Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin et fiyatları ve damak tadı ile ilgili yaptığı yorumlar sosyal medyada dikkat çekti. Nebati, koyun etinin kokusu nedeniyle tercih edilmediğini ve Silifke yoğurdunun kavurmayla iyi gittiğini belirtti. Bu yorumlar üzerine Twitter kullanıcıları, ünlü gurme Vedat Milor'dan yorum yapmasını istedi. Milor, Nebati'nin yorumlarına atıfta bulunarak, miting metinlerini kendisinin yazmadığını esprili bir dille ifade etti.
23 Nisan 2023

Öküzgözü ve Boğazkere, Türkiye'nin en iri ve koyu renkli üzüm çeşitlerinden olup, Elazığ ve Malatya bölgelerinde yetişirler. Bu üzümler, Türkiye'nin şarapçılık sektöründe önemli bir potansiyel taşıyorlar. Özellikle Elazığ'da yetişen Öküzgözü üzümlerinden yapılan şaraplar, zarif ve yoğun kırmızı meyvemsi bir tat sunuyor. Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinin birleşiminden elde edilen şaraplar, Türkiye'nin en eski şarap markalarından birine dönüşüyor. Bu üzümler, Türkiye'nin şarapçılık sektöründe çeşitliliği ve sürdürülebilirliği sağlama potansiyeline sahip.
1 Ekim 2023

Van'ın İpekyolu ilçesinde 9 yaşındaki Mete Durna, oyun oynarken bir köpeğin saldırısına uğrayarak ağır yaralandı ve yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Olayın ardından Van başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı ve köpeğin sahibi gözaltına alındı. Köpek, belediye ekiplerince yakalanarak hayvan bakım merkezine götürüldü. Emniyet Müdürlüğü, köpeğin 25 Ocak'ta sahiplendirildiğini ve olay günü sokağa bırakıldığını tespit etti.
30 Ocak 2023

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde bir düğünde horoza zorla alkollü içki içirildiği belirlendi. İl Jandarma Komutanlığı, olayı inceledi ve beş şüphelinin kimliklerini tespit etti. Hayvanları Koruma Kanunu'na muhalefet suçundan dolayı bu kişilere toplamda 27 bin lira idari para cezası uygulandı. Şüphelilerin adli işlemleri devam ediyor.
13 Eylül 2023

Victoria Beckham, Paris Moda Haftası'nda sonbahar-kış koleksiyonunu tanıttığı sırada, hayvan hakları savunucusu PETA tarafından protesto edildi. Protestocular, 'Yaşasın vegan deri' ve 'Hayvanlar kumaş değildir' yazılı pankartlarla podyuma çıktı ve güvenlik tarafından podyumdan indirildi. Beckham'ın kıyafetlerinde gerçek hayvan derisi kullanıldığı iddia edilirken, tasarımcının bu konuda bir açıklama yapmadığı belirtildi. Beckham ailesi ise defileyi ön sıradan izledi.
2 Mart 2024

Amasya'da bir restoran sahibinin baktığı 'Akkız' isimli köpek, 'Sarıkız' adı verilen kedi yavrusuna annelik yapıyor. Restoran sahibi Hüseyin Koçak, köpeğin kedi yavrusuna özenle yaklaştığını ve sürekli onunla ilgilendiğini belirtti. Koçak, bir gün 2-3 tane yavru kedi gördüklerini, anneleri olmadığını ve daha sonra diğer ikisinin kaybolduğunu, sarı kalan yavru kediyi bakmaya başladıklarını ve ertesi gün beyaz köpeğin yavruyu ağzına alıp, koynuna götürdüğünü ve akşama kadar sanki kendi yavrusuymuş gibi bakıp yaladığını anlattı.
22 Ekim 2023

Türkiye, Meksika'da depremde hayatını kaybeden arama kurtarma köpeği 'Proteo'nun anısını yaşatmak amacıyla bir Alman çoban köpeği yavrusu hediye etti. Meksika'da düzenlenen törenle yavru köpek, Meksika Milli Savunma Bakanlığı'na teslim edildi ve 'Arkadaş' ismi verildi. Türk büyükelçilik yetkililerinin de katıldığı törende Meksika Savunma Bakanlığı, köpeği ülke kamuoyuna tanıttı. Meksika'da arama kurtarma köpekleri, sık yaşanan depremler sonrasında kurtarma çalışmalarında önemli rol oynuyor.
4 Mayıs 2023

Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Yıldırım ve doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl, Denizli Babadağ'da yeni bir bitki türü keşfetti. Çan çiçeğigiller familyasına ait bu türe 'Zeybek Değneği' adı verildi. Türün sadece Babadağ sınırlarında yayılış gösterdiği ve popülasyonlarının keçi ve koyun sürüleri ile maden çalışmaları nedeniyle tahribata uğradığı tespit edildi. Türün korunması için acil eylem çalışmalarının başlatılması gerektiği vurgulandı.
7 Ağustos 2024

Psychology Today'de yayımlanan bir araştırma, köpeklerin insanlar tarafından sarıldığında strese girdiğini ortaya koydu. İrlanda'nın Cork kentindeki Cork Pet Behaviour Centre'dan Elizabeth Ann Walsh başkanlığındaki ekip, 250 fotoğrafı inceledi ve köpeklerin %81.6'sının sarılma sırasında rahatsızlık, stres veya endişe belirtileri gösterdiğini tespit etti. Sadece %7.6'sı sarılmaktan rahatsız olmayan köpekleri gösterirken, %10.8'i nötr veya belirsiz tepkiler verdi.
18 Mayıs 2024

Hopa Belediyesi, sokak köpeklerinin uyutulmasını öngören yasa tasarısına karşı, 'Güvenlik sokaklar, sağlıklı hayvanlar' adlı bir proje başlattı. Proje kapsamında köpekler kısırlaştırılacak, küpe ve çip takılarak bakım ve rehabilitasyon süreçleri takip edilecek. Belediye Başkanı Utku Cihan, projenin sokak köpeklerinin yaşam haklarını savunmak ve Hopa'da yaşayanların huzursuzluğunu önlemek açısından önemli olduğunu belirtti. Proje, veteriner hekimler ve hayvan hakları savunucularının desteğiyle yürütülecek.
23 Mayıs 2024

İtalya, yavru köpeklerle yapılan yoga derslerini hayvan ve insan sağlığına aykırı olduğu gerekçesiyle yasakladı. Bu tür dersler, yavru köpeklerin yoga sınıflarında özgürce dolaşmalarını ve bazen pozlara dahil edilmelerini içeriyordu. Uzmanlar, bu pratiklerin hayvanlar için fiziksel ve zihinsel olarak stresli olduğunu ve insanların duygusal kararlarla köpek sahiplenmelerine yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca, yavru köpeklerin güvenli taşınmadığı ve yeterince su verilmediği eleştirileri de mevcut.
3 Mayıs 2024

Brezilya kıyılarındaki köpek balıklarına yapılan kokain testleri pozitif çıktı. Rio de Janeiro açıklarında 13 köpek balığı üzerinde yapılan testlerde, hayvanların kaslarında ve ciğerlerinde yüksek seviyede kokain bulundu. Araştırmacılar, kokainin suya yasadışı laboratuvarlardan veya uyuşturucu kullanıcılarının dışkısından karıştığını düşünüyor. Bu bulguların köpek balıklarının davranışlarını nasıl etkilediğini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiği belirtiliyor.
23 Temmuz 2024

Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağı gönüllüleri, barınaktaki köpeklerin üniversite dışına çıkarılma girişimini protesto etti. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, barınaktaki 42 köpeğin üç gün içinde teslim edilmesi için talimat göndermişti. Aksi takdirde barınağa para cezası verileceği ve köpeklerin alınacağı belirtildi. Mahkeme, talimatla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
19 Temmuz 2023

