Guardian gazetesi, Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın afet yönetimine ilişkin eleştirilerde bulundu. Gazete, Hatay gibi şehirlerin durumunu, hükümetin kurtarma çalışmalarındaki eksiklikleri, yetersiz yapı standartlarını ve Erdoğan'ın bu konulardaki sorumluluğunu sorguladı. Ayrıca, Erdoğan'ın olağanüstü hal ilan etmesi ve muhalefeti suçlaması, demokratik hesap verebilirlik eksikliği ve yaklaşan seçimlerle ilgili endişeleri dile getirdi.
13 Şubat 2023

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, seçimler öncesinde belgeleri paylaşacağını ancak bunun için 'dijital tecrit'in kaldırılması gerektiğini belirtti. Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan Peker, geçmişte hükümet hakkında iddialar ortaya atmış ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun BAE ziyareti sonrası sosyal medya kısıtlamalarıyla karşılaşmıştı. Peker, Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt'un ilgili çağrısını retweet etti ve avukatı Ersan Barkın, Peker'in koşullar değişmeden paylaşım yapamayacağını ifade etti.
20 Ocak 2023

Siyasi suikast, cinayet ve ölüm tehditleriyle bilinen Türk İntikam Tugayı (TİT), İstanbul Başakşehir'de Kürtçe kitap satan bir dükkanı işleten ve HDP üyesi olan Erkan Güngör'ü tehdit etti. Güngör, kendisine ölüm tehdidi yollayanların kimliğinin tespit edilmesini ve 'hakaret' ve 'ölümle tehdit' suçlarından cezalandırılmasını talep etti. TİT, geçmişte gazeteci, siyasetçi, akademisyen ve sanatçılara yönelik suikast, cinayet ve ölüm tehdidi eylemleriyle bilinmiştir.
31 Ağustos 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nden oluşan altılı masa, 'millet ittifakı' adı altında ortak politikalarını içeren bir metni Ankara'da açıkladı. 240 sayfalık kitapçık formatında hazırlanan metin, hukuk, adalet, yargı, kamu yönetimi, ekonomi, eğitim ve dış politika gibi birçok alanda yapılacak reformları ve uygulanacak politikaları içeriyor. Metinde, seçim barajının yüzde 3'e düşürülmesi, Varlık Fonu'nun kapatılması, enflasyonun iki yıl içinde tek haneye düşürülmesi gibi vaatler yer alıyor.
30 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Karar TV'de katıldığı programda, iktidarın seçim sürecini sabote edebileceğini ve buna karşı önlemler aldıklarını belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kapatılmasının söz konusu olmadığını, ekonomik sorunlara odaklanmak istediklerini ve devletin partileştiğini iddia etti. Ayrıca, Yüksek Seçim Kurulu'na güvenmediklerini ve her sandıkta temsilcilerinin olacağını, seçim gecesi alınan güvenlik önlemleri ve teknik altyapı hakkında bilgi verdi. Kılıçdaroğlu, seçim sonrası olası bir iktidar değişikliğinde devletin sağlam temellere oturtulacağını ifade etti.
5 Mayıs 2023

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle hazırlanan fezleke, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tanrıkulu hakkında, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' ve 'devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama' iddialarıyla soruşturma izni verilmişti. Tanrıkulu'nun, TSK ile ilgili eleştirileri nedeniyle hakkında soruşturma açılmış ve partisinden de tepki gelmişti. Fezlekenin TBMM Başkanlığı'na iletilmesinin ardından, Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon'a havale edildi.
2 Ekim 2023

HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu HDP'liler hakkında Kobani davasında verilen tutukluluk kararlarında, eski HDP'liler Ayhan Bilgen ve Altan Tan'ın ifadeleri gerekçe olarak kullanılmış. Bilgen, ifadelerinin arkasında olduğunu belirtmiş ve avukatlara ulaştırabileceğini ifade etmiş. Bilgen'in adı, davanın hakimi Bahtiyar Çolak'ın görevden alınmasından sonra mahkeme tarafından kullanılmamaya başlanmış. Bilgen ve Tan'ın ifadeleri, HDP'nin PKK/KCK silahlı terör örgütünün güdümünde faaliyet gösterdiği iddialarına atıfta bulunuyor.
23 Mart 2023

Yeşil Sol Parti Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Pervin Buldan, Demokrat Parti İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt ve CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezlekeler TBMM başkanlığına sunuldu. Fezlekeler, Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu karma komisyona havale edildi.
2 Ekim 2023

Ankara'da eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili soruşturma kapsamında, MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Köktürk ve eski Ülkü Ocakları Genel Merkez yöneticisi Tolgahan Demirbaş gözaltına alındı. Demirbaş, MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz'un evinde gözaltına alınmasının ardından serbest bırakıldı. Soruşturma devam ederken, cinayetle ilgili iki özel harekat polisinin de gözaltına alındığı iddia ediliyor ve firari şüphelilerin yakalanması için çalışmalar sürüyor.
3 Ocak 2023

Eski Milli Eğitim Bakanı ve AKP'li Hüseyin Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yazdığı açık mektupta, deprem felaketinin ardından üniversitelerin uzaktan eğitime geçirilmesini 'vahim bir hata' olarak nitelendirdi. Çelik, YÖK'ün üniversite yöneticilerini tehdit ettiğini iddia etti ve Erdoğan'dan gerçekleri YÖK'e değil, 'yağcılık yapmayan' rektörlere sormasını istedi. Ayrıca, KYK yurtlarının kapasitesinin artırılarak depremzedelerin yerleştirilmesinin mümkün olduğunu savundu ve YÖK'ün yapısal değişikliklere ihtiyaç duyduğunu belirtti.
23 Şubat 2023

SADAT, 2012 yılında kurulan ve İslam ülkeleri arasında savunma işbirliği oluşturmayı amaçlayan bir savunma danışmanlık şirketidir. Kurucusu Adnan Tanrıverdi, daha önce TSK'da görev yapmış ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanlığını üstlenmiştir. SADAT, muhalefet liderleri tarafından seçim güvenliğini tehdit etmekle suçlanmış, ancak bu iddialar şirket tarafından reddedilmiştir. SADAT'ın denetlenip denetlenmediği konusunda Meclis'te soru önergeleri verilmiş, ancak bu önergeler genellikle dikkate alınmamış veya yanıtlarda asıl sorular geçiştirilmiştir.
15 Ocak 2023

Darphane, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılına özel bir hatıra parası bastı. Parada, AKP'nin 'Türkiye Yüzyılı' sloganı ve icraatlarına yer verildi. Parada ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından bu yana görev yapmış 12 cumhurbaşkanının rölyefleri, Atatürk rölyefi, savunma sanayi ve ulaştırma projeleri, İslamiyet'in simgesi, tarımsal yenilikler, kadın hakları, Türk milleti ve bilim insanlarına yer verildi. Hatıra paralar, 30 Ekim 2023 tarihinden itibaren Darphane'nin e-mağaza sitesinden ya da Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Beşiktaş mağazasından temin edilebilir.
28 Ekim 2023

