17 Ağustos 1999 depremini soruşturan savcılardan Ali Özgündüz, Kahramanmaraş depremleri sonrasında yıkılan binalardan numune alınması ve projeye aykırılıkların tespit edilmesinin önemine dikkat çekti. Yedi ilde soruşturma başlatıldı ve bir müteahhit gözaltına alındı. Özgündüz ve tutuklu Şehir Plancısı Tayfun Kahraman, enkazların delil toplanmadan kaldırılmaması gerektiğini ve sorumluların tespiti için etkin soruşturmalar yapılması gerektiğini belirtti. Ankara Barosu da delil tespiti yapılmadan enkaz kaldırılamayacağını ifade etti.
10 Şubat 2023

Ülkü Ocakları'nın eski genel başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili soruşturmayı yürüten savcı Durdu Özer'in, MHP'li isimlerle samimi ilişkiler içinde olduğu belgelendi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başdanışmanı Eyüp Yıldızlar ve diğer MHP'li isimlerle çekilmiş fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmiş ve cinayetle ilgili şu ana kadar 13 kişi tutuklanmıştı.
18 Ocak 2023

İktidar yanlısı medya ve trollerin eleştirilerine maruz kalan Ekşi Sözlük, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle erişime engellendi. Ekşi Sözlük yönetimi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile iletişime geçmeye çalışsa da, erişim engelinin sebebi hakkında bilgi alamadıklarını belirtti. Kapatma kararı, sosyal medyada sansür olarak değerlendirildi ve geniş tepkilere yol açtı.
22 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın ırkçı söylemleri ve hükümetin bu konudaki sessizliği üzerine Twitter üzerinden uyarılarda bulundu. Demirtaş, Özdağ'ın yabancı karşıtlığını kışkırtma çabalarının ve hükümetin bu duruma sessiz kalmasının, olağanüstü hal (OHAL) kararını haklı gösterme girişimi olduğunu iddia etti. Ayrıca, hükümetin halk arasında güvenlik kaygısı ve korkusu yaratmaya çalışarak kendi iktidarlarını tek kurtuluş adresi olarak göstermeye çalıştığını belirtti.
11 Şubat 2023

Eski Genelkurmay başkanı İlker Başbuğ, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme veya aşağılama' suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. Başbuğ, 'Türkiye Cumhuriyeti'nde Güç Odaklarının Mücadelesi' isimli kitabıyla ilgili bir söyleşide 'darbe' imasında bulunduğu iddiasıyla suçlanıyordu. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, suçlamaları reddeden Başbuğ beraatini talep etti ve mahkeme suç unsurlarının oluşmadığına hükmederek beraatine karar verdi.
14 Şubat 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında şu ana kadar 17 kişi gözaltına alındı ve üç kişi tutuklandı. Tetikçi olduğu öne sürülen Eray Özyağcı ve planlamada rol aldığı iddia edilen Doğukan Çep halen yakalanamadı. Özyağcı'nın Suriye'ye kaçmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor ve bu nedenle bölgedeki güvenlik güçleri uyarıldı.
4 Ocak 2023

Dört milletvekilinin dokunulmazlık dosyaları TBMM Başkanlığına sunuldu. Dosyalar, Meclis Başkanlığı tarafından Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyonu'na havale edildi. Dosyaları sunulan milletvekilleri; HEDEP Grup Başkanvekili ve Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç, HEDEP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, HEDEP Eş Genel Başkanı ve Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'dır.
30 Ekim 2023

Ankara'da 30 Aralık 2022'de öldürülen Sinan Ateş cinayetiyle ilgili soruşturma devam ederken, şüpheli Tolgahan Demirbaş'ın MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz'un evinde gözaltına alındığına dair polis tutanağının kaybolduğu ve yerine sokakta yakalandığı iddiasını içeren yeni bir tutanak düzenlendiği belirtildi. Bu durum, soruşturma sırasında MHP'li isimlerin de adının geçmesiyle dikkat çekiyor ve seçim öncesinde iddianamenin tamamlanması bekleniyor.
14 Nisan 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve diğer 17 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması hakkında hazırlanan fezlekeler, TBMM Başkanlığı'na iletildi. Bu fezlekeler, Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan karma komisyona havale edildi. Fezlekeler arasında Pervin Buldan'ın iki, diğer bazı HDP milletvekillerinin birden fazla dosyası yer alıyor. İYİ Parti ve CHP'den de iki milletvekilinin fezlekeleri bulunmaktadır.
27 Ocak 2023

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) mezuniyet töreninde bu yıl sıkı güvenlik önlemleri alınacağı bildirildi. Törenin '100. Yıl Cumhuriyet Yürüyüşü' temasıyla düzenleneceği ve mesajların bu kapsamda olmasının öncelikli olduğu belirtildi. Öğrencilerin taşıyabileceği bayraklar Türk Bayrağı, yabancı öğrencilerin ülkelerinin bayrakları ve ODTÜ flaması ile sınırlı olacak. Ayrıca, 'suç unsuru barındırmayan, tehdit, hakaret ve aşağılama içermeyen' pankartların taşınmasına izin verilecek.
19 Temmuz 2023

