saldırı düzenlediği yönündeki raporlar nedeniyle 'aşırı tedbir' amacıyla alındı. İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine saldırı düzenlemiş, İran ise geçen hafta İsrail'e 300'den fazla mühimmat yüklü dron ve füzelerle karşılık vermişti.
19 Nisan 2024

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Filistin'e yönelik provokasyonlarını eleştirerek, İsrail'in bölgedeki barış çabalarını sabote ettiğini belirtti. Fidan, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun barış istemediğini ve bölgeyi ateşe vermek istediğini ifade etti. Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olmak için hazırlanan dosyanın Lahey'e sunulacağını açıkladı. Fidan, İsrail'in provokasyonlarının bölgeyi daha fazla zor durumda bırakacağını vurguladı.
5 Ağustos 2024

Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, Rus paralı askerlerinden oluşan ve 'terörist' olarak nitelendirdiği Wagner grubunun Britanya'nın terör örgütleri listesine alınacağını duyurdu. Braverman, Wagner'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yurtdışındaki askeri aracı olduğunu belirtti. Wagner'in terör örgütü ilan edilmesi durumunda, Wagner destekçilerine 14 yıla kadar hapis cezası ve mal varlıklarını dondurma veya el koyma gibi tedbirler uygulanabilecek.
6 Eylül 2023

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze'ye un sevkiyatını engellemeye devam edeceklerini duyurdu. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdürüyor ve bu saldırılar sonucunda 28 bin 473 Filistinli hayatını kaybetti. BM, Gazze'de 2,2 milyon kişinin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Smotrich, un yardımının UNRWA aracılığıyla dağıtılacağını ancak İsrail'in bu sevkiyatı engelleme kararı aldığını ifade etti.
14 Şubat 2024

Evren Barış Yavuz, İsrail ile yapılan ticaret üzerine yaptığı bir paylaşım sonrası gözaltına alındı ve sonrasında tutuklandı. Yavuz, Gazze'de devam eden saldırılar nedeniyle Türkiye'de İsrail ile ticaretin durdurulması yönünde kamuoyunda baskı oluştuğunu ve hükümetin bu ticareti özel şirketlere atfettiğini belirtmişti. Yavuz'un dikkat çektiği jet yakıtı ticareti, Ticaret Bakanlığı'nın İsrail'e ihraç edilen 54 ürüne getirdiği kısıtlamalar arasında yer alıyordu. Yavuz'un gözaltına alınmasına, paylaşımında kullandığı ve Bayraktar ailesi üyelerinin olduğu bir fotoğrafın da etkisi oldu.
13 Nisan 2024

İsrail, güvenlik gerekçesiyle Türkiye dahil bölge ülkelerindeki diplomatlarını geri çağırdı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. İsrail ve ABD'ye karşı bölgedeki birçok ülkede büyük protesto eylemleri başlamıştı. ABD, protesto eylemlerinden duyduğu endişe nedeniyle Adana’daki konsolosluk binasını 'bir sonraki duyuruya kadar' kapatmıştı.
19 Ekim 2023
İşaretlediklerim