Pablo Picasso'nun Paris'te 1900 yılında yaptığı tahmin edilen 'Le Moulin de la Galette' adlı tablosunun ilk halinde bir köpek yavrusu figürü olduğu ortaya çıktı. Bu keşif, Guggenheim Müzesi uzmanlarının teknik analizi sırasında yapıldı. Ressamın eserdeki köpeği daha sonra karaladığı ve eserde başka değişiklikler de yaptığı belirlendi. 2023 yılı, Picasso'nun ölümünün 50'nci yılı olması nedeniyle sanatçı, New York, Paris ve Madrid'de düzenlenen altı sergiyle anılıyor.
16 Mayıs 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, sokak köpeklerinin uyutulmasına karşı olduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla sokak köpeklerine ilişkin yeni bir düzenleme için dört bakanlık çalışma başlatmıştı. Kulis bilgilerine göre yasa tasarısı, sokak köpeklerinin barınaklara götürülerek 30 gün içinde sahiplendirilmesini, aksi takdirde uyutulmasını öngörüyor. Erbakan, köpekler için modern ve gelişmiş merkezler kurulması gerektiğini vurguladı.
24 Mayıs 2024

Prof. Dr. Muhammad Mohiuddin, domuzdan insana kalp nakli çalışmalarının gelecekte rutin hale geleceğini belirtti. Mohiuddin, bu tür nakillerin yüksek maliyetli olduğunu ve bağışıklık sistemi sorunları nedeniyle zorluklar yaşandığını ifade etti. Domuzlardan alınan organların genetik olarak insan vücuduna uyumlu hale getirildiğini ve bu alandaki çalışmaların devam ettiğini vurguladı. FDA onayı ile iki hastada denenen domuz kalbi nakillerinde hastalar kısa süre sonra hayatını kaybetti, ancak bilim dünyası umutla çalışmalarını sürdürüyor.
29 Mayıs 2024

Antalya'da, Pomeranian cinsi 'Lui' isimli köpeğin sahipliği üzerine yaşanan anlaşmazlık mahkemeye taşındı. İlk sahibi H.A.G. tarafından bakımı için opera sanatçısı Aslı Ayan'a verilen köpek, daha sonra tamamen Ayan'a bırakıldı. Yaklaşık 1,5 sene sonra H.A.G. köpeği geri istediğinde, Ayan köpeği geri vermedi ve konu mahkemeye taşındı. Antalya 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi, köpeğin Aslı Ayan'a ait olduğuna karar verdi. Ancak, mahkeme sonrası köpeğin kaybolduğu ortaya çıktı.
23 Şubat 2024

İstanbul Havalimanı, yolcuların uçuş korkusu ve endişesini hafifletmek amacıyla terapi köpeklerini devreye soktu. Bu köpekler, profesyonel olarak eğitilmiş ve insanları rahatlatmaya koşullandırılmış sertifikalı terapi köpeklerinden oluşuyor. Köpek terapi takımı, aylar süren yoğun bir eğitim ve hazırlık sürecinin ardından Şubat ayından itibaren havalimanında görev yapmaya başladı. Kuki ve Alita, bu projede yer alan köpeklerden sadece ikisi.
12 Nisan 2024

Dalmaçyalı köpeklerdeki genetik farklılıklar, memelilerin bazı hastalıklara neden yatkın olduğunu anlamamıza yardımcı olabilir. Bath Üniversitesi'nden Dr. Kit Yates, Dalmaçyalıların kürk pigment hücrelerinin embriyo gelişimi sırasında nasıl oluştuğunu ve değiştiğini inceleyen bir araştırma yürütüyor. Bu köpeklerin yüksek oranda sağır olmasının melanosit eksikliğiyle bağlantılı olduğu düşünülüyor. Bu araştırma, insanlardaki benzer genetik rahatsızlıkların anlaşılmasına da katkı sağlayabilir.
15 Haziran 2024

Fransız akademisyen Marc-Antoine Fardin, kedilerin reolojisi üzerine yazdığı makale ile Ig Nobel Ödülü'ne layık görüldü. Fardin, kedilerin özel yetenekleri sayesinde hem sıvı hem de katı olarak görülebileceğini savunuyor. Çalışmasında internetteki kedi fotoğraflarından yola çıkan Fardin, kedilerin herhangi bir kalıba sığabilme yeteneklerini inceledi. Araştırma sırasında hiçbir kedinin zarar görmediği belirtiliyor.
22 Haziran 2024
İşaretlediklerim