Beş milletvekiline ait dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik fezlekeler, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) iletildi. Fezlekeler, karma komisyona sevk edilen milletvekilleri arasında DEM Parti'den Sırrı Süreyya Önder, Ahmet Şık, Pervin Buldan, Salihe Aydeniz ve Hüseyin Olan bulunuyor. Hüseyin Olan'a ait üç ayrı dosya olduğu belirtiliyor.
13 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Metal-İş sendikasının Schneider Enerji Endüstrisi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin Kocaeli Çayırova'daki grevini 'milli güvenliği bozucu nitelikte' olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle erteledi. Bu karar Resmi Gazete'de yayınlandı ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 63'üncü maddesi gereğince alındı. Erdoğan'ın başkanlığı döneminde 20'den fazla grev benzer gerekçelerle yasaklandı.
24 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidardan düşmesi halinde ülkenin zarar görmeyeceğini belirtti. Demirtaş, genç seçmenlere hitaben, adaletsiz ve yoksulluk düzenini değiştirebileceklerini ve bunun için anahtarın kendi ellerinde olduğunu ifade etti. Paylaşımında 2003 yılında Erdoğan'ın attan düştüğü bir görüntüyü de kullandı.
28 Nisan 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1'e verdiği üç gün ekran karartma cezasıyla ilgili olarak, mahkemeye gerekli belgelerin sunulduğunu ve hiçbir belgenin saklanmadığını açıkladı. Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, RTÜK'ün mahkemeye İlhan Taşçı'nın şerhini eklemediğini iddia etmişti. RTÜK bu iddiaları yalanladı ve Taşçı da şerhin RTÜK'ün resmi sayfasında mevcut olduğunu ve mahkemeye sunulup sunulmadığının açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.
24 Şubat 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır eski emniyet müdürü Gaffar Okkan'ın mezarını ziyaret ederek, devletin Okkan ile helalleşmesi gerektiğini belirtti. Ziyaret, HÜDA-PAR'ın Cumhur İttifakı'na katılmasının ardından gerçekleşti. HÜDA-PAR, 1990'larda faili meçhul cinayetlerde rolü olduğu iddia edilen ve Gaffar Okkan cinayetiyle yeniden gündeme gelen Hizbullah örgütünün siyasi uzantısı olarak biliniyor. Kılıçdaroğlu'nun ziyareti, HÜDA-PAR'ın geçmişi ve Cumhur İttifakı ile ilişkisi bağlamında dikkat çekici bulundu.
25 Mart 2023

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayetle ilgili olarak MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk, iki özel harekat polisi ve Doğukan Çep dahil 13 kişi tutuklandı. Firari tetikçi Eray Özyağcı'nın yakalanması önemli görülüyor. Doğukan Çep, cinayetin talimatını kimin verdiğini bilmediğini, ancak Eray Özyağcı'nın bilebileceğini ifade etti. Soruşturma kapsamında, Tolgahan Demirbaş'ın da cinayet günü şüpheli hareketlerde bulunduğu ve Özyağcı'yı kaçırmakla suçlandığı ancak yeterli delil olmadığı için serbest bırakıldığı belirtildi.
9 Ocak 2023

Mehmet Altan, Türkiye'de, özellikle İstanbul'da, bayram günü yaşanan trafik kazaları ve Antalya'daki teleferik skandalını ele alıyor. Kazaların ve skandalın, ülkede ihmalkarlık ve hukuksuzluğun bir göstergesi olduğunu belirtiyor. Ayrıca, hapishanelerde bayramı kutlamak zorunda kalan insanların durumuna ve ülkedeki ultra zenginlerin artışına dikkat çekiyor. Altan, bu zenginliğin kaynağının üretimle ilişkili olup olmadığını sorguluyor ve üretim kaynaklı zenginleşmenin topluma daha fazla düzen getireceğini savunuyor.
15 Nisan 2024

Fransız gazetesi Le Monde'da yayınlanan bir makalede, Türkiye'de meydana gelen yıkıcı depremler sonrasında AKP hükümetinin sorumluluktan kaçtığı ve kötü yönetimi örtbas etmeye çalıştığı iddia edildi. 1999 İstanbul depremi sonrası iktidara gelen AKP'nin, 20 yıllık kötü şehir planlaması, ihmal, yolsuzluk ve imar affı gibi politikalarıyla felakete zemin hazırladığı belirtildi. Deprem vergilerinin ve imar affından elde edilen gelirlerin hesap verilmeden başka alanlara aktarıldığı, devletin arama kurtarma çalışmalarında yetersiz kaldığı ve etnik, dini azınlıklar ile Suriyeli mültecilerin yardımlarda adaletsizlik yaşadığı ifade edildi. Ayrıca, AKP'nin deprem sorumluluğunu müteahhitlere yıkmaya çalıştığı ve olağanüstü hal uygulamasını kalıcı hale getirmeyi planladığı öne sürüldü.
23 Şubat 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderilen rüşvet ihbarı dilekçesi hakkında bir müfettiş görevlendirdiğini duyurmuştu. Bu haber, İstanbul 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından sansürlendi. Rüşvet ihbarı, İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar tarafından yapılmış ve İstanbul Anadolu Adalet Komisyonu başkanı Bekir Altun'un iş takipçiliği yaptığı ve bazı dosyaları para karşılığı kapattığı iddia edilmişti.
19 Ekim 2023

Zülal Kalkandelen, 3 Mart 1924'te kabul edilen Üç Devrim Yasası'nın Türkiye'de laiklik ve eğitim alanında önemli değişiklikler getirdiğini ancak zamanla bu kazanımların siyasal İslamcı gericilikle erozyona uğradığını belirtiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kurulması ve Öğretim Birliği Yasası ile laik ve bilimsel eğitimin temellerinin atıldığı ancak günümüzde bu kurumların ve eğitim sisteminin AKP'nin politikaları doğrultusunda değiştiğini ifade ediyor. Tarikat ve cemaatlerin eğitimdeki etkisinin arttığı, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşıldığına dikkat çekiyor.
3 Mart 2024
İşaretlediklerim