Eski AKP'li bakan Hüseyin Çelik, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını eleştirdi ve bu durumu 'kendi militan yargımızı oluşturduk' ifadesiyle yorumladı. AYM, hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönünde karar vermiş, ancak yerel mahkeme ve Yargıtay bu karara uymayarak AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti. Bu karar, hukukçular ve muhalif siyasiler tarafından 'yargı darbesi' olarak nitelendirildi ve Yargıtay'a Cumhurbaşkanlığı'ndan destek geldi.
9 Kasım 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın zaferiyle sonuçlanan seçim sonuçlarını değerlendirerek, iktidarın milli ve dini sembollerle gerçek sorunları örtbas ettiğini ve bir tehdit algısı yaratarak gündemi meşgul ettiğini ifade etti. Davutoğlu, iktidarın din ve vicdan özgürlüğü ile terörle mücadele kaygıları üzerinden bir korku iklimi oluşturduğunu ve bu durumun vatandaşların mevcut sorunları görmezden gelmesine neden olduğunu belirtti. Ayrıca, iletişim kanallarının kendilerine kapalı olması sebebiyle vatandaşlara yeterince ulaşamadıklarını dile getirdi.
29 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in cinayeti konusunda Saray ve MHP'nin sessiz kaldığını eleştirdi. Ayrıca, hapishanelerde haksız yere tutuklu olduğunu iddia ettiği kişilere değindi, devlette liyakatin yok edildiğini ve rüşvetçilerle mücadele edeceklerini belirtti. Altı farklı partinin demokrasi konusunda aynı felsefeyle hareket ettiğini, İstanbul'daki 'kumpas' iddiaları ve olası bir kayyum atanması durumunda sert tepki göstereceklerini ifade etti. Ayrıca, 2023 İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanacağı bir Türkiye vaadinde bulundu.
3 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından 'kahraman' ilan edilen organize suç örgütü lideri Kürşat Yılmaz, eski Ülkü Ocakları genel başkanı Sinan Ateş'in cinayet emrini veren kişinin FETÖ'cü olduğunu öne sürdü. Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Muhalefet liderleri, AKP ve MHP'nin konuya ilişkin sessizliğine dikkat çekerek cinayetin aydınlatılmasını talep ediyor. Yılmaz, yaptığı açıklamada Türkiye'nin bu tür oyunlara gelmemesi gerektiğini ve hiçbir yetkiliyle görüşmeden bu iddiaları dile getirdiğini ifade etti.
6 Ocak 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayetle ilgili soruşturma kapsamında MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi ve iki özel harekat polisi dahil 18 kişi tutuklandı. Firari tetikçi Eray Özyağcı, Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde yurt dışına çıkmaya çalışırken yakalandı ve 'tasarlayarak kasten öldürmek' suçlamasıyla tutuklandı.
8 Şubat 2023

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 2. Dairesi, İstanbul Anadolu Adliyesi'nde rüşvet ve usulsüzlük iddiaları nedeniyle Hakim Sidar Demiroğlu'nu açığa aldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar'ın HSK'ye gönderdiği yazıda adı geçen ve İstanbul Anadolu Adliyesi 21. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan Demiroğlu hakkında 3 müfettişin ön raporu sonrası bu karar verildi. BirGün Gazetesi yazarı Timur Soykan'ın haberleştirdiği ve sonrasında erişim engeli getirilen bu iddialar, yargıdaki daha geniş bir rüşvet çarkının varlığına işaret ediyor.
23 Kasım 2023

Mehmet Altan, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından AKP'nin artık birinci parti olmadığını ve küçük ortağının oy oranının yüzde 5'in altında olduğunu belirtiyor. Ayrıca, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin de işlevsiz olduğunu ve halkın bu durumdan rahatsızlık duyduğunu ifade ediyor. Altan, AKP'nin siyasi sahneden çekilme ihtimalinden bahsederken, Türkiye'nin askeri vesayetten sivil otoriterliğe geçiş yaptığını ve hukuk ile anayasal düzenin göstermelik hale geldiğini eleştiriyor.
22 Nisan 2024

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Altın Portakal Film Festivali'nde, KHK ile görevlerinden çıkarılan iki memurun mücadelesini anlatan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel, yarışma seçkisinden çıkarıldı. Yönetmen Nejla Demirci, bu durumu 'sansür' olarak nitelendirdi. Festival yönetimi, belgeselin çıkarılma sebebini, filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği iddiası olarak belirtti.
23 Eylül 2023
İşaretlediklerim